גירסאות מיוחדות

melancholy man

New member
גירסאות מיוחדות

האלבום Smile של בראין ווילסון יצא לעולם קרוב ל 40 שנה אחרי שהביץ' בויז התחילו להקליט אותו, במהלך השנים שעברו יצאו לעולם עשרות גירסאות של האלבום, בהפקות שונות, ובאיכויות שונות, כולם כמובן מכריזים על עצמן, שהן הגירסא האולטימטיבית לאלבום האבוד. מאז יצא האלבום, הוא החדשות הכי חמות של עולם הרוק ואין קבוצת דיון או פורום בעולם (חוץ מכמה בארץ כמובן), שעוסקת ברוק שלא התקיים בה דיון על האלבום, אחד הדיונים שעקבתי אחריהם בקבוצת דיון חו"לית, עסק בנושא של גירסאות מיוחדות של אלבומים ושירים. יש בעולם תעשייה שלמה של אלבומי בוטלג (לא חוקית אגב ברובה) שמציע גירסאות אולפן, שלא יצאו מעולם, לשירים ואלבומים והופעות חיות שלא הוקלטו באופן רישמי או הוקלטו ולא הופצו לקהל, חובבי מוסיקה כבדים, או מעריצים שרופים של אמנים שונים רוכשים אלבומים כאלה בתקווה לשמוע שם את הדבר המיוחד הנוסף שהאומן "שכח" להכניס פנימה למרות שהוא טוב ממה שיש להם. אישית, אני רואה באלבום שיצא להפצה בסופו של דבר את המוצר האומנותי הסופי שמהווה את ההצהרה האומנותית של האומן, מעבר לזה, אם Smile יכול ללמד אותנו משהו לגבי העניין הוא שהאומן, כשמאחוריו הכח הטכנולוגי של חברת הקלטה מוציא תחת ידו מוצר איכותי ומעניין הרבה יותר מכל גירסת בוטלג שהיא טובה ואיכותית ככל שתיהיה (אגב, גם סדרת הבוטלג של דילן, שהחלה לצאת בשנים האחרונות מלמדת אותו דבר בדיוק) ולפיכך אני מתרחק מגירסאות כאלה, ובטח לא מוציא עליהם כסף, בעיני זה כמו לקנות רולס רוייס, בגירסא מיוחדת, בלי הגה מה איתכם?, יש לכם גירסאות מיוחדות, הוצאות נדירות וכו'?, אתם חושבים שזה מוסיף משהו?

Jflyaway

New member
אוקיי...אל תקפצו אבל

קניתי את SMILE והחזרתי לחנות אחרי ההשוואות לבוטלגים שיש לי....
מבלי לשפוט, ומבלי לגרוע מערך היצירה...OK? הבעייה שלי היא עם הקול של ווילסון - לעומת הקולות ה 'צעירים' בבוטלגים, וגם עם יתר השאפתנות של ההפקה... נשמע לי 'מודרני' מדי לטעמי האישי. בחנות הם הרימו גבה כשלקחתי את האלבום השני של NORA JONES ( ונוסף לכל - אלבום משנת 2004...אה?) במקום את זה... האהא ... הייתם צריכים לראות את זה. מבחינתי אני מרגיש טוב עם הבוטלגים.

ערןלוי

New member
אין רע בבוטלגים כשלעצמם...

הם מכילים מוזיקה שאי אפשר להשיג בדרך אחרת, לגיטימי לרצות אותם. למעשה, תעשיית הבוטלגים העצומה (שהיא לחלוטין לא חוקית, אין דבר כזה "בוטלג חוקי") שהתפתחה סביב סמייל מאז שנות ה 80 המוקדמות תרמה תרומה מכרעת להשלמת האלבום לדעתי, בכך שהיא גרמה לגורמים הרלוונטיים להבין כמה עניין יש בו. כנ"ל לגבי בוטלגים של דילן והוצאת הבוטלג סירייס, בוטלגים של פט סאונדז והוצאת הפט סאונדז סשנז, הביטלס ואנת'ולוג'י וכו'. גם אחרי שבריאן וילסון הוציא את סמייל, עדיין יש עניין בהקלטות המקוריות. כי בכל זאת מדובר בגרסאות שונות, נגנים שונים, זמרים שונים, דברים רבים שלא נכנסו לאלבום הסופי וכו'. עם זאת, יש אלבום אחד שהוא סמייל, כמובן, וזה האלבום שבריאן וילסון הוציא. עם זאת, לקנות ולהחזיק בבוטלגים של סמייל, ואז כאשר הדבר האמיתי יוצא לא לקנות אותו (או להחזיר אותו לחנות) ולהמשיך להקשיב לבוטלגים, זה לחלוטין לא מוסרי לדעתי. זה שקול לקניית דיסקים מזוייפים.

Jflyaway

New member
מבחינה מוסרית טהורה

אני יכול להבין את ההגיון שבדבריך, ואין לי כוונה להתווכח על כך. כנראה שיש בקיעים ברמת המוסריות שלי...אני מודה. אבל ביננו - זה לא מקרה כל כך נורא, בעיקר לנוכח הנסיבות המקילות הבאות: 1) BRIAN WILSON חוגג על SMILE ברגעים אלו בזכות הבוטלגים שיצרו את הצמאון ל SMILE (שהוא אגב אלבום BEACH BOYS במקור...אה?...). הבחור ישלשל לעצמו לכיס $$$ רבים בזכות זה שנעשו כל הבוטלגים הללו ואנשים כמוני שילמו עליהם. זה דומה קצת ל THE WHO SINGS MY GENERATION שאני לא יודע אם היה יוצא בכלל בדיסק חוקי אם אנשים לא היו מוציאים את הבוטלג (עקם סכסוך כספי דבילי בין ההרכב לבין המפיק ה"עלאק" אגדי...). 2) זה לא שעשיתי פה מהלך נפשע יזום או משהו כזה... הלכתי לחנות וקניתי את האלבום. שילמתי מחיר מלא על מנת לרכוש אותו. הלכתי הבייתה והקשבתי לו. פעמיים וחצי בערך - כי אני מכיר את השירים והיה צריך רק לוודא שזה "עובד"... ותאמין לי - אני מלא כבוד והערכה לווילסון. אבל זה לע עבד. ע"פ התזה הצדקנית היה עלי לשים אותו על המדף מבלי לשמוע אותו יותר. אני יכול להבין את זה, אבל היי - אני לא עד כדי כך צדקני (נורית...אומרים "צדקני" או "צדקן"?). בזה אני מודה. אבל פייר ערן - אם היית עובר את השתלשלות הארועים הזו...היית משאיר את הדיסק על המדף?

ערןלוי

New member
תשובה

1) בריאן וילסון "חוגג" על סמייל כרגע כי הוא הוציא יצירת מופת שהצליחה ביקורתית ומסחרית. מגיע לו. הוא בחר לסיים את סמייל - היצירה שלו, ולא של אף אחד מיצרני הבוטלגים - והוא סיים את סמייל, ולא אף אחד מיצרני הבוטלגים, וטוב שכך. את הכסף הוא ממש לא צריך - כל אוסף של הביץ' בויז שיוצא כל כמה זמן משלשל לכיסו הרבה יותר כסף, ובהקלטה של סמייל וסיבוב ההופעות היו כרוכות הוצאות רבות מכיסו הפרטי. היו הרבה דברים שהוא היה יכול לעשות הרבה יותר בקלות ולהרוויח מהם הרבה יותר כסף. שלא לדבר על הקושי הרגשי שבהתמודדות עם כל הפרשה הטראומתית הזאת מחדש. "אלבום BEACH BOYS במקור..." ממש לא. אין אלבום מקורי. נכון שאם האלבום היה יוצא ב 67 הוא היה כנראה יוצא כאלבום של הביץ' בויז, אבל זה רק בגלל שהם היו המותג שבריאן וילסון פעל במסגרתו באותה תקופה. האלבום הוא של בריאן וילסון וואן דייק פארקס. בריאן וילסון השתמש בנגני אולפן באותה תקופה, וברוב ההקלטות המקוריות של סמייל אין אפילו קולות, כך שאפילו ברמה הטכנית הזאת הביץ' בויז אינם חלק מהאלבום. ה"תרומה" היחידה של הביץ' בויז לאלבום הייתה להתלונן, להגיד לבריאן וילסון שזאת מוזיקה גרועה עם מלים גרועות שאף אחד לא יקנה, להגיד לו don't fuck with the formula (מייק לאב) ועוד, ובכך להוות את אחת הסיבות העיקריות לגניזתו של סמייל, ובהמשך לפגיעה הקשה בחיים ובקריירה של בריאן וילסון. 2) זאת לא תיזה צדקנית, זו הגינות פשוטה. אתה נהנה מהיצירה שהשגת באמצעים לא חוקיים כי לא היו לך אמצעים אחרים, באותו זמן. סבבה. אבל עכשיו אתה נהנה מהמוזיקה הזאת, בלי שהאמן קיבל ממך גרוש, במצב שאתה כן יכול לתגמל אותו עליה. בעיני זה לא מוסרי יותר מלקנות דיסק מזויף בתחנה המרכזית. "ע"פ התזה הצדקנית היה עלי לשים אותו על המדף מבלי לשמוע אותו יותר." - אני לא אתווכח איתך לגבי האלבום כי זה עניין של טעם (...), אבל כן, זה מה שהיית צריך לעשות. זה שקנית דיסק ב"מחיר מלא" זה חסר כל משמעות אם החזרת אותו תמורת אותו "מחיר מלא" (אא"כ החזרת אותו בחינם, וזה לגיטימי) ובתשובה לשאלה האחרונה - כן. כשאני קונה בוטלג אני מקבל על עצמי התחייבות שאם החומר הזה יצא באופן רשמי בצורה כלשהי אני אקנה אותו. אגב, אפילו אם מה שיצא יהיה זהה למה שיש לי ואני לא ארוויח מזה כלום, כביכול. אבל זה רק אני. ואפילו לא נכנסתי לעניין של למה מישהו בעולם ירצה להחזיר את הדיסק הזה...

ערןלוי

New member
ועוד משהו...

לא קשור ספציפית אלייך... סתם משהו מעניין. נראה שכשאנחנו יודעים שאנחנו לא בסדר אבל מכל מיני סיבות אנחנו לא רוצים לעשות את הדבר הנכון, הדבר הנכון הופך להיות "צדקני" וככה אנחנו בעצם בסדר בזה שאנחנו לא עושים אותו. אפילו יותר מבסדר, כי אנחנו לא "צדקנים". בעיני, צדקנות כוללת בתוכה צביעות. כלומר, אני אגיד על מישהו שהוא צדקן אם הוא מטיף לאחרים לעשות דברים שהוא עצמו לא עושה. אם מישהו עושה את הדברים האלה, הוא לא צדקן. אני רחוק מלהיות האדם המוסרי ביותר בעולם, אבל כשאני רואה אנשים שעושים דברים מוסריים שאני לא עושה בגלל שלא נוח לי, אני לא חושב עליהם כצדקנים. להיפך.

Jflyaway

New member
ערן...

הסכמתי. אתה מתכוון להמשיך ללבות את רגשי האשמה שלי?

LadyG

New member
צדקן יקירי צדקן ../images/Emo13.gif

פתח מתחת ל צ' וקמץ מתחת לק'.

Jflyaway

New member
ואגב...מתוך סקרנות

בעניין הזה של הביץ' בוייז (כלומר בריאן ווילסון) , אני מאוד מאוד סקרן.. יש משהו בהוצאה הזאת של סמייל שאתה 'לא כל כך אוהב'? ביקורת כלשהי...השגות..(?) אני באמת סקרן בקשר לזה. (אבל תשובה מקצועית, ב COOOL , בלי לתת לי על הראש ערן...אני כבר מוכה מספיק. K?...
)

ערןלוי

New member
הי, לא התכוונתי לתת לך על הראש

אל תרגיש מוכה. אני לא אוהב את ה you're under arrest החדש ב heroes and villains. המקורי היה מושלם - נשמע מופרע ומגוחך לחלוטין, כמו סרט מצויר. החדש נשמע מודע לעצמו מדי. אני לא אוהב את הקליק בהתחלה של Prayer - מישהו ממש ממש פישל במאסטרינג. זה לא יאמן. אני לא אוהב את הקול ששר "do you" ב heroes and villains - למרות שאני מתרגל אליו. חסר לי קטע מסוים של חצוצרה ב surf's up, הייתי רוצה שהקטע עם ההד בסוף של i'm in great shape ולפני i wanna be around יהיה טיפה יותר ארוך... נראה לי שזהו. אם אני אזכר בעוד משהו אני אגיד לך. אגב, אני דווקא חושב שהקול הנוכחי של וילסון אפילו יותר מתאים לחלק מהשירים מאשר הקול הצעיר שלו... בעיקר "heroes and villains" שהוא בבירור שיר של אדם זקן.

Jflyaway

New member
ומה אתה חושב על

ה"מהפך" בקרב לא מעט אנשים (גם בפורום), אשר חשים פתאום ש PET SOUNDS התגמד לאלבום ה"משני" של ה BOYS?

ערןלוי

New member
אם אנחנו מדברים...

על אלבומים של וילסון (אני שוב אהיה קוץ ואזכיר שסמייל הוא לא של הביץ' בויז), אני יכול להבין את זה. אני תמיד חשבתי על פט סאונדז כאלבום הטוב ביותר בכל הזמנים ועכשיו אני חושב שאולי סמייל עולה עליו. כרגע זאת באמת ההרגשה שלי, אבל צריך לתת לזה זמן. בכל מקרה זה לא מגמד את סאונדס, הוא לא נעשה איכשהו פחות טוב. זה פשוט אומר משהו על סמייל. האמת שקשה מאוד להשוות.... הם שני אלבומים כל כך שונים אחד מהשני. קשה להאמין שבתקופה של שנה-שנה וחצי אותו אדם עבד על שתי יצירות כל כך שונות אחת מהשנייה. אני הייתי אומר פשוט שפט סאונדס וסמייל הן שתי יצירות המופת שלו, וזהו.

Jflyaway

New member
יש לי אלבום

סולו שהוא עשה באייטיז בליווי הפסיכיאטר שלו (לא זוכר את שמו), לא שהאלבום הזה קרוב בכלל לשלמות של סמייל ופט סאונדס - אבל אפילו שם יש את הניצוצות האלו הגאוניות. בעניין הביץ' בוייז.... אני במיעוט - כי אני אוהב בעיקר את החומר העתיק (ותמיד עדיף ב"מונו"), אולי מאותה סיבה שנטיות ליבי ל גראז' יותר מאשר לפרוגרסיב... לא יודע איך להגדיר את זה.

ערןלוי

New member
"בריאן וילסון" (1988)

האלבום שלו מ 88 הוא מבריק לדעתי. rio grande, love and mercy, melt away, there's so many, meet me in my dreams tonight...ועוד. שירים גדולים. rio grande הוא יצירה של 8 דקות בחלקים שמזכירה את סמייל. האלבום מ 98 (imagination) מלא בשירים טובים אבל הפקה מזעזעת של ג'ו תומאס. ההפקה הזאת היא פשע. אני אוהב גם את האלבום הקודם שלו gettin in over my head, למרות שיש בו כמה תמלילים נוראיים (של סטיב קליניץ'). אבל אין ספק שהאלבום מ 88 הכי טוב (לפסיכיאטר קראו יוג'ין לנדי אגב). במהלך שנות ה 90 הוא הקליט הרבה מאוד דברים עם אנדי פיילי, שהם ממש ממש טובים, אבל רובם לא יצאו באופן רשמי. אני גם מעדיף בהרבה גאראז' על פרוגרסיב. אני פריק של נאגטס ושל פאנק אמריקאי (בעיקר הראמונס). את פט סאונדס בוודאי לא הייתי מסווג כפרוגרסיב, אבל גם את סמייל לא (למרות שהוא "אופרת רוק"). אין ספק שהייתה לבריאן וילסון השפעה גדולה על פרוגרסיב. בעיקר בעניין הכתיבה וההקלטה בחלקים. לגבי מונו מול סטריאו - אני מעדיף מונו באלבומים של הביץ' בויז עד 64, פשוט כי המיקסים של הסטריאו שלהם לא טובים: הקולות חזקים מדי והכלים חלשים מדי, ולרוב גם הכלים במונו והקולות בסטריאו... בקיצור זה לא נשמע טוב. את מיקס המונו של פט סאונדס אף פעם לא אהבתי, כי יותר מדי הולך שם לאיבוד והוא נשמע מלוכלך מדי. לסאונדס לא היה מיקס סטריאו עד 1996, ולדעתי המיקס החדש מצוין. אני כבר לא מקשיב למיקס מונו של פט סאונדס בכלל.

לגבי בוטלגים וסמייל

אני ממש מקנא באנשים שמעולם לא שמעו שיר אחד מתוך סמייל(כמובן חוץ מהתנודות הטובות שאי אפשר להתחמק ממנו), לאחרונה השמעתי את הדיסק לאדם שבקושי מכיר את הבי'ץ בוייז ומאוחר יותר באותו שבוע הוא כבר ידע לנגן כמעט את כל הצד הראשוןוהתחנן שאני אקח אותו ממנו כי הוא לא יכול להפסיק לשמוע אותו. שלא תבינו אותי לא נכון , סמייל כמוצר סופי הוא מבריק ובהחלט אחד האלבומים האהובים עליי, אבל עדיין הייתי רוצה להאזין לו בלי לחשוב על גרסאות אחרות ובלי לחשוב על מצבו של הקול של בריאן וילסון ובלי לחשוב על ההיסטוריה המוזרה של הדיסק הזה.

ערןלוי

New member
אני מקנא בהם מסיבה אחרת

אני לא יכול לתאר לעצמי איך זה לשמוע את כל זה בפעם הראשונה. אבל אני לא חושב שההקלטות החדשות נופלות מהמקוריות בדבר, למעט הדברים שציינתי בהודעה אחרת, שהם באמת שוליים ברמה כמעט מגוחכת.

Abbe Faria

New member
גם אני מקנא בהם

ולא מהסיבות שאתם רשמתם - פשוט כי הם לא נאלצו לסבול את הדבר המייגע הזה הקרוי סמייל...

noamrap

New member
אחרי שקראתי פה על סמייל ובוטלגים

קודם כל, שמעתי את הגירסה הסופית של סמייל והיא מתגמדת בעיניי לגרסאות הבוטלגים. התאכזבתי, מה לעשות ?... חבר'ה - תגידו מה שתגידו, אבל סמייל שייך לשנת 1967. המוצר העכשווי נראה לי כמו ההופעה החיה ההיא שארתור לי (מלהקת "לאב") שיחרר לפני שנה - יפה אך חסר עוצמה. האלבום forever changes כמו ההקלטות ההן של סמייל נשמעים מושלמים. למה לשנות ?? איפה נעלמו קטעי האלמנטים מהיצירה ההיא ? למה בריאן וילסון לא עשה סדר בהקלטות ההן ושיחרר אותן כפי שהיו ? סה"כ לא שומעים הבדל היסטרי בעיבודים. אני אישית מאוכזב ביותר מזה שהוא לא שיחרר אלבום ביץ' בויז אגדי לקהל הצמא. לעניין הבולטגים - אני פריק של בוטלגים. מטורף על בוטלגים. אין כמו בוטלגים. אני מסכים עם יואל בזה שהרבה אלבומים לא היו יוצאים מחדש לולא הבוטלגים (אל תלכו רחוק - מה עם שמוליק קראוס ופופיק ? הם רצים בבוטלגים של דיסקים כבר זמן רב. שלא לדבר על ההופעה של דילן משנת 1966). תפסיקו כבר עם כל הצדקנות הזו. יש המון חומרים מדהימים בבוטלגים שלא ייצאו אף פעם והם לעיתים קרובות אף עולים על החומר שנמצא בשוק. הידד לבוטלגים.

ערןלוי

New member
צא מזה...

אין סמייל מ 1967. לא היה מעולם. זה אלבום לא גמור. יש כמה שירים (surf's up למשל) שהביץ' בויז חטפו וסיימו לבד בהתנגדות של בריאן וילסון. איך בכלל אפשר להשוות את זה להופעה של ארתור לי? ההשוואה הנכונה להופעה של ארתור לי היא אלבום פט סאונדס בהופעה חיה שוילסון הוציא לפני כמה שנים. ההקלטות ההן של סמייל מושלמות? על מה אתה מדבר? יש פרגמנטים לא ערוכים שכל אחד עושה איתם מה שהוא רוצה. יש ערוצים כליים בלי קולות, אין כמעט שום דבר גמור מאז. שלא לדבר על הסדר של השירים. סמייל ממש לא שייך ל 67, ולא רק שהוא לא יצא אז, הוא גם לא הושלם אז (רחוק מזה). ההקלטות מ 66-67 הן סקיצות, ולא יותר מזה. זה שאנשים גנבו אותן והפיצו אותן כבוטלגים לא צריך לשנות. האמנים בחרו לא להוציא אותן וזו זכותם. מה שיש לנו עכשיו, במקום אוסף מקרי של כל מיני פרגמנטים מבריקים בלי סדר ובלי קולות, הוא יצירה סופית. תגובת הריפלקס של מעריצי סמייל שונים שאומרים שהגרסה החדשה מתגמדת לעומת הבוטלגים לא מפתיעה אותי בכלל: לקחו להם את הבייבי שלהם. זה היה מאוד כיף שהיה אלבום לא גמור שכל אחד יכול היה לעשות איתו מה שהוא רוצה - איך וילסון מעז בכלל לסיים אותו עכשיו ולומר את המילה האחרונה? הוא הפך את האלבום ממשהו מיתי שלעולם לא יתקיים במציאות ואפשר לפנטז עליו, לאלבום אמיתי ומוחשי. וזה החטא הגדול. לא העיבודים ולא שום דבר אחר. "למה לשנות??....סה"כ לא שומעים הבדל היסטרי בעיבודים". תחליט. בריאן וילסון אכן שיחזר את העיבודים המקוריים מ 66-67, וטוב שכך. הוא לא לקח אלבום שיצא ושינה אותו, חשוב להבין את זה. הוא השלים אלבום לא גמור. אם העיבודים זהים לעיבודים המקוריים, אז מה הבעיה איתם בעצם? לדעתי חלקם אפילו עולים על הגרסאות המוקדמות (Mrs. O'leary's Cow היא דוגמא מובהקת לכך, שלא לדבר על כל השירים שהיו קיימים בגרסאות אינסטרומנטליות בלבד ועכשיו יש בהם קולות - song for children, in blue hawaii ועוד). אני באמת מאמין שהבעייה העיקרית היא גזילת הפנטזיה מידי המעריצים. כי עוד לא ראיתי דוגמאות קונקרטיות לדברים השליליים באלבום החדש (למעט כמה תלונות על הקול של וילסון, שכפי שכבר ציינתי לדעתי מתאים יותר לאלבום מהסוג הזה ולמלים מאשר קול של ילד בן 24) אין מה לעשות, תמיד מה שהיה יכול להיות הוא טוב יותר ממה שיש, כי מה שהיה יכול להיות היה יכול להיות מושלם. אבל אני מעדיף את מה שיש. ובמקרה הספציפי הזה, אני מאוד מאוד מרוצה ממה שיש. הוא לא יכול לשחרר אלבום ביץ' בויז אגדי לקהל הצמא, כי האלבום לא קיים. ולגבי הבוטלגים: לא קראתי אף הודעה כאן שמתנגדת לבוטלגים, אז נראה לי שאתה מתפרץ על דלת פתוחה. אם מישהו באמת מתעניין בכל העניין הזה של סמייל, ובדיונים הרבה יותר מעמיקים בכל הנושאים האלה - אתר מצוין עם הפורום הכי טוב שיצא לי לראות באינטרנט.

למעלה