זה לא השאלה מה עדיף.
הרי הציעו לה גן תקשורת גם בלי אבחון על הרצף. מכאן התחיל הפחד שלה בכלל.
יש ילדים רבים שמאובחנים גם בהתפתחות הילד על הקשת האוטיסטית, למרות שהם 'לא ממהרים'. ויש ילדים שגם באסף הרופא לא מוגדרים כאוטיסטים. ויש מקרים, שבאסף הרופא לא יודעים גם להחליט, ומעדיפים לחכות. כי לא תמיד רואים מה יש לילד.
למשל, פנו אל קלינאית התקשורת בשאלה:
ש: מה ההבדל בין איחור בהתפתחות שפה להעדר דיבור כחלק מהפרעה תקשורתית?
ת: ילדים רבים אמנם מתחילים לדבר מאוחר אך מתקשרים בעזרת סימנים, הבעות פנים, שפת גוף. הם נהנים לשתף את הזולת גם ללא שפה מילולית. מאידך, כאשר ילד לוקה בבעיות תקשורת, הוא מעדיף "להיות עם עצמו", לא מעוניין להיעזר באחר לפתרון הבעיות, לא משתמש בהבעות פנים ושפת גוף.
ואני מכירה ילדה בת 3 שאובחנה עם בעיות פרגמטיקה (נדמה לי בשניידר או בגהה, לא זוכרת). וההורים בהתחלה חשבו שלא רוצים להגיד להם אוטיזם, ולכן אמרו להם ככה, ועם חלוף הזמן וטיפול מתאים, הם אומרים שזה בול מה שהיה לה. כי עכשיו הם רואים שהילדה ממש לא קשורה לקשת האוטיטסית. ויש ילדים שמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז כבר בגן, כשהם לא יכולים לשבת בשקט למשל ועוד. אני מכירה כמה ילדים שאובחנו כבר בגן. ואני מכירה ילדה שאובחנה עם דיספרקציה ומטופלת בנושא.
יש לי הרגשה, שרוב ההורים פה מכירים בעיקר ילדים אוטיסטים, וצר עולמם כעולם נמלה, כאילו כל בעיה שהיא, יכולה להיות רק אוטיזם. אבל לא. יש עוד בעיות, ולכן לדעתי חשוב מאוד אבחון נכון, שיביא בעקבותיו טיפול נכון.
ילד שלא צריך עזרה בנושא התקשורת יכול גם להנזק מזה כי הוא יהיה בקשר בעיקר עם הצוות, ולא עם ילדים בני גילו (אם יפול על גן של ילדים שלא ממש יוצרים קשר). אנחנו לא יודעים באיזה גן ישימו את הילד, ואולי עדיף לו להיות בגן רגיל?
במקרה הזה, הם כנראה מתקשים להחליט, ולדעתי, לא תמיד החלטה מהירה היא לטובה. הם רוצים שהוא יילך לגן והם יוכלו לראות אותו ולפי זה לגבש עמדה.
דבר אחד בטוח, כנראה שהוא לא אוטיסט קלאסי, כי כזה מאבחנים בדרך כלל מאוד מהר. ויש פה כמה מקרים של הורים שהילדים שלהם אובחנו בהתפתחות הילד כאוטיסטים. ואפילו, מישהי שבפרטי אמרו לה שהילד לא אוטיסט, ובהתפתחות הילד אמרו שהילד כן.
דרך אגב, אני פניתי לאסף הרופא למטרות אבחונים. בקשו ממני לשלוח ניירות, שלחתי, ומאז לא חזרו אלי פשוט. התקשרתי כמה פעמים, אמרו שהם יצרו איתי קשר, וזהו. פשוט נעלמו.