כמה נקודות.
1. אני אישית אשמח אם כל מי שמדברים גבוהה גבוהה על מחקר הוגן והשארת האידיאולוגיה בחוץ ישימו רגע את האידיאולוגיה (או שמא הפרנוייה) שלהם בצד ויבחנו את הגישות ההסטוריוגרפיות החדשות "ללא נשוא פנים". כי כרגע זה די מצחיק, אי אפשר לדבר בזכות מחקר קר והוגן ולהתחיל לצרוח על מכשפות פמיניסטיות משתוללות ברגע שמישהו עוסק בסוג מחקר לא מוכר לכם. 2. ההבדל בין ההסטוריונים הממסדיים, המסורתיים וההגמוניים (שבהם יש כאן תמיכה גורפת) לבין ההסטוריונים שבאים מגישות יותר ביקורתיות או חדשניות אינו מתמצה בכך שהראשונים עושים מחקר נקי מאידיאולוגיה והשניים לא. ההסטוריונים המסורתיים עדיין חושבים שאפשר להשאיר את האידיאולוגיה בחוץ ולכן הם לא פיתחו את הכלים להתמודד עם הנוכחות הבלתי נמנעת של השקפת העולם שלהם בתוך המחקר. דווקא ההסטוריונים הפוסט-מודרניים עוסקים באובססיביות בבעייתיות הזאת, ההסטוריונים המסורתיים משוט מתעלמים מזה. האמת העצובה היא שכ ו ל ם, כולל כולם, מכניסים אידיאולוגיה למחקר. אבל לחוקרים המסורתיים והממסדיים יש אידיאולוגיה מסורתית וממסדית ובגלל זה הם לא דורכים על בהונות של אף אחד פה. אתם פשוט חולקים אתם את אותה האידיאולוגיה ולכן אין לכם שום בעיה עם זה שהם מכניסים אותה למחקר. 3. לצערי, לא מעט אנשים בפורום הם, בלשון המעטה, לא מעודכנים. מסתבר שאפילו הסטוריה חברתית זה משהו שצריך להצדיק. העניין הוא שהויכוח על הלגיטימיות של ההסטוריה החברתית הסתיים לפני 50 שנה, ומאז קרו הרבה דברים אחרים מרתקים בתחום. הדיסציפלינה של ההסטוריה השתלבה עם שאר מדעי הרוח והחברה, פותחו שיטות וגישות חדשות ומעניינות והעיקר, החל תהליך של בחינה עצמית, בדיקת גבולות המחקר ובדיקה של עצמינו כחוקרים. למה אנחנו חוקרים דברים מסויימים, מה אנחנו חושבים שחשוב, מה המקום של החוקר בתוך המחקר ושאלות חשובות רבות נוספות. כאן בפורום, ההסטוריה זה עדיין סיפור של גנרלים שמזיזים כוחות בצורת מלבן על מפה דמיונית. זה לא מפריע כשלעצמו, אבל אני לא מבין למה כשמישהו בא עם גישה אחרת הוא צריך לספוג האשמות פרנואידיות על רדיקלים מטורפים וכו'. "פוליטיקלי קורקטנס", אגב, אף פעם לא היה גישה אקדמית אלא פוליטית, וגם ככזו היא די עברה מן העולם אי שם בשנות ה-90, גם פה יש צורך בעידכון. 4. לגבי המחקר של נעמי, שאותו אני מכיר מקרוב, מדובר במחקר פורץ דרך. לא רק בגלל שהוא עוסק בשני נושאים שההסטוריונים המסורתיים לא חשבו שהוא מעניין מספיק בשביל לחקור אותו, נשים, והאינקה לפני הכיבוש הספרדי, אלא בגלל שהיא מפתחת שיטות לשאוב מידע על דברים שאין לנו מקורות ישירים עליהם.