דילמה קשה. לא לראשי.

סייפא

New member
דילמה קשה. לא לראשי.

מטעמים מובנים לא כותבת בניק הרגיל.
אחי בן 33, בחור נהדר וקצת אבוד בחיים. הוא ניסה להרים כמה עסקים שכשלו וסיבכו אותו בחובות. כיום המצב הוא שאמנם הצליח להחזיר את כל חובותיו, אבל הוא חי על השקל. בנוסף הוא מרגיש כמו כישלון. מריר ומלקה את עצמו על הכשלונות, לא מצליח למצוא כיוון אחר או להתמיד בעבודה או בלימודים. אין לו בת זוג כרגע. לדעתי הוא גם בדיכאון אבל מסרב בתוקף ללכת לשיחות.
כעת הוא מובטל כבר חודשיים, חי מדמי אבטלה ומעבודות מזדמנות. קשה לו מאוד. ההורים שלי לא יכולים (יותר) לעזור לו כלכלית, הם במצב קשה בעצמם. יש לנו עוד אח שחי בחו"ל וקשה לי להאמין שיוכל לעזור. הקשר ביניהם לא טוב.
הוא ביקש ממני - ולא לראשונה - סכום כסף. הוא לא מבקש אותו כהלוואה, אלא רוצה "להעביר" לי קרן השתלמות שאמורה להשתחרר עוד שנתיים ובתמורה שאתן לו את הכסף. מנסיון העבר עם סידורים דומים איתו - הכסף לא יחזור.
מצבנו הכלכלי סביר - אנחנו חיים בשכירות, אין לנו נכסים אבל גם אין לנו חובות. טכנית, אני יכולה לגייס את הכסף ולתת לו. אבל קשה לי. מטריף אותי הניתוק שלו מהמציאות, חוסר היכולת לתעדף דברים. נחרדתי לגלות היום, למשל, שלא שילם שכר דירה כבר שלושה חודשים. אני חוששת שיפנו אותו מהדירה ולא יהיה לו לאן ללכת. מצד שני, אני קצת כועסת עליו, אני מרגישה שאני, במצב כזה, הייתי מוכנה לשטוף כלים במסעדה, נגיד, או לטאטא רחובות, והוא...עובד פה ושם אבל לא "מתאבד על זה". לא שילם שכר דירה אבל קנה טוסטוס...
דיברתי איתו על ללכת לשיחות דרך קופת החולים -- לא מוכן בשום פנים ואופן. אני לא כל כך יודעת מה לעשות. אני פוחדת להשיב את פניו ריקם, אני חושבת שהוא באמת מיואש ואין לו ברירה. מצד שני, זה מרגיש לי כמו עוד מאותו הדבר. שאין שום מניעה שעוד חצי שנה זה יחזור על עצמו. קשה לי עם הוויתור שאני צריכה לעשות, קשה לי עם הידיעה שאני לא באמת מחלצת אותו ממצבו, אלא רק קונה לו עוד זמן. אני ממש אשמח לשמוע מה הייתן עושות במקומי.

ט ו ש ה

New member
נשמע מאד מאד קשה

אני חושבת שאי אפשר לעשות למישהו שלא מוכן אפילו להודות שיש במה לעזור לו.
אני חושבת שעם כל הקושי וכאב הלב שבזה, לא הייתי נותנת את הכסף. כמו שאמרת, את לא עוזרת לו, את רק קונה לו עוד זמן להתחבט עם עצמו, ואולי ללכת עוד יותר לאיבוד.
אני חושבת גם, שהעובדה שהוא יודע שיש לו מפלט אצלך, מאפשר לו לא להתמודד עם המצב שלו, ולא לתעדף כמו שצריך, כי מישהו יציל אותו...
לפעמים צריך לשקוע כדי לצוף אחר כך.

Cafe Latte

New member

את מאוד מזכירה לי סטואציה שקרובה אליי ללב ... ואני חושבת שאת צריכה לסרב, לצערי. אין לי מה לומר מעבר, כי במקרה שלי, היה "תיווך" של הורים באמצע, אז בחרתי לנתק את עצמי מהסטואציה. אבל זה קשה כל כך.
אני כל כך מבינה אותך. גם הזכרת לי מאוד את עצמי, בהקשר של שיחות דרך הקופ"ח (זה משהו שגם אני הצעתי בעבר, ונענה בשלילה).
מה הבן זוג שלך אומר? כי אם אני הייתי במקומו, הייתי מטילה כנראה וטו.

s EsH

New member
בדומה לקודמותי

גם אני חושבת שאת לא צריכה לתת לו כסף.
מה גם שהזכרת שהוא קנה טוסטוס, תציעי לו למכור אותו. ההתנהלות הכלכלית הלקוחה שלו לא יכולה להיות על הגב שלך.

אני מצטרפת לשאלה של לאטה לגבי בן הזוג. גם אני הייתי מטילה וטו.
צריך לזכור שגם אם הכסף זמין לנתינה כרגע, הוא יכול לשמש בעתיד למטרות שיקדמו אותך ואת המשפחה שתרצי להקים.

עם כל הקושי והכאב, הייתי אומרת לא.

אכן מאד קשה

בניגוד לחכמות מעליי, (לא בציניות אין לי ספק שהן נותנות כאן עצה חכמה),
מהכרותי עם עצמי סביר להניח שכן הייתי נותנת לו את הכסף, לפחות לתשלום שכ"ד.
לא הייתי יכולה להחיות עם עצמי בידיעה שהוא ברחוב כי העיפו אותו מהבית.
אולי במקום לתת לו את כל הסכום שיישרף את יכולה ישירות לשלם בעלת הדירה או משהו בסגנון

s EsH

New member
אם מחליטים לתת

הייתי ממליצה לתת צק ייעודי לבעל הדירה ולמנוע את הסיכוי שהכסף יבוזבז על דברים אחרים.

Cafe Latte

New member
אבל מה תעשי בעוד 3 חודשים? כשזה יחזור

על עצמו?
וזה יחזור על עצמו, בוודאות..
תמשיכי לשלם לו שכ"ד?

foofoo77

New member
הוא לא יגמור ברחוב

יש לו הורים ומשפחה כאן שבטוח יתנו לו לגור אצלהם .
אבל אין מה לעשות אם רוצים דירה ועצמאות כלכלית צריך לעבוד ולהכניס משכורת מסודרת (גם במחיר של לנקות רצפות אם צריך).
אי אפשר לחיות כל החיים ולסמוך על אחרים , אין לנו אף אחד אחר לסמוך עליו מאשר על עצמנו. גם להורים שלנו מגיעה הפוגה ממנו באיזה שלב.

Cafe Latte

New member
ולחיות אצל ההורים/משפחה זה לא עול על ההורים?

או על המשפחה?
אפילו יכול להיות יותר גרוע מלתת כסף.. ככה יום-יום צריך לחיות עם האדם, ולראות איך הוא חי. זו תזכורת כואבת בטירוף מדי יום.

foofoo77

New member
זה עול

אבל גם כל פעם לרוץ לארגן כספים יש מאין זה עול.

לפעמים

העובדה שיודעים שעוד שבוע/יום אתה ברחוב- תגרום לאנשים במצב הזה ללכת לשטוף כלים (היי- היתה כתבה שמשלמים על זה 8000 ש"ח בחודש!) והידיעה שיש אחות שתשלם מאפשרת להם להמשיך בהדחקה
מכיון שהייתי בסיטואציה דומה- הפתרון שלי היה ללכת לבנק עם בן המשפחה, להסביר את המצב, לסדר את החשבון, שהוא יחתום על התחייבויות, לעזור לו למצוא עבודה ואז, רק אז, לתת קצת כסף כדי לצאת מהבור
בדיעבד- זה עבד ואותו בן משפחה תפס את עצמו בידיים, עבד בשטיפת כלים+נקיון בתים למשך הרבה זמן (מעל לשנה) עד שהתאזן ואז מצא עבודה לפי השכלתו (האקדמאית) וחי היום בצורה מאוזנת ובריאה לעצמו ולסובבים אותו

mereng

New member
נשמע קשה כל כך ! הייתי פועלת בשני מישורים

1. מנסה למצוא לו משרות, אפילו זמניות ופשוטות. כשנמצאים בדיכאון קשה מאוד לחפש עבודה, ואם מישהו כבר מוצא לך ושולח אותך לראיון זה הרבה יותר קל.

2. מודיעה לו שאני מוכנה לממן לו X שיחות עם פסיכולוג לבחירתו, וזה הדבר היחיד שאני מוכנה לשלם עליו, שיחליט אם הוא רוצה את העזרה הזו או לא.

ושוב, חזקי ואימצי, סיטואציה קשה מאוד.

בשום פנים ואופן לא הייתי נותנת.

כמו שאמרת בעצמך, את רק קונה לו עוד זמן. ומניסיונך, הכסף הזה גם לא יחזור. אז מה בעצם השגנו בזה?

אדם בגילו, עם כל הסימפתיה לתלאות הבאמת לא פשוטות שעבר, צריך לדעת לקחת אחריות על עצמו ועל חייו.
אם הוא לא משלם שכר דירה, הוא יודע שתוך פרק זמן מסוים יפנו אותו מדירתו.
הוא צריך להתמודד עם ההשלכות של מעשיו. את לא תוכלי לחלץ אותו כל X חודשים מהבור.

ברור שהדרך הקלה היא ללכת ולבקש ממך כסף, ולא לקרוע עבורו את התחת בניקיון או בכל עבודה לא מחייבת אחרת.
והוא ימשיך לעשות את זה כל עוד תתני לו להבין שזו אופציה...

סייפא

New member
תודה רבה בנות. זה באמת קשה ועצוב.

אתן אומרות מה שאני מרגישה באינטואיציה שלי -- שלפעמים צריך לחבוט את הראש בתחתית החבית כדי להתחיל לצוף.
מצד שני, אני ממש חוששת. הוא באמת נואש ויש לו כל כך מעט להיאחז בו.
החלטתי באמת שאם אתן סכום כסף כלשהו, אשלם אותו ישירות לבעל הדירה. החברות שלי בדעה שאני צריכה להתנות את מתן הכסף במכירת הטוסטוס.
אם יש עוד אנשים שמעוניינים להצטרף לשרשור - אני אשמח לשמוע.

s EsH

New member
אני לא הייתי מתנה

את המכירה אלא אומרת שקודם כל ימכור את הטוסטוס ואחכ, אם זה לא יספיק, נחשוב יחד מה עושים.
(אל תתחייבי מראש לתת את הכסף)

delma

New member
את אומרת

למה הוא לא קם ועוזר לעצמו, אבל הוא בדיכאון, לפי דברייך וכל המהות של דיכאון היא שאין לאדם מספיק כוח לקום לעזור לעצמו. זה כמו לשאול למה האחרונים תמיד בסוף. את אומרת למה הוא קנה טוסטוס כשאין לו כסף לשכר דירה, א טוסטוס מעודד אותו לצאת מהבית ומהמיטה, זו כר התחלה טובה לא? לא תמיד מה שעוזר לאדם שלא נמצא בדיכאון (לדלם שכר דירה למשל) הוא התרופה למי שכן נמצא בדיכאון.
לדעתי לפני ששולחים מישהו חשוב וקרוב לטפל בדיכאון שלו, חשוב שגם הקרובים לו יבינו בעצם מה זה הדיכאון הזה ומה מהותו ואיך אפשר להתמודד עם זה (עזרה למי שרוצה לעזור). ואם לא בהבנה של הרחבת הידע על הנושא, לפחות באיזשהו ניסיון לגייס אמפתיה, שיש לך, ולנסות לשים את עצמו בנעליו.

Cafe Latte

New member
זה לא מדויק. קודם כל צריך לאבחן שהבנאדם

בדכאון. לא כל מי שלא רוצה לעבוד, ולחיות על הצוואר של אחרים, הוא בדכאון בהכרח.. וקצת מעצבן אותי שמרימים את דגל הדכאון, בכל פעם כשמישהו מסרב לקחת אחריות על חייו.
וגם .. עם כל הכבוד לדכאון .. לכולנו יש מטען כזה או אחר בחיים (לאו דווקא חולי, אלא קשיים אמיתיים שאנשים *מתמודדים* איתם מדי יום), אמפטיה זה טוב ויפה, ועדיין, אי אפשר לצפות שכל העולם יעמוד דום רק כי אתה בדכאון (אם בכלל).

שקדייה

New member
חשוב לומר, דיכאון הוא קושי אמיתי.

הוא מחלה כמו כל מחלה אחרת.

אבל אני חושבת שזה סה"כ בסדר, כשאתה חולה במשהו רציני לחזור לתקופה להורים , להחלים ולהמשיך משם.

אבל אני מסכימה איתך שיש נטייה להפוך כל באסה שכרוכה בחוסר נכונות להתמודד עם החיים ודיכאון קליני ללא אבחנה אמיתית. וזו טעות.

למעלה