גם לי
אתה מתווכח איתי כשאתה בעצמך לא יודע מה ההגדרה? הממ... מעניין. "המתמטיקה עוסקת במודלים מופשטים, לא בהכרח במספרים. כך למשל גיאומטריה - ברוב המשפטים שם מספרים בכלל. אלא יש טענות על היחסים והקשרים בין כל מיני גופים גיאומטריים. עכשיו אתה טוען שאין קו ישר? אני טוען יש - מסלול התקדמותו של האור בריק הוא קו ישר" אז ככה, אכן מודלים מופשטים זה מושג יותר מדויק ממספרים. זאת הייתה הכוונה המקורית שלי. מסלול התקדמותו שלא האור בריק? האם קיים ריק מוחלט? לא תמצא מדען שיטען שקיים דבר כזה. חוצמזה, גם כשהאור מתפשט, אין לו את התכונות של קו ישר (מימד אחד בלבד). יש לו שלושה מימדים, מדובר באלומת אור ולא קרן אור, לא הומצאה עדיין קרן אור בודדה. אין מדד לקרן אור (ואל תגיד לי פוטון כי פוטון זה יחידת מידה, הוא יכול להיות מורכב מיחידות קטנות יותר). "אבל זה שהיא נשארת בגדר תיאוריה אומר שהיא לא נכונה? אז במאה ה 17 לא יכולתי להוכיח לך קיום של מולקולות, האם זה אומר שהן לא קיימות? תבין, מבחינה לוגית, הטענה "אי אפשר להוכיח ש X נכון" ==> "X לא נכון" (כאשר ==> מסמל גרירה לוגית) היא שקרית. כלומר, אם ברצונך להוכיח שמשהו איננו נכון, לא מספיק שתוכיח שאי-אפשר להוכיח שהוא נכון. במתטיקה יש דוגמה להשערה (השערת הרצף) שאי-אפשר להוכיח שהיא נכונה, ומצד שני היא אפשר להוכיח שהיא שקרית." לא טענתי שאם משהו בגדר תאוריה אז הוא לא נכון, אבל כשמדובר בתיאוריה, יש להוכיח אותה לפני שטוענים בביטחון שהיא נכונה. אף אחד לא נדרש לסתור כל תיאוריה שקיימת... יש להוכיח אותה לפני שמנסים לסתור. לכן יש להוכיח קודם כל שיש אלוהים, לפני שאתה דורש ממישהו להוכיח שאין. "ומה תענה לטענה הבאה: "אלוהים דאג לכך שהנחל יתייבש בדיוק כאשר בני ישראל יעברו במקום וכך יהיה להם אוכל"? ושוב, מה תענה לטענה שהיקום מתקיים רק בגלל שאלוהים דואג שהוא יתקיים? איך תשלול זאת? " אין לי שום כוונה לשלול את זה, שכן לא הבאתי את הדוגמא בשביל להוכיח שאין אלוהים, אלא בשביל להראות שאין אפילו מקרה אחד שכולם יסכימו חד משמעית שקרה "בגלל אלוהים". יכול להיות שכן, יכול להיות שלא. בניגוד לדברים אחרים בפיזיקה, אמנם אנחנו לא יודעים מהו בדיוק האור, אבל אנחנו יודעים לזהות אותו כשאנחנו רואים אותו. לכן אין ספק שהוא קיים. לא תמצא בנאדם שיגיד שהוא לא קיים. אגב, בעקבות מה שאמרת, עולה השאלה הפילוסופית - למה הוא גרם לנחל להתייבש לפני 10 שנים? אפשר לקבל את זה כהוכחה לדאיזם ולא לתאיזם. "את תורת הגזר שלך אני יכול לסתור באופן עקוני. אני אשלח לווין אל מחוץ לגלסקיה שיבצע מדידות. בפועל, אין לי את האמצעים הכלכליים אבל יש הבדל בין "לא יכול להוכיח מטעמים טכניים" לבין "לא יכול להוכיח מטעמים עקרוניים". ונסיים במשפט: "הדתיים מאמינים שיש אלוהים. האתיאיסטים מאמינים שאין אלוהים. למרות כל השוני, בסופו של דבר שניהם מאמינים." " אין שום הבדל בין "לא יכול להוכיח מטאמים עקרוניים" ל"לא יכול להוכיח מטעמים טכניים". בסופו של דבר אתה לא יכול להוכיח. את האבולוציה אפשר להוכיח גם כן, זה פשוט לא נעשה עדיין. איך? בקלות. ניתן להביט על כוכבים אחרים שהתפתחו בהם חיים (במאדים יש שרידים של חד תאיים שהתקיימו שם לפני מליוני שנים), והנה לך סתירה. אבל כמובן אנשי הדת לא ירפו מאמונתם בקלות כזו, ויגידו "אלוהים היה גם שם". אז יש לי עוד דרך להוכיח - לוקחים סלע לחלל, כמה שיותר גדול יותר טוב, בחלל נותנים לו מסלול שיאפשר תנאים כמו בכדור הארץ, מוסיפים לו את כל החומרים הכימיים שקיימים על כדור הארץ, מפעילים עליו כוחות שיכלו לפעול על כדור הארץ בלי שום התערבות של ישות חיצונית, ואחרי כמה מאות שנים (במקרה הטוב) יש לך יצורים חד תאיים שנוצרו מעצמם. חבל שאי אפשר להוכיח את זה מ"טעמים טכניים" בקשר למשפט האחרון, אני מסכים איתך. אם רק הדתיים היו מוכנים לתת לאחרים לחיות ע"פ אמונתם היה נחמד מאד.