בעיה

bambipoop

New member
בעיה

אני כותב פרויקט במחשבים שמדמה זריקה בליסטית של כדורים, כאשר הכדורים מתנגשים אני צריך לחשב לאן ינועו ומה תהיה גודל המהירות. כאן מגיעות הבעיות: 1. לפי חוק שימור התנע
m1v1+m2v2=m1u1+m2u2​
עכשיו ידועים לי מסות הכדורים ומהירותם (גודל וכיוון) לפני ההתנגשות, הבעיה היא שיש לי משוואה אחת עם שני נעלמים. ניסיתי לפרק לרכיב X וY וגם ניסיתי להשתמש בחוק שימור אנרגיה. אני אשמח אם מישהו ייתן לי משוואה שבה אני אוכל לחשב את המהירויות לאחר הפגישה ואת כווניהן ואם לא אז הדרכה איך אוכל להגיע בעצמי. תודה רבה

Weibull

New member
הרי אם תפרק לרכיבי X ו Y תקבל שתי משוואות עם

שני נעלמים.

bambipoop

New member
חשבתי ניסיתי

יש לי יותר מידי נעלמים, כיוון כל מהירות וגם גודל כל מהירות חדשה... אשמח אם תוכל להראות לי משוואה סופית או דרך

יש באמת יותר מדי נעלמים

יש ארבעה נעלמים (רכיבי מהירות) ושלוש משואות - שימור התנע (2) ושימור אנרגיה (1) הסיבה לזה שני הגופים יכולים להתפזר זה מזה בזוית כלשהי. אם תגדיר את זוית הפיזור כמשתנה אקראי (תחשוב מה יכול להיות הטוח שלו) שאתה מגריל לכל התנגשות אז יהיה לך פחות משואות (תוכל להגדיר את אחד הוקטורים הסופיים במונחי השני). החישובים נעשים יותר פשוטים במערכת בה התנע הכולל הוא אפס (שני הגופים מתנגשים פנים אל פנים) - במקרה זה זוית הפיזור האפשרית היא מ-0 עד PI.

bambipoop

New member
לא מסכים איתך

אני מסכים שמהשוואות שיש לי זה נראה כאילו אי אפשר לחשב אבל המסקנה שלך מכאן שיש כמה אפשרויות תנועה אחרי הפגיעה לא הגיונית לי. פה זאת פיזיקה ניוטונית, לא מכניקה קוונטית. אין אקראיות, כמו שאיינשטיין אמר "לעשות את אותו הניסוי ולצפות לתוצאות שונות, שיגעון" אני חושב שפשוט אין לי את הידע המתאים במתמטיקה או פיזיקה כדי לפתור את התרגיל ולכן אני מתייעץ אתכם

Weibull

New member
יש 3 משוואות עם 3 נעלמים

התנע הזויתי שהוא גודל וקטורי נשמר גם על ציר X וגם על ציר Y . בנוסף לזאת יש לך את משוואת שימור האנרגיה. אני מניח שכל נתוני ההתחלה של הזוויות, מהירויות וכמובן המסות ידועים. כל זאת כמובן בהנחה שההתנגשות היא אלסטית. זו בעיה קלסית במכניקה ולא צריך להסתבך עם כל מיני תיאוריות. אתה פשוט צריך לשחק עם המשוואות. תחפש איך להוציא את המסות מחוץ לסוגריים . זה די התקשקשות ולא מידי אך פתיר לחלוטין.

אני רואה ארבעה נעלמים../images/Emo2.gif../images/Emo2.gif

Vfx Vfy Ufx Ufy f פירושה "סופי" V,U סימון לחלקיקים.. מהם שלשת הנעלמים שלך?

Weibull

New member
תוכל לראות דרכים לפתרון בעיות מסוג זה

אם תחפש באינטרנט למשל בחוברת קורס למהנדסים פיסיקה א' , בפרק על תנע קוי. תנסה בהתחלה לפתור בעיות תנועה חד מימדית כדי להכיר את הטכניקה של הצבת ופיתוח המשוואות.

Weibull

New member
התנגשות דו מימדית

נראה לי שעדיין במקרה שלך כפי שהבנתי אתה לא יודע בדיוק איך הכדורים יפגעו זה בזה , כלומר מבחינת מרכזי הכובד בזמן הפגיעה. בבעיות כאלו בדרך כלל נתונה אחת הזויות לאחר המפגש, מה שמאפשר פתרון. אתה צריך להניח זאת.

Weibull

New member
ההנחה היתה

שנתונות גם הזויות היחסיות בין מרכזי הכובד ונקודת הפגיעה מבחינה גיאומטרית. בהנחת כדורים מושלמים וחלקים והתנגשות אלסטית הכח שהכדורים מפעילים אחד על השני עובר על הקו שמחבר את מרכזי הכובד שלהם ולכן כל נתוני ההתחלה הללו צריכים להספיק לפיתרון. לדוגמא, מקרה פרטי, אם נניח שכדור אחד פוגע בשני כך שמרכז הכובד שלו נמצא בדיוק מאחורי מ.כ של המטרה ועל קו התנועה שלו לפני הפגיעה מבחינתו זו התנגשות מצח וכבר ידועה זוית אחת לאחר הפגיעה. וודאי שאם מתיחסים להתנגשות כאל התנגשות בין מסות נקודתיות, אין מספיק נתונים לגבי הפרמטרים לאחר ההתנגשות.

אכן

במערכת שבה סכום התנע של הכדורים הוא אפס הכדורים פשוט מחליפים כיוון (בהתנגשות מצח). כיוון שכיון תנועתם הפוך. ואז אתה יודע את הזוית.

Weibull

New member
וזה נכון לא רק בהתנגשות מצח

אלא בכל מצב בו כל נתוני הפגיעה ידועים. הבאתי רק מקרה פרטי לדוגמה לצורך הפשטה וזו גם לא ממש התנגשות מצח קלסית בה הכדורים נעים זה מול זה. זה פתיר גם בתלת מימד וברמה הכללית, שוב בהנחות שצינתי ואם ידועים כל נתוני הפגיעה . ודרך אגב, בהתנגשות מצח כללית סכום התנע אינו אפס מכיוון שהמסות והמהירויות לא חייבות להיות שוות, אבל זה כבר ענין של הגדרה ולא עקרוני.

תמיד אפשר לעבור למערכת קואורדינטות

בה סכום התנע הוא אפס (אם לכל החלקיקים יש מסה).

והמקרה הכללי (לא התנגשות מצח)

לא פתיר ברמה הכללית מתוך חוקי שימור (בלי פתרון משואות התנועה)

משואות התנועה

F=ma כולל תנאי התחלה.... תסביר לי איך אתה פותר את זה במקרה הכללי בלי זה (ומחשב את הזוית)

למעלה