בחירות - פה ושם

בחירות - פה ושם

בהיותי בעלת אזרחות גם של מדינה אחרת קיבלתי לאחרונה מכתבים המעודדים אותי להצביע עבור מועמד זה או אחר שם. אני יכולה לעשות את זה בעודי כאן. מובן שאין לי כל כוונה לממש את זכותי, אבל הבנתי שזה די מקובל במדינות העולם - גם אזרחי המדינה שאינם חיים בה יכולים להצביע ולהשפיע על המערכת הפוליטית של מדינתם ("מדינתם" יש לומר). אני שמחה מאוד שהדבר אינו אפשרי במדינתנו (רק נציגי המדינה בחו"ל יכולים להצביע בנציגויות). אע"פ שאני יודעת שיש מי שבעד שינוי המצב הקיים. נראה לי מעוות לחלוטין (ויסלחו לי חברינו השוהים, לעת עתה כך אני מקוה, בחו"ל) שאנשים שאינם חיים במדינה יקבעו ו/או ישפיעו על מה שיקרה בה. מה עוד שמדובר בוודאי בלוגיסטיקה מורכבת, ובהוצאה כספית גדולה מאוד.

נראה לי שיש להבחין בין מי שהגרו

לבין מי שנמצאים לתקופה קצרה בחו"ל. ניתן למוא קריטריונים להצבעה שיסננו ויבחינו בין הקבוצות..

אולי

אתה מתכוון, אני מניחה, שמי שנמצא תקופה קצרה בחו"ל יההיה רשאי להצביע, ומי שחי שם על בסיס קבוע יהיה מנוע. דווקא זה נראה לי עוד יותר בעייתי מבחינה לוגיסטית. אם הנסיעה היא קצרה הסיכוי שהאדם יהיה בחו"ל בזמן ההצבעה בנציגויות היא נמוכה, וגם ההבחנה בין אלה לאלה נראית לי לא פשוטה. ואני לא חושבת שהמדינה צריכה להתאמץ עבור אלה שנוסעים כשיש בחירות. זה לא שווה את ההשקעה. וזה כמובן לא דומה לכל פעולה אחרת שעושים כדי לאפשר לכל אזרח לממש את זכותו ולהצביע בארץ (בתי חולים, נחיילים, בתי וסהר, נגיושת לנכים וכו').

"מדינת כל שוהיה"?

בהודעה שלך את מתארת את המדינה כגוף הדואג לאינטרסים של השוהים בו ולפיכך רק מי ששוהה בגבולותיו יכול להיות שותף ללקיחת ההחלטות הקובעות את גורלו. האם הקשר שבין המדינה לבעלי זכות הבחירה שלה אינו הרבה יותר מזה?

היא יותר

ובייחוד משינת ישראל אבל עדיין מי שרשאי להחליט על עתידה, הוא בעיני רק מי שחי בה. אני רואה את זה כ(מוגג לא להתרגז) סוג של מחוייבות הדדית.

בברזיל

היה מקובל פעם שאם לא מימשת את זכותך להצביע מספר מסויים של פעמים תוך תקופה מסויימת - נשללת זכותך לאזרחות, גם אם בתקופה הזאת לא חיית במדינה. אני לא בטוחה שהחוק הזה עודנו בתוקף. ליתר דיוק, אני מאוד מקווה שהוא כבר לא, כי בקרוב אני אפצח בהליכים לחידוש אזרחותי שם.

מוּסקט

New member
עובדת איתי משהי

מבלגיה. זו לה השנה הראשונה שהיא מצביעה כאן. כשהתחילו הדיונים במשרד ומישהו אמר שהוא לא הולך להצביע - היא הרימה גבה ואמרה: אההה... לכם 'מותר' לא להצביע. "מה זאת אומרת 'מותר'"? שאלנו אותה "מה כבר יעשו לנו אם לא נצביע?" "בבלגיה קונסים אזרחים שלא הצביעו" קיבלנו הסבר מנומק. ת'אמת? דווקא מצא חן בעיני.

יש עוד מדינות שנוקטות סנקציות.

השאלה אם בחירת ממשלה היא זכות או חובה היא שאלה שאין לי תשובה עליה, למרות שנורא בא לי לחשוב שהיא צריכה להיות חובה.

אלי ו.

New member
ולי יש רתיעה אינסטנקטיבית מחיוב כזה

קשה לי להסביר למה. אולי בגלל שאני לא רוצה שאדם שלא אכפת לו מספיק מגורל המדינה יקבע את גורלינו. אולי בגלל שאני רואה בהצבעה זכות ולא חובה. חשבתי שאולי אני בעד זכותו של אדם להביע מחאה ע"י אי הצבעה אבל אז עניתי לעצמי שאדם הרוצה למחות עדיין יכול לשלשל פתק לבן. כמעט לחצתי "שלח" והבנתי את המקור לרתיעה שלי. - זה חוק עוקף חינוך. אחוזי הצבעה נמוכים הם אינדיקציה לחוסר אכפתיות, לחוסר ענין במתרחש סביבנו. חוק כזה לא יטפל בבעיה אלא רק בסימפטום. כל מה שחוק כזה יעשה הוא להחביא את הבעיה.

giulietta

New member
בתור שוהה (זמנית) בחו"ל

אני מסכימה איתך. בעיני אין שום סיבה שלאדם שבחר להתגורר במקום אחר תהיה יכולת השפעה על החיים במדינה אותה עזב (אלא אם הוא שליח המדינה, כפי שציינת).

ניתן לעשות זאת באמצעות

מרשם התושבים. מי שלא שהה בארץ, נגיד, 5 שנים מה-10 האחרונות (להוציא מי שנמצא בשליחות, חיילים ואנשי כוחות בטחון שמבחינתי עצם שרותם מעיד על מחויבותם לארץ, ובני יורדים שחזרו לארץ לפני שהגיעו לגיל, נגיד, 21) לא יוכל להצביע. אני מציע להחיל את אותו כלל גם על עולים חדשים- לפני שהיית 5 שנים בארץ, לא תוכל להצביע. שוב, שירות בכוחות הבטחון יקנה זכות הצבעה מיידית.

האופנה הישראלית היום היא

לנסות לקבל אזרחות של אחת ממדינות האיחוד הארופי,פתאום כולם מחטטים במסמכים של הסבא/סבתא ומחפשים דרכונים והוכחות לכך שזקניהם חיו במדינות האיחוד. ואז מה? פתאום תהיה להם זכות הצבעה למדינה שאולי אפילו לא ביקרו בה מימיהם. אז כמו שאמרת,טוב שאצלנו יכולים להצביע רק אזרחי המדינה שחיים בה.

לא מדוייק.

קבלת דרכון גרמני למשל, מקנה הרבה זכויות של אזרחות גרמנית. מקנה גם את האפשרות של מעבר לגור במדינה, אבל כל עוד לא גרים במדינה אין זכות הצבעה. מאידך, אחרי שגרו תקופה כלשהי בגרמניה, ישלח אל מעבר לים טופס ההצבעה (הצבעה באמצעות הדואר).

למעלה