במוצאי יום מנוחה

זה לא מה שכל בן אדם שהתבגר מרגיש?

כשאתה צעיר כולם מנווטים לך את החיים והכל פשוט וברור, ופתאום כשמתחתנים/ מסיימים את הצבא/ יוצאים לעולם הגדול מגלים, שאנחנו חייבים לחשוב לבד על כל פרט ולשלם את המחיר על ההחלטות המוטעות שלנו, ובכל זאת אנחנו שמחים לשלם את המחיר הזה בתמורה לחירות האישית.

רקפת81

New member
אני לא דיברתי על מעבר

בין גיל הנערות לגיל הבגרות ועל הקושי של לקחת אחריות על החיים. אני רק משווה בין חיי הקודמים - החרדים. לחיי העכשוויים - חיי האניסות. ואומרת שהחיים של האנוסים מאוד מאוד לא פשוטים. אכן, אין כמו החופש, לא הייתי מוותרת על החירות שיש לי היום ואינני מתחרטת כלל על השינוי שעשיתי בחיי..

לא התייחסתי לקשיים ה"אובייקטיביים"

רק הערתי לך שהתלונה שלך על הצורך בקבלת החלטות בתחומים שפעם היו מוחלטים מבחינתך, דומה מאד לזו של כל מתבגר, והיא מבטאת למעשה את המחיר של החירות שלנו. הנקודה שרציתי להדגיש היא, שלא מדובר בתופעת לוואי שניתן לקוות להימנע ממנה, שכן כל חירות שהיא תגרור איתה בהכרח את הקושי הזה.

סוג ב

New member
תפסיקי לחשוב

תזרמי
כמו שכבר אמרתי, החיים קשים/מסובכים... העולם הבא של האנוסים בדיוק בבניה, את יכולה לחכות אצל החרדים בנתיים...

אתה מתאר או משקר !!???

מה צ"ל הדבר הבא ??!!: "בליל של רגשות ותחושות מעורבות מציף את כל כולי. אני לא מרגיש כלום " תחליט מה אתה רוצה שנקבל, את המשפט ה-1 או ה-2 ?

קתרזיס

New member
רק כבשים שייכות לעדר

וגם זה לא בטוח. אני חושבת שהרעיון של "להשתייך" הוא משהו שקיים בראש שלנו ולא באמת במציאות. בתור מישהי שהבחירות שלה מאז ומעולם היו מחוץ למרכז עקומת הפעמון - מעולם לא חשתי שייכת לציבור כלשהו. גם כשהייתי חיילת, סטודנטית, ואפילו בתור חילונית - לא הרגשתי "אחת" עם שאר האנשים שאיתי בקטגוריה... אני חושבת שהסיבה היא שמהצד דברים נראים אחידים יותר. עבור חילוני, החרדים הם העתק אחד של השני - אבל מבפנים לכל אחד יש הבדלים בינו ובין השכן של הסטוריה, משפחה, אידאולוגיה, רמת אמונה, לבטים, ייצרים, אינטיליגנציה וכו. עבור החרדי - החילונים בטח נראים מקשה אחת, אבל ההבדלים הם משמעותיים לא פחות. אני מנסה לומר שתמיד תשאר איזו מידה שבה אתה לא תשתייך לחברה, אבל כשתמצא מישהי לחלוק איתה את סגנון חייך - אם תהיה ביניכם כנות ופתיחות - אתה תרגיש שאתה לא לבד. גם אם רק שניכם תהיו עם אותו ראש בסביבה שונה לחלוטין. לשחות עם הזרם - כלומר לבחור את הבחירות "הפופולאריות" - זה דבר שאמנם מקל על החיים כי לא צריך לבחון יותר מדי למה עושים כל דבר, אבל מרגע שאתה אינדבידואל ועומד על דעתך ואמונותיך, כלומר הפנימיות שלך מעוצבת פחות או יותר - לא תוכל עוד להתכחש לעצמך. ותמיד תשאף להוציא את עצמך לאור ולחיות בחוץ כמו שאתה מרגיש בפנים.... כשתצליח לעשות את זה, זה יביא איתו הקלה גדולה ומשמעותית. אני לא יודעת איפה תפגוש את אשתך לעתיד, או אפילו סתם בת זוג שתבין אותך - אבל אני בטוחה שלהתחיל פה זה כיוון לא רע. כבר מבינים אותך יותר ממה שאתה רגיל. (האם יש אצל השדכנים דבר כזה "מישהו עם ראש פתוח ומודרני" או שזה דבר שהס מלהזכיר?). בנוסף האם חשוב לך שהשידוכים שלך ייחשבו מוצלחים? כי נדמה לי שזה סותר את הרעיון של למצוא מישהי שתתאים לך... שלא יביאו לך איזה צדקת בטעות. ודבר אחרון בקשר להשתייכות - כשסיפרתי לאחותי שהחלטתי לא למול את בני, היא אמרה לי "למה את תמיד הולכת נגד הזרם?"... שזה משפט שפעם היה מאד מכאיב לי - עקב זה שמאד רציתי להרגיש שייכת ושבחירותי יתקבלו בברכה על ידי אנשים כמוני. אלא שהפעם לשם שינוי לא הפריע לי לשמוע את המשפט הזה כי הייתי כבר מגובשת על מי אני ובמה אני מאמינה (כמו למשל שאסור לפצוע את הילדים שלך כדי לקיים מצווה הזויה כשאתה לא מקיים את שאר המצוות ממילא) - אז עניתי לה: "אני לא הולכת נגד הזרם, אני פשוט הולכת בדרך שלי, צעד צעד, לפי מה שנראה לי נכון, בלי להתחשב בזרם". אחרי שעניתי לה את זה הרגשתי מאד טוב כי זו הייתה הפעם הראשונה שהבנתי שזה בעצם מה שעשיתי תמיד, אלא שבזמנו הצטערתי על כך שהדרך שלי לא משתייכת לשום קבוצה.

לדעתי זו טעות. הבן שלך יתבייש בעצמו

למרות שזה לא נעים לפצוע את הילד...אבל זה לטובתו. תראי לך הוא יהיה ערל היחיד בכיתה...? לא צריך לתת לזקן משופם [=מוהל] לחתוך למצוץ ולפרוע לו, אבל רופא בניתוח וכאלה כדאי.

הערל היחיד בכיתה?

מנין הבטחון שהוא יהיה היחיד? וחוץ מזה למה שילדים ישוו את איבריהם?

קתרזיס

New member
שני דברים

האחד, הוא בטוח לא יהיה הערל היחידי בכיתה כי אנחנו לא גרים בארץ. כך שאני מאמינה שאם כבר - בקושי יהיו ילדים נימולים בכיתה שלו. השני הוא שגם אם הייתי גרה בארץ, אני מאמינה שהייתי בוחרת לא למול אותו. תמיד אפשר למול אם בוחרים בזה - מילת המפתח היא בחירה, ואני משאירה לבני את האופציה לעשות כך או כך לפי אמונותיו לכשיגדל - בתקווה שיהיה אתאיסט כמו אמא ואבא ויבחר שלא להטיל בעצמו מום. אני חושבת שהפחד מפני "להיות שונה" לא צריך להיות הסיבה לביטול האמונות האישיות. בסה"כ לא מדובר באות קין שכתוב על מצחו - אלא משהו פרטי ואישי שהוא יבחר עם מי לחלוק. ילדים לא מתעניינים בזה יותר מדי וגם כשכן, הסבר פשוט ונטול דיעות קדומות מניח את דעתם. (ההורים שלהם לפעמים שיפוטיים). בנוסף יש קהילה הולכת וגדלה של אנשים שלא מלים את ילדיהם בקרב החילונים, ואם יותר אנשים יעזו לעשות מה שנראה להם נכון מוסרית - הקהילה הזו תגדל אפילו יותר. (אתה מוזמן לבקר בפורום מוותרים על ברית מילה ולראות כמה אנשים באים לספר שהם נאלצים למול בלית ברירה כי בן הזוג לא מסכים, או לחילופין החליטו לא למול, לפעמים אפילו אחרי שמלו את ילדם הראשון, בשני הם תפסו אומץ לא ללכת עם הזרם). אני מאמינה שתוך דור או שניים הבחירה הזו תהיה הרבה יותר נפוצה... אין לי ספק שזה הכיוון שבו הולך הציבור החילוני.

תגובה

ראשית אני רוצה להודות לכל המגיבים, לעיתים מספיקה אפילו תגובה של מילה אחת וחיזוק קטן כדי לעשות טוב על הלב ברשתוכם אשתף אתכם במספר דברים נוספים ע"מ לחדד את התמונה. אני שומע לא מעט את המשפט "אתה צריך לעזוב את ההורים ולעבור לפינה משלך, רק כך תוכל לבנות את עצמך" אז זהו שכבר עברתי את התהליך הזה. לפני קצת פחות משנה שכרתי דירת חדר לתקופת ניסיון של חצי שנה. הדירה לא שימשה לי כמקום דיור קבוע אך בהחלט שימשה לי כפינה משלי וכל פעם שהרגשתי רע בבית היה לי לאן לברוח. למרבה ההפתעה תחושת השחרור שכל כך ציפיתי לה מיאנה לבוא. נכון, יכול להיות שזה בגלל שהדירה היתה במרחק של 10 דקות מהדירה של ההורים, יכול גם מאוד להיות שזה בגלל שהנתק לא היה מושלם כי לא עברתי לשם בצורה מוחלטת. באותה תקופה ניהלתי מערכת יחסים קצת מורכבת עם מישהי, (ספק ידידות/ספק חברות) ובאופן טבעי בגלל שהיה לי מקום משלי התראינו יותר והיא הפכה למעין בת בית בדירה. מיותר לציין שזה נתן לי הרגשה מאוד טובה שהרגשתי שאני לא נמצא לבד עם 4 קירות. מסיבות מסוימות שלא כאן המקום לפרטן סיימתי את הפרק של הדירה ממש בערב פסח. חזרתי הביתה עם החלטה שמיד אחרי החג אני אחפש לי מקום אחר מרווח יותר ואנסה להתחיל מחדש את הקטע של המעבר לפינה משלי. אך ראה איזה פלא...... קרה לי משהו שלא חשבתי שיקרה. איבדתי את כל המוטיבציה שלי לעבור לפינה משלי. מצד אחד ברגע שהתנחלתי חזרה בבית ידעתי שאין מצב שאני נשאר עם ההורים אלא זה מצב זמני בלבד, אך מצד שני כל המוטביצה שלי נעלמה. היות וכבר חוויתי פעם אחת מעבר דירה ידעתי כמה אנרגיות ומשאבים כספיים ונפשיים נדרשים לצעד שכזה ואיבדתי את כל החשק לחזור שוב פעם על תהליך כזה בידיעה שאני הולך בסוף התהליך להיות "בודד" עם עצמי, ומאז עד היום ניתן לומר שאני "תקוע" במקום. אני יודע שבחור בגיל 26 בבית של ההורים זה לא דבר טבעי, אני יודע שיתכן ולא יהיה מוצא בסופו של דבר אלא לנסות ולחזור על התהליך אבל כרגע זה נראה לי רחוק מדי. אני יכול לנסח את זה במילים אחרות. אני מרגיש שאין לי את הכוח הנפשי להשקיע בתהליך שבסופו של דבר לא אחלוק אותו עם אף אחת. וכאן אני מגיע לנקודה הבאה שאני מעונין להבהיר. כאשר אני מתבטא שקשה לי עם זה שאני לא מוצא את המקום שלי הכונה שלי היא לא לזה שאני לא מוצא את מקומי בחברה מסוימת. ברור לי שלעולם לא אוכל להרגיש משויך לשום חברה לא חילונית ולא חרדית. לצאת בשאלה אני לא הולך ממספר סיבות אני מודה, בשביל לצאת בשאלה צריך הרבה אומץ. אני מעריץ כל יוצא בשאלה כי אני יודע שאני לא אוכל לעשות זאת ומעבר לזה אני לא יודע עד כמה אני רוצה זאת ואני אסביר. היטיבה לתאר את זה מישהי שכתבה פעם כתבה בעיתון מעריב לצאת בשאלה זה לא סתם להחליט שאתה לא חרדי, לצאת בשאלה זה לשנות את כל מה שאתה יודע, את כל דרך החיים שלך, לאמץ סגנון לבוש שונה, לאמץ קודים חברתיים שונים. במילים אחרות צריך "לעשות", ולעשות הרבה, כדי לצאת בשאלה או יותר נכון כדי להתאקלם כחילוני. אני לא רואה שיש בי את הכוח לא הנפשי ולא הרגשי לבצע את העשייה הזאת. גדלתי כל ימי בסביבה חרדית, ינקתי את כל מה שינקתי מחינוך חרדי, אני מכיר את כל הניואנסים מבפנים, להתחיל עכשיו לעשות טרנפוזיציה לצורת חיים אחרת נראה לי כבד מדי. מאידך גיסא גם להרגיש טבעי בסביבה חרדית לא אוכל כי מה לעשות שהמימד החיצוני שלי והמימדים הפנימיים שלי שונים בתכלית השוני. לכן, כמו שכבר כתבתי, אני יודע שלעולם לא אוכל להרגיש טבעי בשום סביבה כל עוד לא איישר קו לכאן או לכאן. כאשר אני מתבטא שקשה לי עם זה שאני לא מוצא את המקום שלי הכונה שלי היא למשהו אחר וכדי להסביר אני אצטט חלק מתגובה ש"קתרזיס" הגיבה לי: אני מנסה לומר שתמיד תשאר איזו מידה שבה אתה לא תשתייך לחברה, אבל כשתמצא מישהי לחלוק איתה את סגנון חייך - אם תהיה ביניכם כנות ופתיחות - אתה תרגיש ש"אתה לא לבד". גם אם רק שניכם תהיו עם אותו ראש בסביבה שונה לחלוטין. קתרזיס קלעה בול למה שאני חותר. פחות מפריע לי שלא אמצא את מקומי בחברה, יותר מפריע לי שלא אמצא את מקומי בביתי שלי. שבבית שלי אתהלך כמו ארי בסוגר. אני בטוח שאם הייתי חי ביחד עם בת זוג ושנינו היינו חווים את אותם הדברים וביחד מגיעים להשלמה ולהחלטה שזאת הדרך שלנו, הרוגע והשקט הנפשי היו עושים את שלהם וקונפליקט הזהות והשייכות לסביבה היה נמוך בהרבה מאשר הוא במצב הנוכחי. במילים פשוטות, כאשר אתה נמצא בסביבה לא מוכרת ומרגיש לא שייך, מצטבר בפנים המון קיטור שאין לאן לשחרר אותו וכתוצאה מכך יכול להגרם פיצוץ אבל כאשר בסביבה הלא מוכרת יש איתך מישהו נוסף אז פתאום אתה כבר לא מרגיש כל כך לבד ואתה מרגיש הרבה פחות לחוץ. ועל המשפט הבא אני חוזר השכם והערב. אני רוצה מישהו שאוכל לחיות "איתה". איתה, ולא לצידה. לא מישהי שאצטרך להסתיר ממנה אלא מישהי שאוכל לשתף אותה בכל מה שעובר עלי ולכן אני חוזר לענין הקודם, כל עוד אני מתפקד כ"בודד" אין לי אנרגיות לאסוף את עצמי ולהתקדם הלאה, דבר שאני בטוח שישתנה כאשר אוכל להתחיל לעשות כל דבר "בשניים". שורה תחתונה... נכון, אני "יושב על הגדר" זהו מצב ביש כי זה כמו עצם שתקועה בגרון ולא זזה לשום מקום אבל אין לי יותר מדי ברירות. אני מאמין באל, אני לא הולך לעשות שינויים מרחיקי לכת, אני לא הולך לשרוף גשרים, ואני לא הולך להתחיל ליישם דרך חדשה. אין ספק שאצטרך להתמודד עם השקפת עולם שונה כדוגמת זה שאני חושב שמגע של אהבה בין המינים הוא דבר הכי טבעי בעולם ואני נגד הסירוס שלו (לפי השקפת העולם החרדית היו מעלים אותי על המוקד על ביטוי שכזה), אין ספק שאצטרך להתמודד עם דברים מגוונים אחרים אך בסופו של דבר בסופו של יום כאשר כל ההתמודדיות האלה יהיו בשניים נראה לי שיהיה לי הרבה יותר קל ולכך אני מייחל. ושוב, אני רק יכול לציין את הערכה הרבה שיש לי כלפי היוצאים שהיתה להם את התעוזה לעשות את הצעד הזה. אין מחיר לחופש, זה נכון אבל כל אחד צריך לעשות את השיקולים שלו. נראה לי שאם אאריך ולו בשורה אחת נוספת משלחת של חברי הפורום תחכה לי מחר מתחת לבית עם נשק אוטומטי אז אעצור כאן. תודה על הזמן שאתם מקדישים לקרוא שלכם פורץ

קודם כל -

נתתי לי רעיון לחתימה.....
שנית - אני רוצה לעודד אותך, אל תיתייאש, גמני חשבתי שלעולם לא אמצא מישהו שאוכל לחיות איתו, חרדי לא רציתי כי אני לא חרדית למרות שאני נראית כך לפעמים, וחילוני גם לא שייך כי אני לא ממש חילונית ויש לי ילדים חרדים, ולמצוא זוגיות טובה כשיש ילדים זה מורכב הרבה יותר. הזיפזופ בין שני העולמות מתסכל מאוד, במיוחד כשזה מגיע לזוגיות ואתה מחפש מישהי לחיות איתה ולא לצידה, מישהי שתוכל לחשוף בפניה את כל האמת בלי פחד שהיא תדרדר אותך בכל המדרגות (:) מישהי שתבין אותך ותיתמוך בבך. אז אל תיתייאש דע שאפשר גם אחרת אפשר שתמצא את אותה אחת כמו שכמה וכמה מצאו כאן את בני זוגם. שלישית - מסר בדרך (וגם הפתעה
) רביעית - אני מאוד אוהבת את הכתיבה שלך, כל כך פשוט ואמיתי מהלב למקלדת, כשאני רואה פוסטים ארוכים אני קוראת רק את הסוף... אצליך קראתי הכל, ותמשיך להיות מיוחד כמו שאתה, תזכור מה שאמרתי לך לפני ראש השנה: גם אם תהיה דתי וגם אם תהיה חילוני, לעולם נישאר ידידים! בחור מקסים שכמוך!

Yoss613

New member
רציתי להציע לך משהו שלי מאוד עוזר

פשוט להתפלל המון במילים שלך כמו שכתבת באחת ההודעות הקודמות - מילים שלא מופיעות בשום סידור אלא נובעות עמוק מתוך הלב - בהתחלה זה קשה - אבל כשמתרגלים להתפלל על כל דבר הכי קטן שהיית רוצה בהמשך הזמן זה נותן הרגשה נפלאה. תרשה לעצמך להתפלל על כל מה שבא לך. ממש כל דבר ולו הקטן ביותר שאתה מרגיש שהלב שלך חפץ בו תתפלל לאל שבו אתה מאמין שיעזור לך להגשים את הרצון הזה - ויש בך רצונות נפלאים. אם אתה מרגיש שזה רצון שבה ממקום לא טוב בלב תתפלל שהאל יעזור לך להתעלם ממנו ולהשיח את הדעת למקומות אחרים - טובים יותר. ואפשר גם להתפלל שאת הרצון הזה עצמו יעזור לך להפנות לכיוון טוב יותר. התפילה הקבועה (אפילו במחשבה בלי לומר בפה) גורמת לאט לאט להרגיש ממש בחוש שאתה לא לבד וזו הרגשה נפלאה. יש מצגת מפורסמת עם העקבות בחול שפעם רואים רק שני עקבות ופעם 4 - שהמסקנה ממנה שכל הזמן הוא צמוד אלינו. גם כי אלך בגיא צלמות לא אירא רע כי אתה עמדי. בקיצור אני ממליץ בחום - לי זה שינה את החיים.

נרניה4

New member
ראשית את "קולע" ולאחר מכן מסמן את המטרה...

וזה מה שגורם לבלבול, אתה יודע מה אתה רוצה , אתה יודע מה אתה חש , אך אינך יודע מה לעשות עם כל האינפורמציה הזו ולעבד אותה, אתה רוצה בת זוג שתהיה חברה ושתבין אותך - אך אינך יודע איפה ואיך לחפש אותה וגם אם תמצא מישהי לא תהיה בטוח שזו מתאימה בדיוק...אתה רוצה תשובות להכל ובבת אחת...אבל פשוט אי אפשר - אי אפשר להילחם בכל החזיתות כי אז פשוט מפסידים, מתייאשים ושוקעים - כפי שקרה לך, אתה צריך קצת סדר בחיים ואת הכוח להחליט: 1. להשלים בנושא האמונה - אל תנסה להילחם בזה שאינך חש דבר לדת או לסממניה, זוהי עובדה שאי אפשר לשנותה, הרי או שאתה מאמין שהדת אמת לאמיתה או שאתה לא - והמציאות היא שלעולם לא תתגשם משאלת הלב שלך לחזרה לעידן התמימות שבו התפללת מהלב, התרגשת מיום כיפור או מברכה של רב צדיק, כיום אתה חכם ומפוקח ובנקודה האמונית שאתה נמצא בה - אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורנית. 2. בנושא בת הזוג - אתה מצפה מבת הזוג שתושיע אותך מהמצב הרגשי שבו אתה נמצא כעת - טעות לחשוב כך, וטעות ליצור תלות רגשית כל כך משמעותית בבת זוג - כי ברגע שהיא נעלמת מחייך ( כן - פרידות זה לא תסריט דימיוני , זה דבר שקורה ) כל עולמך מתמוטט כמגדל קלפים ואתה מתקשה להמשיך הלאה - וזה מה שקורה לך כעת , אתה מתקשה לאסוף את עצמך ולהתקדם עד אשר תמצא בת זוג.... ואם תמצא? ואחר כך תהיה פרידה נוספת? תחזור לאותה נקודה? - במקרה שלך אין פתרון קל, אלא להתחזק נפשית ולהתמודד עם קשיים ואתגרים שהחיים מציבים לך ללא קשר לזוגיות ,זה לא קל ולא תמיד אפשר לעשות את זה לבד, יש כל מיני סדנאות וקורסים וטיפולים קבוצתיים של העצמה אישית - תסתכל בגוגל - אתה חייב אחד כזה, בטוחני שחייך ישתנו מקצה לקצה כאשר יהיו לך כלים להתמודד עם כל הרגשות שמציפים ותוקעים אותך ומונעים ממך למעשה להיות מאושר.

קתרזיס

New member
מי שאמיץ בעיני הוא אתם

מהלך חיי עזר לי להבין שאלוהים הוא המצאה - אבל אצלכם נדרשת הרבה יותר חשיבה ביקורתית, הרבה יותר אומץ, הרבה יותר מאבקים כדי להגיע לאיפה שהגעתם... זה ראוי להערכה הרבה יותר גדולה מאשר מישהי שגדלה חילונית עם אפיזודה קטנה חולפת בחרדיות.

למעלה