ארכיטיפים

• פותח הנושא d y s
  • פורסם בתאריך

ינוקא1

New member
שבוע טוב.

מעולם לא "פירקתי" אנשים תוך כדי משחק , והטעויות שעשיתי (ועשיתי כאלו) מעולם לא היו ברמה כזאת שאנשים יתפרקו בגללם.
אולי אינך מסוגל להבין את הגישה שלי , שהיא עבודה סיזיפית איטית וזהירה ועם זאת היא משחק לכל דבר.

ואסיים בציטוט של הפיזיקאי הנודע אייזיק ניוטון :

I was like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself now and then finding a
smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all
undiscovered before me

(תרגום חופשי : הייתי כמו ילד המשחק על שפת הים, ומרים לעצמי אבן יפה וצדפה מיוחדת, כאשר לפני מונח כל
אוקיינוס הלא נודע).

זו כל התורה כולה.

יש גנרלים שעשו מעבר חלק לפוליטיקה ויש שלא

יש גנרלים שעשו מעבר חלק לפוליטיקה שבה הם צריכים לסחור ולמכור כל הזמן, להתפשר וכדומה (וחלקם עשו את המעבר כל כך טוב עד שהם מצדיקים שקרים והתנהגות לא ראויה).
אחרים ניסו לעשות את המעבר לפוליטיקה ולהנהגה ארצית וכשלו במשחק.

האם אפשר ללמד סוחר להיות לוחם? האם לסוחר אין עקרונות שהוא מוכן להלחם עליהם ולהקריב למענם? האם אין לו קרובים שהוא מוכן להתלם בשבילם?

ובכל זאת.

זה נכון שכדי להתקדם בארגון צריכים עוד כישורים ולא רק "להיות טוב" במה שאתה עושה.
עדיין מדובר באנשים שלחמו במהלך הקריירה הצבאית / ביטחונית שלהם במלחמות, קרבות ומבצעים גלויים וחשאיים. סיכנו את החיים שלהם, שכלו חיים של חברים, והצילו בזכות הפעולות שלהם חיים של אחרים.

ינוקא1

New member
מוסכם

ואולי

כבר מלכתחילה הכישורים הפוליטיים שלהם היו גדולים מכישורי הלחימה וכך ניתבו את התהילה אליהם.
חומר למחשבה

אולי

ואולי לא.
אני רוצה לחשוב שמי שמתחמן את דרכו ייפול באחד העיקולים, בפרט כשמדובר במערכת שאמורה להיות הדוקה ותובענית כמו המערכות הבטחוניות.

אנא ממך

לא אמרתי תחמן
כשכתבתי כישורים פוליטיים התכוונתי בדיוק לזה.
מלכתחילה הכישורים הפוליטיים(יחסי ציבור,יצירת קשרים) היו דומיננטיים יותר מכישורי הלחימה שלהם. לא עניין שיפוטי ערכי. הם היו לוחמים טובים+ שבאופן טבעי ידעו למנף את יכולותיהם כלוחמים.
אתה מתייחס לכישורים אלה באופן שיפוטי:
פוליטי=תחמן
בעיניי:
פוליטי= איש שיודע ליצור קשרים בין אישיים ולבצע יחסי ציבור
לוחם = איש שחותר בנחישות להשלמת המשימה באופן ממוקד מבלי להכניס את טובתו למערכת השיקולים
כהגדרה(שלי) אין סתירה בין שני הטיפוסים.
באופן מעשי על ציר הזמן האיש היותר פוליטי יכניס שיקולים אישיים ובין אישיים לתוך המשוואה.
מכאן שניתן להבין (לפי הקו שלי) כיצד אנשים יכולים להיות בתחילת דרכם לוחמים ובהמשך הטיפוס הפוליטי יהיה דומיננטי יותר.
מה שמתחבר עם דברי Yin על ערבוב טיפוסים בתוך ישות אחת.

amir_aikido

New member
נוטה להסכים איתך

אנשים רב מימדיים ומשתנים לאורך זמן

אמיר

טוב.

אז הייתי אומר שלצד הכישורים הלחימתיים שיש / היו להם, היו / יש להם גם כישורים פוליטיים. איזה כישור יותר גדול קצת קשה לי לקבוע.
שורה תחתונה: אנשים יכולים להיות רב מימדיים וברוכי כשרונות ולא חד מימדיים וצרים. כשיצטרכו להילחם הם יילחמו, כשיצטרכו לשאת ולתת הם ישאו ויתנו, כשיצטרכו ללמד הם ילמדו וכו'.

בהקשר דומה לדבריך

סיפור נחמד:
פעם היה רב רופא, שהיה מקבל בביתו חולים. הרבה מאוד אנשים הגיעו אליו והוא נחשב לגדול בתחומו.
יום אחד הגיע אליו מישהו, נכנס לביתו ואחרי כמה רגעים יצא.
הרב יצא גם הוא, הודיע לעוזרו שהוא לא מקבל יותר חולים וסגר עצמו בביתו.
לאחר כמה ימים יצא החוצה אמר שהכל בסדר והחזר לקבל חולים.
כששאל אותו עוזרו לפשר מעשהו, אמר הרב "עד שלא יכולתי לראות בתוך עצמי את מחלתו של אותו האיש, לא יכולתי לטפל בו. היום, כשאני רואה בתוכי את מחלתו אני יכול."

עובד על אותו רעיון שהכל נמצא בתוכנו. יש לנו אפשרות כזו או אחרת לראות בתוכנו הכל. להפעיל זה כבר עניין אחר.

amir_aikido

New member
זו השקפתך, יש אחרות

אני חושב שאנשים מתפתחים ומשתנים, ובנוסף, כי רוב האנשים יודעים למדר עצמם ולהתנהג באופנים שונים, באופן שמותאם לסביבה. האחרון בולט מאוד כשמסתכלים על ילדים קטנים ועל יכולתם המופלאה להבין כי "מותר ואסור" הוא תלוי מקום.

אני מאוד לא מתלהב מהניסיונות לתאר חברה אנושית על סמך הקיום בעידן הפרה-היסטורי, כמות ההנחות שטמונות בכל תיאור כזה על אורח החיים אז הוא עצום, ומאפשר לכ"א להציג כל תמונה שהיא כאילו היא ה"טבעית". למשל, אני נוטה לחשוב כי בקבוצות קטנות מאוד, כמעט כל האנשים נדרשים להיות רב-תחומיים, וכי התמחויות מתמקדות וצרות הן דווקא תוצר מודרני יותר. אני גם חושב/קראתי/התרשמתי כי בעבר המעט פחות רחוק היו מספר לא מצומצם של קבוצות אנשים שהתנהלו באופנים שונים (ציידים/לקטים/מגדלים/...)

אמיר

Yin

New member
חצי נכון

משום שיש מאפיינים מאוד בולטים שלא באמת משתנים כתוצאה מהסביבה, גם אצל ילדים.

אני לא יודע מה היה בעידן הפרה-היסטורי, כן מבין שכבר אלפי שנים יש התמחויות. כולל סוחרים, לוחמים, מורים, רופאים ועוד.
יכול להיות שלכל אדם היו עוד כישורים, הישרדותיים וכאלו, ועדיין היה לו מקצוע ברור וזהות ברורה.

amir_aikido

New member
התכוונת - "חצי מסכים"

שנינו לא יודעים את האמת ביחס ל"נכון", אנחנו רק מחזיקים בדעות על סמך ההתרשמות האישית לכן אנחנו יכולים "להסכים" במידה כזו או אחרת.

וזו הנקודה העיקרית שלי בתגובה - הדעות הללו נחרצות מדי

אמיר

למעלה