דניאל

Tal2012

New member
דניאל

היי, יש לאחותי יום הולדת ואנחנו מנסים להוציא מידע על מקור השם שלה בתנ"ך. אני ממש אשמח אם מישהו יוכל לכתוב לי כמה משפטים על המלאך דניאל ודברים שהוא עשה... תודה רבה

shushu10

New member
השם דניאל

בתנ"ך מיוחס לנער דניאל שלוקח יחד עם שלושת חבריו העבריים לחצר המלך נבוכדנאצר כדי להכשירם לשמש בתפקידי שרות שונים לפני המלך (תקופת יהויקים מלך יהודה). דמותו של דניאל מיוחדת במינה וכדאי להעזר בתרגום מארמית וללמוד את הספר המיוחד הזה. ביהדות נזכרים 3 מלאכים שהם שומרי הראש (שומרים מכל פגע) של כל יהודי והם: מיכאל(מימין), גבריאל(משמאל) ואוריאל(מעל לראש). לא ידוע לי על מלאך נוסף בשם דניאל.

bmt29

New member
דניאל אינו מלאך

אלא כפי שפורט לעיל. הספר הינו מיוחד בהיותו, ככל הנראה, המאוחר ביותר שנכנס למקרא (נכתב כנראה בתקופת המקבים), וכן בהיותו היחיד כמעט המשתמש בז'אנר של חזיונות אלגוריים (חזון הפסל וארבע החיות למשל) בשונה מהנבואות הקדומות, וכן במשקל הרב יחיסית שהוא מעניק למלאכים לעומת האל: זהו אחד הספרים הבודדים במקרא, ואולי היחיד, בו נזכרים שמות מלאכים. גבריאל ומיכאל ("השר הגדול") נזכרים בו לראשונה (ורק בו). בספרות יהודית חיצונית (שבחלקה קודמת לספר דניאל) נזכרים מלאכים רבים אחרים, וכמובן בספרות המאוחרת יותר - המשנה, התלמוד והמדרשים. השמות השכיחים ביותר הם מיכאל (בד"כ נחשב לשרם של ישראל) וגבריאל (בד"כ שר צבא ו/או שר האש). אשמח לדעת היכן לראשונה נזכרים מלאכים כ'שומרי ראש', והיכן נזכר שאלו דוקא שלושה אלה. אמנם מלאכים רבים מספור נזכרים בספרות רבנית למיניה, ובייחוד בספרות ההיכלות והמרכבה (היכלות רבתי וזוטרתי, מעשה מרכבה, מרכבה רבה, 'חנוך העברי', ראויות יחזקאל ועוד) אך בד"כ הם תופסים מקום בהיררכיה השמיימית כשוערים, משוררים, נושאי מרכבה, שרי פַּנים וכו'. בזוהר (שהוא חיבור מאוחר בהרבה מאלה שנזכרו עד כה) נזכר כמה פעמים כי שני מלאכים מלווים את האדם כל ימיו, אך לא נזכרים שמותיהם (וזו כנראה הרחבה של האגדה על שני מלאכים המלווים את האדם בערב שבת לביתו). כן נזכרת שם לפעמים קבוצה של ארבעה מלאכים: מיכאל, גבריאל, רפאל ואוריאל/נוריאל כמלאכי השכינה. כמו כן, מניין שאבת את תיאור מיקומם היחסי של 'שומרי הראש'? אני יכול לחשוב כרגע רק על ''קריאת שמע שעל המיטה', אך שם מופיע: "בשם ה' אלהי ישראל, מימיני מיכאל, ומשמאלי גבריאל, ומלפני אוריאל, ומאחורי רפאל, ועל ראשי שכינת אל" - ניסוח שנראה לי קבלי מובהק. ביייחוד החזרה ג' פעמים על נוסחה זו (וכן על הפסוקים שלפניה) מעלה ניחוח עז של השבעה מאגית. בשורות טובות!

shushu10

New member
מלאכים כ"שומרי ראש" נזכרים

בפרשת משפטים (שמות כג' כ') "הנה אנכי שלח מלאך לפניך לשמרך בדרך ולהביאך אל המקום אשר הכנתי"... שמות ארבעת המלאכים (ולא שלושה כפי שציינתי) לקוחים מהאגדה וגם בניסוח שנראה לך קבלי ....

סוריאל

New member
איזו אגדה?

לא טענתי (אם כי בהחלט השתמע מדברי) כי הזוהר הוא מקור הרביעיה; ייתכן - ואפילו סביר - ששאב זאת ממקור קדום יותר. התוכלי להאיר את עיני? ושוב לעניין שומרי הראש, פסוק זה מדבר על מלאך יחיד המנחה את כל העם וממלא את מקומו של האל (אגב, בפרק לב פס' ל"ד משמע שהמלאך הוא עונש לעם; ואכמ"ל). בהחלט לא שומרי ראש פרטיים - אם כי אין ספק שהפסוק יכול להוות אסמכתא למדרש כזה. ושוב אני שואל, היכן הוא (אם ישנו)? מכל מקום שנינו מסכימים כי דניאל איננו מלאך. וטוב שכך. שאי ברכה. נ.ב. לענייננו, אני הוא bmt29. הייתי אצל חבר כששלחתי את ההודעה ושכחתי לשנות את הניק.

shushu10

New member
לסוריאל או במ29 שלום רב

מלאכים פרטיים לשמירת היחיד נזכרים לא פעם בתנ"ך , ואציין רק מעט מהם : בראשית כד,ז' - אברהם לאליעזר "יהוה אלהי השמים אשר לקחני מבית אבי ומארץ מולדתי... הוא ישלח מלאכו לפניך ולקחת .." בראשית מחי, טז' - יעקב מברך את בניו : " המלאך הגואל אותי מכל רע יברך את הנערים..." שופטים ו (מפס' יב' ואילך) נאמר לגדעון '' - ויבא מלאך ..וירא אליו מלאך ה ..ויאמר לך בכחך זה והושעת את ישראל... תהילים לד,ח' - חנה מלאך-יהוה סביב ליראיו ויחלצם תהילים צא', יא, - כי מלאכיו יצוה לך לשמרך בכל דרכיך" עד כה בענין שמירת האדם ע"י מלאך, בין יחיד ובין כצוות של כמה מהם. לגבי ארבעת המלאכים, כאמור, נזכרו באגדה קדומה בספרים החיצוניים (עדיין שייך ליהדות למרות הדעות החלוקות גם בנושא זה) נדמה לי מספר יובלים , אך אין זה משנה לצורך הענין.

סוריאל

New member
לא מדויק

ברכת יעקב ליוסף יוצאת דופן ומיד אתייחס אליה. שאר הפסוקים אינם מדברים על שמירה קבועה אלא על שליחות מסוימת שהמלאך - שלעולם אינו נקרא בשם - נקרא לעשות עבור אותו אדם. לא תמיד ברור האם המלאך הוא שליח שמימי או ארצי (שכן 'מלאך' משמעו שליח, בעל מלאכה, והוא יכול להיות אדם או בן-אלוהים). הפסוקים בתהלים משתמשים ברעיון זה כדי לבטא את חסד ה' ליראיו. עדיין יש פער (אולי לא גדול כ"כ) בין תפיסה זו לבין הדרשים הממנים לאדם שני מלאכים מיום לידתו ועד מותו. בנוגע לברכת יעקב: ציטטת רק חלק מהפסוק. כך מצינו בבראשית מח, ט"ו - ט"ז: וַיְבָרֶךְ אֶת-יוֹסֵף וַיֹּאמַר: הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר הִתְהַלְּכוּ אֲבֹתַי לְפָנָיו אַבְרָהָם וְיִצְחָק, הָאֱלֹהִים הָרֹעֶה אֹתִי מֵעוֹדִי עַד-הַיּוֹם הַזֶּה. הַמַּלְאָךְ הַגֹּאֵל אֹתִי מִכָּל-רָע יְבָרֵךְ אֶת-הַנְּעָרִים וְיִקָּרֵא בָהֶם שְׁמִי וְשֵׁם אֲבֹתַי אַבְרָהָם וְיִצְחָק, וְיִדְגּוּ לָרֹב בְּקֶרֶב הָאָרֶץ. 'מלאך' מקביל ל'אלהים'. זו לשון שירה, ולא ברור האם הכוונה למלאך ממש (=שליח אלהי כלשהוא) או לאלהים. השווי לחלומו אצל לבן, שם לא, י' - י"ג: וַיְהִי בְּעֵת יַחֵם הַצֹּאן, וָאֶשָּׂא עֵינַי וָאֵרֶא בַּחֲלוֹם: וְהִנֵּה הָעַתֻּדִים הָעֹלִים עַל-הַצֹּאן עֲקֻדִּים נְקֻדִּים וּבְרֻדִּים. וַיֹּאמֶר אֵלַי מַלְאַךְ הָאֱלֹהִים בַּחֲלוֹם יַעֲקֹב, וָאֹמַר הִנֵּנִי. וַיֹּאמֶר [...] אָנֹכִי הָאֵל בֵּית-אֵל אֲשֶׁר מָשַׁחְתָּ שָּׁם מַצֵּבָה אֲשֶׁר נָדַרְתָּ לִּי שָׁם נֶדֶר, עַתָּה קוּם צֵא מִן-הָאָרֶץ הַזֹּאת וְשׁוּב אֶל-אֶרֶץ מוֹלַדְתֶּךָ.

shushu10

New member
המלאך הנזכר בפרק לב, ל"ד -

אינו עונש לעם - כפי שכתבת. שים לב שהפסוק כוללן 2 ענינים. האחד - הוראת האל למשה להמשיך ולהנחות את העם, בעזרת המלאך, למרות כל מה שקרה, והענין השני במקביל הוא כי האל לא סולח וביום המיועד לכך יפקוד את העם על חטאו. מכאן יובן שתפקיד המלאך להנחות בלבד, בעוד שהאל מתכוון להעניש אישית את החוטאים, כפי שמודגש במכת הבכורות, למשל. התפקידים מוגדרים בדיוק רב .

shushu10

New member
נראה לך שיש שוני כלשהו?

הרי הקטעים זהים בתכנם בשני הפרקים הנ"ל. המלאך עושה את תפקיד ההנחיה, כפי שנצטווה , ואילו האל שומר לעצמו זכות להתרחק או להעניש.

סוריאל

New member
עייני בשרשור 'לא יראני האדם וחי'

כסבורה את כי סתירות מעין אלו טורדות את שלוותי? להיפך.

למעלה