בואו נדבר על פי סי

בואו נדבר על פי סי

אל תאמר כושי, אמור אפרו אמריקאי. (ואצלנו: אתיופי) אל תאמר נכה, אמור מאותגר פיזית. אל תאמר הומוסקסואל (ובטח לא הומו), אמור... אמור... ואללה לא'דע. "בעל העדפות מיניות מיוחדות"? "נמשך אל בני מינו"? המילים כושי/נכה אין בהן משהו רע. שני עיצורים שתי תנועות. המילה כושי אפילו מתגלגלת בקלות על הלשון. הקונוטציה השלילית שנדבקת למילה היא תוצאה של יחס שלילי של החברה אל התופעה. האם החלפת המילה תבטל את היחס השלילי לתופעה? והנה דוגמה מעניינת. פעם היה לנו משרד הסעד. לדעתי, סעד היא מילה "נקייה", וחפה מכל משמעות שלילית. (יכלו לקרוא לזה: המשרד לטיפול בעוני, למשל.) עם הזמן הביטוי משרד הסעד (וגם "מקרה סעד") צבר משמעות שלילית, ואז החליפו למשרד הרווחה. ואולי יום אחד גם את זה יצטרכו להחליף? מה דעתכם?
פתחתי את השירשור בעקבות האו-פר של ג'ינג'ר, וכדי לא לערבב נושא חדש לתוך השירשור בעניין "בעלי". אני מנצל את ההזדמנות לומר שקצת קשה לי עם שירשורים אינסופיים שמתפרסים על ארבעה נושאים. מעדיף שירשורים באורך סביר, שמתמקדים בנושא אחד. זה לא תורה מסיני, אבל אם נראה לכם שעליתם על משהו ששווה דיון, שווה לשקול שירשור חדש. לדעתי. רק לדעתי. ואם ההערה הזאת נראית לכם שווה דיון - בבקשה לפתוח שירשור חדש
(ולמאותגרים תצפיתית - אחרי המילה "שווה" באה האות ד'. מה היתה השאלה?) ________________________________________________________________ תראה, אני אסביר לך את זה מאוד לאט כי אני רואה שיש לי עסק עם מאותגר נפשית, שכלית ופיזית. את יכולה לחזור על זה שנית בצורה ברורה? כן, אמרתי שאני רואה שיש לי עסק אם חולה נפש, מפגר ומכוער. (המקור כאן: http://corky.net/hebflip.html)

אטיוד5

Active member
לפני ימים מספר ...

למדתי פה שמאותגר אנכית הוא נמוכצ'יק. חשבתי שבאת לדבר על המחשב האישי שלי.

מלים מתבלות.

פעם הבולבול היה "אמה" אח"כ החליפו ל"זרג" קיצרו לז' ובכל פעם היה צורך לחדש את המושג למילה שתהיה נקייה וחפה ממשמעויות עממיות. בקשר לכושי - אני אומר כושי ושיקפצו האפרו אמריקאים. כוש היא אתיופיה (גם בתרגומי התנ"ך לאנגלית. אז למה לאבד מילה כזו יפה. על ציפורה אשת משה נאמר שהיתה "אישה כושית" ורשי מפרש כושית=יפה (אולי זה קצת כמו "שבדית" של שנות השבעים, או אולי "אישה כוסית"
) נכון שאני אומר "אתיופים" כי ככה מדברים, והמילה כושי נתייחדה לתיאור צבע העור (פעם הייתי, פעם הייתי בתימן, שם ראיתי, שם ראיתי אפרו אמריקאי מאותגר אנכית) - אבל שוב, אם לאמריקאים יש רגשות אשמה כלפי השחורים, שיתבוססו בהם בעצמם ויעזבו אותי במנוחה. ומילה יותר כללית על הPC: דווקא התחומים שעליהם חל הPC מדגימים כמה המערב (וליתר דיוק האמריקאים) חושבים עדיין בסטריאוטיפים. למשל: בובמי הפכה לא מזמן ל"מומבאי" ופקין כבר מזמן היא "בייג'ין" (אבל הכלב נשאר פקינזי והברווז עדיין בנוסח פקין) למה מינכן, היא Munich היא München לא תבוטא מוונשיין אלא מיו-ניק? למה יטבור, היא Göteborg, היא Gothenburg לא תשונה ברוח הPC? כי בתוך הPC מובנית תפיסה כאילו העמים שנדמים להיות נחשלים בעיני האמריקאים הם באמת נחשלים, וכאילו אם רק נשנה את שמה של בומביי למומבאי - מייד יתחילו חברות אמריקאיות לשלם שכר הוגן לעבדים שהם מעסיקים בה בתפירת נעליים.

renjintso

New member
לא הבנתי את עניין מומבאי

מישו יודע למה שמה שוּנה? לא נראה לי שיד האמריקקים בדבר, משומה. באשר לבייג'ינג (ולא בייג'ין!) - זה שמה של העיר. מה הקשר לפי-סי וחשיבה סטריאוטיפית? אם נורא חשוב למישהי לדעת, הנה ההסבר על Beijing וPeking

עד כמה שידוע

לי, שינוי השמות בא בעקבות רצון של הודו להשתחרר מהשאריות שהשאיר שם הכתר הבריטי (שבזמן שהותו שם, גרם לשינוי אופני ההגייה של מילים ושמות מסוימים). כך נדמה לי. לא חתומה על זה..

מומביי ובומביי

במקור, ככל הזכור לי, הוקמה התישבות פורטוגלית בשם Boa bahia שפירושה מפרץ יפה, ומשם התגלגל השם לבובמביי. מומביי מוחזק היום על ידי ההודים כהשם המקורי של המקום אבל למעשה זה שיבוש על שיבוש של בומביי

ההבדל בין טוב ויפה

הוא הבדל שקיים בקושי בעברית, ויש שפות שבהם הוא ממש לא קיים. כך לפחות נאמר לי ע"י שבולת והלל בנסיעה ההיא לצימעס.

Bom = טוב (ובנקבה: Boa)

Lindo = יפה. אפשר להשתמש גם ב-Bonito, שנגזר מ-Bom ("טוב קטן") לציין יפה, אבל הוא הרבה פחות חזק מ-Lindo ומציין לא רק יופי אסתטי אלא גם משהו נוסח "יפה לך" הסלנגי. אאל"ט מקורו בכלל ספרדי ולא פורטוגזי.

berlinale

New member
PC

גם אני לא הבנתי את העניין עם מומבאי, כי ההודים ולא דוברי אנגלית או עברית שינו את השם. אבל יש לי בכל זאת סיפור מצחיק לספר. ראיתי איזה תכנית פטפטת אמריקאית (Jay Leno?) ובה הסבירה איזה סלבריטי טובת לב למה היא רוצה לעזור לנשים האפגניות תחת משטר הטאליבאן. היא מחפשת כיצד להסביר את מצבן, ומכיוון שהיא אולי ניחנה בטוב לב, אבל לא ביותר מדי כושר ביטוי, היא אומרת:
It is like the situation of the African Americans under the Apartheid regime in South Africa​
אוי איזה בעייה לבטא את האפלייה בדרום אפריקה במילים נכונות פוליטית - גם הלבנים הם ככלות הכל, אפריקאים. אז איך תגידו - African African?

natives

כן, זו דוגמה טובה. ומה באשר לאינדיאנים האמריקאיים? בעברית עדיין נקראים על שם הטעות ההיסטורית, שם הם הפכו לילידים של מחקר אנתרופולוגי. כאילו שכל האנשים שנולדו שם מאז, אם רק אבותיהם הגיעו במייפלאוור, אינם ילידים של היבשת. אה כן, קנדה כנראה אינה חלק מהיבשת, אבל אף דובר PC לא שם לב לכך, כי הם כולם לבנים.

מילי33

New member
Indigenous

ככה הם נקראים. גם לא אומרים יותר אסקימואים כי פירוש השם הוא בשפתם אוכלי בשר חי- כינוי גנאי שהוצמד להם. לכן הם נקראים אינואיט. למילה כושי יש כיום קונוטציה לא נעימה ולא הייתי משתמשת בה. אין טעם בהצטדקויות שהמילה תנ"כים וכדומה, זאת לא הנקודה. מה שחשוב זה איך היא נתפסת היום ולאור קונוטציות ה"כושי סמבו" של ילדותנו זאת מילה בלתי הולמת. אפשר לומר שחור או אפריקאי אמריקאי. אפרופו פי.סי, מעניין לראות איך חלק מהמזרחים הפכו בעיני עצמם לספרדים.

hillelg

New member
מפתאום?

לא הבנתי מאיפה התחילו לקרוא ל'מגרבים' (מערביים = ממרוקו, אלג'יריה, תוניסיה...) 'מזרחים'. מצחיק.

מילי33

New member
ספרדים יותר טוב?

כפרפרזה על שיר של כוורת כולנו ספרדים- לא רק ש"ס.

גנגי

New member
../images/Emo6.gifזה שגור כאן מאוד.

יש כאן אפריקנים שלומדים הארוורד, אנשים מזמביה ומקניה וכאלה, וכשהאמריקנים מתייחסים אליהם בגוף שלישי הם תמיד מזכירים אותם כ"אפרו-אמריקנים מקניה או מזמביה"! אפשר למות.

למעלה