קצת פרפורציות
ראשית ברצוני להבהיר שניסיתי לתאר את המתחולל בראשו של הרוכב הספורטיבי כתופעה אנושית. תופעה זו יכולה להופיע גם אצל אנשים נורמלים לחלוטין בעלי אחריות חברתית ואישית גבוהה בדרך כלל.
נכון שבקרב הרוכבים הספורטיבים ישנם כאלה חסרי כל אחריות והתחשבות חברתית, אבל אלה מעטים מאוד. היתר חושבים שהם בשליטה, בטוחים שהם נמצאים חצי מטר ואף יותר מהקצה של המצוק וכך הלאה המחשות על הפער הקיים במודעות של כל אחד מאיתנו לגבי יכולתו האמיתית.
אני טוען שרוב הרוכבים הספורטיבים הם לא סוציופתים. מי שרוצה לאמץ גישה ביקורתית קיצונית כלפי קבוצות בחברה שלנו, לא חייב לעצור רק אצל הרוכבים הספורטיביים. אפשר לבחור למשל את רוכבים האופניים ברחובות העיר ובאמצעות דמגוגיה ודמיון מפותח להפוך אותם לפסיכופטים חסרי כל אחריות חברתית.
אתן דוגמא:
היום רכבתי לתומי בכיכר המדינה בואכה רחוב ויצמן, במטרה להמשיך במעגל עד ז'בוטינסקי. בעודי נע במהירות של כמה עשרות קמש"ים, אני מבחין ביעלת חן בשמלת קיץ דקיקה רוכבת על אופניים במעבר החציה של רחוב ויצמן, כלומר, חוצה את הכביש שניצב אליי, אבל לא בדרכי.
ברגע שהגיע הנערה אל אי התנועה שבין המסלולים, פנתה בחדות ימינה וירדה אל מעבר החציה שחוצה את כביש הכיכר, אל מרכז הכיכר. הפעולה המפתיעה הזו חייבה אותי לבלום חזק מאוד, עד נעילת גלגל אחורי, כדי לא לדרוס אותה. תוך כדי שהיא משלימה את החציה אני קולט שהיא עשתה זאת במודעות מלאה. אני קובע את זה על-פי קור הרוח שהפגינה למרות חריקת הצמיג, ולפי זה שהיא אפילו לא הפנתה ראש אל הכביש בזמן החציה. המסר שהיא העבירה בזמן החציה היה ברור: "זכות המעבר היא שלי, ואתה תעצור לי בין אם בא לך או לא. תמות"
עכשיו כל מי שרוצה להתנפל עליי ולהטיף לי שצריך לרכב יותר לאט בקרבת מעברי חציה מוזמן, אין בעיה.
גם מי שרוצה להגן עליי מוזמן להסביר את הכשל במחשבה של רוכב האופניים שנע במהירות כפולה עד משולשת מזו של הולך רגל, ומתנהג במעברי חציה כאילו הן צומת, כאילו הוא לא מחוייב לעצור על שפת המדרכה, או לפחות להאט, כדי לוודא שהוא לא מפתיע את הנהג במהירות שלא אופיינית למעברי חציה.
מי שרוצה יכול לקרוא לבחורה הזאת סוציופטית חסרת אחריות, אחת שעלולה לסבך בחור טוב כמוני בתאונת דרכים שתושיב אותי בכלא ותשלול ממני את הרשיון, ותותיר את המשפחה שלה אבלה ואומללה עד סוף ימיה. ועל מה? על התנהגות חסרת אחריות במעברי חציה!
אני לא מכיר את הבחורה הזאת, ולכן אני לא ממהר לשפוט אותה ולהעניק לה תארים מהחוג לפסיכולוגיה של ההוא החכם שמזלזל בי. מה שברור לי זה שהיא לא מודעת לסיכון שהיא לוקחת על עצמה, היא כנראה לא הקדישה מעולם מחשבה לנקודת המבט של הנהג בכביש. אין לי גם ספק שהיא אכלה את מנת החרא שלה מנהגים ישראלים שלא נותנים זכות קדימה במעברי חציה. בשלב הזה של ניתוח הרוכבת אפשר לעצור ולסכם שהיא כפי הנראה חסרת מודעות לסיכון. אין לי מספיק נתונים עליה כדי לקבוע שהיא פסיכופטית, או מפגרת, או חסרת אחריות בהגדרה.
אני גם די בטוח שאם אצליח לקבל את תשומת ליבה המלאה, אצליח גם לשכנע אותה שהחיה הכי חלשה בג'ונגל לא יכולה לקחת צ'אנסים מול חיה חזקה ממנה, זה פשוט לא הגיוני. ולכן, גם כשהצדק המוחלט איתה, כדאי לוודא שנהג או הרוכב שאמור לתת זכות קדימה, מאופס ועושה את זה באמת. כי אם הוא לא, היא יכולה לקחת את הצדק שלה איתה לקבר ולהגיש שם את התלונה.