דוקטרינה משפטית?

eli166

New member
דוקטרינה משפטית?

שלום לכולם !! אני סטודנט שנה א יש לי עבודה להגיש בנושא דוקטרינה משפטית הנובעת מפסק דין מסוים שאלתי היא מה איך מוצאים דוקטרינה מפסק הדין אשמח לקבל עצות, דוגמאות וכל דבר שיעזור לי להבין יותר טוב

PIonit

New member
רצוי שתציין מה הפס"ד../images/Emo8.gif

דוקטרינה משפטית יכולה להיות נניח תו"ל.. וכו' אבל נורא קשה לזרוק תשובות באוויר

eli166

New member
פסק דיו גנור 208/53

אני לא מבקש פתרון אלא רק אני רוצה להבין מהי הדוקטרינה ואיך אני מגיע אליה

PIonit

New member
פס"ד חמוד../images/Emo6.gif

קשה קצת להגיד מראש איך לזהות ככלל, דוקטרינה משפטית. אבל אני חושבת שהכונה לאיזהו נושא/עקרון שאפשר למצוא בפסקי דין רבים והוא עקרון בסיסי משפטי באשר הוא, שפשוט כל פעם לובש צורה והקשר אחרים (לא עולה לי הגדרה אחרת בראש). השאלה המשפטית או דברי החקיקה שמסתמכים עליהם לצורך האישום (כי מדובר פה בתיק פלילי)/לא התקיימו בתיק אזרחי, יכולים בד"כ לרמז, מהו מוקד ההתייחסות במקרה. בפס"ד הנ"ל, העקרון הוא של הסעיף מהפקודה שכתוב. אתה יכול לראות מהו הסעיף בשני מקומות- תחת המותב, כתוב לך על מה הערעור ומהו סעיף האישום וגם בשורות הראשונות לפס"ד של חשין. הפסקה האחרונה של חשין גם מסכמת את העניין- ממליצה לך לקרוא אותה.. (בכוונה לא פירטתי כדי שתחפש בעצמך
)

eli166

New member
הבנתי אבל.........

כאשר אני מוצא על מה הסתמך השופט כלומר זו הדוקטרינה אני צריך לכתוב : הדוקטרינה שבה משתמש השופט מסתמכת על פ"ס שמתעסק באותו נושא והשופט מחיל אותה על המקרה הנ"ל

eli166

New member
אולי עכשיו אני מסביר טוב יותר את שאלתי

הדוקטרינה צריכה להיות מבוססת על פ"ס קודמים ותקדימים שהשופט מזכיר בפ"ס הדין הנ"ל וע"פ זה הוא מבסס את פ"ס הדין הנ"ל ? לדוגמא השופט גויטיין בפסק הדין גנור מתייחס לפ"ס 53/54 ואומר שבפ"ס הזה הוא כבר פירש את סעיף 105 לחוק, "היזק לציבור" , ואז הוא משתמש בפירוש זה לפ"ס גנור? זו הכוונה לדוקטרינה שבה משתמש השופט?

preversia

New member
מזדהה עם השאלה

מישהו יכול לתת אולי דוגמא ספציפית ...? לא הבנתי גם אם אני צריכה להתבסס על אותו סעיף חוק כי הוא הדוקטורינה ? זה קצת עמום הנושא (במיוחד למי שלומד יומיים וחצי בערך ולא ממש מתמצא במושגים האלה .....)

PIonit

New member
פסק דין= פס"ד. ולא פ"ס ../images/Emo3.gif

לא, דוקטרינה משפטית, לדעתי, היא לא הענין של שימוש בפס"ד קודמים. דוקטרינה היא עקרון על שכזה... אין לי כוח לפתוח את הפס"ד שוב, אבל ממה שזכור לי- כל העניין שם היה שהעו"ד עשה משהו בניגוד לחוק, תוך שהוא יודע זאת ובכל זאת מפר אותו במודע- והסיבה שיש לבטל תוקף המעשה ולהרשיע העו"ד היא כדי למנוע פגיעה בתקנת הציבור- שיחשבו שהזוג שהוא השיא עם עדים וכו וכו'', נשואים כדין, שהרי נישואין יכולים להעשות רק בידי הרבנות.

eli166

New member
בהמשך לשאלה.......

האם יכול להיות שכל שופט מתבסס על דוקטרינה משלו ? או שפשוט ישנה דוקטרינה אחת שבה משתמשים השופטים ונותנים את הפרשנות שלהם?

למעלה