->
אני חושב שזו שאלה יפה וחשובה, אינקה. הן ביוגה והן בבודהיזם, אחד מחמשת או שלושת כללי המוסר העיקריים, כולל דבקות באמת. ביוגה, זה אחד מחמשת היאמות (סייגים חיצוניים) והוא נקרא סאטיה (="אמת") ובבודהא דהרמה, זה אחד מחמשת הprecepts. נאמר, ביוגה סוטרה, שמי שדבק היטב בסאטיה, כל דבר שיאמר (ולמותר לציין, שמדובר פה הן על שיחה עם אדם אחר והן על מחשבות) יהיה אמת גם במובן של, למשל, לנסות להעריך משהו על פי האינטואיציה. מצאתי שהתעמקות בטיעון הזה, תביא את ההבנה שלו. מצאתי שהונאה עצמית נוצרת כשמתרחקים מסאטיה. מי שדבק באמת בדבריו, כלומר: לא מעוות דברים, מגזים או מסלף; מסייג את טיעוניו כראוי מבדיל היטב בין: השערה שיש לו, לתחושה שיש לו, לדבר שהוא שמע שמישהו אמר, לדבר שהוא למד מנסיונו כן שם לב לשינוי בדעותיו ומקבלן בתבונה מודה בטעויותיו בשמחה - וכן הלאה וכן הלאה, אזי, באופן אוטומטי: הוא הופך להרבה יותר כנה גם עם עצמו; כמות הבלבול הפנימי יורדת בצורה דרמטית והשקט והצלילות גדלים בצורה דרמטית; ...בסופו של דבר - אלמנט *החופש* גדל מאוד, על אף שבהתחלה זה עשוי להראות דווקא קשה יותר. מדוע החופש גדל? כי מה משעבד אותנו, אם לא השקר? השקר בדבר אוביקטים של הצמדות (למשל "שקר החן והבל היופי"...). דבקות בסאטיה, כמו דבקות באהימסה (אי-אלימות) וביתר הסייגים, הם לא פשוט עוד דברים מצוינים, נושאי פירות שערכם לא יסולא בפז, אלא דברים בסיסיים, שבלעדיהם, כמו שגורסת הבודהא דהרמה והיוגה, ללכת בדרך רוחנית, זו בדיחה והונאה עצמית. פרמטרים ל"אמונה". אני מניח יגידו מאמינים אמיתיים, וכוונתי למאמינים כמו יהודים חוזרים בתשובה, ודתיים אחרים אולי, משפט כמו "או שאתה מאמין או שאתה לא מאמין" ומשפטים מופרכים וחסרי ששון ושמחה כמו אלה... אבל אני מניח שלא לכזו אמונה אתה מתכוון, כי אם ל"שיטה" או "דרך". כי אם אמונה מעורבת בעניין - אז לדעתי יש כבר בעיה. אמונה היא הצמדות רגשית לדעה, רעיון וכו'. הצמדות שכזו, מכניסה את הדרך לממלכת האגו, והוא ינסה לעוור אותנו בפני אמיתות שיאתגרו אותה. דרך רוחנית אמורה להכיל, אינהרנטית, מנגנוני בדיקה, לדעתי. כמה נקודות, שיציגו אלמנטים שונים של השקפתי האישית בעניין: * אם בכדי לדעת שדרכך/אמונתך נכונות, אתה צריך רק לחוש שזה נכון - זה עקום. שכנוע עצמי בכל דבר יכול לתת תחושות שכאלה; * אם בכדי לדעת שדרכך בלה בלה.... אתה צריך למות קודם ולראות שאתה בגהנום וכו' - אז זה עקום. * אם בלה בלה.... אתה צריך רק להאמין - זה עקום. כי... למה? (ראה נקודה ראשונה) * אם אתה רואה, שתרגול מסוים מגדיל את יכולת ההבחנה שלך, אז אתה יכול להסיק: "התרגול הזה *כנראה* מעלה את יכולת ההבחנה שלי". * אם אתה רואה, שתרגול מסוים מגדיל את יכולת הריכוז שלך, אז אתה יכול להסיק: " התרגול *כנראה* מעלה את יכולת הריכוז שלי". * וכן הלאה - לגבי כל תכונה ותופעה (שלווה, תבונה, חיוניות, חמלה, כח-פיסי, משקל, וכו'). הווה אומר - לא להיות באופן אוטומטי גורף בדעה ש"דרך" היא נכונה או לא: לא לגבי הדרך ולא לגבי הנכונה. כל דבר לגופו. זו כנות אמיתית, זו דרך רוחנית אמיתית!!!!!! * ...והדברים ישתנו. דברים שהערכת באופן X קודם, תעריך אחרת כשתתקדם. ...הונאה עצמית, בסופו של דבר, זו avida - בורות - שכמו שנאמר, זו הקרקע עליה צומחים המכאובים. סילקת אותה - השגת נירוונה, מוקשה, קוויילה, הארה. ברכות רבות