ביוט?

טלל וכלל לא ! ../images/Emo141.gif

אני מוצא שעמדתך ועמדתה של טל קר קרובות מאד זו לזו. שניכם מסכימים, שיחס החברה היהודית לעובדים הזרים טעון שיפור. ואני מסכים איתכם.

בין הקיצונויות

המצב בישראל לא מצוין, יש מה לתקן וגם יש במה להתגאות, המציאות מורכבת. אם ניקח פן צר מהמציאות נוכל להגיע למסקנה שמצבנו נפלא, איום או כל אפשרת אחרת באמצע, נקודת האישור לעובד שהעלית היא נקודה מהסוג הזה והיא מובילה אותנו למסקנה שלילית אודותינו. הבה נבחר נקודות אחרות: יחס האוכלוסיה לעובד - בישראל מעולם לא היו פוגרומים בעובדים וגם לא קמו מפלגות גזעניות אנטי זרים, כלומר שמצבנו טוב בהרבה מאלה של צרפת, שוודיה, גרמניה, בלגיה... די, הרשימה ארוכה מדי. בישראל לא שמים מהגרים בלתי חוקיים במחנות מעצר - ע"ע אוסטרליה בישראל אסור למעסיק לאנוס את העובדות הזרות שלו (לא להאמין) - ע"ע נסיכויות המפרץ במדינות רבות, דוגמת הרפובליקה הצ'כית וספרד, החוקים מתקדמים ומתוקנים, אבל כשמתקבל דיווח על פוגרום בעובדים זרים המשטרה מתמהמהת להגיע ואין דרישה לועדת חקירה ציבורית, כנראה ש"ניתן להבין אותם" אני פוגש עובדים תאילנדים רבים בעיקר בענף החקלאות ובעבר גם עבדתי איתם בצותא, שמעתי מהם תלונות רבות על כך שמיכסות העבודה בישראל לא מאפשרות להם להביא לכאן גם את חבריהם ובני משפחתם, וזאת גם לאחר הקמת משטרת ההגירה. טל, אני לא חולק ולא מתעלם מכל מה שאת מציינת, הדברים דורשים תיקון אבל הם לא דורשים הכפשה עצמית, יש לשאוף אל המושלם ולהשוות את עצמנו אל הקיים (ולא להיפך)

טל קר

New member
בישראל לא שמים מהגרים לא חוקיים

במחנות מעצר?? זה בגלל ששמים אותם בבתי מעצר, ואפילו לא נותנים להם את שטח המחנה להסתובב בו. בנוגע ללא קמו מפלגות גזעניות אנטי זרים - כל הדיבורים האלו על הדמוגרפיה היהודית, ושמות מבצעים כמו "ניקיון בתים" , לנקות את הבתים מהעובדים הזרים, מה זה אם לא גזענות ואנטי זרים? הסיבה היחידה שלא קמו מפלגות כאלו שמבוססות רק על אנטי זרים של עובדים זרים, זה שמרכז הדיון הציבורי הוא מפלגות של אנטי זרים כשמדובר ב"זרים" פלשתינאים P: בישראל, על פי החוק למעסיק אסור לאנוס את העובדת שלו, אבל אם הוא אנס, היא לא בהכרח תתלונן, כי אם היא תתלונן, היא תמצא עצמה מגורשת מישראל (או שהיא לא חוקית, ואז יגרשו אותה, או שהיא חוקית, שברגע שהיא תתלונן היא תפוטר, מה שהופך אותה לבלתי חוקית). (שלא לדבר על איזה עונשים מקבלים בישראל על אונס) החוקים לא מתקדמים ולא מתוקנים. בקו לעובד אנחנו בכלל עוד לא במצב של לדרוש איזה שיפור מהחוקים של שנות החמישים, אלא רק לדרוש את הקיום של מה שנחקק עוד אז. בישראל מי שעושה "פוגרום" בעובדים זרים, זו המשטרה עצמה P: הם אלו שמנהלים מרדפים, פריצות לבתים, מארבים, וכד' אחרי הארכי פושעים הלא חוקיים. ומה שיפה בזה, זה שאם יש תלונה על אלימות שוטרים(לא פעם ולא פעמים מסתימת הרדיפה בעצמות שבורות, תמיד איכשהו של העובדים הזרים), תוך זמן קצר המתלונ/ת "נעלם/ת" לארצות המוצא, והופ, אין שום בעיה, כי אין שום הוכחות, ובכלל כבר אין מתלונן/ת. אז בכלל אין בעיה למח"ש. יכול בהחלט להיות שגם אחרי מצבי ניצול לחלק מהעובדים עדין יותר טוב בישראל מאשר בתאילנד. אז מה? אולי גם נקבע שכר נפרד לעולים חדשים, בהשוואה לשכר שהם היו יכולים להרויח בארצות המוצא? מכסות אוכל בהתחשב בזה שבארץ המוצא יש בצורת? חינוך ברמה נמוכה, כי בארץ המוצא מערכת החינוך על הפנים? או שהאדפטציה הזו שמורה רק ללא-יהודים? במצב החברה כיום אל העובדים הזרים, כל ראיה נוקבת של המציאות תחשב בידי כמה אנשים כ"הכפשה עצמית". ובכן, כשתיארתי מצבים גרועים ביותר, לא מדובר בהכפשה, אלא אמת דיברתי. ואם אחרי שדיברתי, המצב נראה "מוכפש", אז אולי כדאי לעשות איזה רענון קטן בתפיסות שלנו, כך שתושפע גם ההתנהגות, לא?

טל, אני משתומם

המשטרה עורכת פוגרומים בעובדים זרים מפלגות של אנטי זרים אונס של עובדות זרות... זו באמת מדינת ישראל? אני חש שאנחנו מאבדים את הבסיס המשותף על מנת לדון בנושא הזה. יש לי הערכה עצומה למוסריות שאת מייצגת ולתפקיד שאנשים כמוך ממלאים בעיצוב פני החברה בישראל, אבל אני גם מקבל את הרושם שמבחינתך פנינו שחורים קודם כל ורק אחר כך נקום ונבחן את המציאות ונתאים אותה למסקנות המוקדמות.

טל קר

New member
אתה משתומם? אתה לא קורא

עיתונים ולא רואה טלויזיה , כך שאינך מודע למרדפים שהמשטרה מנהלת אחרי עובדים זרים? על כך שמותר לגרש גם ילדים? על עובדים זרים שמתחבאים בארונות וקירות כפולים? אתה לא חי במדינה הזו, אז אתה לא מודע עד כמה השנאה ל'אחר' יהיה הוא חרדי, או ערבי, משפיעה על תמונת המפלגות? אינך מודע לכך שמספר התלונות במשטרה על מקרי אונס הוא אלפים בשנה, ושרוב הנאנסות לא מתלוננות? החידוש היחיד שחידשתי לך הוא על למה עובדת זרה שמוטרדת/נאנסת על ידי המעביד לא תלך בהכרח להתלונן במשטרה, כי זה יוביל לגירושה. כן, זו באמת מדינת ישראל. מדינה בה אלפי (אם לא עשרות אלפי) נשים נאנסות בשנה, בה השנאה לאחר משפיעה על הפוליטיקה, ובה מוקם גוף של "מנהלת הגירה" כשלמעשה תפקידו הוא משטרת גירוש, כי רק יהודים יכולים להגר לישראל. אל תשתומם, תתעורר.

טל קר

New member
אהלן גנגי, זה לא שבמקרה עברתי,

ראיתי מקרה יוצא דופן, ואמרתי, הו, אמנם נתקלתי רק במקרה אחד, אבל אין ספק שכל השאר כאלו. אני שמחה מאוד מאוד על כל מעביד ישראלי שכן נותן זכויות סוציאליות לעובדים שהוא מעסיק, אבל זו כלל לא הנורמה. הנורמה של 500-700$ לעבודה מסביב לשעון של שבעה ימים בשבוע, נפוצה עד מאוד. הנורמה של לא לשלם חופשות נפוצה עד מאוד. הנורמה של לא לשלם דמי הבראה נפוצה עד מאוד. הנורמה של לא לשלם שעות נוספות נפוצה עד מאוד. בנוגע לחימום/קירור, כל עוד העובד עומד לרשות העבודה, זה כמו שיצפו ממני לשלם גם על החימום/קירור במשרד, כי כשאני שם אני לא צריכה לחמם ולקרר. ואני לא יודעת כמה כבלים יצא לראות לבחורה נוספת שראיתי אתמול, שמשבע בערב עד שמונה בבוקר עבדה בסיעוד בבית האבא, ומתשע בבוקר עד שלוש אחרי הצהרים עבדה במשק בית בבית הבת (השעה באמצע זה כדי שיהיה לה זמן להגיע באוטובוס, כן?) גם עבור 700$. או לזו שפוטרה(ולכן הפכה באופן מידי ללא חוקית) אחרי שהביאו אותה לעסוק בסיעוד החליטו שבאותו כסף אפשר גם להפוך אותה לאופר, וכך בשש בבוקר היא קמה, נסעה להיות אופר, אחרי הצהרים חזרה לטיפול הסעודי, ומה שנותר לה היה שש שעות לאכול/לישון/להתרחץ בלילה, ללא תוספת תשלום. ברגע שהיא התמוטטה ואמרה שהיא לא יכולה יותר, פיטרו אותה. אני חוששת שהיחס הוא לא על כל עובד מנוצל, יש עשרה שמרויחים יפה, אלא היחס הוא הפוך. אלו שנהנים מתנאי העסקה טובים ביותר הם לא הרוב, אלא המיעוט. אלו שמקבלים את כל זכויותיהם הסוציאליות, הם לא הרוב, אלא המיעוט. ובכל מקרה, זה שאת עדה ממקור ראשון למקרה אחד מצוין, ואני עדה ממקור ראשון לעשרות מקרים שלא (זה בגלל שאני באה להתנדב רק פעם ב, עדי לקסר למשל עד ממקור ראשון לאלפי אם לא עשרות אלפי מקרים שלא), זה לא רלוונטי לטיעון של מי צריך להיות הרשיון. הרי אם היחס כל כך טוב, אז למה לכבול ת'עובד למעביד? שיתנו ת'אישור לעובד, ואז הוא בטח לא יתנגד להשאר במקום שטוב לו, לא? הרי הכבילה הזו של עובד למעביד, גורמת בדיוק ההפך ממה שאמרת. היא גורמת לכך שאם לא נותנים לו ת'זכויות שמגיעות לו, הוא לא יכול לעזוב, כי ברגע שהוא עוזב הוא הופך לבלתי חוקי. אדרבא, ניתן ת'אישור לעובד עצמו, בתנאים שמשפחתך הציעה הוא ישאר בשמחה, בתנאים שאני נתקלתי בהם הוא יוכל לעזוב, מבלי שיערך אחריו ציד אדם.

טל קר

New member
נ.ב. זה לא ביוט להשתמש כאן

במילה קלישאות? מה הקלישאות? המקרים בהם נתקלתי אתמול? הם כל כך ידועים ושחוקים עד שכולם מכירים אותם? כולם מודעים עד כמה ישראל יוצאת דופן, שבניגוד לרוב הארצות יש את ענין הכבילה למעביד, ולא אישור שהולך לעובד? ציד האדם שהולך בישראל, הפך לקלישאה? דוגמא שבה לא מנצלים, לא מוכיחה שאין ניצול, וכמו שהיה חורה לי משפט כמו 'אבא שלי לא מרביץ לאמא שלי, תפסיקו לעשות ביג דיל מנשים מוכות, אסור לשכוח את כל הנשים שאינן מוכות וחיות בתנאים מצוינים' כך חורה לי משפט שבעצם אומר 'כן, קו לעובד נתקל באלפי מקרי ניצול בשנה, למרות שהוא לא יוצא לחפש מקרי ניצול, אלא זה רק מתלונות שמגיעות אליו, והרבה עובדים זרים בכלל לא שמעו על קו לעובד, או מפחדים להתלונן, ובבתי המשפט של עובדים זרים לפני הגירוש בכלל אין מתורגמנים, אז אם לא מבינים אותם, זבש"ם, ומעבידים מחרימים לעובדים דרכונים בניגוד לחוק, ובישראל הקמנו מנהלת הגירה, שהיא מכבסת מילים, כי רק ליהודים מותר להגר לישראל, ובעצם מדובר בגוף משטרתי עם תקציב ענק שעוסק בציד אדם כדי לגרש אותו, אבל הי, אצלי במשפחה התנהגו לעובדים זרים מצוין, אז תפסיקי להתלונן כל הזמן!"

גנגי

New member
את ואני פשוט ניצבות משני צדי המתרס

וזו הסיבה למחלוקת: את רואה את מצוקת העובדים הזרים (איני מנסה להתכחש לה!) ואני רואה את המעסיקים, שנקרעים מכובד ההוצאות, אגב. איני טוענת שאין מעסיקים שמנצלים את העובדים הזרים, ודאי יש הרבה כאלה. אבל מרגיז אותי שהרפש מוטל גם בפניי וגם בפניהם של רבים אחרים שאני מכירה (את יודעת הלא, כשנמצאים במצב כזה מכירים עוד רבים-רבים שחולקים את אותן בעיות ומחפשים את אותם פתרונות), ולא בצדק. האם את יודעת שתנאי ההעסקה שציינתי בפנייך כולם מפורשים בחוק, ולא פרי דימיוננו וטוב-ליבנו בלבד? החוק הישראלי פירט את זכויות העובד הזר ודאג שלא יהיו שם פרצות, החוזה שעליו חתמנו מלכתחילה מחייב אותנו לנהוג כפי שנהגנו, ורק את החיוך והמתנות האישיות והחיבה הוא לא חייב אותנו לתת, את זה עשינו מרצוננו החופשי. החוק דואג לעובד, ואמנם יש אנשים שמצפצפים על החוק, אבל אז זאת בעיה מוסרית שלהם, לא של המחוקק. נכון שמאוד מרגיז עניין הרישוי והוויזה, אבל עדיין נראה לי שהמחוקק כיסה כמעט כל אפשרות להתעמרות בעובד, ואלו שאינם דואגים לזכויות העובדים שהם מעסיקים הם למעשה פורעי חוק ותו-לא (לא, בעצם הם גם חרא של אנשים, זה נכון). המקרה שאת ראית אינו יחיד, אני בטוחה. אבל גם המקרה שאני דיברתי עליו אינו יחיד, זכרי גם את זה. ויש חוזה, ויש חוקים ברורים. עכשיו צריך רק שהחוק גם יפעיל את השיניים שלו ולא רק יחשוף אותן לצורך חיוכים. זאת תהיה ההתקדמות האמיתית, לא עצם החקיקה.

טל קר

New member
החוק הישראלי כן רלוונטי לעובדים

זרים מבחינת החוק (כל הזכויות הסוציאליות של שעות נוספות, גמול עבודה במנוחה, חופשות, דמי הבראה, הם לכל עובד בישראל, ישראל או זר, חוקי או בלתי חוקי) , הוא לא נאכף מבחינת המציאות. הפרצה היא, שאין אכיפה. רבים מהישראלים לא מקימים, ברגע שהעובדים הזרים מתלוננים הם מפוטרים והופכים ללא חוקיים, מה שבישראל מתיר את ציד האדם אחריהם. כמו שסחר בנשים אסור על פי חוק, אבל בפועל הוא מתקיים, ובפועל אנשי המשטרה של מנהלת ההגירה מדלגים בקלילות על כניסות בתי הבושת באזור התחנה המרכזית בהם יש נשים נסחרות (כי לזה אין להם סמכות) כדי לרדוף איזה עובד זר שניקה את בתינו, או טיפל בזקנינו. המחוקק ממש לא כיסה כל אפשרות להתעמרות בעובד, ברגע שהענין של הרישוי והויזה הוא כזה. זה לא ענין 'מרגיז', זהו ענין מהותי. זהו ענין מהותי, כי המדינה היא שארגנה את מנהלת ה"הגירה" ואת ציד האדם של הלא חוקיים, המדינה היא שקבעה את הסדר הכבילה הזה של העובד למעביד, ולכן המדינה היא האחראית לכך שאפשר לדפוק עובדים זרים, כי היא יצרה את האנומליה הזו שעובד בלתי חוקי מרויח יותר מעובד חוקי בישראל, כי הבלתי חוקי פשוט יכול לעזוב מקום עבודה כרצונו. היא זו שקבעה שאם מישהי ששילמה אלפי דולרים להגיע, הוטרדה מינית על ידי הבוס והתפטרה, היא הופכת אוטומטית לבלתי חוקית. שמישהו שלא שילמו לו חצי שנה, הופך לבלתי חוקי ברגע שהוא לא מוכן להשאר. שאם המעביד מת, העובד הופך לבלתי חוקי. אז איזה פרצות המדינה בדיוק סגרה? איזה חוקים בדיוק ברורים כאן? מה יעשה העובד שהפרו לו חוזה? ילך לתבוע בבית משפט? הרי איך שהוא מסרב לעבוד, הוא הופך לבלתי חוקי, ואפשר להזמין משטרת הגירה שתעשה לו טייק אווי בלי לשאול יותר מדי שאלות לארץ המוצא. ומה על אלפי הדולרים שהוא שילם לחברות כ"א רק כדי להגיע לכאן? זה שהנורמה כאן היא לצפצף על החוק, זו לא בעיה מוסרית רק של מצפצפי החוק, אלא גם שלנו כחברה. בשום מקום לא כתבתי 'כל מי שמעסיק עובד זר, בהכרח עובר על החוק ודופק אותו', איפה הטלתי רפש בפניך? בזה שהדגמתי מקרים שבהם התוצר הוא "עובד לא חוקי" אבל התהליך הוא כתם מוסרי על החברה הישראלית? הרי מטרת הודעתי עליה הגבת לא היה "תראו איך כל ישראלי וישראלי הוא חולרע באופן פרטי", אלא להתריע על האנומליה שקיימת בישראל, בה עושים שימוש במונח "לא חוקי", כדי לעשות דלגיטימציה לאנשים, שלא חטאו ולא פשעו ולא כלום. פשוט מכנים אותם "לא חוקים", והופ, הם מהצד השני של הגדר, שהמשטרה תרדוף אחריהם, אדרבא, כך יעשה לעושים דברים לא חוקיים, מבלי מודעות ל"קלישאה" שבישראל קל מאוד להפוך לעובד זר לא חוקי, וזה בכלל לא קשור למשהו לפעילות לא חוקית של העובד. האם כל פעם שמדברים על הנשים המוכות, את רצה לומר שבעלך לא היכה אותך, אז שיפסיקו לזרוק רפש בפני כולם? כשמדברים על מובטלים, את רצה לומר ששניכם עובדים, אז שיפסיקו לזרוק רפש בפני כולם? שמדברים על ילדים מתחת לקוי העוני, את רצה לומר שכל הילדים שלך, טפו טפו בסדר גמור? ואם את יכולה לראות שיש בעיה, שיש ילדים מתחת לקו העוני, שיש אבטלה, ושיש נשים מוכות, למרות שאותך לא היכו, את עובדת, והילדים שלך בסדר גמור, אז מה ההבדל הפעם? תראי, אני בטוחה שאין מקרה יחיד של כלב שנשך אדם, ואין מקרה יחיד של אדם שנשך כלב, אבל בכל זאת אם מסתכלים על מגמות וכמויות, תופעה אחת יותר נפוצה מהשניה. בישראל, יותר נפוץ שלא לשמור על כל זכויות העובדים הזרים.

ובכל זאת, הכללות הן דבר רע מיסודן

זה כמו בזמן שאני יושב עם חברותי הפמיניסטיות ואנחנו מדסקסים על הא ודא. כשמגיעים לאיזו הערה שוביניסטית מרתיחה שאמרו ל'קוביית שוקולד', והיא מכלילה ואומרת שכל הגברים חזירים, אז אני לא יודע על מי להתעצבן יותר - עליה או על האדיוט שהעיר אותה הערה. אני בטוח שיש המון אנשים כמו גנגי. אני אפילו מכיר כמה

לאו דווקא שלך

התכוונתי לאיגוד כל הנעזרים בעבודתם של העובדים הזרים תחת מטריה אחת, כאילו מטרת כולם לסחוט כספים ולפגוע בעובדים.

גנגי

New member
איכשהו התרשמתי

שאנחנו שתינו מסכימות על כך שהבעיה אינה בעיה של חקיקה אלא שלא אכיפת החוק. תזכירי לי מה המחלוקת בינינו, אם כך?

טל קר

New member
מידת החשיבות שאנו מיחסות למדיניות

לדעתי שורש כל רע היא המדיניות של ישראל של כבילת עובדים זרים למעסיקים. זו המדיניות שמאפשרת כזו פגיעה בזכויותיהם, שכן היא זו שהופכת את זה שעוזב מקום עבודה לבלתי חוקי.

אני עושה כביסה לבד

אבל אני מסכים איתך, גנגי. צריך להחמיר בענישתם של פורעי זכויות בסיסיות של עובדים ישראלים ועובדים זרים כאחד. אבל-משהו-עמוק-בלב ("אומר לי קח אותה") אומר לי שזה לא יקרה. אם שולחים אנסים ל-3 וחצי שנות מאסר, לא נראה שישלחו מעסיקים מפרי זכויות ליותר.

גנגי

New member
כביסה?

אני מדברת על טיפול באנשים סיעודיים לחלוטין, שלא יכולים ללכת אפילו לשירותים לבד, שלא לדבר על אכילה וקימה מן המיטה, לא על מותרות.

נו, ואני מדבר על כביסה

ממתי כביסה נחשבת מותרות? ואגב, למה את צועקת?!!! עוד תעירי לי את השכנים...

טל קר

New member
מסע ההפחדה מקדם את ההעסקה

בתנאים לא הוגנים. כי ברגע שמתלוננים על תנאים לא הוגנים, מפוטרים -> הופכים ללא חוקיים. לכן המסע הזה מעודד שלא להתלונן. הרי רוב העובדים הזרים הגיעו לכאן ברשיון, ורבים מהם הפכו ללא חוקיים שלא באשמתם (פיטרו אותם/ התפטרו אחרי שניצלו אותם מאוד/העבידו אותם אצל מי שלא רשום להם בדרכון והם לא ידעו שזה אסור). מה זה 'עובד זר חופשי לדרכו'? הרי בדרכון של העובד הזר רשום אצל מי הוא עובד, והוא חוקי רק כל עוד הוא עובד אצל מי שרשום לו בדרכון. האישור הוא לא אצל העובד, לעבוד היכן שהוא רוצה לתקופה קצובה. האישור הוא אצל המעביד שיכול ליבא עובדים לצרכיו. ובנוגע לאף אחד לא מחזיק בכח - איך היית קורה להחרמת דרכונים, או כליאה? ראית במה הורשעה א. דורי, או במה מואשמת חברת צרפתי?

shellyland

New member
מה זאת אומרת

"למה ישראל צריכה לפתור את הבעיות שלהם"? כי הם כאן וכי אנחנו איפשרנו להביא אותם לכאן, ולכן עכשיו הם בעייה שלנו. מה, לא?

למעלה