הי

romi607

New member
הי

שלום רב. יש לי מספר שאלות למומחים פה: 1. האם אפשר לאכול גזר עם הקליפה....כלומר האם כדאי או עדיף בלי..ורק מבחינה בריאותית.. 2. כנ"ל לגבי מלפפון. 3. האם זה נכון שלפטריות המסחריות שאנו רגילים לאכול אין ערך תזונתי כלל? 4. האם מישהו מכיר איזשהו רשימה של ארוחות ממש מובנות שקח כדאי לגוף לאכול כל יום אני ממש רוצה להתחיל לאכול בריא...ובמקום ללמוד ולאט לאט להבין הייתי שמח ישר להצד לרשימה מתוכנננת כבר...ותוך כדאי שאני אוכל נכון ובריא ללמוד ולהבין תודה רבה

d a p h n a

New member
לפחות לגבי מלפפון

אין בעיה לאכול אותו עם הקליפה כל עוד שוטפים אותו היטב. למיטב ידיעתי, רוב הדברים הטובים במלפפון נמצאים בקליפה ולכן ויתור עליה די מוריד את הערך התזונתי שלו.

לקשמי

New member
תשובות

רצוי לאכול ירקות כמו גזר ומלפפון עם הקליפה, רק שלגבי גזר, צריך לשטוף אותו טוב לפני שאוכלים. (אלה שבוחרים לקלף עושים את זה במקום לשטוף). הקליפות מכילות המון ויטמינים ולכן זה השיקול באם לאכול את הירק עם או בלי הקליפה. לגבי ארוחות, אני פשוט משתדלת בכל ארוחה להכליל דגן, קטניה וירקות. עם זה אפשר "לשחק" כי יש הרבה סוגים של דגנים וקטניות וכמובן ירקות.

Mיקי_

New member
אני גם שוטפת וגם מקלפת

לא מסוגלת לאכול ירקות שכאלו לא מקולפים, מקלפת ושוטפת תמיד גם בטטות תפוחי אדמה וכ"ד... שיקול השטיפה הוא הרגשת ניקיון, ושיקול הקילוף הוא לא רק הניקיון אלא גם הטעם, זה תמיד נראה לי כמו לאכול בננה עם הקליפה, וזה לא טעים לי, אבל כנראה בגלל עניין של חינוך כי אני יודעת שיש מי שאוכל זאת אחרת, אני לא מסוגלת.

TheFinalCut

New member
כמה תשובות

באופן כללי, ברבים מן הירקות והפירות, יש בקליפה ריכוז גבוה יותר של חומרים מסוימים מאשר בחלק הפנימי. בקליפה נאגרים חומרים שאמורים להגן על הפרי או הירק מחדירה של חרקים, פטריות וחיידקים, ולכן היא לרוב מכילה יותר מינרלים (שלעיתים קרובות משמשים כרכיבים בתגובות אנזימטיות שונות) וויטמינים (שממלאים תפקידים רבים ומגוונים). זו גם הסיבה שהקליפה של פירות וירקות מסוימים מכילה חומרים לא-נחמדים (שיכולים להיות פשוט לא-טעימים, או עד ממש רעילים). לדוגמא, הקליפה של הדרים מרה בגלל הריכוז הגבוה של שמנים נדיפים (שמעכבים פעילות של מיקרו-אורגניזמים) בה. אבל זה לא המקרה של הגזר והמלפפון - הקליפה שלהם בהחלט אכילה, ולמיטב ידיעתי אכן מכילה ריכוז גבוה יותר של וויטמינים מינרלים, וסיבים תזונתיים. כפי שכבר נאמר כאן, חשוב לשטוף אותם היטב, כיוון שהם צפויים להחשף ואולי להכיל כמות מסוימת של חומרי הדברה. לגבי פטריות, לאלו בהחלט יש ערך תזונתי - בעיקר חלבוני (וגם מינרלי). לעומת זאת הערך הקלורי שלהם נמוך, כיוון שהסוכר העיקרי בפטריות, כיטין, אינו מתפרק במערכת העיכול שלנו.

אמרה לי פעם מדענית ממכון ויצמן

שפטריות ובוטנים מכילים חומר המפריע לאנזימים שבמערכת העכול.

TheFinalCut

New member
מממ

אגוזים רבים (ולמעשה גם זרעים רבים, ובמידה מופחתת מספר פירות) מכילים מעכבים של אנזימים המכונים פרוטאזות, שתפקידם לפרק חלבונים. אחד האנזימים החשובים ביותר לפירוק חלבונים במערכת העיכול שלנו, טריפסין, גם הוא מתעכב ע"י כמה גורמים שלעיתים מצויים בזרעים ואגוזים. אך המעכבים נהרסים ברובם בחימום, ולכן נהוג לומר שאיכות החלבון בזרעי קטניות ודגניים עולה בצורה מאוד משמעותית בבישול (הזמינות מתקרבת ל-100%) וכנ"ל לגבי אגוזים לאחר קלייה (או טיפולי חום אחרים, בתנאי שהם לא קצרים וחלשים מדי). לפי המידע המצוי בידי (וברשת), נדיר מאוד שגופי הפרי (כך מכונים האיברים הנאכלים) של פטריות מאכל מכילים מעכבי פרוטאזות. זה קיים במספר מינים, אך לא במיוחד בפטריות מאכל. אגב, גם בחלבון של ביצים יש מעכבי פרוטאזות (שכמובן נהרס גם הוא בחימום).

../images/Emo127.gif נתת מידע חשוב מאד!

מצד שני, מדריכים אותנו להמנע מחימום אגזים כדי לא לשרוף את השמן, ואתו את הויטמינים המסיסים בחום. מה דעתכך? ודרך אגב, מה אתה לומד?

TheFinalCut

New member
אגוזים

השאלה היא מה מטרת הצריכה של האגוזים, אם המטרה היא לקבל מקור לחלבון - לפי הבנתי רצוי לקלות (או לחמם בצורה מתאימה אחרת). אני לא חושב שהשומן יישרף בקלייה סבירה, אלא רק בתהליכים יותר ארוכים או חמים (וכמובן שלא בבישול). לעומת זאת, אם המטרה היא לצרוך אגוזים כמקור למינרלים וויטמינים, עדיף לצרוך אותם טריים (אלא אם מדובר בברזל, שגם זמינותו משתפרת לאחר חימום, כיוון שמעכבי ספיגה של ברזל, בעיקר פיטאט, נהרסים גם הם בחימום. בניגוד לכך - סידן, מגנזיום, אבץ ומס' מינרלים נוספים הופכים פחות זמינים לאחר חימום). מקווה שזה עונה על השאלה לשאלתך השניה, אני במהלך תואר שני במיקרוביולוגיה והגנת הצומח במכון וולקני.

זה קצת לא הגיוני:S

בדקתי בכמה חברות שונות את מספר הגרם בחלבון באגוזים לפני ואחרי קליה ובכולם היה יותר חלבון באופן משמעותי מלפני הקליה.

אלי ו.

New member
נסי לחשוב מה הסיבה לכך

רמז, אם תקלי 100 גרם אגוזים, אחרי הקליה יהיו לך קצת פחות מ 100 גרם.

TheFinalCut

New member
אה, אבל...

בחימום מזון, רוב המשקל שאובד הוא של מים שמתאדים. לכן, הריכוז של החלבון דווקא צריך לעלות. (אם באגוז טרי יש 10 גר' חלבון ל-100 גר' משקל, ושה-100 גר' הטריים מורכבים מ-50% משקלי של מים; אז ב-100 גר' אגוז קלוי דווקא הייתי מצפה לעליה משמעותית בתכולת החלבון ל-100 גר'). לכן יהיה מעניין לראות נתונים מספריים

היא התנסחה קצת מעורפל

אבל נראה לי שאכן התכוונה שאחרי הקליה היה יותר חלבון ל 100 גרם.

TheFinalCut

New member
מבלבל

הם טוענים שבטרי יש 18 גר' חלבון ל-100 גר', ואילו בקלוי 15 גר'... אין לי זמן לאתר מידע לפתור את התעלומה, אני מתפטר

TheFinalCut

New member
לא דיברתי על כמות, אלא על זמינות

אם יש כמות התחלתית של חלבון באגוז, כמובן שהיא לא תגדל יש מאין (לא בחימום ולא בקירור). אבל למיטב ידיעתי, כל עוד לא מחממים לזמן ארוך מדי או בטמפ' גבוהה מדי, גם הכמות הכללית של החלבון לא צריכה להשתנות בצורה משמעותית. אשמח לדוגמאות (מספריות) אם יש לך.

אני לא ממש זוכרת בעל פה..

אבל זוכרת שהיה הבדל דיי משמעותי. ממ ואם כבר, איזה אגוזים עדיף לאכול מבחינת הזמינות לוטימינים השונים? הרופאים תמיד ממליצים על אגוזי מלך, אבל ראיתי שדווקא בפקאנים יש יותר גרם חלבון.

ואולי זו שאלה של כמות?

כמה מן החומר המזיק יש באגוז אחד או שניים? ובמיוחד אם אוכלים מן הסוגים המומלצים?

כדאי להתאים אישית

באופן כללי. לארוחת בקר פירות בתוספת 5 שקדים שהושרו בלילה, ובבקר הקליפה הדקה שלהם קלה לקילוף. אפשר להסיף גם תאנה יבשה שמשרים אותה קצת במים. או צימוקים שחורים שטופים לאחרות צהריים. סלט חי. מלפפונים אורגנים טריים עם קליפה זה מצוין. גזר מגרדים קצת. רצוי חסה, כוסברה, בזיליקום , ושאר עשבי תיבול. אלה שמניתי חשובים. שליש ירקות. אפשר מאודים. שליש קטניות מבושלות שליש דגנים מבושלים. עדיף להשרות את הקטניות והדגנים בערב הקודם. וכמובן לשטוף היטב, עד שהמים יוצאים נקיים. תבלינים שמוסיפים בריאוןת: כורכום, כמון, זרעי שומר. זרעי כוסברה. מטגנים אותם כמה שניות לפני שמוסיפים את הדגני השטופים, ומבשלים במים עד שיתרכך. ואפשר לבשל הכל בסיר אחד את הירקות מוסיפים אחר כך, כי די להם בפחות זמן בישול. רצוי לגוון בירקות . קישואים, דלעת , בטטה, ברוקולי טרי, שעועית טריה. פול טרי אם אתה לא עירקי, כל אלה מצויים עכשיו בשוק.. להוסיף שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה. לקינוח אגוזים , גם אותם אפשר להשרות מעט מראש. לארוחת ערב אפשר דייסת קווקר. עם תמרים , צימוקים. ושקדים קלופים. אפשר לפזר על האוכל שומשום מלא וזרעי פשתן טחון טרי במטחנת קפה ביתית, בכמות קטנה, ושמור בפריזר. גם תבלינים כדאי לשמור בפריזר.

למעלה