בואו נדבר על פי סי

מילים יוצרות מערכות יחסים ../images/Emo141.gif

ובחירה זהירה של מילים בהחלט עשויה לתרום לשיפור מערכות היחסים בין קבוצות שונות באוכלוסיה. במקרים שבהם התחליף המוצע מסורבל ולא נח לשימוש ("מאותגר אנכית") יש מקום לחפש מלה נוחה יותר לשימוש, אבל הרעיון כשלעצמו נכון בעיניי. אני באמת חושב ש"משרד הרווחה" נשמע יותר טוב מ"משרד הסעד", פחות פטרוני כלפי הנזקקים לשירותי אותו משרד, פחות שיפוטי לגביהם. לגבי קבוצות באוכלוסיה, אני סבור שיש לקרוא להם בשם שהם מעדיפים להיקרא בו. כך למשל, נאה יותר לכנות את תושבי הקוטב "אינואיטים" ולא "אסקימוסים".

OK, אבל להחליט שכל שחור עור

בארה"ב הוא אפרו-אמריקאי זו גזענות בעייני. (פעם דיברתי עם מישהי על ענייני תיאטרון והגענו ל"אותלו". הזכרתי את זה שהוא כושי והיא הזדעקה "אל תגיד "כושי", תגיד "אפרו-אמריקאי")

"אדם בעל מורשת אפריקאית" ../images/Emo20.gif

זהו הביטוי התקני המוכר לי (תרגמתי מ person of African heritage). רציתי להעיר גם, שאם הביטוי מסורבל מדי, אולי כדאי לעצור ולחשוב אם באמת חיוני לתת את האינפורמציה על האתניות של האדם שמדברים עליו. לדוגמא, האם יקרה איזה אסון אם נאמר "האיש מהמכולת עזר לי עם הסלים" במקום "הגרוזיני מהמכולת עזר לי עם הסלים".

גרי רשף

New member
בשינוי

יש איזה פטנט אצל הדתיים שכשעושים משהו אסור "בשינוי" אז לא נחשב.. גם כאן זה כך: "ערבים" נשמע רע, "ערביים" נשמע טוב (למשל- במקום "הערבים מהגליל" נאמר "ערביי הגליל"). כך גם "במיידי" נשמע מכובד ו-Military Correct מ-"מייד" הסתמי והנרפה, וגם "מכיוון" (קריא: מחֶיוון) מפאר את דוברו העילג יותר מ-"מכּיוון" התקין והמשומש. בארה"ב הברית של אמריקה קראו פעם ל"אנשים בעלי המורשת האפריקאית" Negros (שחורים בספרדית), בהמשך עברו ל-Blacks (אותו הדבר אך באנגלית), ולבסוף ויתרו על ההתייחסות לצבע והעדיפו להתייחס למוצא הגיאוגרפי (Afro-American או החידוש שאתה הבאת). בעברית הם נקראו מלכתחילה כושים, שמלמד דווקא על המקום ממנו הם הגיעו; אך מכיוון שהאמריקאים שינו- גם אנחנו שינינו ועברנו ל-"שחורים" שמתייחס לצבעם. אולי בגלל ש-"כוש" מתחרז עם "ערבוש".. מה שבאתי לומר שאני מקבל את הרעיון על פיו נאמר "האיש מהמכולת עזר לי עם הסלים", במקום להסתבך בשאלה אם הוא גרוזיני או גרוזי או גורג'י (הידעתם? גרוזיה הוא שמה הרוסי של המדינה Georgia שאין שום קשר בינה לג'ורג'יה האמריקאית).

גנגי

New member
יש לכם מזל

שהאיש מהמכולת עוזר לכם עם הסלים. רק רציתי שתדעו. אגב, מאיזו עדה הוא?

hillelg

New member
אבל

עד כמה שידיעתי משגת, היא נקראת בפי תושביה גורג'יה. כמו האמריקאית.

לעומת זאת

יש לי עובדת ישראלית-אפרו-אמריקאית-יהודיה (יש לי כמה כאלה) ולפני כמה ימים, כשחיפשנו את התמונה שלה במחשב בשביל להדפיס לה כרטיס-עובד חדש, שאלתי אותה אם היא זוכרת איך התמונה נראית, והיא ענתה בלי להתבלבל: Like a black person!

Marinka78

New member
איזה פורום נחמד!

רק עכשיו גיליתי אותו, אפשר להצטרף? אהבתי את אוטלו האמריקאי. לא נראה לי שאוטלו יה מודע לקיום יבשת אמריקה, אבל מה זה משנה :)

ס ק א ל י

New member
וואי, שוש,

אתה מזכיר לי נשכחות ... אני מבינה שיש לך קשר הדוק לעדה... ואגב, באותה הזדמנות, מי שמעניין אותו יכול להציץ בשרשור המופלא בעקבות השאלה איזו שפה עשירה יותר, עברית או אנגלית.

ס ק א ל י

New member
סליחה...

את הקישור האחרון על העברית והאנגלית התכוונתי להכניס להודעה אחרת בפורום אחר... אבל הודעה שווה, שווה הצצה בכל מקרה...

תהיה והערה קטנה

כיצד רווחה פחות פטרוני מסעד? נזקק סעד או נזקק רווחה - מה ההבדל? ולהערה - אינואיטים בשפה האסקימואית פירושו בערך "אנשים אמיתיים". לא בטוח שלאסקימואים הייתה מילה המתייחסת ספציפית לכלל האסקימואים כחטיבה אחת, אם כי הם בגדול מזהים שני "עמים" מבחינת המשכיות תרבותית ושפה (יופיק ואינופיאט). אסקימואים הוא שיבוש של מילה אינדיאנית (קרי cree) שמשעה "אוכלי בשר נא". אם רוצים להתייחס אליהם כמכלול, לא בטוח שיש כרגע פשרה טובה יותר מאסקימואים, למרות PC

יש הבדל ../images/Emo141.gif

כמו שיש הבדל בין "חמלה" ו"רחמים". "רווחה" יכולה להיות אוניברסלית, "סעד" תמיד יוצא מזה שיש לו לזה שאין לו.

גנגי

New member
יש לי הרבה מה לומר על זה,

ולא מה שאתם כולכם בטח חושבים. נכון, אני חושבת שהפי-סי מוגזם ומגוחך להפליא, ואפילו מרגיז ומעצבן. אלא שיש פן שני לעניין, ואני אספר מה שאני שומעת כאן בימים אלה ממש: בן-זוגי לומד כאן, כמו שאתם יודעים, ואיתו לומדים אנשים מלאומים שונים, אבל המוני אמריקנים גם, בכל צבעי הקשת (הכחולים הם מהקור והירוקים מהבחילה, אם התכוונתם להתחכם ולשאול). בימים אלו הוא משתתף, במסגרת לימודיו, בסדנה פסיכולוגית מסוימת, שתפקידה להקצין מצבים "עד הקצה", כמו שאומרים אצלם, ולבחון איך אנשים מתמודדים במצבים שבהם הם מולחצים עד לרמה של חוסר תפקוד. במצבים קשים כאלה אנשים מתחילים להשיר מעליהם את קליפות הפי-סי, ולפתע נחשפים דברים מכוערים ביותר: השנאה של האמריקנים לשחורים מרה כלענה ועמוקה כשאול, השנאה ליהודים היא כמדקרות סכינים, השנאה לאסייתים (מלוכסנים, בלשוננו נטולת הפי-סי) רחבה כאוקיינוס והשנאה לכל מי שאינו כמותם נוראה. רק שכל אלה מסתתרות מתחת לשכבת מגן אחידה של פי-סי, שמולבש עליהם כמו חליפת חלל אטומה, ומונע מהם לחשוף את רגשותיהם בציבור ולפעול בהתאם להם - כלומר - באלימות. הם מחונכים כל חייהם, מיום היוולדם, לחייך החוצה ולהפנים את רגשותיהם האמיתיים. לא להסגיר שום דבר פרט לאדיבות החוצה. לא להוציא ולא לפרוק מאום. במצב כזה הם בעצם פצצות-מהלכות של רגשות שלעולם אינם נפרקים. אצל אחדים מהם באמת נחנק הרגש, ואצל אחרים הוא מתועל לעבודה קשה ולהשגיות, אבל אצל אנשים לא מתוחכמים מאוד רק תגרד קצת - והכול יתפרץ. ללא מערכת חוקים מאורגנת שמגדירה היטב מה מותר להגיד ומה אסור - הכול יוצף תוך זמן קצר בזעם נורא, וכתוצאה מכך - באלימות קשה. למה זה לא נחוץ בישראל? כי אנחנו מחונכים "להוציא", לפרוק רגשות, ולא נעשים בלונים של זעם כבוש ושל תסכול. זה למה.

nutmeg

New member
מעניין

כי בגדול אין "אמריקאי" שלא הגיע מאיפה-שהוא רק לפני מאתיים וקצת שנים... ואת שחורי העור הם הביאו בעצמם ביבוא אישי, בדרכים מזעזעות - אז מה הם רוצים מהם? קודם שיגידו מה זה "שכמותם" אחר כך נדבר. האדיבות הזו באמת מאפשרת לנהל אומה כל כך מגוונת - מעבר למחיר האישי של מאן דהוא שלא ממש אוהב את התוצאות של סחר העבדים של אבותיו. אם באמת ייתנו לעצמם לגיטימציה "לגרש" כל מי שאינו אמריקאי, הם יגרשו גם את עצמם וישארו שם רק האינדיאנים. זו אומה שחלוציה כולם היו מהפכנים, אנשים אנטי ממסדיים, ופורעי חוק די מגעילים. הגרעין המגעיל נשאר, רק שהוא עטוף באדיבות שמאפשרת "ממסד". זה הכל. האדיבות הזו והמישנה הסדורה בעניין הסדר החברתי הם שמאפשרים להם היום לחיות עם עצמם ועם ההסטוריה הקצרה והדי מזעזעת שלהם, ועוד להגיד לאחרים איך צריך לחיות. לטובתם, עדיף שימשיכו לשתוק ולהיות אדיבים. המחיר בהסרת מעטה האדיבות יהיה כבד במיוחד - בעיקר עבורם.

הצד השני של ה-PC

למה על אמריקאים מותר להגיד שהם פורעי חוק די מגעילים ושעדיף שימשיכו לשתוק, ואיש אינו מתרעם? האם היה אפשר לומר באותו אופן דברים דומים על עמים אחרים? האם ה-PC צריך להוחל רק על שכבות חלשות וההגמוניה חפה ממנו?

למעלה