היוש!

never give up

New member
היוש!

לפני בערך שבוע חזרתי לתזונה טבעונית ויש לי מס' שאלות. בעצם אחת.
הייתי טבעונית כשנה ולאחר מכן הפסקתי לכשנה בעקבות בעיות בריאותיות שנוצרו מחוסר ידע וגם קצת רקע רפואי. במהלך השנה בה אכלתי תזונה טבחונית, מאד בער לי לחזור כל הזמן לטבעונות (אידיאולוגית), אך המצב הבריאותי לא כל כך אפשר לי וכל ניסיון לחזור שכשל הביא איתו הרבה תסכול.
עכשיו, סוף סוף, הבריאות מאוזנת והייתי רוצה לשמור עליה כזו

אני אוכלת תזונה טבעונית טבעית, כלומר לא נוגעת במוצרים מעובדים בכלל. הכי מעובד שאני אוכלת זה קוואקר.
אני כן אוכלת ירקות, פירות, אגוזים, שקדים, זרעים, קטניות בשלל צבעים ודגנים בשלל צורות, ובכל זאת אני חוששת שחסרים לי עלים ירוקים.
והשאלה - עד כמה עלים ירוקים נחוצים בתזונה שלי?
אין לי בלנדר וללעוס הרבה עלים זה לא נעים. מצאתי שהדרך הכי טובה תהיה, למשל, לאכול תרד/מנגולד בתוך תבשיל, פטרוזיליה בסלט ו... זהו.
אשמח לרעיונות נוספים (שהם לא שייקים).

תודה!

האלזה

New member
ברוכה השבה אל כוחותינו

את יכולה להכין פסטו (לאו דווקא מבזיליקום, אפשר גם מירוקים אחרים).
זה באמת יותר יעיל בבלנדר או עם הקוצץ הידני הזה עם המנואלה, אבל אני מאמינה שאפשר גם לקצוץ ידנית.
את גם יכולה להכין סבזי
http://www.sivfood.com/2013/02/choresht-sabzi.html
אני חושבת שירוקים זה משהו ששווה לשמור בתפריט, אבל אני לא תזונאית

never give up

New member
תודה!!

וואו, הסבזי הזה תפור עליי!
&nbsp
אני מאד אוהבת מרקים. מאד! (אוכלת מרק עדשים ואורז אדום ממש עכשיו)
השאלה היא האם הערכים של הירוקים לא נפגעים בבישול?

אין צורך להגזים עם עלים ירוקים

עלים ירוקים הם אכן רכיב מזון מצוין אבל לא צריך יותר מדי "להשתגע" איתם

אם את מוסיפה אותם לסלט ולתבשילים שונים (תכל'ס אפשר להוסיף אותם כמעט לכל דבר) זה מצוין וזה כבר יספק לך את ה"מכסה היומית".
מעבר לזה שאני באופן אישי, כשהתרגלתי להשתמש בהם ולגוון בסוגי העלים גיליתי שהם בהחלט מוסיפים גם טעם. (עד כמה שזה אולי נשמע מובן מאליו, לי זה לא היה כל כך מובן מאליו בהתחלה
)

never give up

New member
כרגע לא אוכלת מהם בכלל :/

אין לי בעיה להכניס אותם לתבשילים שאני מכינה (ואני מכינה הרבה), אך גם כאן השאלה היא האם הערכים לא נפגעים?

ladybug6

New member
היוש! רעיונות

קודם כל בסלטים טריים אני תמיד מוסיפה חופן עלים ירוקים - כל פעם משהו אחר. כוסברה, פטרוזיליה, רוקט, תרד, עלי סלק בייבי, וחסה בשפע כי אני אוהבת. טבולה זו דרך טעימה לאכול מלא מלא עלים ירוקים מבלי שזה יהיה מבאס, כי קוצצים אותם ממש קטן בסכין. אני אוהבת להוסיף לזה גם קוביות סלרי קטנטנות וגרגרי רימון או חמוציות.
כדי לאכול בכמות יותר גדולה אפשר לבשל או לקצוץ אותם ולעשות מזה קציצות או לביבות.
למשל כשאני מכינה ציר ירקות (בו אני משתמשת להעשרת רטבים ותבשילים), אני טוחנת את הירקות שנשארו לי, ביניהם גם כמות גדולה של עלים ירוקים, ומכינה מזה לביבות. גם בקציצות רגילות אני מוסיפה חופן נדיב מאוד של ירק. את אותו דבר אפשר לעשות עם פשטידות, או מילוי למאפים, תוספת לתבשילים וכו'.
ואכן ממרחים זו דרך מצוינת אבל בשביל זה צריך קוצץ מזון קטן או מעבד מזון.

never give up

New member
תודה, הרבה רעיונות...

אבל אני חוששת שהם לא מתאימים לי כי... אני לא אוכלת שמן נוזלי או כל דבר שיש חשש שהשמן ייגע לי בשפתיים (סליחה, אבל זה מגעיל אותי).
סלט אני משתדלת לאכול לפחות פעם ביום (פשוט מעדיפה את הירקות חתוכים למקלות כי יותר קל לאכול מהם תוך כדי עשייה). 3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה זה סביר ביום?
&nbsp
אני אסביר למה אני שואלת - בשנה שהייתי טבעונית, אכלתי הרבה עלי בייבי, פטרוזיליה ושמיר. זה הסתדר לי נהדר בסלט.
כיום אני אוכלת פחות סלטים ויותר אוכל מבושל, ואני תוהה האם הבישול יהרוס את כל הטוב שבירוקים?
אולי בלי סיבה, אבל אני זוקפת לזכותם את העלייה בערכי ה-B12, ברזל ופריטין שלי באותה תקופה. היום, אחרי שנה שבה אכלתי מהחי, הערכים שלי נמוכים אפילו עוד יותר מאשר לפני השנה הטבעונית.
אני לא חסידה של תוספי מזון, אז חשוב לי לצרוך עלים גם אם קיים הספק הקטן ביותר שהערכים שלי ישתפרו בזכותם.

לגבי B12

אין מקור צמחי ל-B12 וכטבעונים אנחנו חייבים לקחת תוסף, פעמיים בשבוע.
לגבי הבישול, אני לא מומחית אבל ככל הידוע לי הברזל לא "נהרס" כאשר מבשלים את העלים הירוקים. ייתכן וזה נכון לגבי ויטמינים אבל לא ממש נכון לגבי מינרלים כמו ברזל.
מעבר לזה שווה גם לבדוק מה הסיבה לערכי הברזל הנמוכים.
יכולה להגיד על עצמי שאני לוקחת תוסף ברזל באופן קבוע בגלל סיבה שאינה קשורה לטבעונות ושהייתי צריכה לקחת אותו גם אם הייתי אוכלת בשר. (הראייה לכך היא שלאחרונה נפגשתי עם רופא בעניין הבעיה הספציפית שלי, רופא שלא מכיר אותי ולא יודע שאני טבעונית אבל ווידא איתי שאני לוקחת תוסף ברזל).
&nbsp

ladybug6

New member
לביבות ותבשילים אפשר להכין גם בלי שמן

אולי יוצא יותר יבש אבל אפשר לאכול לצד משהו רטוב כמו סלט או עגבניות מרוסקות ומתובלות עם קצת לימון, למשל.
בישול הורס דברים כמו חלק מהויטמין סי אבל מינרלים (=ברזל), חלבון וסיבים נשמרים גם בבישול.
אני לא תזונאית ולכן לא יודעת לענות לך כמה זה "מספיק", זה גם תלוי בשאר הדברים שאת אוכלת במשך היום.. אבל אני חושבת שכמה כפות של עלים ירוקים קצוצים זה סבבה, פשוט תנסי לגוון בהם.
בכל מקרה, תמיד אפשר להכין מרק ולשים בו מה שאת רוצה ולטחון.. ככה קל לאכול יותר וגם קל לעיכול :) אני אישית אוהבת להשאיר גם חלק מהעלים במרק כמו שהם ולאכול אותם עם הנוזל והירקות, זה טעים.
ובאופן אישי אני מאוד אוהבת סלט חסה אז אני מוסיפה לו גם קצת ארוגולה או כוסברה קצוצה לפעמים, בצל ירוק, נבטים ועוד דברים שביחד טעימים לי.
לא יודעת אם את אוכלת כריכים אבל גם זו דרך לדחוס עוד קצת עלים, אני למשל ממש אוהבת כריך עם גבינת סויה או מיונז ביתי (או כל ממרח אחר לטעמך..) ומלא מלא מלא עלים ירוקים כמו ארוגולה או חסה :)

ירקות10

New member
קייל

את זה חובה להוסיף לכל סלט ,קצת להקפיץ,לימון שמן זית ולהוסיף ישר לסלט

למה לא פשוט לקנות בלנדר?

אני הייתי מוסיפה עלים ירוקים לתבשילים בסוף.
כלומר: מכינה אורז מלא נניח, מוסיפה אחרי הבישול פטרוזיליה/כוסברה/בצל ירוק קצוצות+ עוד דברים כמו חמוציות/ גרגירי רימון וכו'.
אני אוהבת לעשות מכל אורז או פסטה סלט, מכל תבשיל ירקות- תבשיל ירוקים.

לדעתי עלים ירוקים זה דבר שחשוב להקפיד עליו- בעיקר כי אנחנו לא רגילים לצרוך ממנו מספיק בתזונה מערבית רגילה. הייתי אומרת אותו דבר על דגנים אם זה היה המצב, אבל זה לא המצב.

Gidi Shemer

New member
אהלן. לגבי החשש לאיבוד מינרלים

אין חשש. למעשה, המצב הוא די הפוך. בישול הופך חלק מהמינרלים ליותר נגישים לספיגה.

רק אחזק את העניין של b12 שכבר נאמר לך. במקרה הזה- שום משחקים. כדור מציצה מתחת ללשון פעמיים בשבוע (אלא אם יש חוסרים ואז כדאי להתחיל בתדירויות גבוהות יותר).

never give up

New member
לגבי b12

כרגע אני לוקחת קומפלקס ברזל+B12+חומצה פולית.
הערכים שלי בטווח (כולם), אך נושקים לגבול התחתון.
&nbsp
ואני באמת סקרנית לדעת:
*במשך 22 שנים אכלתי מהחי. לפני הטבעונות עשיתי בדיקת דם וקבלתי ערכים תקינים להכל.
*אחרי שנה של טבעונות עשיתי בדיקת דם נוספת (עושה כל שנה בלי קשר לתזונה) - כל הערכים המדוברים עלו ללא יוצא מן הכלל.
בשנה הזו לא צרכתי תוספי מזון - לא מולטי-ויטמין, לא כדורי מציצה, לא זריקות... כלום. רק אוכל ובעיקר לא מעובד. מה שכן - לא שטפתי את הירקות והפירות בכלל. מה שנראה לי מלוכלך מדי - ניגבתי באמצעות נייר וזהו.
*חזרתי לאכול מהחי וביצעתי בדיקת דם לפני 3 חודשים - כל הערכים הנ"ל צנחו.
&nbsp
יש הסבר הגיוני לזה?
אני ממש לא בקטע של לשחק עם הבריאות שלי, אבל אם אוכל לחסוך מעצמי תוספי מזון - אני בעד.

Gidi Shemer

New member
העניין ב- b12 הוא שהוא נאגר בתאים

ולכן אפשר לראות צניחה שלו לאחר זמן. בנוסף, בדיקת ה b12 היא רק חצי אמינה, מכיוון שאנלוגים של b12 שאינם פעילים עדיין מזוהים בבדיקה.

הסיכוי לקבל b12 מה״זבל״ שנמצא על הפירות וירקות אכן קיים תיאורטית, אבל בשביל זה צריך אם כבר לאכול ירקות ופירות שגדלו בטבע ולא טופלו על ידי החקלאים (וגם אז אי אפשר באמת לדעת אם הזבל מכיל צואת חיות שמכילה b12).

את בחורה חכמה ורואים את זה כי את לא מזניחה את הבריאות שלך. בשביל לא להזניח את הבריאות באספקט הזה- לכי על הויטמין המוסף. תנסי לעבור לתקופת מה לכדור מציצה של 1000 מקג פעמיים בשבוע מתחת ללשון ותראי מה קורה (הייתי מתחיל עם מנה יומית למספר שבועות ואז עובר לפעמיים בשבוע).

never give up

New member
איישם!

תודה!
הבריאות אכן מאד חשובה לי! והתזונה בפרט כי אני מתאמנת הרבה ועצים.
&nbsp
כרגע אני לוקחת קומפלקס של B12, ברזל וחומצה פולית כי שלושת ערכים אלה נמוכים ע"פ בדיקות הדם שעשיתי במאי. ההמוגולובין היה דווקא בסדר, אבל זה לא מספיק בשביל להרגיש את הפולניה שבי.
אז את הקומפלקס אני לוקחת 3 פעמים בשבוע. יש לי גם B12 למציצה - אתה מציע לקחת אחד בכל יום שאני לא נוטלת מהקומפלקס?

l coyote l

New member
וואלה, אני חשבתי שהיא מזהה אותך כמישהו אחר

אחד, שכתב הרבה על B12

בכל זאת היא תושבת חוזרת וכו׳... אסוציאציות.
אבל בסוף הבנתי

למעלה