הילדים הגולשים

אור2221

New member
תני לי לתקן

אולי זה כן פטרנליסטיות. אמא שלי בת 50, סבתא שלי בת 70. כן, אמא שלי לפעמים מסננת את האינפורמציה שעוברת לסבתא שלי בנושאים מסויימים והתלבטויות מסויימות. לא בגלל הגיל, אלא בגלל האישיות. אז אולי זה סוג של פטרנליסטיות, אבל בהחלט במקום. אני לא חושבת שזה לא נכון לגבי אנשים צעירים יותר מאמא שלי :) כמובן שיש מקרים שעדיף לספר להורים, אבל צריך להכיר את הסחורה. בגיל 16 כמו בגיל 40.

עשית סלט בין שני עניינים שנדונו כאן

1. נניח שאתם יודעים שיש לילד שלכם בלוג. האם תקראו מה כתוב בו? הטיעון שלך "צריך להכיר את הסחורה" - כלומר - תלוי באישיות של ההורה תמיד נכון. יש הורים - שאם הם יקראו ולא יהיו מסוגלים להבחין בין מסוכן לשלום הילד ללא מסוכן לשלומו - זה יגרום יותר נזק מאשר תועלת. אני אינני בעד המלצה גורפת לעקוב אחרי הבלוג של הילד, כי יש הורים שלא יהיו מסוגלים לנצור את לשונם כשיהיה מדובר במשהו בלתי מסוכן לשלומו אבל פותח פתח להערות שיפגעו בנפשו. אי לכך הייתי ממליצה שלא לעשות זאת, למרות שזה אולי מתבקש לנוכח סכנות שבני נוער נחשפים אליהם ברשת, על מנת למנוע אולי סכנות אלו. כי ברוב המקרים אין מדובר בסכנות כאלו וההורים שלא מסוגלים להבחין בין מסוכן ללא מסוכן עלולים לעשות נזק רב יותר מאשר להועיל. אלא אם כן את/ה כהורה בטוח/ה שאת/ה יודע/ת להבחין בין מסוכן ללא מסוכן ומסוגל לשתוק (אבל לשתוק!!!) ולעולם לא להעיר על דבר ממה שיהיה כתוב שם. כי זו בהחלט הפרטיות של הילד והוא זקוק לה. ואני לא יודעת כמה הורים באמת מסוגלים לשתוק ולא לגלות שהם יודעים, כשהם יקראו נניח שהבת שלהם הבריזה מבית הספר. 2. הטיעון שהרשת היא מקום פתוח היה טיעון צדדי. (לא קראת כיצד זה החל). כשאת כותבת באינטרנט והורה עולה על זה במקרה את לא יכולה לצפות שהוא יסגור את החלון רק כי קלט שזה הילד שלו. בקיצור, לכתוב באינטרנט זה כמו להשאיר מחברת פתוחה בעמוד מסויים שבו יש שיר מסויים שכתבת בסלון על השולחן ולצפות שלא יקראו את השיר.

nikita j y

New member
../images/Emo80.gifואם היומן של הילד

הוא חסר מנעול ומונח על השולחן שלו? גם אז זה "פתוח". זה שאפשר לקרוא משהו לא אומר שצריך. אני חושבת שהורה צריך לחשוב טוב טוב לפני שהוא עושה דבר כזה. אם הוא רוצה הצצה לחיים של הילד שלו תמורת סיכון הקשר ביניהם - שיעשה את זה, אבל אני לא ממליצה.

האמת, לא. ולא כי זו הפרטיות שלהם

כי פרטיות ואינטרנט ומחשב משפחתי הולכים ביחד עד גבול מסוים, אלא כי פשוט לא מעניין אותי. סומכת עליהם שבשעת סכנה, הם יבואו אלינו. כמובן שמשננים להם את כללי הבטיחות.

פארנויה

לפעמים, כהורים, צריך אולי כן לעקוב אחרי הילד, שלא יאונה לו כל רע, שלא יעשה שטויות. ראו מקרה אופיר נחום, שבו האבא מצא את התכתובת שלו עם הנערה הערביה שטמנה לו מלכודת מוות, רק אחרי שהרגו אותו. אבל יש פה פארדוקס מסויים: אם הורה יודע לחנך את הילד שלו שלא יעשה שטויות - אז אין צורך לעקוב אחרי הילד. ואם הורה אינו יודע לחנך את הילד שלו שלא יעשה שטויות - אז אולי כו כדאי לעקוב אחריו? - לא! כי הורה כזה לא מבין מה זה "שטויות" ומה יכול להיכלל בקטגוריית "מסוכן" ואז זה לא מועיל לעקוב אחריו. הורים כאלו יעשו שטויות בעצמם אם יעקבו אחרי הילד ויעירו לו על משהו כמו "למה לא עשית שיעורי בית". הצצה של הורה, שבעצמו לא בוגר מספיק, לא תועיל אלא רק תזיק. הפגיעה במרקם האמון בין הילד להורה תייצר יותר נזק מאשר תועלת במקרה כזה. רק הורה שמסוגל להציץ מידי פעם על מנת לראות שהכל בסדר (ושיודע להבדיל בין סתם משובות נעורים לסכנה אמיתית) ויוע לנצור את לשונו ולא להציק לילד שלו.. ולהניח לו, גם אם מדובר בדברים שלא "נראים לו" במיוחד, רק לו יש לגיטימציה להציץ מידי פעם, אם בכלל, מתוקף היותו אחראי על שלום ילדו.

נ.ב. אתגר לגולשים הקוראים בפורום:

אני מזמינה אתכם לכתוב כאן מה לא בסדר, אם בכלל, בתמליל הצ'אט בין "אופיר" ל"סאלי".

אפשר לחדד את השאלה

ללמתבגרים - האם יש בתמליל השיחה משהו שהיה מדליק לכם "אור אדום"? ולהורים, אם הייתם "מחטטים" ומוצאים תמליל כזה, מה הייתם עושים, אם בכלל?

noa_f

New member
מה שהפריע לי בסיפור, וזה לא קשור

לתמלול הוא שההורים בכלל לא ידעו על ספור האהבה הגדול אאל"ט. וזה דוקא כן קשור לשיתוף של ההורים בדברים הגדולים שקורים לך.

אני רואה שאף אחד לא רואה או לא רוצה

לראות את מה שבולט ביותר. (לפי דעתי צריך ללמד את התמליל הזה בבתי הספר!) הבאתי אותו לפה ליתר נוחיות.. יום א', 14.1 סאלי: אני מתגעגעת אליך, אופיר, נדבר היום ואני מקווה שאתה מגיע ביום רביעי. בבקשה אל תגיד לא, אני רוצה שתהיה איתי, בבקשה. יום ב', 15.1 סאלי: לא התקשרת, אני עצובה. אופיר: אני מצטער שלא התקשרתי. אני מניח ששכחתי, אבל אני עדיין מתכוון לבוא ביום רביעי, אני מתגעגע אליך. סאלי: אני מתגעגעת אליך, אופיר. אופיר: גם אני מתגעגע, אבל אני אראה אותך ביום רביעי בבוקר. סאלי: אני מאד שמחה שאתה תבוא, אופיר. אופיר: גם אני שמח. סאלי: מתי תעזוב את אשקלון? אופיר: בשבע וחצי בבוקר. סאלי: cool, איך תבוא, באוטובוס או במונית? אופיר: את יודעת במקרה כמה עולה מונית מתל אביב לירושלים? סאלי: 200 שקלים בערך, אבל תוכל להשיג גם במאה חמישים. יש לך כסף? אופיר: אני לא חושב. סאלי: אתה צריך כסף? אופיר: אני צריך, אבל לא יכול לבקש ממך. סאלי: זה בסדר, כמה אתה צריך? אופיר: אני לא יודע אם יש לי מספיק כסף כדי לחזור לאשקלון. סאלי: אמרתי לך כבר, אני אחזיר אותך במכונית של חברה שלי לתל אביב, היא תהיה איתנו וזה בסדר, כי אני מפחדת לנסוע לבד בלילה. אופיר: אני צריך לחזור כבר בצהריים. סאלי: איך? אופיר: אני בא בבוקר וחייב להיות בחזרה באשקלון עד חמש בערב, מקסימום. סאלי: חמש זה מוקדם, אבל אם אתה לא יכול אחרת, אני אביא אותך לבד בחזרה, כי זה עדיין מוקדם מידי בשבילי בשביל לנסוע לבד. אופיר: מתי את גומרת לעבוד ביום רביעי? אופיר: אני חושבת שאני אקח יום חופש כדי שנוכל להיות ביחד. יקירי, אני חייבת ללכת עכשיו, אני אתקשר אליך מחר בשלוש ואחכה לך ביום רביעי, יהיה לי חלום טוב עליך. אופיר: או קיי, אוהב אותך. סאלי: גם אני אוהבת אותך, להתראות. אופיר: אני לא יכול להגיד לך להתראות, אני כבר מתגעגע אליך. סאלי: גם אני, אופיר. אתה לא יודע כמה אני מחכה לך ביום רביעי, אבל אנחנו חייבים להיפרד עכשיו. אופיר: ביי סאלי: אוהבת אותך יקירי. יום ג', 16.1 סאלי: ... אני חייבת ללכת ולא יכולה להישאר עכשיו, אני חייבת לעבוד כדי להיות איתך מחר. אופיר: כן, אני בא בטוח, אני אתקשר אליך כשאני עוזב את אשקלון ומגיע לתל אביב. סאלי: אני אחכה לך, הכנתי את הבית של החברים שלנו כדי שנוכל להישאר שם. אופיר: או קיי. סאלי: אז תגיד לי, איך אתה נראה, מה צבע העור שלך, מה הגובה שלך? אופיר: אני 174 ס"מ, לבן, שער שחור, עיניים כחולות ירוקות. ואת? סאלי: אני 169 ס"מ, שיער שחור. תגיד, אתה מדבר צרפתית? אני יודעת עברית אבל לא כל כך טוב, באנו ממרוקו ואני רק שנה אחת בישראל. * אז לפני הכל - אני יכולה להבין אהבה וירטואלית תמימה, למרות שאני לא מקבלת את זה, כי תמיד יש מימד שאי אפשר לחזות בריאליטי, אבל תמיד אין לקבוע פגישה ראשונה אלא במקום ציבורי כשיש מישהו שלישי שיודע על הפגישה הזו מראש. גם בנים וגם בנות. על אחת כמה וכמה כשמדובר בקטינים. הורים חייבים לדעת דבר כזה. הקטע שהם מתכננים להיפגש בלי שאף אחד שמכיר אותם יודע - במקרה הזה אותו - זה אור אדום גדול ביותר!!! הורים שיפספסו דבר כזה עלולים לפספס את חיי ילדיהם כמו הוריו של אופיר. ועכשיו לאלמנטים שהיו צריכים להדליק נורה אדומה לכל גולש אחראי: כסף. אף אחד לא אמור להציע לך כסף ו/או הסעות. סאלי: אתה צריך כסף? אופיר: אני צריך, אבל לא יכול לבקש ממך. סאלי: זה בסדר, כמה אתה צריך? אופיר: אני לא יודע אם יש לי מספיק כסף כדי לחזור לאשקלון. הורה שמגלה דבר כזה יכול למנוע צרות מהילד שלו. הלאה. בית. אף אחד לא אמור "להכין את הבית" בשביל פגישה עיוורת אלא אם כן כוונותיו אינם "טהורות". סאלי: אני אחכה לך, הכנתי את הבית של החברים שלנו כדי שנוכל להישאר שם. במקרה הכי קל מדובר בהכנות לסקס. במקרה הכי גרוע.. זה מוות, כמו שראינו שם. בחורה שאומרת "הכנתי את הבית" מזמינה בחור לסקס לפני שהיא מכירה אותו בריאליטי. אני הייתי מזהירה את הבן שלי מבחורה שלפני שהיא ראתה אותו היא כבר מזמינה אותו לסקס. מאוד מזהירה. כי עם כל הכבוד לאהבה וירטואלית - ויש כבוד, כאן חייבת להידלק נורה אדומה גדולה. וכל זה, לפני שהם אפילו יודעים איך הם נראים, אם בכלל זה מתאים,, אז.. אחרי שהם לא מגלים לאף אחד (היא הכינה את הבית של החברים שלה ולא את שלה - כלומר מסתתרת מההורים (עאלק) ומקפלת בפגישה הייעודה הזמנה לסקס ולו אין מספיק כסף לחזור... בחייכם. כל מי שנוהג כך הוא חסר אחריות. אז שוב, זה תפקיד ההורים ללמד את הילדים שלא להגיע בכלל למצבים כאלו.

ליאת +

New member
אני לא מבינה מה הנקודה שלך

נראה שאת מאוד מתאמצת להבהיר נקודה כלשהי שאני לא מצליחה להבין. בדיעבד- ברור לכל אחד שקורא שמדובר בפיתוי של בחור תמים. ברור שאף הורה לא ירצה שבנו או ביתו יפגשו עם אדם זר, במקום לא ידוע, כשאין להם כסף. זו לא השאלה כאן. השאלה כאן היא איך לגדל בני נוער ולצד השמירה עליהם לתת להם גם אפשרויות לחופש פעולה. השאלה היא איפה נמצא שיווי המשקל העדין בין לחדור בפולשנות לחיים שלהם ואולי לעיתים להציל אותם מאסונות (אבל רק לעיתים רחוקות, כי מקרים כאלה הם בכל אופן נדירים) לבין הזכות שלהם לפרטיות וגם הצורך החשוב שלהם ללמוד לבד איך וממה להגן עליהם.

ברור שאינך מבינה

אין לי מושג מי את, אם יש לך ילדים מתבגרים בבית או לא ומה הניסיון שלך בשימוש ברשת. אבל תוכנם של דברייך מעיד שאינך מבינה למה התכוונתי בהודעתי. ואם אצרף את חוסר ההבנה שלך כאן לעובדה שציפית שאתן בך אמון באופן אוטומטי (שם) רק כי את אמרת, אני מקבלת את הרושם שאין לך מושג על מה אני מדברת. אז, תרשי לי להבהיר. כי באמת שאין לי שום דבר נגדך ואני לא שמה עלייך שום תוית. * ילדים שיבינו את הנקודות שאותן העליתי יהיו חסינים יותר מפני פיתויים כאלו ברשת. מתבגר שלא ייתן אמון אוטומטי בדמות וירטואלית ותמיד יחזיק איזשהו חשד מינימאלי עד שלא יוכח אחרת הוא מתבגר שיהיה מסוגל לשמור על עצמו מפני הסכנות של הרשת. מתבגר שהצעת כסף תדליק אצלו אור אדום, שהצעת בית תדליק אצלו אור אדום שהצעה להיפגש בלי שההורים יידעו על כך תדליק אצלו אור אדום, יהיה משתמש הרשת המפוקח והזהיר שלא יפול למלכודות מסוכנות. אפשר למצוא אהבות יפות ברשת. אבל צריך לדעת מהם כללי הזהירות הבסיסיים. השאיפה שלי היא לתת למתבגרים את הכלים להתמודד עם הסכנות של הרשת, על מנת שיוכלו להפיק ממנה תועלת בלי לסכן את עצמם. אינני חושבת שמעקב יגן על הילד. אינני חושבת שחיטוט יגן עליו. אינני חושבת שחסימה של אתרים בעלי תוכן בעייתי תגן עליו. אני חושבת שרק חינוך שיוליד שימוש נבון ברשת יגן עליו.

האמת שכן.../images/Emo54.gif

אני בד"כ רק קוראת פה, אבל שאלת שאלה את המתבגרים אז הרשיתי לעצמי להגיב באופן חד פעמי:). כן, זה היה מדליק לי אור אדום. כי בתור אחת שדווקא יוצרת המון קשרים באינטרנט ומדברת במסנג'ר עם חברים מפורומים פה בתפוז, וגם פוגשת אותם - תמיד תמיד תמיד הפגישות הראשונות יהיו במקום ציבורי. לאו דווקא בגלל האפשורויות הכי נוראיות שיש כמו אונס, פדופיליה ורוצחים... גם למקרה של חוסר כימיה בין אנשים במציאות למרות קשר נפלא דרך המחשב, מקומות להיות בהם. אבל כן, גם בשביל שאם חו"ח יהיה משהו בסגנון של מה שקרה לאופיר רחום ז"ל, יהיו עוד המון אנשים באיזור. כן, כבר יצא לי לישון אצל וליצור קשרים מעבר לשיחות מסנג'ר עם אנשים מהאינטרנט. אבל רק אחרי היכרות יחסית ארוכה ואחרי כמה פעמים שנפגשנו.

שמחתי למקרא התגובה הזו!

ואני מקוה גם שתמיד הורייך יודעים היכן את ולאן פנייך מועדות. כל הכבוד! משמח לקרוא תגובה שמעידה על יישום כללי זהירות אלמנטריים.

בדיוק, אלו כללי זהירות אלמנטריים.

לא רק לבני נוער, אלא באופן כללי. קצת הפעלת תושייה והכל יהיה בסדר. אני חושבת שצריך ללמד את הנושא יותר בבתיה"ס. השנה ביום האינטרנט הבטוח במקום להסביר לנו על מקרים בסגנון הזה, הביאו את השוטר הקהילתי שיסביר לנו על הימורים באינטרנט ועל כמה שזה לא חוקי. זה גם חשוב, כמובן, אבל לא הסבירו בכלל על מקרים כאלו. שזה חבל, כי למרות שאני בטוחה שיש כאלו שיודעים, יש גם כאלו שלא - כל אלו שמפרסמים בדיוק איפה הם לומדים ואת השם המלא שלהם.

noa_f

New member
את עוד לא אמא למתבגר, נכון?

בני נוער עושים שטויות. גם המחונכים שבהם עושים שטויות. זה חלק מהגיל וזה חלק מההתבגרות. הבעיה שלנו כהורים היא, שהיכולת של "שטויות" להיות מסוכנות לילד רק גדלה עם השנים ועם התפתחות הטכנולוגיה. אם פעם יכולת אולי להבעיר קצת את בית הספר, היום אתה יכול לקרוא על איך בונים פצצות ממש, אם פעם ה"חברה הרעה" המקסימלית שהיתה יכולה להיות לך היו הפושטקים של השכונה (שרק גנבו קצת במכולת), היום "הסביבה החברתית" שלך יכולה להיות אנשים בלתי ידועים בכל העולם. פדופילים ומחבלים היו תמיד. אבל יש הבדל בין מה שקורה ברחוב באופן מקרי (וחשוף לקהל עדים) לבין יחסים שמתפתחים לאורך זמן בצורה חסויה ברשת. אם זוכרים את הסטטיסטיקה, שרוב מקרי הרצח ורוב מקרי האונס נעשים ע"י אדם מוכר וידוע - עצם העובדה שמספר האנשים ה"כאילו מוכרים" לך יכול לגדול (מצ'אטים והתכתבויות, למשל), רק מגדיל את הסיכון. בני נוער תמיד מסתירים משהו וזה טבעי מאוד. לכל אחד מאיתנו יש עולם פנימי ומחשבות נסתרות ורצונות שהוא לא רוצה לחשוף עם כל אחד, בטח לא עם אבאמא, אבל זה רק אומר שלהורים אסור להיות שאננים. אין ספק שיחסים טובים ובעלי אמון עם הילד שלך, הם תמיד דבר טוב, נכון וחשוב. אבל אי אפשר לחשוב שגם אם הם כאלה, אתה כהורה תדע את הכל. אפשר לקוות, אבל צריך להיות ריאליים. התקווה היא בעיקר, שאתה תשמע על הדברים לפני שהילד מסתבך.

לא, לא נכון.

יש לי אחד בצבא, יש לי אחת בעיצומו של גיל ההתבגרות ויש לי שניים בפתחו של גיל ההתבגרות. אני באמת חושבת שאנחנו בכלל לא יכולים להיות בטוחים בכלום. אני באמת חושבת שאם יש לנו לגיטימציה להציץ בענייניהם הפרטיים של ילדינו, אנחנו צריכים לסייג את זה לתחומי הסכנה בלבד ולהניח להם בפרטיותם. הצרה היא ש א. הגבול בין לחטט בפרטיות לבין לשמור מפני סכנות הוא מאוד נזיל ו-ב. שהתמרון הזה בין לעקוב לבין הימנעות מחדירה לפרטיות הוא לוליינות די קשה ולכן אנחנו חייבים ללכת אל תחום בניית האמון והחינוך. קראת את תמליל השיחה שהבאתי לעיל בין אופיר לסאלי? מה את אומרת?

ליאת +

New member
שימו לב לדברים שאמר אביו השכול

של אופיר: אני לימדתי את אופיר לחשוב מהראש ולא מהלב, הוא היה ילד מאד אינטליגנטי, רהוט, שחשב לפני כל צעד שביצע", אמר האב שלום. "יום אחד נכנסו לחדר של אופיר וראיתי אותו בצ'אט. הסברתי לו שזה יכול להיות מסוכן, ניגשתי למחשב ושוחחתי עם נערה בת 12. הצגתי את עצמי כבן 12 ושוחחנו. תוך 5 דקות קבענו להפגש. רק אז הודעתי לה שאני בן 41, הראיתי לו כמה זה עלול להיות מסוכן. חשוב לנו להזהיר שוב את ההורים, שיהיו עם היד על הדופק". זה לא נשמע לי כמו אב מנותק שלא יודע מה הילד שלו עושה, או אב שאינו מבין את הסכנות במחשב. ובכלל ממעט קריאה על אופיר ז"ל עולה שהוא היה נער אהוב ואוהב, מוקף חברים ומשפחה. לא נער טיפש או פזיז או בודד. ועדיין- הולך שולל באופן שתוצאותיו כל כך קשות. אז זה גורם לי לשאול את עצמי אם אכן לדבר ולכבד ולחנך בני נוער זה מספיק, ואם אין מצבים שבהם הורים, מתוקף היותם הורים צריכים להיות חשדניים, ולעיתים גם במחיר של פלישה לפרטיות. לעיתים החשדנות הזו, ככל שהיא מעצבנת את המתבגרים, ואני מאוד יכולה להבין את הפגיעה, יכולה למנוע אסון.

למעלה