שטן, פנטגרם ושאר ירקות
השטן, כפי שהוא מוכר לרובנו, הוא אכן פיתוח נוצרי, הנשען לא מעט על סיפורים שרווחו בשלהי ימי בית שני (ע"ע, ספרים חיצוניים - בעיקר ספר אדם וחווה וכן ספרי חנוך א' ו-ב', הברית החדשה, מלחמת בני האור בבני החושך) - המושפעים כנראה גם, ואולי בעיקר, מדת זאראטוסתרא של הפרסים והפרתים, שם מופיעה הדיכוטומיה ה"מושלמת" כנראה בפעם הראשונה על במת ההיסטוריה - אל טוב מול אל רע (שבאופן מפליא, הם אחים. יש כאן לקח, כנראה ללמוד, לקח שהנוצרים לא העבירו לדתם שלהם. אני מדבר כמובן על אהורא מזדה ואגרא מיניו - אהורמזד ואהרימן, האל החכם והטוב מול הרוח הרעה, בהתאמה). בדתות הפגניות הקדומות קצת קשה להצביע על רוע טהור הנאבק בטוב הטהור, מאחר ואלים שונים משחקים תפקידים שונים (כדוגמת לוקי הסקנדינבי, סת' המצרי וכו'). כן ניתן להגיד כי ישנו מוטיב של סדר מול כאוס, אך לשייך תפקידים אלה לאלוהים ולשטן, בכל אופן שהוא, יהיה טעות, מאחר והשטן הנוצרי לא מסמל את הכאוס, אלא רוע. ביהדות שטרם התפתחות הקבלה, ואני יותר מתייחס לכתבים של ימי בית שני (מאחר שקודם לכן, לא הוזכר "שטן" כישות, אלא פשוט מילה שפירושה "אויב") - בספר איוב מככב השטן בתור הקטגור, אך עדיין, שליח האלוהים. גם בכתבי הנצרות ניתן לראות את השטן משחק תפקיד זה, של קטגור שמשימתו לפתות את ישוע הנצרתי ואחרים, ותפקיד הרוע המוחלט שלו הוא כנראה מאוחר יותר. בקבלה, השטן מקבל כבר דמות אחרת, אך עדיין יש לו תפקיד בסדר הקוסמי של האלוהים. בקשר לפטנגרם - שיוך הפנטגרם ה"הפוך" לשטן הוא מאוחר יחסית, ושייך, לפי מיטב הבנתי, לכתבי ימי הביניים המאוחרים יותר, לקראת תקופת הרנסנס. בכלל, צריך לזכור כי הנצרות קבעה את השטן כבעל דמות הדומה לעז רק ב-447 לספירה, בועידת קונסטנטינופול. כך שקודם לכן, לא ניתן היה לקשר את הפנטגרם ה"הפוך" ל-"שטן". הסטוריה של סמלים רבים לוטה בערפל. סביר להניח שהקדמונים "השתעשעו" בצורות גאומטריות שונות ושיוכם להבנת מסלולי כוכבים בשמיים. קראתי באחד ממאמריו של אריאל (Dia Leogahnn, מנהל פורום 337) כי דווקא העדויות הקדומות ביותר לפטנגרם נמצאו באזור שהיום הוא מדינת ישראל. לא נראה לי שבזמנו ייחסו משמעויות לסמל הפוך או ישר, מהסיבה הפשוטה - אם תסתכל על הסמל בזוויות שונות, הוא יראה לחילופין "הפוך" ולחילופין "ישר". כנראה, שישנו פשוט קשר בין הפנטגרם לבין קבוצות כוכבים מסויימות. כמו כן, ישנו קשר בין פנטגרם לצורת הכוכב הפופולרית והוא כנראה פיתוח שלה.