בנים מול בנות.

• פותח הנושא zoti
  • פורסם בתאריך

מטאטא

New member
הולך ופוחת הדור?

אני חושש ליפול לקלישאות בדיון "הולך ופוחת הדור". פעם הייתה לי בעיה עם אמירות כאלו, אבל כנראה שאני מזדקן... לפי דעתי אנחנו רואים שינוי היסטורי כללי יותר ביחס לילדים בתרבות. השינוי הנ"ל קיים גם בתרבות האמריקאית, אם כי (אולי) בצורה פחות חריפה כמו אצלנו. החל משנות השבעים הורים ומורים מצאו את עצמם תחת התקפה מצד שני תחומים: פסיכולוגיה (ביחס להורים) וסוציולוגיה (ומדעי הרוח באופן כללי ביחס למורים). הפסיכולוגיה יצאה מנקודת ההנחה שהילד בא לעולם זך ותמים, והתרבות משחיתה אותו. אם יש בעיה כלשהיא עם הילד, היא נגרמה כתוצאה מהיחס הקלוקל של הוריו. הסוציולוגיה ומדעי הרוח תקפו את הלגיטימיות של החינוך. כל פעולה חינוכית נתפסת ככפייה, נירמול, ביטול האינדיבידואליות והסובייקטיביות של הילד. יש כאן עוד כמה הנחות יסוד נוספות: הילד הוא מבוגר קטן ואין הבחנה בין עולם המבוגרים לעולם הילדים. הילד יודע מה הכי נכון בשבילו (אבל הוא לא אחראי לתוצאות התנהגותו). אין למבוגר, לא למורה ולא להורה, סמכות כלשהי ביחס לילד (אבל אם יש בעיות, המבוגר אחראי להן). בדרך כלל אומרים שאין למערכת החינוך נאראטיב ברור. זה נכון. אבל מערכת חינוך לא יכולה להתקיים בלי נאראטיב, איזה הגיון שמארגן את הגיון הפעולה שלה. גם אם ההגיון לא גלוי, חשוף ומוצהר, הוא עדיין קיים. לצערי הרב, אלו הן הנחות היסוד שבבסיס הצורה שבה גם הורים וגם מערכת החינוך תופסים את הילד.

מטאטא

New member
אופס...

איזה הגיון שמארגן את הגיון הפעולה שלה. צ"ל: איזה הגיון שמארגן את צורת הפעולה שלה.

../images/Emo45.gif ומעיר...

שההשוואה בין ארה"ב וישראל בעייתית, כי ההבדלים בין ישראל לארה"ב עצומים, בכל התחומים. כשהגדר נפרצה בארה"ב, זה קרה אחרי שהיתה כבר מסורת של מאות שנים. אצלנו זה קרה כשעוד לא היתה מסורת.

nage

New member
צודק לחלוטין

לפחות לדעתי. צריך גם לזכור שבארץ (טפו חמסה בלי עין הרע) עדיין לא נכנס ילד עם עוזי לבי"ס והתחיל לרסס, הילדים האמריקאים המנומנסים, נותני הכבוד למבוגרים (בעיקר אלה שמופיעים אצל ריקי לייק), וכו' וכו' הם דוקא כן עשו את זה ולא פעם אחת.

מטאטא

New member
אנחנו בדרך לשם

אני לא באמת מכיר את התרבות האמריקאית. אני יכול לדבר קצת יותר טוב על התרבות באירופה ובישראל. כשאני למדתי בתיכון להגיע עם סכין לביה"ס לא הייתה אופציה. היום זה בהחלט כך. זאת ועוד, הסיכוי להיתקל בתופעות כמו סחיטה באיומים או אלימות קשה היה נמוך יחסית. היום התופעות הנ"ל הרבה יותר נפוצות. אני לא באמת יודע למה. אני יכול רק לשער. חלק מהתשובה כתבתי למעלה. בישראל נראה לי שמשחקים עוד כמה מרכיבים נוספים שקשורים למבנה הכלכלי והחברתי בישראל.

שי רגב

New member
מטאטא, קצת הפתעות וחידושים בחיים...

אני באמת לא יודע בן כמה אתה, אבל אני בהחלט יכול להמנות עם "קשישי הפורום" (בוא ונאמר שירדתי בטרמפים לנואייבה, דהב, מפרץ נעמה ושארם, כשהסרט "דיזינגוף 99" פרץ בסערה לחיינו...
). ובכן, בזמן שאני הייתי בתיכון, ועוד לפני זה - בחטיבת הביניים (ולמדתי במקום ובבית-ספר מאוד "נחשבים", בזמנו), ארסנל הנשק שהסתובב במיסדרונות ביה"ס יכל לספק בהחלט הן את טאקמצו והן את האטצומי סנסיי. סכינים (לא פחות מסכיני קומנדו! ולא אולרים קטנים, כמו היום...), שרשראות, נונצ'קואים, אלות, אגרופנים (מכ-ל הסוגים) היו מחזה נפוץ מאוד! האלימות באוטובוסים של ההסעות הרקיעה שחקים ולימודים מ-מ-ש לא היו בראש מעייני התלמידים. היום, אני מסתכל על הילדים שלי (טוב, הם עדיין קטנים מדי, רק בבי"ס יסודי...), של חברים, של המשפחה, ואני ממש מ-ק-נ-א!: הילדים שאני רואה סביבי הם ה-ר-ב-ה יותר חכמים ונבונים ממה שאנו היינו, הם ה-ר-ב-ה יותר עצמאיים, הם ה-ר-ב-ה פחות אלימים, הם הרבה יותר פתוחים לשונים מהם (וזה הודות לעליות הרבות שחווינו מאז). אני לא רואה חוצפה (חוץ מאשר אצלי בבית פנימה...
). אני כן רואה שהם בוחנים אותנו, את המבוגרים. וההתייחסות אלינו היא פועל יוצא (בד"כ) של "עמידתנו במבחן". אני רואה בכך אתגר כפול: הן במישור האינטלקטואלי, והן במישור של בחינת כישורי אמנות הלחימה שלי. אגב, למרות כל הרקע "הקשה"(?) של בני המחזור שלי, גדלו וצמחו מהם אנשים מעולים, ברובם אזרחים מועילים ונורמאטיביים מאוד, ובחלקם ממש מנהיגים ו-"מאורות" לעם הזה (ובלי שמות בבקשה). ככה שאני לא מתרגש מ-"משובות ילדות" ובסה"כ חושב שהולך ומשתפר הדור! יאללה, תתחיל לחייך, צא מה-"דיכי"!!!!

מטאטא

New member
I stand corrected

התחלתי כשאמרתי שאני לא רוצה ליפול לכל הקלישאות, ונפלתי לשתי הקלאסיות: "הולך ופוחת הדור" או "הילדים של היום הרבה יותר חכמים".
אבל יש שינויים בין דורות. השימוש במונחים שיפוטיים קצת בעייתי, אבל לפי דעתי חשוב להבין את אופי השינויים האלה. זאת הפואנטה, בסופו של דבר.

zoti

New member
ישנם 2 דברים שבגללם עדיין לא נכנס

ילד עם עוזי לביה"ס. 1. לילדים יותר קשה להשיג נשק. בארה"ב את יכול להיכנס לוולמארט ולקנות רובה בלי שום בעיה. אין צורך ברשיון לנשק ובהרבה בתים יש נשקים מה שמקל את הגישה לילדים. 2. בישראל, החינוך לשימוש בטוח בנשק הרבה יותר מתקדם בגלל הצבא שבו אנחנו לומדים איך להתייחס לכלי הנשק כמשהו שיכול להרוג. אבל כמו שמטאטא כבר אמר, אנחנו בדרך לשם. אז עוד לא נכנס ילד עם רובה לביה"ס אבל כבר נכנס רופא עם רובה למסגד וחייל עם רובה לכנסיה (אם אני זוכר נכון - ביפו) ובל נשכח את מטווח הברווזים שהפלסטינאים עשו לנו בתחילת האינטיפאדה הנוכחית בה הם הגיעו עם נשק למרכז ת"א (עזריאלי, מסעדות וכיוצ"ב). כשאוכלים הרבה חרא מהפלסטינאים לא פלא שאח"כ כל חייל מרגיש את הצורך להעניש כל ערבי שהוא רואה. מה שקורה לנו בשטחים הוא בדיוק מה שקרה לאמריקאים בוויאטנם. יותר מדי חשיפה לאלימות ולמוות גורמים להמעטה בערך שלו. ככה מאד קל ללחוץ על ההדק כשזקנה צועקת עליך. בין אם היא דוברת וויאטנמית או ערבית.

zappon

New member
../images/Emo45.gifאגב שמעתי שאיזה מתמודד לבחירות

פרש יש סיכוי שתעלה לתמודד מול בוש?

זותי, בנוגע לחינך והתפתחות

כאחד שרואה את החינוך בארה"ב מקרוב, כיצד אתה מסביר שלמרות כל הדברים שהזכרת, רמות הפשע שם גבוהות מאשר בארץ? לצורך הבנה של הדברים, אני מתייחס לפני כ 4-5 שנים, ולא היום.

zoti

New member
רמת הפשע גבוהה היכן שלא משקיעים

בחינוך ובאנשים. את הכל אפשר לשנות. תראה את ניו יורק של לפני 10 שנים ואת זו של היום. רמות הפשע יותר גבוהות אבל כמעט ולא תראה פה אנשים ששורטים למישהו את הרכב עם מפתח רק כי הוא חדש. אף אחד לא חותך פה כיסאות של אופנועים עם סכין יפנית. יש יותר כבוד אחד כלפי השני ויותר כבוד כלפי רכוש של אנשים אחרים. הפושעים הם לא הילדים המחונכים. הפושעים הם אלו שנמצאים בבתי הספר הדפוקים. אלו שהמדינה לא משקיעה בהם. מדינת ישראל הולכת יפה מאד לכיוון שבו המיעוט הוא זה שמחונך ואילו הרוב הוא חסר נימוסים ופושע.

לא גר בארה"ב, אבל לא בכל מקום שם

רמות הפשע כל כך גבוהות - מדובר בעיקר על הערים הגדולות. מצד שני, כדאי מאוד לראות את הסרט Bowling for Columbine. לא סתם זכה באוסקר על סרט התעודה הטוב ביותר.

zoti

New member
עדכון.

היום לאלכס (הילד שלא רצה לעבוד עם בנות) כבר לא הייתה בעיה לעבוד עם סמנתה. מה גם שהוא ואח שלו עושים שיעור ג'יו ג'יטסו, לפני השיעור שלי ביום שישי וגם שם המדריך עומד על כך שהם יעבדו עם בנות.

למעלה