א ל ו ה י ם !

ההגיון1

New member
אתה טוען טוב

דוב אלבוים טוען שהאמונה היא להסתפק הרמבם טוען שהאמונה היא כשהשכל מחייב להאמין בדבר שאינו שכלי (לא מבין ככ איך זה אפשרי)

אמונה, היא למעלה מן השכל, ר' נחמן גדול

המאמינים אמר: אני אין לי הסתכלות בעולם כלל, אני זורק את השכל, או "איך בין א נאר און איך גלייב", אתה צודק שקשה להאמין בדבר שהשכל מכחישו, אך לא בילתי אפשרי להאמין בדברים שהם למעלה מן השכל, האמונה באלהים, אינו דבר שהשכל מכחישו, אם כי הוא למעלה מן השכל, כלומר, אי אפשר להוכיח את קיומו. אני באופן אישי חושב שאין טעם להאמין באלהים, כמו שאין טעם להאמין בחיזריים.

של נעליך מעל רגליך, כשאתה מדבר על ר' נחמן,

כמה עזות מצח וגאווה עלובה יש במשפט הזה שכתבת, זה ממש מצער אותי.

ההגיון1

New member
נדבר כשתתפכח

ר' נחמן היה מדהים ויש לו טענות מהממות אבל בקטע שאמונה זה לא דבר שכלי הוא בלבל את השכל הבנת? תסביר לי איך אפשר אחרת

mister xy

New member
וכך העיד הנחתום על עיסתו -

אני איש פלא ונשמתי פלא גדול חידוש כמוני לא היה מעולם.

הבה נעשה סדר,

1+1 זה שתיים, האם זה אמונה או שכל? כל בר דעת יאמר לך שאין כאן צורך לשום אמונה. אלהים קיים או לא, האם זה אמונה או שכל? כל בר דעת יאמר לך שאין כאן צורך לשום שכל, הדבר היחיד הנדרש כאן, זה אמונה. ושיהיה ברור, אני לא מתכווין לאמונה בניגוד לשכל, אלא באמונה שאיננה ניגוד ישיר לשכל. לזה התכווין ר' נחמן באומרו שאפשר לזרוק את השכל, אמונה אין לה ולא כלום עם השכל. ור' נחמן לא היה מהמם, הוא בכלל לא היה חבר שלך....

יצא לי לקרוא קצת מוהר"ן -

הייתה לו פילוסופיה די חזקה בעניין זה שאסור לשאול שאלות, ואסור לחקור, ומי שמאמין בלי לשאול שאלות אז הוא המאמין האולטימטיבי. אם אני לא טועה, יש לו אפילו סיפור משל על החכם והתם, שהמוסר השכל שלו הוא שהחכם הסתבך בצרות עם השכל שלו, ואילו התם, שלא שואל שאלות, הוא הגיע לגדולה, או משהו כזה. קלאסי למי שרוצה לשמור את העם שלו בור ונבער. לא מדהים לגבי מי שמעריך את הלמדנות, החקרנות והספקנות.

ועל זה נאמר:

אל תעשה מעצמיך כל כך קטן כי אתה לא כל כך גדול..... (באידיש זה נשמע הרבה יותר טוב: מאך זיך נישט אזוי קליין וואל די ביסט נישט אזוי גרויס.........)

למעלה