ארט רוק?

The West Star

New member
ארט רוק?

מישהו מוכן להזביר לי מה זה? הבנתי שזה מעין שם אחר לפרוג, אבל בפרוג ארכיבס יש להם הרבה להקות שהם קוראים להן ארט רוק... =\

Prozak Blues

New member
נראה לי שהכוונה שם היא לפרוג-לייט

אם יש דבר כזה.. אם כן, הכוונה היא בטח למודי בלוז, קאמל וקטעים מסוימים של ג'נסיס.

ארט רוק זה לא פרוג

זהו כינוי לתת ז'אנר של הפסיכאדליה מסוף שנות השישים, כגון ספוקי טוט הבריטית, הכוכבים של מריו שיפאנו האיטלקית, ואפילו ולווט אנדרגראונד האמריקאית בתקופת אנדי וורהול. נסיון קצר להחיות את הזרם היה בסוף שנות השבעים בתקופת המעבר שבין הפאנק לגל החדש, הרכבים כמו דיבו האמריקאית או מגאזין הכריטית. עבודות משותפות של בריאן אינו עם רוברט פריפ ודייויד בואי נכנסות לקטגוריה של ארט רוק. אחת הלהקות המומלצות ביותר בסגנון מסוף שנות השישים היא נירוונה הבריטית. כרומוזום הישראלית היא דוגמה מובהקת לארט רוק מתקופת המעבר שבין הפאנק לגל החדש.

ועוד משהו

נזכרתי שאחד מאלבומי הפיצוץ של הארט רוק הוא האלבום השלישי של ספוקי טוט ביחד עם אשף האלקטרוניקה (של אז) פייר הנרי. האלבןם CEREMONY. עד כמה שזכור לי, הלהקה שטבעה את המונח היתה הרכב שקדם לספוקי טוט בשם ART.

שאול, שאלה לי

אני בחור צעיר ביחס אליך, והתבגרתי אל תוך שנות ה-80, כך שלא נתקלתי במונחים האלו בזמן אמת. נתקלתי במונח "ארט-רוק" לראשונה באתרי אינטרנט של רוק מתקדם. סווגו כך להקות שעשו רוק יחסית סטנדרטי לעומת להקות הפרוג, אבל עם פוזה אמנותית שהתבטאה בסאונד, טכסטים ובהופעה החיצונית שלהם. הדוגמאות שנתנו באתרים האלו: רוקסי מיוזיק, ביבופ דה-לוקס, ספארקס. בתור מי שחי בתקופה בה נטבע המונח, האם אתה יכול להגיד משהו שהוא יותר מאשר דוגמאות? האם תוכל להסביר מה המאפיינים של תת הז'אנר הזה? אני גם מופתע מהטענה שלך שכך סווגו גם דיבו ומגזין. היום נוהגים לסווג את שתי הלהקות האלה כ"פוסט-פאנק", כלומר, הרכבים שצמחו מתוך מהפכת הפאנק וזה מתבטא בסאונד מחוספס ובאנרגיות אגרסיביות, ועם זאת הם לא מוותרים על שכלתנות, יצירתיות וגישה אמנותית. האם אתה אומר שבזמנן המבקרים סווגו אותן כ-"ארט-רוק"?

אני אשתדל לענות לך כמיטב הבנתי

קודם כל רצוי שתקרא את תגובתי למטה תחת הכותרת "זה לא". בנוסף, ארט רוק לא קשור לפוזה או להופעה חיצונית. רוקסי מיוזיק או אלקס הארווי קוטלגו בזמנו כ"רוק קירקסי" והיום מקובל לראות בהם חלק בלתי נפרד מהפרוג. הפוסט פאנק, או למעשה מה שאנחנו מכירים כגל חדש בעשור של שנות השמונים, פיתח כיוונים שונים כמו ה"ניו רומנטיק" (הליגה האנושית, דוראן דוראן), או התת ז'אנר שנשען על אלקטרוניקה (אולטראווקס, גארי ניומן), והיה גם הנסיון לשחזר את הארט רוק. שים לב שאתה בעצמך נתת את דעתך לכך שלהקה כמו מגאזין נתנה דגש לשכלתנות ולגישה אומנותית, הן בטקסטים והן במורכבות של המבנה המוסיקאלי, ולכן נכנסו בפירוש להגדרה של הארט רוק, אבל מצד שני הם לא להקה של פרוג, כך שמה שאתה קורא היום באתרי אינטרנט או באנציקלופדיות מודרניות זה לא תמיד מדוייק. מכיוון שאני לא המצאתי את ההגדרות המילוליות של הסגנונות, וההגדרות הומצאו תמיד ע"י עיתונאי רוק או מגזנים למיניהם, אני רואה בכל הדבר הזה שנקרא רוק מיקשה אחת שמשתנה בכל פעם בהתאם לתקופה. אבל כשאני שומע את "יס" למשל ואת מגאזין, ההבדל ביניהם כל כך ברור ומשמעותי שלא ניתן בכלל לומר שפרוג וארט רוק זה אותו מושג.

oril123

New member
ארט רוק

זהו מונח אמנם ארטילאי משהו אבל בתוספת למה שכתוב מעלי שמתייחס ללהקות/אמנים שיוצרים מוסיקה לא שגרתית או איכותית יותר (ניתן גם להתווכח כיצד מגדירים מוסיקה איכותית) מהרגיל אבל שלא ניתן לסווגה כרוק מתקדם ולא מעט להקות מתקופת הגלאם בהחלט עונים לסיווג ארט רוק : SPARKS ,10CC , BE BOP DELUXE , ROXY MUSIC וגם אלבומי ג'ון קייל, ניקו מלבד 10CC האמנים שרשמתי פה גם השפיעו על מה שהוגדר כפוסט פאנק וגל חדש.

זה לא

הפרוג לגירסתם של רבים (כולל ברייטמן) הוא ז'אנר שמשלב מוטיבים של מוסיקה קלאסית, ולגירסתם של אחרים (כולל אני) אכן נשען בחלקו על מוטיבים קלאסיים, אבל בעיקרו הוא בונה על יצירות קונספט ושימוש בכלים לא קונבנציונליים לרוק תוך שבירת המוסכמות של הרוק המסורתי, ולדוגמה סיגנון קאנטרברי שהוא רחוק מאוד מארט רוק או הקראוטרוק הגרמני וגם אם נלך לשיטתם של הפרוגיסטים האיטלקיים, הם רחוקים מאוד מארט רוק וקרובים יותר למוסיקה קלאסית. ההקבלה המילולית בין ארט רוק ופרוג היא אולי המצאה של הפרשנים החדשים והדור החדש שקשה לו להבחין בהבדלים שבין הז'אנרים השונים שהיו פעם. הדוגמאות הכי טובות שאני יכול לחשוב עליהם כרגע זה השילוב בין הפופ ארט של האמן אנדי וורהול והדיסטורשן של לו ריד, או הפסקול של הסרט "בלו אפ" שבו משתתפות להקות כמו "ציפורי החצר" ו"מחר". שתי הדוגמאות הנ"ל הן ארט רוק מובהק, והן מאוד רחוקות מפרוג. בריאן אינו (שהזכרתי קודם) הביא את הארט רוק לדרגת מיצוי באלבומים משותפים עם רוברט פריפ ודיוויד בואי, והם רחוקים מאוד מפרוג. צריך לשמוע הרבה סגנונות של רוק במשך הרבה שנים כדי להבחין בניואנסים הדקים של ההבדלים ביניהם (ורצוי לשמוע אותם בזמן אמת, הרבה לפני שכל מיני פרשנים חדשים מתיימרים לנתח אותם). פרנק זאפא למשל, שהוא אלוף בקפיצה מסגנון לסגנון בזמן אמת של השתנות המוסיקה, עשה גם פסיכדליה (פריק אאוט) גם ארט רוק (אנחנו בעניין רק בשביל הכסף) וגם פרוג (עכברים חמים) ואין כל דמיון או הקבלה ביניהם. הוא עבר גם ג'אז, וגם תזמורות והגיע עד גל חדש, אבל זה כמובן לא קשור לעניין. ארט רוק עומד בפני עצמו, ופרוג עומד בפני עצמו. ההגדרות הן רק מילים ומה שחשוב זה הרעיון שעומד מאחרי היצירה ומבדיל אותה מאחרות.

B a z a

New member
מה יש לך להגיד על זה?

מתוך פרוגארכיבס: Art Rock A name that is used to refer to early explorative work that had roots in popular music.Very structured and even adventurous, sometimes hard or heavy, sometimes mellow, strong melodies, good hooks are an integral part of most of the material. Bands in this category can and have produced material falling into other categories as well. There may be moments of outright progressive rock but with more of a pop influence and certainly a tendency towards shorter songs. 15 Key bands (based on ratings) Rush Kansas Gabriel, Peter Hackett, Steve Supertramp Moody Blues, The Uriah Heep Parsons Project, Alan Saga Kayak Asia Styx Anekdoten Waters, Roger Procol Harum

נו, אתה לא רואה בעצמך

שיש כאן עירבוביה לא נורמאלית של שמות. מה עניינו של רוג'ר ווטרס עם אוריה היפ למשל? הרי מי שכתב את האייטם הזה טוען בעצמו בהתחלה שארט רוק זו הגדרה המקטלגת עבודות מוקדמות וניסיוניות שמהלכות בין רגעים של פרוג אבל יותר עם השפעות של פופ. אם המחבר היה עינייני הוא היה מבין שהפרוג צמח מתוך הפסיכאדליה והארט רוק אבל הוא לא דומה. אחד המאפיינים הבולטים שהוא בעצמו מציין זה שהשירים יותר קצרים. אנחנו מכירים את הפרוג הקלאסי בתור יצירות קונספט ארוכות. אז מה עניין מחט לתחת פה. עשו כאן סלט שלם של מבצעים מכל מיני סגנונות וזרקו אותם לתוך סל אחד תחת הקטגוריה של ארט רוק. אתה באמת מאמין שאנקדוטן זה ארט רוק? זאת הרי בדיחה גרועה. תפסיק לקרוא אנציקלופדיות ותתחיל לשמוע תקליטים.

B a z a

New member
מה אתה רוצה ממני?

אני בסך הכל שאלתי אותך מה דעתך על ההגדרה באתר (ששונה מההגדרה שלך). אני לא מומחה לרוק מתקדם, אני התחלתי לשמוע פרוג לפני פחות משנה, אין לי יותר מדי דיסקים, ואני לא מבין גדול בסגנונות השונים, ברשימה המצורפת של הלהקות מהאתר אני מכיר שמות רק של חלק מהלהקות, וגם את הלהקות שאני כן מכיר זה בעיקר רק בשם ולא יותר מזה. בכלל, ההרגשה שאני מקבל בפורום כאן ובנענע זה שאם אין לי אלפי דיסקים של פרוג ודברים קשורים לפרוג, ויכולת להבין ולפרש כל אחד מהם עד הפרטים הקטנים, אז אני אדם נחות ואין לי מה לחפש כאן בפורומים. אני לא מכיר אותך, אבל אתה לא תגיד לי מה לעשות, אולי אני אפסיק לקרוא אנציקלופדיות ואולי לא, אולי אני אתחיל לשמוע תקליטים ואולי לא, אבל מה שאני כן יודע שהרבה מה"מומחים" בפורום הם סנובים מתנשאים ומגעילים שלא הייתי רוצה לפגוש בחיים האמיתיים.

RamiSun

New member
עזוב אותך עצבים...אחי.

יש לך את התשובה שלי שם למעלה.....

B a z a

New member
אני לא...

מתעניין כרגע בפרוג מטאל ובדרים תיאטר בפרט, מצטער :)

פתרון טוב יותר.

פורום אגדות רוק (552), מדברים על הכל וכמו שאוהבים להגדיר שם "באווירה חמה ואוהבת" משהו כזה בכל אופן.

Rudess

New member
לא נורא

אולי בעתיד תתעניין, אז אתה תמיד מוזמן להצטרף.

JohnPaul

New member
עכברים חמים פרוג?

ג'אז-רוק מובהק, אבל פרוג? פרוג של זאפה זה "גרש", "רוקסי ומקומות אחרים", "סנסציה בן לילה"...

למעלה