אשמח לשמוע את דעתכם

סמדר *

New member
אשמח לשמוע את דעתכם

הבת הצעירה שלי היא בת שנתיים וחצי ונמצאת בגן של 17 ילדים בני שנתיים עד שלוש. אנחנו גרים במקום קטן ולדעתי הילדים זוכים בגן ליחס חם מעבר למקובל בגנים. לדברי הגננות בזמן האחרון היו ילדים שבכו יותר מדי, בעיקר בגלל תחרות על תשומת לב של אחת הגננות. (מי ישב עליה עכשיו וכד´). היו כמה ילדים ובינהם הבת שלי שמאד אוהבים ומאד נקשרו לגננת וכנראה בכו על זה מעבר למקובל. (אם הבנתי נכון מהתאורים של הגננות). במסגרת קורס של מכון אדלר שאנחנו עוברים עכשיו, ומשתתפת בו גם אחת הגננות בגן דיברנו על תגובות לבכי. הכוונה לא לבכי שנובע מצורך מסויים או כאב אלא מבכי של ילדים שע"י הבכי מרגישים שייכים ושכך הם יכולים להשיג דברים בבית. שוחחנו כמובן על המשפחה ולא על גני ילדים. המנחה הדגישה שאסור לקחת מילד את הזכות לבכות ואת הזכות להיות לא מרוצה אבל מותר להגיד לילד שאנחנו מבינים את זה שהוא לא מרוצה כרגע והוא יכול לבכות אבל זה לא נעים לנו שהוא בוכה לידנו אז שיבכה בחדר וכשירגע יחזור או שאנחנו יכולים לעבור מקום אם לא נעים לנו הבכי. בעיקבות השיחה, הגננות בגן החליטו ליישם מה שלמדנו והחליטו שכשהילדים בוכים על תשומת לב הגננת או שהם בוכים "סתם" שולחים אותם לחדר אחר (שנמצא מאד מאד קרוב לחדר הראשי בגן ובו הם גם ישנים) להרגע ואחרי שהם נרגעים הם רשאים לחזור להיות עם כל הילדים. הבת שלי כבר היתה בחדר הזה ומאז הגננות מדווחות שיש שיפור והיא לא בוכה כמו קודם. (הן מציינות שהיתה לה תקופה לאחרונה שהיתה בוכה הרבה יחסית). היא סיפרה לי שהיא בכתה בגן והלכה לחדר. והיא גם אומרת לי לאחרונה משפטים כמו "לא צועקים ולא בוכים" וגם "לא בוכים לידי". כלומר, זה מעסיק אותה השינוי הזה בגן. בהקשר הזה היא אמרה לי אתמול מיד אחרי שסיפרה לי שהיתה בחדר שהיא לא רוצה ללכת לגן - וזו ילדה שמהיום הראשון התאהבה בגן הזה ומאד מאד אוהבת ללכת לשם. מצד אחד נראה לי שהילדים בגן מרגישים בו כל כך בנוח וכל כך חופשיים שהם מרשים לעצמם קצת להיות מפונקים וחסרים להם קצת גבולות (בנושאים מסויימים).מצד שני אני לא רוצה שתהיה לנטע הרגשה שמקבלים אותה בגן רק אם היא לא בוכה. אני גם לא יודעת אייך היא מרגישה כשהיא צריכה לשבת בחדר להרגע כי היא בוכה. היא עדיין בגיל שיכולת ההבעה בע"פ די מוגבלת (אם כי משתפרת מיום ליום) בקיצור, אשמח לשמוע אייך זה נשמע מהצד.

אפרת_ח

New member
לא ברור לי הקטע של חדר אחר

לא בגן וגם לא בבית. בתי בת שלוש, ולאחרונה התחלנו לדרוש ממנה בבית להפסיק לילל ולהתחיל לדבר, אבל אנחנו לא שולחים לחדר אחר (שזה עלבון נורא). אז אנחנו אומרים: אנחנו לא מבינים שאת בוכה, תדברי ברור - ואז מתעלמים עד שהיא מדברת.

*אתוש*

New member
הפתרון לא נראה לי

יש לי הרגשה שהם קטנים עדיין לפתרון כזה הם לא יכוים להבין בגיל כזה שאסו רלבכות ילד בוכה לא סתם אלא בגלל מצב שקרה או שמשהו מפריע לו אני יכולה להבין אותה למה היא לא רוצה ללכת לגן גם אני לא ההיתי רוצה ללכת לגן ששם אני ילך לחדר אחר לבד אם אני יבכה נראה לי לא לעינין לנסות לחנך בגיל כזה את הילדים הם עדיים צריכים חום ואהבה הגננת צריכה לחלק את היום בן כולם ולא להעניש על צרישה של ילד ליחס אול כאדי שתעלי את הנושא במכון אדלר למרות שגם אני ההיתי בקורס ובסוף הגעתי למסקנה שאין כמו אינטואיציה של אמא ואמהות או חינוך לומדים עם החיים והזמן אז בהצלחה אתי

לאה_מ

New member
אני מצטרפת למה שנאמר כאן עד כה.

גם בעיני לשלוח לחדר השני זה לא פתרון רצוי. אני בהחלט מבינה את בתך. לדעתי, זה מאד מעליב. במקום לעסוק בבעיה האמיתית - מי יקבל תשומת לב מהמטפלות, האם בכי הוא דרך לגיטימית להשיג תשומת לב כזו וכו´ - הילד עסוק בעלבון של השילוח לחדר השני. זה גם גורם לאותו חדר להתפס כמקום של "עונש", ומכיוון שאני מניחה שיש לו גם שימושים אחרים, החדר הזה עלול להתפס על ידי הילדים, ובצדק, כמקום שלילי. אני כנראה מאד לא אדלריאנית, כי הרבה דברים שאני שומעת שהומלצו במכון אדלר מאד לא נראים לי. אני מסכימה עם אפרת לגבי ההתנהגות עם ילד בוכה. הבכי הוא לגיטימי, כמובן, אבל בהחלט יתכן שקשה יותר להבין ילד בוכה, ושאם הוא רוצה לתקשר באופן יעיל, עדיף לעשות זאת בדרך אחרת. אפשר להסביר זאת היטב גם בלי לשלוח את הילד לרצות תקופת ענישה מסויימת בחדר השני. מכיוון שהבנתי שהגננת מאד פתוחה, אני מציעה שתעלי את הנושא בשיחה איתה, ספרי לה מה הילדה אמרה לך, תאמרי לה מה תחושותייך בנושא, ויחד תנסו למצוא פתרון שאולי מתאים יותר לצרכים שלכם. אגב, לפני מספר חודשים נערך פה דיון בשיטת פסק הזמן (שזה, למיטב הבנתי, דומה למה שאת מתארת). אני מציעה לך לעשות חיפוש לפי "פסק זמן" או time out ולקרוא את הדיון - נראה לי שזה יכול לעניין אותך. בהצלחה, ותעדכני אותנו בהתפתחויות.

zimes

New member
גם אני מצטרפת לקודמותי

בכי הוא לגיטימי. נקודה. במצב בו רוצים לומר משהו בזמן בכי, הגיוני לבקש שידברו ברור, כי לא מבינים, רק אם באמת לא מבינים. (כמו שהציעו קודם - את יכולה לנסות להעלות את זה שוב בפגישה.) לגבי המצב בו כמה ילדים רוצים לשבת על הגננת, ובוכים בגלל זה, צריך למצוא פתרון - תורות, למשל. הענשה על הבכי (שנוצר בהדרגה, במשך הזמן, עד כמה שאני מבינה את זה) לא תעזור.

סמדר - אם זה מה שהמנחה

במכון אדלר מלמדת, וזו המסקנה שאליה הגיעה הגננת - אז צריך פשוט מאד לשלוח את שניהם ומהר - הביתה. איני מעלה על דעתי שום עונש שניתן להעניש בו תינוק בן שנתיים, שלוש או יותר (לשלוח פעוט לחדר כדי להירגע מבכי - אם בשבילי רק הידיעה על כך היא עונש אז בוודאי ובוודאי בשבילו זהו עונש..). אם ילדתך הקטנה בוכה - סימן שהיא מביעה איזשהו צורך. כדי לגלות מהו - חייבת להיות כאן אמפטייה מלאה לילדה, צריך סבלנות, יצירתיות ובעיקר, וכאן אני שותף לאחת האמהות שכתבה כאן, אינטואיצייה של האמא. "החדר", מכל נקודת מבט שנתבונן בו, נעדר את כל אלה. דוד הסבא של איתמר - 31 חודש, ועידו - 4 חודשים

מירי,

New member
לבכות זה מותר ולפעמים רצוי...

עבורי בכי הוא משחרר , לכן אני בטוחה שהוא עוזר גם לילדי בדרך כל שהיא. אבל...לא תמיד כל שאר המישפחה צריכה לשמוע את הבכי , במיוחד כאשר הוא מגיע לטונים מאוד לא נעימים. בן היה מסוגל להסתובב מעל לשעה עם בכי מקטר , בלי יכולת להסביר לנו מה מפריע לו או מה הוא רוצה (ואולי הוא פשוט רצה לבכות..), כשאמא שלי החלה לשהות עימו שעות מרובות , היא הינהיגה איתו הסכם שמותר לו לבכות "סתם" כמה שהוא רוצה אבל לא כשהוא איתה , אחד מהם צריך לעזוב את החדר בו הם נימצאים, ותוך ימים הבכי של בן הפך הרבה יותר מובן לכולנו , הוא הבין כי אם הוא לא יסביר לנו (ינסה בכל אופן) למה הוא בוכה הוא ´יאלץ´ לבכות לבד. ומזל טוב להולדת הנכד החדש.

אביטל +

New member
גם לי העניין לא נראה אבל...

אולי זה אחרת כשמסבירים וכשיש הבנה מדוע זה נעשה כך. כלומר, אם הילד הוא בגיל שבו הוא אכן מסוגל לבטא את עצמו ולהסביר למה הוא בוכה, וגם מסוגל להבין שהבכי שלו מפריע לאחרים שלא מבינים את הבכי והסיבה לא. אז אולי ההסדר הזה כן טוב, כדי להגיע למצב בו כאשר יש בכי יש גם הסבר לבכי. אבל אני חייבת להגיד שהאינסטינקט שלי אומר לי שיש משהו לא בסדר בסידור הזה, גם אני בוכה לפעמים וקשה לי להסביר למה אני בוכה. הבכי משמש לפעמים כשיחרור קיטור בסוף יום מגעיל במיוחד ופשוט מרגישים יותר טוב אחר כך, אם כי זה לרוב לא נמשך הרבה זמן. אני חושבת שהסידור הזה אינו טוב לכל מצב של בכי, אולי רק לבכי אינסופי לא מוסבר.

zimes

New member
אל תבכה - זה מפריע לי

אל תבכה בחדר בו אני נמצא(ת) זה להגיד לילד שבכי הוא רע. יש מקום לבכי. אם זה בכי של כאב/עצב/תסכול, סביר שהילד ישמח אם הוא יקבל חיבוק תוך כדי. אם זה בכי תובעני, צריך לברר יחד מה הילד רוצה. שימו עצמכם במקום הילד - את בוכה, כי עצוב לך. בעלך עובר לחדר השני, ומסביר שהוא ישמח לשבת אתך כשתסיימי לבכות, כי הוא לא אוהב לשמוע אותך בוכה. איך תרגישי? מתוך הבכי, את מנסה, ללא הצלחה, לספר לו מה קרה. והוא - את לא מובנת. תפסיקי לבכות, ותגידי את מה שיש לך להגיד. זה יעזור? (אני שמחה שלא נישאתי לגבר כזה, וחושבת שילדי ישמחו אם הוריהם לא יהיו כאלה. הלואי שאני אצליח.)

מירי,

New member
האינסטינקט שלי הוא לתת חיבוק..

כשמישהו בוכה - ובעיקר כאשר אלה אהובי (ילדים , בן זוג , אמא...) הרצון הראשני הוא לחבק, רק מה כשבן בוכה "סתם" בהרבה מיקרים הוא לא רוצה שנתקרב אליו ונחבק אותו (והוא ילד שמאוד אוהב חיבוקים ונישוקים), הוא גם לא רוצה שנדבר אליו , אני בטוחה שהוא לא בוכה סתם , אפילו להיות עצוב או כועס בלי סיבה זה לא לבכות סתם! אבל כאשר אנחנו יושבים בסלון והוא בוכה מסיבה כל שהיא מה שלא מאפשר לאף אחד לדבר או לראות טלויזיה , והבכי נמשך כבר מעל לחצי שעה - כן אחד מאיתנו עוזב את החדר, אנחנו גילינו שהוא פשוט עוצר ומסביר לנו למה הוא בוכה (אני כועס \אני רוצה משהו ולא קיבלתי\דודו הירביץ לי \אני עצוב ועדו...) ואז גם אפשר לנסות לטפל בבכי... ואם להשליך מעצמי - כן! יש פעמים שאני רק רוצה שיעזבו אותי במנוחה , אבל אני גם יודעת להגיד את זה אני בוכה ואל תתקרבו אלי. (ולא דוחפת אף אחד באלימות ממני תוך הגברת הבכי...)

גם לי זה לא ניראה

לפעמים הילדים בגיל הזה בוכים כי הם רוצים חיבוק וחום , מותר להם , להעביר חדר זה לנדות את הילד , ולא תמיד אפשר להיות בטוחים שהוא בוכה סתם , ושוב גם בכי כדי לקבל חיבוק הוא לגיטימי בגיל הזה , אני אישית מתנגדת מאוד

נעה גל

New member
איך שאני רואה את הדברים...

להגיד לילד (ציטוט של סמדר) לא נעים לנו שהוא בוכה לידנו אז שיבכה בחדר וכשירגע יחזור או שאנחנו יכולים לעבור מקום אם לא נעים לנו הבכי זה בדיוק לא לתת לגיטימציה לבכי. במילים אחרות את אומרת לו: "כשאתה צוחק/שמח/אוהב/מחבק אני רוצה אותך לידי. כשאתה עצוב/כועס/מאוכזב/נעלב - לך מכאן" (וזה שמשפט לפני כן אמרת לו "זה בסדר לבכות" לא משנה את העובדה שאין כאן לגיטיציה לבכי). ילד בוכה זה ילד שמשהו מציק לו. גם אם המשהו הזה הוא שלא נתנו לו לאכול את הממתק ה-101 וזו לא סיבה מוצדקת בעיננו - הוא מאוכזב. לו זה כואב. מהנקודה הזו צריך לעזור לו להתגבר על התחושה של האכזבה או כל תחושה רעה אחרת שתקפה אותו. זה מזכיר לי (בענין אחר לגמרי, אבל זה יושב לי "על הלב" כבר איזה שבוע... אז אני מוציאה את זה כאן) שאורן לא רצתה ללכת לגן במשך כמה ימים בטענה "שאין לה חברים". התקשרתי לגן כדי לספר להם ודיברתי עם אחת המטפלות. היא שאלה כמובן, מה קרה, ואני סיפרתי. ואז היא אמרה לי "נעה, אל תוותרי לה!". לא אמרתי למטפלת דבר, אבל, מה זאת אומרת "אל תוותרי לה" - מה אני במלחמה? אני צריכה לנצח? הילדה שלי לא רוצה ללכת לגן מסיבה כלשהי. היא בוכה בבוקר, זה סימן למצוקה (ולא משנה ממה היא נובעת). ילד שטוב לו והוא מאושר באותו רגע - לא בוכה. הם לא בוכים סתם. הם לא בוכים כדי לגרום לנו אי נעימות או כדי לעצבן אותנו. מהנסיון שלי בבית בכי נגמר הרבה יותר מהר כשאני מוצאת את הכוחות להכיל, לדבר לחבק ולנשק כשהם בוכים. מתי מתחילות הבעיות? כשאני לא מצליחה למצוא כוחות.

mom&shaked

New member
הי נעה

הסיפור שסיפרת על אורן שלא רוצה ללכת לגן מאוד מעניין אותי, אני ובן זוגי מרבים לדבר על מקרים מסוג זה, ואיך מתמודדים כשהילד לא רוצה ללכת לגן/לבי"ס? מעניין אותי לדעת איך הגבת ומה עשית עם זה שאורן לא רצתה ללכת לגן איך והאם הבעיה נפתרה? מהדברים שכתבת אני מניחה שהיא ביקשה לא ללכת ולא הלכה וקיבלה ממך גיבוי מלא. מצד אחד אני מסכימה שלא צריך לעשות שום דבר בכוח, מצד שני מה הפיתרון להחליף גן? נניח שכן והתופעה תחזור על עצמה בגן החדש אז מה עושים? אני שומעת את המשפט הזה "אל תוותרי לו" כל כך הרבה פעמים מכל כך הרבה אנשים, בדברים שלא חשובים לי ולא מסוכנים אני בדרך כלל מוותרת, במצב ששקד לא מוכן לשבת בכיסא שלו ברכב אני לא מוותרת, אבל מה קורה במצב שילד לא רוצה ללכת לגן? להחליף גן כל רבעון גם לא נשמע לי לעניין.? אני לא לא מדברת על אורן ספציפית, באופן כללי מה נכון לעשות במצבים מסוג זה.

נעה גל

New member
כשילד לא רוצה ללכת לגן

קודם כל, מבררים שהבעיה היא לא בגן. למה הכוונה? שנה שעברה, כשהגן לא היה טוב (למעשה, הוא היה מזיק) ואורן לא רצתה ללכת - הוצאנו אותה בחודש אפריל מהגן. ובגלל שהיתה לנו אפשרות, היא נשארה איתי עד ספטמבר בבית. השנה, הגן הוא טוב. לא הכל מושלם (והרי אין דבר כזה), אבל הצוות מצוין, הילדים לא אלימים ואני יודעת שלאורן מענין שם. בקיצור, זה גן טוב ולאורן יש בעיה ספיצפית שלה. ואם היא לא רוצה ללכת כמה ימים לגן, אני מאפשרת לה (כי לפעמים רק זה יכול לפתור את הבעיה), אבל במקביל אני מנסה לפתור את הבעיה גם מהכיוון של הגן. וכאמור, יידעתי את הצוות שלאורן יש בעיה וכולנו עובדים על זה ביחד. אני, בעיקרון, מאלה שלא חושבים שחייבים ללכת כל יום לגן (או לבית הספר) לא קורה שום אסון אם נשארים מדי פעם בבית (ולדעתי, קורה ההפך - קורים דברים טובים), ובעצת הגננת, אני כנראה אתחיל לארגן לאורן פעם בשבועיים- שלושה יום חופשה "מעוגן" ורשמי. וכמו שאמרתי קודם, אם לילד טוב במקום כלשהו - הוא הולך אליו בשמחה. אם הוא בוכה כל בוקר (בבית לא בפרידה) ואומר שהוא לא רוצה ללכת לגן, צריך לבדוק מאיפה מגיעה הבעיה. ולגבי "אל תוותרי לו". מאז שהחלטתי שאני מתעקשת רק על דברים שבאמת חשובים לי, גיליתי שאני בכלל לא צריכה להתעקש. נכון יש משפט כזה "תהיי עקבית במה שאת אומרת" - אז מתי יש בעיה להיות עקביים? כשהדבר לא באמת עקרוני וחשוב. אם מדובר, בדבר חשוב לאף אחד אין בעיה להיות עקבי, ואלה גם המסרים שנקלטים היטב אצל הילדים והם לא נוטים לעשות בעיות בנושאים האלה. לאנשים שסדר ונקיון זה דבר באמת חשוב והבית שלהם נראה כמו מוזיאון - גם הילדים שלהם כאלה, וברוב המקרים זה לא דורש מהם מאמץ או השקעות אנרגיה מעבר. אצלנו לדוגמא, אם אני אצטרך להקפיד על סדר, זה אומר שיהיו מלחמות עולם אצלנו... כי זה דבר שעבורי הוא לא עקרוני, והמסר שאני מעבירה לגביו הוא בהכרח לא עקבי בגלל זה.

לאה_מ

New member
אני רוצה לחזק את נעה ולהוסיף:

לפני כחודש סיפרתי כאן שהיתה תקופה שעומר לא רצה ללכת לבית הספר. אני נותנת לאי רצון כזה לגיטימציה מלאה אם זה מין "אין חשק" כזה של מדי פעם. אין לי שום בעיה שהילדים ישארו בבית פעם בשלושה שבועות - חודש, כי לא בא להם. אבל כשזה הפך להיות יומיומי, וכאשר הוא התלונן על בחילות וכאבי בטן בבוקר (אבל הרגיש מצויין בכל שאר היום) או התקשר אלי מבית הספר שאבוא לקחת אותו כי הוא לא מרגיש טוב, הבנתי שיש כאן בעיה אחרת. אני לא הצלחתי - לא בשיחה עם עומר ולא בשיחות עם המחנכת שלו - לאתר בעיה קונקרטית, אבל הבנתי שיש אווירה לא נעימה בכיתה, וזה כנראה מספיק לעומר כדי לא לרצות להיות שם. זה מצד אחד. מצד שני, כאשר הצעתי לו לעבור כיתה (לכיתה המקבילה) או לעבור לבית ספר אחר, הוא סרב בטענה, שהוא מעדיף להשאר עם החברים שלו. נכון לעכשיו אני עדיין מתלבטת מה לעשות. זו התלבטות קשה ומורכבת, ואני לא אפרט אותה כאן כרגע. מה שרציתי לומר הוא, שלא ללכת לבית הספר "סתם" מדי פעם - זה לגיטימי - גם לי קורה שלא בא לי ללכת לעבודה, אבל אם מאחורי זה מסתתר משהו - זה כבר דבר שאנו צריכים לגלות ולטפל בו, משום שזה לא יעבור לבד.

vered4

New member
כתה מקבילה

לאה שלום עם הבת שלי היה משהו דומה באוירה לא טובה בכיתה, בעיות חברתיות והיא ממש לא אהבה את הכיתה. הצעתי לה לעבור לכיתה מקבילה והיא לא רצתה. היום ,שלוש שנים אחרי, דיברתי איתה על זה במקרה, היא לא זוכרת את העובדה שסרבה להצעה לעבור כיתה, ובמבט לאחור היא דווקא חושבת שזה היה יכול להיות רעיון לא רע. לדעתי השינוי בגישה שלה נובע מכך שהיום היא כבר בחטיבה, וכבר התנתקה מהכיתה. לפני שלוש שנים, היא היתה במקום שהיא הכירה ואולי חששה מהלא ידוע.

הי mom&shaked../images/Emo13.gif

אני תומכת בדעתן של נעה ולאה_מ. גם בנותי מדי פעם עשו לעצמן יום חופשי מביה"ס (כמובן שבהסכמתי). זה מן כייף כזה של שבירת שיגרה. כשהיו בגן אני מדי פעם הייתי יוזמת "יום חפשי". אל תדאגי, זה לא יוצר הרגל. כמו שנעה אמרה כשהמסגרת נעימה הילדים רוצים להגיע לגן (בי"ס זה דבר אחר) ואחרי שמיצו את היום החפשי הם בשמחה חוזרים לגן. כמובן כמובן להיות רגישים ולהקשיב בין השורות למה דרוש ה"חופש".

mom&shaked

New member
מסכימה עם נעה, לאה ואירית ובכל זאת

ההסכמה שלי מעורבת בפחדים. גם אני בגישה שלא קורה שום אסון אם נשארים מידי פעם בבית, אבל אני מכירה משפחה ש"ראש המשפחה" (האמא כמובן) הסכימה בכל פעם שילדיה ביקשו לא ללכת לבי"ס, הסיפור הפך לחגיגה גדולה ושניים מתוך ארבעת ילדיה לא סיימו 12 שנות לימוד, גם היום (מזוית ראיתי כמובן) הם מתקשים למצוא את עצמם במסגרות שונות כגון: עבודה, חברים ועוד. אני מסכימה שהצגתי כאן מקרה קיצוני וההורים צריכים להיות מאוד רגישים ולבדוק למה הילדים מבקשים לא ללכת למסגרת ובכל זאת מה הגבולות? האם יכולה שיגרה של פעם בחודש בגיל שנתיים לגרום לנשירה מוחלטת בגיל 16? למה החופש המוחלט הזה של הבחירה שאנחנו נותנים להם יכול להגיע?

mom&shaked

New member
יונת, עם כל הכבוד לחינוך הביתי

את באמת חושבת שכל ההורים מספיק מוכשרים לזה?

למעלה