במועדון ליד הבית...

kaya11

New member
נעלם לי חצי משפט..

אני מאד אוהבת שירים מפתיעים מאד! אני גם אוהבת את זה שגם כשהכל ברור כבר בסוף אתה לא ממש אומר את זה אלא נותן לקורא להבין בעצמו. כדאי מאד לעשות מקצה שיפורים. ברשותך אציע כמה הצעות אבל הן רק בגדר רעיונות ...

RachFan

New member
כן, האמת שזה קצת מפחיד לעשות את זה...

לפעמים אני רוצה לסיים שירים מסוימים שלי ולכתוב למטה, בסוף, אחרי השיר, רחוק, באותיות קטנות: "הבנתם למה??? הבנתם??? הבנתם את הטוויסט???" ודברים כאלה. תמיד יש פחד שהקורא לא יבין מה רצית ויחשוב שהשיר מטומטם, וזה רק בגלל שהוא לא קלע לדעתי. והרי המשורר הוא זה שצריך לקלוע לדעתו של הקורא, אני חושב. אז אתה אף פעם לא יודע אם אנשים "מבינים את הראש שלך". ועל כך אני מעריץ את נתן זך.

kaya11

New member
אני חושבת שמספיק שהרוב מבינים.

כי מי שאין לו את אותו קונטקס תרבותי ואולי גם יכולת קוגניטיבית מופשטת לא יוכל להבין אף פעם...

גדי רוט

New member
במועדון ליד הבית

שלום לך עמית או רחפן או,,מה שלא יהיה במועדון ליד הבית כתבת שיר מאוד יפה אהבתי את השיר ואת הסגנון פשוט נהדר ,תיארת את הזקנות מדברות כאילו במציאות ,,תמונה מאוד יפה ונכונה הסוף היה מדהים ,בקיצור אהבתי את שירך ריגשת עם הסיום,

לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא לא

אם הייתם רואים זאת בעינכם. לא היתם מדברים על כך בשוויון נפש.. או שאני זקן דפוק...... צ'י

RachFan

New member
אני לא מדבר על זה בשוויון נפש...

זה באמת דבר מחריד ונורא ואיום. איפה ראית את זה, אם אפשר לשאול?

RachFan

New member
כן... זה העולם שאנחנו חיים בו.

העולם הכי מגעיל שאני יכול להעלות על הדעת. כדור הארץ הוא הביוב של היקום. האסלה הגלקטית. וריח הצחנה מגיע עד לירח. והשואה באופן ספיציפי, כידוע, הייתה אות של כבוד לעולם שכזה. לא ביישה את הפירמה. לא התייחסתי לזה בחוסר כבוד או בקלות דעת. אולי זה רק נשמע ככה, אבל... כמובן שלא.

jwin

New member
חשוב לשוחח על השואה.

ההרגשה שלי מהשיר היתה אכן הרגשה של "חול". הרגשה שהיא רחוק מ"קודש". לכן לא הגבתי וחיכיתי בסבלנות שתאמר לי שהיתה התייחסות של כבוד ולא היתה קלות דעת. אני יכול להבין שדורות חדשים גם מתגוננים מהזוועה (אם תרצה, ארחיב על ה"מתגוננים") ומתוך תהליך של הסבה, מתוך תהליך של כאילו כלום, מה, זה רק שיח או סוד בין שתי זקנות... למעשה האסון היה אסון - את הכאב הזה, את העילבון (!) של איך הם העזו לעשות לנו את זה (העילבון אני אומר! אני כל פעם מחדש כועס עליהם ונעלב קשות על ההעזה שהיתה להם!) - את זה הרגשתי פחות מדי בשיר. אני לא מתייחס לכל השאר בשיר. אני מדבר רק על האווירה ונדמה לי שאם שיר בנושא השואה אינו יוצר אווירה, אולי הוא החמיץ משהוא. אבל יש יהודים שנכנסים לפולקסווגן או אאודי ונוסעים עם לופטנאציש לברלין. לראות את הזוועה. ועוד קוראים לזה "תרבות" (בני ציפר, עיתון הארץ). אני שמח שאתה רחוק רחוק מזה ואומר שההתייחסות היתה במלא הדעת והכבוד. עוד לא החלטתי מה על השרשור שגרר השיר. גם בו אני מרגיש חול. אבל בברכה. בברכה רבה כי חשוב בכל מקרה לשוחח על השואה. ערב מעולה יהודה יהודה.

RachFan

New member
אני... אני אגיד לך כמה דברים, ברשותך...

אמממ... בעניין ה"חול" בשיר... אני חושב שזה "שיר חול" לכאורה עד לשורה האחרונה. בכוונה לא רציתי לנסוך בשיר איזושהי הכנה לשורה האחרונה. ובגלל זה המרקם החולי שלו. אני רוצה לכתוב, כמו שכתבתי איפהשהו כאן בשרשור, שירים נוספים בנושא השואה, הרבה יותר "כבדים". ואולי אחרי שתקרא אותם תבין טוב יותר את הגישה שלי לשואה, שהיא דווקא כשלעצמה לא כ"כ מקורית.
אין בשיר הזה, וגם לא במציאות, שום רצון שלי להראות גישה שונה לשואה. גישה קלילה יותר. אני נגעל בכלל מלהגיד את זה. ברור שלא! ברור שלא! השיר הספיציפי הזה יש בו משהו ממתקי לכאורה. משהו "חטיפי". עד השורה האחרונה, שם הקורא אמור לגלות שהחול הוא אולי לא קודש, אבל בהחלט בוץ סמיך ומגעיל ובעיקר דביק וטובעני. בשירים הבאים, כך אני מקווה, הבוץ יילך ויסמיך ויתכער. כראוי. בעניין ה"חול" שבדיון, פה זה קצת יותר מדאיג לפרקים, גם אותי, האמת. אני באמת ובתמים לא מתכוון, לא אמור ולא יכול לשפוט את הביקורת של הקורא, אז אני אסתפק באמירה, כאמור, שאני מבין, לפרקים, למה אתה מתכוון כשאתה אומר שאתה מרגיש "חול" בשרשור הזה. חשוב לי מאוד לא פחות מלהתנצל (!) אם זה רק נשמע, ואני בהחלט כן מבין למה זה נשמע, שאני קצת עושה דאחקות מהנושא. חשוב לי לחזור על זה. כי אני לא. והתגובות של חלקכם גורמים לי (ואולי בצדק באמת) לרצות לגנוז את השיר. אולי בכל זאת זה הדבר הנכון לעשות, כי זה מפריע לי שבכלל חושבים שאולי אני איכשהו מזלזל בנושא. תודה רבה על התגובה! תודה רבה שהגבת בכל זאת.

aiziq

New member
אוי. נושא קשה...

אני לא בטוח אם נעים לי הסגנון הכמעט מתבדח הזה. אני כן בעד לשוחח ולהשאיר על סדר היום את העניין, אבל המוזיקה של השיח כפי שבאה לידי ביטוי בשיר הזה, אינה נעימה לאזניי. ואולי אני רגיש יותר מכפי שצריך לנושא. איציק.

RachFan

New member
ראה את תגובתי ליהודה...

יש סיכוי סביר שאפילו שהבנתי שהשיר הזה כתוב בצורה נחמדה מבחינה שירית נטו, אני אצטרך וארצה לגנוז אותו. כי אני מלך הפרובוקציות, ובאמת בד"כ אני שם פס על העולם אם אני רוצה להגיד משהו, אבל הפעם זה גובל ב... בלהיות מסוכן. ופוגעני מדי. ולא פוגעני בסגנון של "זה פוגע בכם כי אתם לא רוצים לשמוע את האמת, אז אתם יכולים לקפוץ לי", אלא פוגעני באמת ובתמים, ובצדק אולי. אתה ממליץ לי לגנוז את השיר? תודה רבה על התגובה...

aiziq

New member
גניזה אינה עניין רע ככל שמדובר בשירה

גניזה פירושה שהשיר ממתין במגירה, עד אשר תהיה סיבה טובה להוציא אותו משם. זה לא רק עניין של זמן, כמו למשל כששיר מקדים את זמנו (אם קיים דבר כזה
) או כששיר לא מוצא עדין קהל הולם- אלא שמשורר צריך לדעת לעמוד מאחורי מילותיו. אם אתה חש לא בנוח עם השיר או עם עצם פרסומו, לדעתי, כדאי לא לפרסמו כי אחרת אתה מוצא את עצמך עומד ומתנצל על דברים שיצאו מפיך ועל דברים שהובנו משירך ולא התכוונת בכלל שככה זה יקלט וישמע. אם אכן התכוונת- עמוד והתמודד עם ההשלכות - עמוד מאחורי מילותיך
איציק.

RachFan

New member
היה לי חשש...

והוא אומת בצורה זו או אחרת, מה שלא רע ולא טוב. זו המציאות. בגדול אני אדם שעומד מאחורי מילתו. במקרה הזה לא נתתי את מילתי בשום צורה ואופן, להיפך. כתבתי מלכתחילה שהשיר לא בטוח גמור, ושאני פתוח להצעות. אז דווקא עמדתי במילתי!

kaya11

New member
בעיניי דווקא

הסגנון הכאילו מחוייך וקליל של השיר עשה את הפאנץ' בסוף קשה פי אלף ומזעזע יותר ממה ששיר "שואה" רציני מצליח לזעזע. דווקא פה המציאות היומיומית של הניצולים עוברת חזק מאד לטעמי כי את המשא שעל גבם, אותו הם מנסים להסתיר, אי אפשר למחוק. זו דעתי. אני מבינה את כל אלו שראו שכאילו יש פה קלות דעת ביחס לשואה ולניצולים. אני ראיתי את זה בדיוק להיפך.

RachFan

New member
אני ראיתי את שתי הפרספקטיבות.

אני שמח שהצלחת לראות פרספקטיבה אחרת. אני נשמע חצוי, וזה רק בגלל שאני באמת חצוי. כלומר - אני כמובן מסכים איתך שזה מחדד ומשחיז את הזוועה, העובדה שהשיר הוא שיר "חול". מצד שני, אולי האמצעים לא מקדשים את המטרה! אולי אסור (אסור מוסרית, כמובן) לכתוב שיר שהמסר הסופי שלו קשור קשר עז בשואה, ובשיא של הגועל נפש של השואה, ושהשיר יהיה קליל, גם אם לכאורה. והרי השיר קליל רק לכאורה! לא יודע. דילמה.
תודה על התגובה.

jwin

New member
אם יש ספק...

לא היתה כאן רשעות. בזה אין ספק - אולי היה נסיון לחדש. לצערי, בנושאים שהם טאבו - "אם יש ספק אז אין ספק". ההתנהגות צריכה לנטות לחומרא. אבל שוב, לא קרה דבר. ערב טוב יהודה.

RachFan

New member
לא, ברור שאין ספק...

זאת אומרת, אני מניח שברור שאין ספק שלא התכוונתי לרע. השאלה היחידה שנשארה בשבילי, היא האם אני מסכים איתך שתמיד צריך "לנטות לחומרא". לא בטוח. לא יודע.

למעלה