בחינוכית

• פותח הנושא magy
  • פורסם בתאריך

magy

New member
בחינוכית

ראיון עם אפריים קישון, אריה יאס מראיין. קטעים מסרטיו, מחזותיו (כולל "רומיאו ויוליה" אחרי שלושים שנה של חיי נישואין, מחזה שהזכרתי לפני מספר ימים) קישון מראה קטע מצולם , בו הוא משתתף בפאנל בנושא יהדות, נאציזם.... השנאה לישראל....ומדבר בכאב על המלחמה האבודה ....ששמה אנטישמיות. בחינוכית אחרת, קטעים מתוך ספריו של דוד גרוסמן, בן ציון תומר.. ועוד. ובהם הועלו נושאים הנוגעים לשואה....שהתעוררו אחרי קום המדינה. מה שהביא אותי לשאול....את השאלה : מי הם ילדי טהרן... מספר אנשים מפורסמים בארץ , (יוסי פלד בתוכם?) , הם מילדי טהרן..... חיפשתי ומצאתי... תמצית לשאלה.......בכתבה הבאה..

ברומא תהיי רומאית -

בישראל - תהיי פרסית: עדיף היה לחפש את ט ה ר א ן ולא את טהרן. הנה, על רגל אחד, פירוט קצת יותר מלא.

טרה10

New member
ילדי טהרן..היו כאמור בקטעים

שהובאו לכאן חלק מציבור של פליטים ששהו בפרס..איראן.שאז היתה בשלטון השאח ממשפחת פחלווי. והגיעו לארץ בשנת 1943. כחצי מליון יהודים מפולין ברחו לרוסיה מהגרמנים..בינהם דודה של אשתי שגם היתה בסיביר ואבדה שניים מילדיה ורק אברהמל´ה הקטו נותר. בתום המלחמה חזרו לעיירת הולדתם פרצ´ב בפולין ומצאו שבתיהם נתפסו בידי הפולנים. ב-1948 הגיעו לארץ ו´התיישבו´ במעברת בת ים ואח"כ עברו לשיכון עמידר. אברהמלה למד רפואה בבולנויה אבל נפטר ממחלה בגיל צעיר לאחר שהשלים את עבודתו כרופא. ובנוגע להצלתם של הדוד יחיאל ושרקה מהנאצים. היה זה בזכות היותם קומוניסטים שהגרמנים חפשו אחריהם. ןכך בזכות זה נצלו. מה שעוד עולה מהפרשה הזו של בריחת היהודים לרוסיה הוא שכחצי מליון היהודים האלה, שהרוסים העבירום לסיביר-למעשה נצלו מהגורל שנועד ליהודי פולין ואירופה כולה בשואה בגלל בריחתם בזמן.

עיקר שכחנו: מר קישהונט

שהפך לקישון בזכות איזה פקיד עילג בנמל חיפה. הסקנדל הזה - שהיוצר הישראלי היחודי הזה - שהוא הנקרא והמתורגם ביותר - בתפוצה חסרת תקדים בכל העולם כולו - יותר מעשרת הסופרים הגדולים ביותר כולם יחד - - - - - הסקנדל הזה עוד ייפתח מן הסתם בעתיד. וכשיתקיים בעתיד המשפט הציבורי נגד הפיגורות העסקניות והפוליטיות שהיו מעורבות במחדל החרם וההחרמה של המימסד כלפי אפרים קישון - סביר שאותו יגאל אלון שהוזכר כאן הערב, מכוח תפקידו כשר חינוך, בדיוק כמו רבין - כמיניסטר וכראש ממשלה עוד בקדנציה הראשונה - - - סביר ששני אלה יוקעו כאותם גורמים עוינים ראשונים בהירארכיה העסקנית ש"בזכותם" נגרם לקישון העוול הנורא והבלתי נסלח. חחחחחחחחחחחחח.... תרנגול כפרות של סמי מיכאל. על זה הם המליצו כחומר חובה בתוכנית הלימודים.... ועוד להיבחן על הספר ועל הסופר העילג הזה בבגרות. והשומע בעת ההיא יצחק.

magy

New member
דוגמא קלאסית של ....הביטוי

אין נביא בעירו. אבל תורגם לשפות רבות.....אפילו יפנית...... האיש ממורמר, ולא בכדי........ לדעתי, הוא ענק בדורנו.......עם הומור מיוחד במינו...... חלק מספריו על מדפי...... ראוי להערצה על יכולת הביטוי בעברית כעולה חדש....עם ביטויים השאולים מן המקורות....... ואולי סתם קנאה בהצלחתו......דחקה את רגליו......... כמה "סלח שבתי" נכתבו מאז?????.

טרה10

New member
אפרים קישון איננו ש"י עגנון...

וגם לא א.ב. יהושע. הוא לא כתב למשל רומן כמו ´המאהב´..שדן במצב היחסים בין היהודים לערבים. ובכלל לא העיז לדון בנושא הזה שמעסיק את המדינה ואת מנהיגיה ואת אנשי הרוח..כבר מאה שנה. אני לא מזכיר את ידידי..שב´מיכאל שלי´ שהיה ספרו הרציני והחשוב ביותר- [ועל תלושי המזון של הדודה שלי-] שפך את כל האמבטיה של יחסי יהודים- ערבים בירושלים..שהם שגעון אחד גדול..עד היום. אפרים קישון הוא סטיריקן שטורו חד-גדיא, הופיע במעריב אצל עזריאל קרליבך..שנים על שנים..ורוב הטענות שלו היו נגד המסים ועל האדם הקטן או השוטר הקטן והפקיד הקטן. הוא בחר לטפל בנושאים האלה..ואין לו למי לבוא בטענות אלא לעצמו. הוא גם לא נביא גדול..כי הצגת היהודי המזרחי באופן עילג כפי שהיה ´סלאח´ שהיה אמנם מצחיק לאללה, אבל בשורה גדולה זה לא היה. וסמי מיכאל- אינו עילג וזו סתם השמצה. ומבטא זה מה שמביאים מהבית. אם כי אני את ספריו [באופן אישי] לא מוצא מעניינים..משום מה. אבל יש הרבה שממש בולעים אותם. מי שלא כתב ספרים או רשימות או משהו בכלל - לא מסוגל לבקר. ורוב המבקרים הם סופרים מתוסכלים שלא רצו לקרוא אותם- וכנ"ל רוב העיתונאים. קשה לנוכח סופרים כמו ש"י עגנון אן משוררים כמו לאה גולדברג ביאליק ואלתרמן- בכלל לכתוב משהו כי זו רמה אחרת של כתיבה. כמו גם שיריה של רחל. ואיך אומר אריה מליניאק: "אי אפשר ללמד אדם נמוך להיות גבוה..וחסר כשרון ללמד להיות כשרוני." [נבדק]

zahavush1

New member
אפרים קישון הוא עילויי

שלא ידעו להאריכו פה בארצינו וחבל, אני לא חושבת שיש עוד כותבים בנוסח שלו גם סתירה והומור לא תמיד יש כותבים שמגיעים להישגים שלו, הוא סתריקן מעולה אני בכל אופן לא זוכרת מישהו שידע כל כך לבטא את מה שהלך פה בשנות החמישים והלאה, ובמקום למצוא לו מקום של כבוד בברנג´ה הישראלית, הוא מצא את מקומו בגרמניה וזה עוד יותר חבל, אני עד היום חושבת שזה אובדן לתיאטרון ולתרבות שלנו,

היתרון של ש"י עגנון על כל האחרים -

נעוץ בכך שהוא אינו רק סופר - אלא בעל שפה נדירה נפרדת, שרק עצם "תפירתה" ולכידותה מכל שאר רבדי השפה האחרים לכדי שפה יחודית - זו בלבד כבר אמנות בפני עצמה. ונכון, שאחרי עגנון, אי אפשר לקרוא כבר מאומה, כי הכל נראה קטן, בוסרי, נבוב, וגם חנטרישי. זה כמו לקרוא שיקספיר אחרי שאתה נדהם מהאמן גבריאל גראסיה: שיקספיר נראה על ידו כמו סמי מיכאל ותרנגול הכפרות שלו: פשוט - לכפרות. אבל עדיין האמנות של קישון עומדת בפני עצמה - רחוק ובמבודד מכל השאר. זו לא רק כתיבה - זו אמנות, וגדולתה של האמנות הזו היא בכשרונו לפרק את מרכיבי השפה הקיימת לגורמים - ולבנות אותה מחדש בדיוק כפי שהוא ראה אותה מתאימה לצרכיו. אז מה זה חשוב א י פ ה הוא פירסם את דבריו בתחילת דרכו? אם בעיתון - או בסופרמרקט?! אבל עיקר טעותך נובעת מכך שאתה חורץ מילים בזכות קריטריון הנושאים שהוא טיפל בהם: נכון שהוא כתב על המיסים ועל האזרח הקטן - אבל אלה היו רק האמצעים הקונקרטיים בהם השתמש כדי להעביר את כל תפיסת העולם כולה. הגאונות שלו התבטאה לא רק בנושא - אלא בעיקר ב ק י ר ק ס שהתגלה מאחורי האנשים עליהם כתב, ומאחורי המדיניות שלהם. מחר עוד תטען שלה-פונטיין או קרילוב כתבו על חיות, הא?! פלא שהמפא"יניקים החרימו אותו?!

magy

New member
עוד לא הגעתי לעגנון

יש לי עוד זמן????? אבל אחרי בשביץ - זינגר.....שום ספר אינו קריא. לא פלא שקשה לעבור מארמון פאר לאוהל דל.... כל הכותבים מתגמדים אחרי הקריאה.... החל מ- "עושה הנפלאות מלובלין" "שונאים - סיפור אהבה" "המתבן" ועוד כמה שזיכרוני הבוגדן.......מונע ממני לזכור. אבל נקראו. ועוד איך נקראו........ ספריו אינם מאבדים את עצמתם גם לאחר תרגומם מיידיש , על ידי ישראל זינגר....(אחיינו?).

מגי - ממליצה לך גם על הספר העבד

לאחר קריאת הספר הנ"ל גמני נעשיתי מכורה. זהו, אנחנו על המזוודות, נוסעים לשבוע לאי קטן שטוף שמש. תשמרי על הנוסטלגיה.
Aני.

טרה10

New member
אף אחד לא החרים אותו..זה סתם סיפור.

אפרים קישון בנה דמויות כמו ארבינקא,השוטר אזולאי, ומעולם לא בנה עולם שלם שבו נבחן סופר גדול. הוא רק בא בטענות זה מה שאמרתי..לא זלזלתי בו. אלא נסיתי להסביר מדוע הוא לא סופר...כמו הגדולים בעולם..! הרומן ´תמול שלשום´ למשל שבו עגנון תיעד את אנשי העליה השניה, או ´שירה´ שבהם האוניברסיטה העברית..ןמוריה הם הגיבורים..עם בית המשוגעים ובי"ח למצורעים בירושלים..הם פשוט משהו אחר... ההבדל הוא מר אלומיניום שאתה כנראה לא מכיר את אלה ואני הכרתי את שניהם.! גם נהניתי מסלאח..ומתעלת בלאומילך..אבל גם סרטיו של אורי זוהר.. למעט ´השוטר אזולאי´ וזה בזכותו של שייקה אופיר...קצת יותר מוצלחים..! ויש בישראל עוד סופר אחד שתורגם למאה שפות ואולי וכנראה יקבל פרס נובל..! רק שהוא לא בא בטענות..זה ההבדל.! זה גם לא צריך להמעיט בייחודיותו של אפרים קישון..אבל ללמד את זה בבית הספר..מה בדיוק..! איך נבנתה דמותו של ארבינקא..? או את ספר המערכונים שלו.? או את חד גדיא..! זה מצא חן בעיניך... בששית..זבש"ך. כי אני אהבתי את מריומה..ואת דליה...ולא את כתבי קישון..אז.! זה ממש לא שינה לי..! ואם כבר אז למה שלא ילמדו את ´קזבלן´ שהוא הסמל של פער העדות והקיפוח..של אז. קזבלן שנלחם במלחמת השחרור..ואח"כ החברה לא מוכנה להתייחס אליו. אלא כמרוקאי סכין..! או את ´חסמבה´ שלדעתי ולדעת בני דורי..שם חלק מכתביו של קישון בצד.! אז פה עומדת השאלה יגאל מוסינזון..שכתב על פרשה כאובה מאוד של ´הסיזון´ התקופה שבה הסגירו אנשי הפלמ"ח את אלה של האצ"ל לבריטים..![בדרך גבר] ויגאל מוסינזון הוא גם סופר לנוער- אבל הוא כתב גם את ´בערבות הנגב´ שביטא רוח של דור שלם. והוא גם גאון..ונאלץ לפרנסתו לטייח בניו יורק.! אז ראובן קריץ..יסלח לי.! קראתי את ´נפנוף של מטפחת´..ולמעשה כנראה קראתי הכל..אז..והוא לא מה שמנסים לתאר..משהו כמו גלילה רון-פדר..שלא הפסיקה לכתוב..ויש לי כאן מאה ואני לא מגזים מספריה שקראו ילדי.. מלאו מדפינו בר..! וגם דבורה עומר..שהיא הבת של הלל עומר..! הוא ע. הלל. ז"א יש עוד המון מוכשרים..! זהו.! [נבדק]

יש כאן שני דברים בלתי מובנים: ../images/Emo15.gif

דבר אחד שאני לא הבנתי מדבריך - ודבר אחד שאתה לא הבנת: הדבר שאני לא הבנתי הוא מהם אותם שני הדברים שלדעתך אינני מכיר כנראה - ורק אתה היכרת: האם אתה מתכוון לשני הספרים של עגנון - או אולי לבית המשוגעים ובית-החולים למצורעים. אבל גרוע מזה - הוא אותו דבר שכנראה אתה לא הבנת: הנה, אתה טוען שקישון רק בנה דמויות כמו ארבינקא וכמו השוטר אזולאי, ולא שום "עולם שלם". נו טוב, זו כמובן ראייה שגוייה לחלוטין, כי לא שתי הדמויות האלה הן העיקר - הן כמובן היו רק האמצעי, הדרך והעילה, שבאמצעותם נחשף כל "העולם השלם" והגדול, זהו עולם הקירקס שהוקם פה במדינה על ידי מי שהוקם, והתנהל על ידי מי שהתנהל: כל פקידי השלטון השלומיאלים... כל חברי ההסתדרות... כל אנשי המנגנונים.... כל הצטעלך, כל השיטה... בקיצור: כל תפיסת העולם המפא"יניקית, שראשיתה היתה אולי מלאה כוונות טובות - אך סופה שנסתיימה עם כמה כדורים שראשיה הכניסו לעצמם בראש, וצא וחשוב, כמה נמוך העסק הזה עוד יירד אם במקרה היו נערכות מחר בחירות. אז לא ארבינקא, ולא שמרבינקא, ולא השוטר הטמבלולו הם העיקר - אלא אותו עולם הזוי של אותם ימים - שהוא לחם בו בדרכו - ויכול לו. וגלילה רון פדר... ודבורה עומר... טוב שלא הוספת את סמדר שיר. איפה קישון הבינלאומי - ואיפה הקישקושון שלהן. גם דפי זהב, אגב, מוציאים כל שנה כמה מהדורות טובות. וכבר אמרתי לך מזמן שצריך לקרוא למוצרים האלה כריכים או כריכונים - ולא ספרים. אתה רק קורא לזה בשם אחר: שלא כל מי שמחבר מילה למילה נקרא סופר.

עכשיו אגלה לך סוד עם התיישנות ../images/Emo15.gif

פעם, בשישית, כלומר בכיתה י´, בגימנסיה גזית, קצת אחרי שהחליפו את שמה על שם מוישה, עוד איזה עסקן של העיריה, שהיה ראש מחלקת החינוך, מקורב לקרינצי, בקיצור: מדובר על הפקיד מוישה בליך מהעירייה, שעל שמו פתאום נהייתה גמנסיה גזית לתיכון בליך - - - - אז שם היתה מורה אחת לספרות ולשון, טוב לא חשוב מה שמה. מי שכבר הכיר את כל כתבי קישון על בוריים, ומי שכבר הבין עד כמה היוצר הזה הוא פשוט גאון מכל בחינה, והיו תלמידים רבים כאלה, לא יכול היה לשאת את העובדה, שהמורה ההיא עצמה לא ידעה עליו, על קישון, הרבה. היו תלמידים, שרק בגלל זה בלבד, הפסיקו להכיר בה כמורה לגיטימית או רלוונטית. בפרט, שהיא מצידה - המשיכה להטריד אותנו בפאתטיות עם הלביבות של טשרניחובסקי כאילו היה מדובר בתורה מסיני. יום אחד, לקראת סוף השנה, היא גילתה בשיעור עוד איזה חור מביך בהשכלה שלה. שלחתי להוריה - היא גרה איתם - מכתב הזמנה, בו הם נתבקשו לבוא לביה"ס לשוחח עם התלמיד בעניין בתם המורה. היה כמובן בלגאן לא קטן. כמובן גם, שבכך הסתיים הרומן עם הגימנסיה על שם מוישה בליך, אותו פקיד חרוץ מעיריית רמת-גן, מחלקת החינוך, חבר של קריניצי, שהיה חבר של אלוהים. המורה ההיא הפכה בהמשך לסגנית המנהל. פני הדור.

magy

New member
כבר בשישית הרקיעה חוצפתך לשחקים

הייתי נותנת הון ....להיות בפגישה עם הורי המורה ואיתך. עוד לא שמעתי על מורה שמביאה את הורייה.......לשיחה עם תלמיד בעניין בורותה......... נרשמת בספר השיאים של גינס?????????.
)))))))) אם זה לא היה עצוב....הייתי גם צוחקת..........

למעלה