גונב את הבכורה...
שפן הסלע Procavia capensis syriaca תכונות מאפיינות בולטות: צמחוני, שוכן סלעים. משקל הזכר כ - 3 ק"ג, ומשקל הנקבה כ - 2 ק"ג. הזכרים גדולים מהנקבות, ושיניהם החותכות העליונות גדולות, חזקות וחדות יותר. הגוף גלילי. האוזניים והרגליים קצרות. אין זנב חיצוני. הפרווה חומה-אפורה. פרוות הגב כהה מפרוות הבטן, ובה נראה כתם של שערות צהובות סביב בלוטות הגב. תוחלת החיים בשבי: כ - 13 שנה. חברותי, חי בעדרים המורכבים ממספר משפחות. בכל משפחה זכר בוגר-מנהיג השומר על שטח המשפחה כשהוא משמיע שורת קריאות צרחניות. בית גידול: מחילות טבעיות ונקיקים בין סלעים, במקומות מוגנים מפני רוח כמו סדקים בסלע הנפתחים לעבר משטחי סלע המשמשים שטחי רביצה וחשופים לקרינת השמש - אזורי מצוקים. מזון עיקרי: צומח בעיקר, כולל צמחים ארסיים שונים, ולעיתים חרקים ולטאות. מטפס על עצים לצורך איסוף מזון. רבייה: ההריון נמשך כשבעה חודשים וחצי, כ - 3 ולדות בשגר. הגורים מכוסי פרווה ופקוחי עיניים, מסוגלים ללכת ולטפס עם היוולדם. תפוצה בישראל: אזורי מצוקים בכל הארץ: במדבריות הנגב ויהודה, בעמק הערבה, בבקעת הירדן, בהרי יהודה, בשומרון, בכרמל, בגלבוע, בגבעת המורה ובגליל. תפוצה בעולם: לאורך השבר הסורי-אפריקני, מדרום לבנון וסוריה עד דרום סיני, בחצי האי ערב ודרומה עד דרום אפריקה. התנהגויות מיוחדות: חושי הראייה, השמיעה והמישוש מפותחים. מסתייע בחוש הריח למציאת שבילים, לתקשורת חברתית ולזיהוי מזון. פעיל בעיקר ביום. רגיש לטמפרטורות נמוכות - אינו פעיל בעתות קור וחום עז. טפסן מעולה, מסוגל לקפוץ לגובה עד מטר ולרוץ במהירות של אדם במישור. ארנבון Oryctolagus תכונות מאפיינות בולטות: האוזניים ארוכות, אך לא יותר מהראש. הרגליים הקדמיות קצרות וחזקות, ארבע אצבעות בכל רגל. ברגליים האחוריות חמש אצבעות ארוכות יותר המשקל יכול להגיע ל-10 ק"ג. הגוף מוארך ומגושם בחלקו הקדמי, מתקדם במהירות תוך ניתורים וקפיצות. מעל לשפה העליונה שפם העשוי זיפים קשים וארוכים. צבעי הפרווה מגוונים והזכרים גדולים מן הנקבות. בחבורות ניכר דירוג חברתי מסודר. בית גידול: מבוית. חי במחילות שהוא חופר בעצמו, ואינו מתרחק מהן מרחק גדול. מסוגל לחיות להתרבות בכלובים קטנים. מזון עיקרי: צמחים, עשבים בעיקר. רבייה: פורה מאוד. 30 יום הריון. 6 עד 10 ולדות בשגר. תפוצה בישראל: בבתים פרטיים, במעבדות ובקנה מידה מסחרי. שכיח יותר אצל הערבים. תפוצה בעולם: הועברו ע"י האדם לאוסטרליה ולאיים שונים. בבתים, במעבדות ובאופן מסחרי. התנהגויות מיוחדות: ארנבון מבוית מסתגל במהירות לתנאי בר. חושי השמיעה והריח מפותחים. הראייה אינה חדה, אך מיקום העיניים בצדי הראש מאפשר צפייה לכל כיוון ללא הזזת הראש.