בובע מייסס

סוליקתה

New member
בובע מייסס

שלום לכל חברי הפורום במסגרת תרגיל במכללה נתבקשתי לברר מהו המקור של המושג "בובע מייסס". אשמח לקבל תשובה מדובר יידיש בפרט ומכל אחד אחר בכלל. ואם ידוע לכם סימוכים על כך בכתובים - ספרים או אתר אינטרנט כלשהו אשמח כפליים. בתודה מראש איריס

חייםלוי

Member
מנהל
ברוכה הבאה ../images/Emo24.gif

המקור הראשוני הוא ספרו של אליהו בחור בבא ד'אנטונא מן המאה ה-16 באיטליה. זהו תרגום עיבוד לפואמה איטלקית בשם Buovo d'Antona. בבא כאן הוא שמו של גיבור העלילה. ראי שער המהדורה הראשונה של הספר http://img.tapuz.co.il/forums/20158681.pdf מאוחר יותר היידיש של אליהו בחור הפכה לפחות קריאה והספר עבר עיבודים נוספים ליידיש קריאה יותר לבני הדורות שאחרי. עם הזמן והעיבודים שקיצצו בעלילה ונקראו בבא בוך איבדו הקוראים את המשמעות המקורית של השם והמילה בבא התקשרה אצלם במילה באבע - סבתא. ומכאן הדרך היתה כבר קצרה לבאבע מעשיות - סיפורי סבתא http://tinyurl.com/2syw7s

אתה חושב ר' חיים ?

שהמציאו את הדאנטונה לפני שהמציאו את הסבתא ? באבע מעשיות...

סוליקתה

New member
סימוכין בכתובים?

חיים שלום שמחתי לקבל את תשובתך ולראות שאתה פעיל גם בפורום המידענים של תפוז. התרגיל שסיפרתי עליו הוצג לי במסגרת לימודי הספרנות שלי במכללת קיי - שנה א'. אני מבינה שתשובתך היא מתוך ידע כללי ומתוך הקישורים ששלחת לי - ותודה על כך. רציתי לדעת האם אתה מכיר ספר/מאמר/אתר בעברית עם סימוכין אקדמאיים למה שכתבת. ושלא תחשוב - דבריך לא נשמעו לי באבע מייסס בכלל!!
תודה מראש איריס

חייםלוי

Member
מנהל
את יכולה לעיין בספרו של חנא שמרוק

ספרות יידיש : פרקים לתולדותיה. תל אביב : המכון הישראלי לפואטיקה ולסמיוטיקה ע"ש פורטר, 1978. עמ' 104-89 ובמיוחד עמ' 104: "המירוף האידיומאטי הנפוץ "באָבע-מעשה" מתפרש היום, על פי הכתיב הנ"ל של המילה "באָבע" (סבתא), כסיפור דמיוני ובדוי של הסבתא; אך מקורו של הצירוף בבבא-מעשה, והוא מתייחס לספרו של אליהו בחור ולאופיין הפנטסטי, הבלתי מתקבל על הדעת של הרפתקאותיו של בבא, גיבור מהספרות האיטלקית שקנה לו שם בלשון ובספרות יידיש למרות הפופולריות הממושכת של בבא דאנטונא של אליהו בחור לא היו לספרות יידיש ממשיכים מסוגו, וגם לא עלתה בה עד למאה ה- 19 אישיות יוצרת ומחדשת בשיעור קומתו של מחברו". זכור לי שבאחד השיעורים בהם למדתי הביאו את הגירסה אותה הבאתי קודם. בכל מקרה יש לנו כאן ראיה שבבא דאנטונא שימש מקור לבאבע מעשה. חנא שמרוק ז"ל הוא גדול חוקרי ספרות יידיש בדורנו. הוא נפטר לפני זמן לא רב, ב- 1997.

סוליקתה

New member
../images/Emo51.gif רבה

תודה רבה על עזרתכם חברי פורום נפלאים. האינפורמציה שמסרתם לי עזרה לי מאוד להשיב על השאילתא שקיבלתי בכיתה. איריס וזה בשבילך עמליה

למעלה