אז אנחנו נכנסות לדיון על מוסד
הנישואין, או שאנחנו נשארות בדיון על נישואין עם רב לעומת נישואין בלי רב? (רק שאני אהיה בטוחה, כי אני נוטה להשמיע טענות לטובת הוויכוח הלא נכון...) בגדול, אני מסכימה איתך, יש גבול כמה אפשר "לשוויין" את היהדות, אבל אפשר לעשות הרבה. העובדות הפשוטות הן שעד המאה החמישית-שביעית לספירה היתה כאן איזו רוח פלורליסטית, היו דיונים, היה אחד שאכל עוף בחלב וכמה שלא, אמנם ברוריה עדין היתה אשה שדעתה קלה, אבל זה כיוון שהגל הראשון עוד לא חלם על בואו - האמוראים, תסכימי איתי, ניסו להתאים את ההלכה למציאות. אי שם במאה העשירית למישהו נשבר, הוא החליט לשבור את הכלים ולהקפיא את המערכת. מאותו רגע מתאימים את המציאות להלכה, בא גל ראשון, בא גל שני, בא גל שלישי, והם עדיין מקיימים את המציאות של שלהי העת העתיקה. הפרשנות האמוראית למקרא מוציאה את הדברים מפשוטם, כל כך הרבה פעמים, מהפכת את משמעות הכתוב ועושה בו כרצונה, מדוע לא יכולים לעשות זאת - בצורה מסוימת גם היום? במובן מסוים, כמו שאת אומרת, למזלי זו לא הבעיה שלי, כיוון שבסופו של דבר אני עושה מה שאני רוצה והדתיים יכולים לבלות עם הדת המקובעת שלהם כמה שהם רוצים. אבל זה נראה לה חבל ומוטה, וכל עוד המדינה הזו נותנת לדת לנהל אותה (והלוואי שזה יפסק) הייתי רוצה להפוך את הדת היהודית לכמה שיותר גמישה ולהחזיר לה את הצורה שהיתה לה בעבר - דיאלוגית ומגוונת הרבה יותר. ואם נשים כמו קהת, שזו כן הבעיה שלהן, היו יכולות לפעול בכיוון הזה, הייתי שמחה לתמוך בהן בקריאות עידוד מהצד... ולדיון בעניין הנישואין - זו שאלה סבוכה. מרצה לי, דתייה דווקא, ניסתה לשכנע אותי שנעשה הסכם קדם נישואין לפני שנתחתן, היא אמרה שזה עקרוני (כדי להתמודד עם ענייני הכתובה). אבל אני פשוט לא מסוגלת לקבל החלטות שנוגעות לרגע הגירושים בשלב שבו אני מרגישה שזה יהיה לנצח. ובינינו החלטנו שנעשה את הטקס הדתי, על פרטיו השונים (כתובה וכו'), מתוך תקווה ואמונה ששנינו לא נעשה צרות אחד לשני, ואם זה יגמר נגמור את זה יפה, ואף אחד לא ינצל את הכתובה לרעת השני. ואני הכרזתי קבל ועם ומשפחה, שהיה וכן יהיו צרות, בעקבות הכתובה, אז אני באמת אשבור את הכלים - אותי אף אחד לא יעגן. אם מישהו יסרב לתת לי גט, אני אסתדר בלי זה ואחיה עם האדם הבא ללא נישואין, או ללא נישואין דתיים. זה כבר פחות יטריד אותי. במילים אחרות - כל עוד קיום "המסגרת הדתית" (במקרה הזה טקס נישואין עם רב) לא פוגע בי ויש לי סיבה להכנס למסגרת, אני נכנסת אליה, אני פורשת רק בשלב שזה מפריע לי