אני טיילתי בצפון הודו ב-94
ואחר כך שוב ב-96 ולא חייבו בשום מקום לקחת שום דבר. בעצם כמעט ולא נתקלתי בהרבה מקומות בעולם שחייבו לקחת שום דבר- בטח שלא מדריך וטבח, חוץ מכמה מקומות שחייבים לקחת איתך החוצה את כל הפסולת שאתה מייצר במהלך הטיול. המקום היחידי שניסו "לחייב" אותנו לקחת מדריך, טבח, שלושה שומרים חמושים, שני פרדות (עם "נהג") זה בהרי הסימיאן באתיופיה. כל זה כדי להגן עלינו משודדים וחיות מסוכנות. מאחר והיינו שני מטיילים היה נראה לנו מגוחך לצאת עם פמליה גדולה שכזאת, וגם שם ה-"חובה" נעלמה אחרי ששילמנו קצת כסף לכל אחד מחבורה המכובדת הנ"ל וויתרנו על שירותיהם הם שמחו שיש להם קצת כסף בשביל להשתכר (אלכוהול), אנחנו שמחנו שנתנו לנו לטייל לבד. המקום השני שאני מכיר שמחייבים לקחת מדריך זה באזור ספציפי מאוד בסיני באזורים הקרובים לסנטה קתרינה (בשאר סיני לא נתקלנו מעולם בדברים כאלה), וגם שם זה "חובה" שהמקומיים חוקקו על דעת עצמם ואין באמת חובה שכזאת. כמובן שתיירים לא תמיד יודעים את זה וגם אם יודעים אז ממילא לא יודעים איך להתמודד עם הידיעה, אבל זה כבר דבר אחר. ממה שאני מכיר אלה שני המקומות היחידים שבהם מישהו ניגש אלינו בדרישות שונות ומשונות לגבי מה לעשות בטיול (ואני לא מדבר על תשלום כניסה לשמורות וכו' שזה לגיטימי. אני מדבר על לחייב מטייל לקחת מדריך/טבח/שומרים/נהגים/חמורים/לאמשנהמה).