הג'ירף והתן

המונשרי

New member
הג'ירף והתן

שתי בובות-כפפה נבחרו על-ידי דר´ רוזנברג כאמצעי-המחשה מטאפוריים לשתי ה"שפות" (או מצבי התודעה) שבהן מדובר - הג´ירפה והתן. הג´ירפה מסמלת את שפת התקשורת הלא-אלימה בשל לבה הגדול (היכול להכיל כה הרבה, ומסמל את התקשורת האמפתית על בסיס הבנה והכלה גם של רגשותיו וצרכיו של הזולת), גובהה (המאפשר ראיית-על מרחיקת-ראות של מצבים, קרי: היכולת לצפות מבעוד מועד את הסכנות - כמו אלו הטמונות בתקשורת המבוססת על פחד, אשמה ובושה; היכולת לראות את מכלול הבעיה, לרבות את הצד השני [היכולת האמפתית], וכן לראות כמה נתיבים אפשריים לסיפוק צרכים) ועוצמתה המעודנת (שאין בינה לבין "לפלפיות" ולא כלום - רגלי הג´ירפה חזקות ויציבות, אך אינן רומסות). ולמהדרין: דו-קיום - הג´ירפה צמחונית, אוכלת מהצמרות ומשאירה לבעלי-החיים האחרים את השאר...כשאנו מדברים מתוך "מודעות ג´ירפית" אנו רוצים ומאפשרים לשני הצדדים לבטא במלואם את כל הרגשות והצרכים הנוגעים לאירוע, ואת בקשותיהם הספציפיות.כשאנו שומעים מתוך "מודעות ג´ירפית" (עם "אוזני ג´ירף") אנו שומעים, בזמן קונפליקט או אי-הבנה, את המסר שמאחורי המלים השליליות, את הלב שמאחורי הצעקות - או השתיקות. אנו זוכרים, כי שתי דרכי תגובה אלו (ואחרות) מבטאות תמיד איזושהי מצוקה, ומנסים לשמוע מהי (מה הפגיעה, מה הצורך שלא נענה) .התן (jackal) נבחר כמייצג המודעות ה"אלימה", זו שבה אנו נעדרים את הראייה הרחבה ואיבדנו את החיבור שלנו לחסד ולחמלה. יללותיו של התן מסמלות טענות האשמות וקיטורים (שהם מן המאפיינים של תקשורת אלימה); הוא פועל בלילה (סמל לתקשורת לא ישירה) ונוהג לתקוף תוך ריצה באלכסונים (סמל למניפולטיביות); וכן, להבדיל מהג´ירף, התן נמוך, ולכן רואה רק דרך אחת למילוי צרכיו ...כשאנו מדברים מתוך "מודעות תנית" יכולות מילותינו, בין שהן מופנות כלפי עצמנו או כלפי האחר, להכאיב לנו או לפגוע ביחסינו. אם נקשיב, נוכל לשמוע אותן במרבית חילופי הדברים היום-יומיים בין אנשים. הרבה פעמים יהיה בהן מסר "את/אתה", שיש בו שיפוט (גלוי או סמוי). המאפיינים של מצב-תודעה "תני" (או: "הנחיות" לתקשורת אלימה...) 1. אובייקטיביזציה של הזולת באמצעות האשמה, ביקורת, הערכה שלילית, לעג, צחוק על חשבון, איומים, שתיקות, דרישות, ענישה - כל מה שאינו לוקח בחשבון את רגשותיו וצרכיו האנושיים והמשתנים. 2. חשיבה סטאטית באמצעות:· קיטלוגים, תוויות, שיפוטים, פסיכולוגיזציה, הכללות, אבחנות, השוואות, הערכות, וכן מחמאות ופרסים - כל מה שאינו נותן ביטוי להשתנות המתמדת של מצבים ובני-אדם. וכל אלו בלי לקחת אחריות עליהם (כלומר, מתוך אי-אבחנה בין עובדות [מה שאפשר לראות/לשמוע וכו´] לבין הפרשנות שלנו לעובדות אלו). · נורמות שהשפה - והמודעות - שבויות בהן - מה "נכון" ומה "צודק", למי "מגיע" (ולמי ממש לא), מה "בסדר" - ובעיקר כל מה ש"לא בסדר" (אִתכם). 3. ביטול אחריות אישית ובחירה באמצעות: · מתן פקודות, הוראות והנחיות מגבוה - כי "צריך", "אין ברירה", "חייבים", "ככה זה", "מדיניות החברה", “should”. כלומר, השפה (=המודעות) מאפשרת לדובר למחוק את זהותו האישית כמי שבחר לפעול מתוך ערכים אלו (מכל סיבה שהיא) - ומנסה לכפות על הזולת לפעול גם הוא מתוך ביטול עצמי והיעדר בחירה. מרשאל מכנה היבט זה של שפת התן "אמט-שפראכה" (amtshprache), על-פי הכינוי שנתן לה אדולף אייכמן במשפטו, כשהסביר כיצד בדיוק שפה זו ("דיבור קצינים") הקלה על ביצוע שליחתם למוות של מאות-אלפי בני-אדם.· הטלת אחריות על הכל חוץ ממני (ייחוס מקור רגשותינו לגורם חיצוני) = "הם" ("את/ה") אשמים במצבי/רגשותי וכו´ (במקום "אני מרגיש/ה... כי חשוב לי..."). 4. אי-כבוד לזולת באמצעות: · ציפייה למילוי מיידי של דרישותינו ובקשותינו ללא מתן שהות לזולת להגיב מתוך שיקול-דעת או רצון (כלומר, הדובר אינו פונה לזולת כאל אחראי לרצונותיו ולהחלטותיו, ולא מאפשר לו להביע את עצמו).· הפעלתו למילוי צרכינו מתוך פחד, אשמה או בושה.· תקשורת בזמן לחץ, היוצרת היעדר הקשבה לזולת ואי מתן אפשרות לו להשמיע את עצמו, כמו גם היעדר פנאי (גם רגשי) או מקום לתקשורת איכותית. 5. היעדר כנות באמצעות:· השמעת מסרים מעורפלים, שלרוב מלווים בניסיון כושל (גם אם לא-מודע) להסתיר רגשות.· תיאור "כן" של "מה לא בסדר" – אצל האחר. במובחן מהמטאפורות, המייחסות תכונות קבועות לבעלי-החיים - בני-האדם יכולים לבחור את דפוסי ההתנהגות שלהם - וכמו כן את המודעות שמתוכה הם רוצים לפעול. וכאן ההזדמנות הגדולה לרכוש - באמצעות "תקשורת לא-אלימה" - כלים להרחבת המודעות ולתקשורת אפקטיבית והרמונית עם הזולת ועם עצמנו.

המונשרי

New member
המאמר הנ'ל הנו טעימה מתקשורת מקרבת

נכתב ע"י מרשל רוזנברג באדיבותה של ארנינה קשתן. כשקראתי אותו הפקתי לעצמי מספר תובנות. מתנצלת מראש על אורכו.- מקווה שיהיה לנו דיון פורה...

המונשרי

New member
../images/Emo9.gifשמחה ששאלת

בד'כ כשמעלים נושא לדיון מענין לשמוע דעות אחרות לפני שמביעים דעה עצמית.

אמברון

New member
מוכר מגני הילדים

עם השיטה הזאת עובדים כדי להקנות כלים של תקשורת מילולית במקום אלימה, פתרון בעיות וגישור בסכסוכי קטקטים. בהמשך אתייחס לכתוב (קצרה בזמן כרגע).

הנושא קרוב ללבי בתקופה האחרונה

מאז נתקלתי בו כשנפתח פורום "תקשורת מקרבת". קריאת החומר גרמה לי להסתכל על עצמי הרבה יותר במצבים של תקשורת ומערכות יחסים. לאחרונה שאלתי את עצמי- איזה חלק בתוכי דוחף אותי לנושא הזה? איזה צורך שלי? ואני חושבת שהדבר העיקרי שאני מוצאת הוא שפעמים רבות בחיי אני מתקשרת בצורה של התן, ומיד לאחר מכן מצטערת. מיד לאחר מכן רואה עד כמה צורת התקשורת הזו מובילה לתוצאות הפוכות מאלו שרציתי להשיג. מובילה לריחוק, בדידות, ניכור וסבל. ולכן רוצה להיות מסוגלת להשתמש כמה שיותר ב"מודעות הג'ירפית"

שירה1973

New member
תקשורת לא אלימה

במסגרת לימודיי לקחתי את הקורס הזה, היתה לי מורה נפלאה שהגיעה מתחום התיאטרון כך שהיא הצליחה להפיח חיים של ממש בבובות
יש כל כך הרבה חכמה בתיאוריה שמאחורי השיטה הזו, ומבחינתי - אימצתי אותה אל לבי בו ברגע שהתוודעתי אליה. לגבי היישום - זו כבר אופרה אחרת... לא תמיד קשה ליישם, במיוחד כשהטורים עולים והעצבים גואים, ובמיוחד כשצריך לזכור שגם אם את כן מצליחה ליישם את עקרונות השיטה (יש ארבעה קוים מנחים אם איני טועה) - האיש שמולך, כן כן זה שעומד וצורח עליך באמצע הכביש או בתור לקופ"ח או בבנק, אותו איש מעולם לא נחשף לשיטה הזו ומעולם לא רצה לשמוע עליה - - - וזה קשה להחריד להישאר שוות נפש ו"לא אלימה" אל מול אלימות...

למעלה