מאו´ד נכון ../images/Emo45.gif ואני אוסיף
אני לא חושב שצריך להקדיש כ"כ לטרול, חבל על הזמן אבל, אם הנושא של הגנה עצמית כבר עולה, ובעיקר שהתחלתי לחשוב עליולא מעט לאחרונה. אם אתה כבר מדבר על הגנה עצמית בו נהיה הוגנים, אף אמנות לחימה לא תתחרה בצוות של שומרי ראש, או אפילו בשילוב המצומצם של כלב (גדול ומאומן)ואקדח. וגם הללו אינם תמיד מספיקים (כבר היו ראשי-ממשלה ונשיאים שאובטחו ונרצחו). כלומר, אין שום דבר שמספיק ב- 100% ורובנו לא מוכנים להרשות לעצמנו גם את הפתרון הכי טוב שניתן מסיבות שונות. נעבור לניתוח פשוט של הדרישות שלנו מאמנות הלחימה, בראיה שהיא נועדה לצמצם את סיכויינו למות בטרם עת : לסוג אמנות הלחימה שאנו לומדים תהיה רק השפעה מועטת על סיכוני
הנהיגה שלנו (אולי ישפר לנו מעט את הרפלקסים, כושר הריכוז ואולי גם הרוגע, אך זה בסימון שאלה).
בריאות, למרות שיש המון טענות על שיפור בבריאות מאמנויות לחימה, עוד לא שמעתי על מחקר מבוסס ומוסבר אמיתי (לא כמו כל המחקרים של תוספי המזון למניהם) שתומך באמנות לחימה ספציפית ומתעדף את האמנויות וסוגי הספורט השונים באופן מסודר. אני יודע שאני מאוד סקפטי בנדון ויש הרבה שלא יסכימו איתי. אבל כזה אני.
אלימות, לכאורה זה הנושא העיקרי של אמנויות הלחימה, אבל אני בספק עד כמה אמנות לחימה (מהסוגים עליהם אנו מדברים כעת) תעזור מול מחבל מתאבד שמתפוצץ עכשיו, פצצה או צלף. העזרה היחידה היא ברמת העירנות הסביבתית וגם כאן אני חושב שזו יותר שאלה של מורה ותלמידים מאשר של שיטה זו או אחרת. נשארנו רק עם האלימות של המכות והסכינים. לתשומת הלב זהו אחוז קטן מאוד של מקרים והסבירות שהוא יקרה לך או לי נמוכה ביותר. האם לדעת מישהו ראוי ללכת ולחטוף מכות בכוונה מספר פעמים בשבוע רק כדי שאם יום אחד מישהו ינסה להרביץ לכם תוכלו "להכניס לו"
כמה שנים מחייכם אם מוכנים להקדיש רק לשם כך
גם במקרים שדבר כזה מתחיל להתפתח יש בד"כ אפשרות להסתלק מהמקום ולו בקיפול קל של "הזנב" ולא תיראו שוב את אותו תוקפן, מעצבן ? אולי, אבל כולנו מסכימים שזה הפתרון העדיף (זוכרים את הסיפור עם avima ? ) בנוסף, באופן מוזר, רוב מוחלט של האנשים שמגיעים לרמה גבוהה באמנויות לחימה, מזמן לא מחפש לעצמו סיטואציות אלימות ולמד להמנע מהן. יש לו מספיק אימונים בסביבה מבוקרת. ואנשים לא חשים צורך לבדוק את עצמם, הם כבר עברו את זה. כך שסיכוי להווכח באמת מה קורה כששני לוחמים טובים מסגנונות שונים נפגשים, נמוך ביותר. עכשיו, לכל אחד יש יכולת בסיסית להגן על עצמו, גם בלי ללמוד. היכולת הזו שונה מאדם לאדם ותלויה בהמון גורמים. אמנות הלחימה משפרת את היכולת הזו ובונה בה נדבכים נוספים (ניסיון, ידע) אבל היא לא מרכיב יחיד. אני מסכים שתוכל להגיע לרמת יכולת בסיסית מהר יותר אם תלמד "קרב -מגע" מאשר אם תלמד אייקידו. אני גם סבור שלא כל המורים לאייקידו ו/או טאי-צ´י בכלל מלמדים הגנה עצמית (חלקם לא מודה בכך, אבל זה בכלל לא מעניין אותו ולכן הוא לא מתעסק בכך), וברור שמאותם מורים שכן מלמדים לא כולם טובים. אבל כלזה לא אומר ש"קרב מגע" טוב יותר מ"אייקידו" או מ"טאי-צ´י", זה אומר שברמות בסיסיות מסוימות יש לרוב המתאמנים יתרון. כשעולים ברמה זה בכלל לא ברור שהיתרון הזה נשמר, פשוט משום שהאמנויות האחרונות מכוונות מההתחלה לרמה הגבוהה ומנסות לתת לתלמיד יתרון שם, גם על חשבון יכולתו ברמה הבסיסית. ודבר אחרון, אני לא בטוח שדווקא היכולת לתת אגרוף או לבצע טכניקה XYZ היא היכולת שיותר קריטית להצליח להגן על עצמך, אני מאמין שסט היכולות החשוב הוא דווקא: לנוע באופן מתמיד, לתזמן, למקם את עצמך, לקרוא את היריב, לזרום עם התנועה, להפעיל את כל עוצמת הגוף כשצריך. והיכולות האלה בצירוף עם תכונות בסיסיות (שניתן גם לעבוד עליהן) כדוגמאת: לא לקפוא מרוב פחד, קואורדינציה גם תחת לחץ ועוד... ובצירוף עם הנסיבות הספציפיות: ביגוד, קרקע, כלי-נשק, סיטואציה ... ובצירוף עם אלת המזל יקבעו את תוצאת הקרב בסוף. זו דעתי. אני מתכנן לכתוב על זה מאמר לפורום בקרוב, ואז ארחיב עוד יותר אמיר