דמגוגיה במירעה

דמגוגיה במירעה

אמש אחזתי בידי, שלא בטובתי, גיליון של ידיעות אחרונות. הכותרת זעקה - 50,000 בחורי ישיבה לא מתגייסים מדי שנה. עד כאן, ניחא. אבל מתחתיה היה כתוב "אילו היו מגייסים רק רבע מתלמידי הישיבה, אפשר היה לוותר כל גיוס כל אנשי המילואים הקרביים". ואני אומר - דמגוגיה גסה, כמקובל בעיתנות העברית. האמת היא שאילו היו מגייסים רק רבע מתלמידי הישיבה, לא היה זה מן הסתם חוסך ולו גיוס איש מילואים קרבי אחד , אולם בהחלט מחייב גיוס קב"נים, פסיכולוגים, ושוטרים צבאיים לרוב. גיוס תלמידי ישיבה בכפיה לא יביא שום תועלת. אם עדיין לא הגענו למצב שבו ניתן להתבסס על צבא מתנדבים, יש לתת לחיילים המתגייסים הטבות כאלה שימחישו את תודת המדינה לאלה שמגנים עליה. בראש ובראשונה, יש להפסיק את התמיכה הכלכלית הענקית, הניתנת למשתמטים מגיוס ולמשפחותיהם.

צריך לשלם שכר למיתגייסי החובה בכל 3 השנים:

ההצעה שלי לג'ובניק: 2,000 ש"ח בחודש, לתומך לחימה הנמצא עם היחידות בשטח ויודע ערבית במודיעין והמומחים ביחידות המחשב: 2,500 ש"ח, ללוחם: 3,000 ש"ח, ללוחם ביחידה התנדבותית- עוד 300 ש"ח, לבוגר קורס פיקודי- עוד 300 ש"ח , לבוגר קורס קצינים - עוד 300 ש"ח, לאור מימדי ההשתמטות יש למצוא דרך לתגמל את המשרתים ולהוסיף מוטיבציה כלכלית שתיתן גם תחושה שהם לא פראיירים מנוצלים.

אלי ו.

New member
שאלה סטטיסטית

האם מדובר ב 50,000 בחורי ישיבה חדשים כל שנה או האם הם מצטברים? לכאורה היית מבין שכל 3 שנים משתמטים 150,000 תלמידי ישיבה אבל לא ברור שזה המצב. הסבר: נניח שיענקל בן ה 18 הולך לישיבה, סופרים אותו כמשתמט. בשנה הבאה יענקל בן 19 ועדיין בישיבה, האם הוא עדיין נספר? עוד שנה ועוד שנה ועוד כמה, יענקל כבר בן 25, עקרונית הוא דחוי שירות, האם הוא עדיין נספר כאחד מאותם 50,000 לשנה?

לא יכול להיות שזה 50,000 כל שנה

הגודל של כל מחזור גיוס פוטנציאלי, שזה בערך מס' בני 18 יהודים בשנה הוא פלוס מינוס 100,000 נערים ונערות, שזה 50,000 בחורים בשנה מועמדים לגיוס. להערכתי 50,000 זה מספר הרשומים כדחויי גיוס ע"י שילטונות הצבא בכל רגע נתון, בופן טיפוסי תלמיד הישיבה מקבל פטור בגיל 18 אותו הוא מחדש פעם בשנה ונשאר רשום כדחוי גיוס עד לפטור הסופי שניתן כעבור כמה שנים, בין גיל 25 ל 30 מטעמי משפחה גדולה, בריאות או גיל. 50,000 זה כולל גם חלק בני 24 ו 29 שטרם קיבלו פטור סופי......

amit1270

New member
אלה כמובן שטויות,

אבל יש בדברים גם קצת אמת. בעוד שגיוס מילואים לצורך אימונים (וכמובן כוננות למלחמה) הוא חיוני, יותר מדי מילואימניקים נקראים ל"תעסוקה מבצעית" שאין בה כל תועלת לא לצבא, לא למילואימניקים עצמם (שנאלצים לוותר על לימודים או עבודה לטובת ה"תעסוקה" הזאת) ולא למדינה, שחייל מילואים עולה לה הרבה יותר מחייל בסדיר.

התעסוקה המבצעית היא בעיקר

תיחזוק הכיבוש ושמירה על מתנחלים. צריך חיילים קרביים בשביל זה, לא בחורי ישיבה מפוחדים

יוסי ר1

Active member
בשביל זה לא צריך חיילים קרביים ולא

בחורי ישיבה: מספיק פרשן אחד בשם תם ונישלם שיבינניו שזה מה שיש לצהל לעשות. לא פטרולים לאורך הגבול, לא שום דבר אחר, רק התועבות שהזכרת.

רוב רובם של ימי המילואים

עד 2006 הוקדשו לפעילות ביהודה שומרון וחבל עזה. אני לא הגדרתי פעולות אלה כתועבות. עד שלא יסתים הכיבוש - זהו רע הכרחי.

masorti

New member
בולשיט...

חלק גדול של ימי המילואים הוקדשו לפעולות שמירה בבסיסים ובאתרים בתוך הקו הירוק, כדי לשחרר חיילים סדירים לפעילות ביש"ע. ואחוז לא זניח מאותן פעילויות היה ניתן להעביר לחברות שמירה אזרחיות שהיו מבצעות את העבודה ביתר מקצועיות ובעלות נמוכה בהרבה. לכולם עדיף שבבוטקה יישב שומר שזו עבודתו הקבועה והוא מקבל עליה שכר מינימום (במקום להיות מובטל), במקום שיהיה שם מילואימניק עייף רעב וחרמן (וכזה שלא ירה כדור 20 שנה) שמקבל על השמירה 100% משכורת הייטק בגלל מקצועו האזרחי.

יוסי ר1

Active member
איכשהו יוצא שהדברים שלך מגבים את טענת תמו"ש,

שחלק גדולמהמילואים מוקדש ליו"ש. בין אם אותו מילואימניק עצמו משרת ביו"ש, ובין אם הוא מגוייס כדי לשמור בסיס במקום סדיר שיילך ליו"ש. אני דוחה טענות אילו. א, צהל עוסק בעוד פעילויות שאינן רק אזרחי יו"ש. ב. גם אם רוב המשימות הן אחזקת יו"ש ושמירה על בטחון תושביו, זה מה יש. הרי לא תחליט לבטל את אבטחתם כי זה עולה הרבה . כל עוד אזרחים ישראלים שרויים בסכנה מצד אויבינו, יהיו אשר יהיו, שומא על צהל לתת מענה לבטחונם. שמירה על תושבי יו"ש היא משימה חשובה בדיוק כמו שמירה על תושבי תל אביב, גם אם תל אביב כרגע אינה יישוב קו עימות. ולא הייתי מעביר שמירת בסיסים או פעילות אחרת לחברות אזרחיות. א, לא בטוח לגבי עלות שומר חברה לעומת יום של סדיר. ב, משימות צבאיות שיבצע הצבא, ולא גוף פרטי או מופרט. כפי שאין לי עניין שמשימות קרביות יבוצעו על ידי שכירי חרב.

masorti

New member
אולי לא הבנת...

לא הצעתי ששכירים ישמרו בתנאי קרב ביו"ש. ההצעה שלי היתה שבמקום להביא מנכ"ל חברת הייטק לשבת בבוטקה בטיז-אל-נבי בנגב במשך חודש, אפשר להעביר את המטלה לחברת שמירה. אין שם שום סיכון, והמטרה היא (חוץ מכסת"ח) שמירה נגד גניבות ציוד. למה לדעתך שומר שזה מקצועו והוא עובר אימון תקופתי ישמור פחות טוב ממילואימניק על מאגר תחמושת או בסיסון עם שלושה חיילים ושני צריפים או אפילו על קיבוץ? אין שום בעיה שצה"ל יחייב במכרז שרק צעירים בעלי עבר קרבי (ולא קשישים עולים-חדשים) יוצבו שם במסגרת חברת השמירה, וזה הרבה יותר טוב ממילואימניקים בני קרוב ל-40 עם כרס ורמת חיילות שואפת לאפס.

יוסי ר1

Active member
איכשהו לא מריח לי טוב שאזרחים ימלאו תפקיד צבא

משום שהגבול בין משימת שמירה אזרחית גרידה למשימת אבטחה צבאית די דק. קח למשל תצפית באזור הירדן או עמק בית שאן. חלק מהחיילים מאיישים את עמדת התצפית, נניח משקפת 20 * 120, וחלק שומרים שמירה הקפית, כלומר אחד בכניסה, אחד בבונקר. עכשיו, מה בדיוק תפקיד החיילים שלא במשקפת? הנסיון של השנים האחרונות מראה שבעיקר שמירה שלא ייגנבו אספקה מהמוצב. אבל מצד שני הם גם כח כוננות למקרה שמחבל יחדור דרך הגבול . אמורים לקפוץ על רכב כונות, לדעת לנהל מרדף, להסתער ועוד. מצחיק לחשוב על זה היום, כל פלסטיני ברמאללה חמוש ומיומן יותר מכל המחבלים שחדרו דרך ירדן בעשרים השנים האחרונות, אבל צהל עדיין בתפיסה שצריך לשמור מפני חדירות מהגבול. אז תשים שם חברת אבטחה? ותקפיץ אותם בתור כיתת כוננות אם תהיה נגיעה בגדר? איך תעשה אבחנה מה עמדה שמתאימה לשומר אזרחי, ומה עמדה שיאייש חייל מילואים שמגוייס לכל מטרה שבגזרה?

amit1270

New member
אותי לא שלחו לתצפיות

אלא למשימות שמירה בדיוק כמו ש-masorti תיאר, ואני לא היחיד.

masorti

New member
אתה מתעקש על משימות מול פני האויב...

אני מדבר על כך שמוצאים במפה מחסן צבאי עזוב באמצע הנגב, ושולחים כמה מילואימניקים לעשות כל היום פטרולים סביבו. כנ"ל לגבי אבטחת מתקנים שקשורים לתעשיה הבטחונית בצורה זו או אחרת. כנ"ל לגבי שמירה בשער של קיבוץ בגליל. (במה זה שונה משמירה בשער של קניון?) יש אלף ואחת משימות שמירה ואבטחה שהן קלאסיות להפרטה לחברות אזרחיות, והסיבה היחידה לשימוש במילואימניקים עבורן הוא העובדה שהמילואימניק הוא המשאב הזול ביותר והקל ביותר לתימרון מבחינת המערכת.

יוסי ר1

Active member
מילואימניק אינו משאב זול:

אם גייסו אותך בזמן שאתה סטודנט, אתה מילואימניק זול. אם גייסו אותך מתוך קליניקה של רופא או משרד עורכי דין, אתה יקר מאד. אבל מה שנכון, הכי קל זה לשלוח צוים לגדוד, עבודה של חצי שעה, ויש לך 300 פוחלצים לשירותך. מה שאני הייתי עושה - כיון שונה לגמרי - אני הייתי מאריך את שירות הסדיר בשנה נניח, משלם משכורת שמנה לשנה הרביעית, ומוריד את גיל השחרור ממילואים. פחות מילואים בתעסוקות, יותר סדיר.

masorti

New member
מילואימניק הוא זול...

כי משכורתו משולמת ע"י הביטוח הלאומי ולא מתקציב צה"ל. כשכל קולונל יידע שהתשלום למילומניקים שזומנו תחת פיקודו ייגרע מהתקציב לרכבי ת"ש שלו ושל קציניו, תתפלא כמה תצטמצם הדרישה למילואים שאינם מבצעיים. מה שקל בשימוש בחיילי מילואים זה לא הגיוס. (הרבה יותר קל להעביר את הענין לקבלן-משנה אזרחי, ולא להתעסק עם גיוס 300 איש למשימה שמצריכה 50 כי כל היתר דורשים לראות רופא או קצינת ת"ש ומצליחים להוציא פטור.) מה שקל הוא שהמפקדה יכולה לשלוח אותם לכל חור, להחזיק אותם בתת-תנאים מבחינת אוכל מגורים ושעות עבודה, ולהטיל עליהם כמעט כל משימה מופרכת שתעלה על הדעת. תנסה להטיל על שומרים אזרחיים לשמור במתכונת שש-שש במשך חודש ולאכול את הזבל שהטבח מואיל ברוב טובו להכין. אני בשום פנים ואופן לא הייתי מאריך בשנה את השירות הסדיר. למה? כדי לגזול מהצעירים עוד שנה מחייהם כי מישהו רוצה לחסוך כסף? יפה שאתה מוכן לשלם משכורת בשנה הרביעית, אבל תשאיר זאת לבחירת החיילים ולא בגיוס חובה. מי שירצה, יוכל בשנה הרביעית להתגייס לחברת השמירה שתקבל את הזכיון. אכן צריך להקטין את נטל המילואים, אבל הפתרון אינו לדפוק את הסדירים אלא להפריט כל מה שאינו צבאי.

יוסי ר1

Active member
באשר לסעיף האחרון (התייחסות להצעתי להוסיף שנה

לסדיר) אין בכונתי לגזול כלום מאף אחד. אבל אם תסתכל לרגע על חייל לא בעייתי, הוא עושה 3 שנים סדיר, ואח"כ עוד 20 שנים בערך של 35 ימי מילואים בשנה. זאת אומרת עוד שנתיים. למה למרוח שנתיים על פני עשרים שנה, שבדרך מפריעות ללימודים ועסקים ומשפחה, אם אתה יכול לגבות במזומן עוד שנה? ואח"כ תותר על תעסוקות, ותשאיר מילואים רק לאימונים ולמלחמה כוללת.

masorti

New member
למה להוון את המילואים לשנת סדיר נוספת?

במקום זאת תעביר את המשימות לחברות שמירה אזרחיות, והחייל הלא-בעייתי ייפטר גם מתוספת הסדיר וגם מהמילואים.

למעלה