לזאב ויובל, לא בדיוק תשובה
ראשית, לשניכם ולכל אחד אחר: הרשו לי
לא להיות ה"דובר", לא של "ארחות לוחמים", לא של ארגון "ערכים" וודאי לא של ניר מלחי; אני מייצג כאן את עצמי בלבד, וכמו שכתבתי אין לי שום קשר עם ארגון הסדנא. בסך-הכל עברתי סדנא אחת, נהניתי ולמדתי, ואני מספר לאחרים על אירוע דומה שעומד להתקיים. בגלל הנ"ל, מה שאכתוב כאן יהיה "לא בדיוק תשובה". ליובל נחמקין: סליחה על הרשמים ה(קצת) מבולבלים, הסדנא שהשתתפתי בה היתה לפני כשנה וכנראה שלא מעט "זרח מפרחוני"... בסדנא היה אימון זריחה: צ´י-קונג, אחריו ארוחת בוקר, ואחריה אימונים והרצאות (סליחה שאינני זוכר את הסדר); לפני ארוחת הצהריים היו כשעתים של אימונים ב"תחנות", כ-40 דקות בכל תחנה, כשכל תחנה מוקדשת לשיטה אחרת; בכל מחזור כזה היתה שיטה אחת "קשה", שיטה אחת "רכה" ואחת "ביניים". אחרי ארוחת הצהרים היתה מנוחה (שרוב האנשים ניצלו ל"שיחות מסדרון", וצבר ניצל כדי לתת לכל מי שעבר לידו עוד תרגיל זריזות כלשהו
) ואחריה עוד הרצאות, שיחות ואימונים (אם אינני טועה היו ביום שלושה מחזורי אימונים). אחרי ארוחת הערב היתה, אם אינני טועה, עוד הרצאה ואחריה "שיחות אל תוך הלילה" עם מי שרוצה על מה שבא לו (השיחות האלה היו, בשבילי, תענוג; הסיפורים שסיפרו שם צבר על ניר, ניר על צבר ועוד, היו פשוט כיף). אתה שואל על ארניס: אני זוכר שני שיעורים, אחד באסקרימה שהעביר צבר, שהראה את שיטת ה"שעון", והראה איך האסקרימדור לא שואל "איך" מתקיפים אותו, אלא "מאיזה כיוון?" הוא הוסיף והראה איך אסקרימה מתייחס לכל התקפה באותה הצורה, לא משנה אם זה עם סכין/מקל/חרב/יד ריקה. השיעור כלל תרגילים רבים, בידיים ריקות שדימו סכין. שיעור נוסף הועבר ע"י דרור גלעדי, וכלל סדרה של "סטיקי הנדס" מובנים (כלומר תרגיל קבוע מראש), ואחריהם טכניקות מול התקפה שכללו הורדות לקרקע ע"י תפיסת הראש (זה היה מענין כי ממה שהבנתי, ההורדה לקרקע היתה מיותרת - תפיסת הראש היתה כבר שבירת המפרקת, אז בשביל מה לטרוח להוריד לקרקע?
), ועוד דברים שאני לא זוכר. אני לא זוכר שיעור על קדנה-דה- מאנו, כנראה שזה הוסף במחזור הנוכחי. אני כן זוכר שהשיעור בהישרדות, שהעביר יואל קרני, גרם לי להעריך-מחדש כל מה שחשבתי שאני יודע על הישרדות - וגם גרם לי לגלות בטאי-צ´י דברים חדשים, כתגובה להישרדות; אני זוכר שהשיעור במואי-תאי גרם לי לגלות דברים שלא ידעתי שאני יודע לעשות, כדי לעצור (לא לחמוק מ) ברכיות לצלעות, שוב - תגלית בטאי-צ´י; אני זוכר שהמורה לוושו לימד "בעיטת פרפר", ואני - שגבי איננו מה שהיה - הסתכלתי וברחתי הצידה
...); אני זוכר איך שמעון ישראל, המורה לאייקיג´וג´יטסו, פתח שיעור במלים "עכשיו נראה איך הורגים אדם בארבע שניות..."
, ואח"כ תיאר את ההיסטוריה המרתקת של השיטה (גם הראה איך הורגים אדם בחניקה ב-4 שניות, ועוד הרבה דברים מעניינים וכואבים...
); אני זוכר הדגמת אייאידו מדהימה של צבר; שיעורי טאי-צ´י נפלאים עם ניר (נפלאים כי יצא לי לעשות טאי-צ´י עם אנשים ברמה גבוהה בקראטה, אגרוף תאילנדי, קרב-מגע ועוד - וזה היה פשוט כיף!); ואני זוכר שאחרי כל מחזור כזה אנשים נשארו עוד לשאול, ולהשוות, ולנסות... אישית, הרגשתי שזמן ההרצאות נתן לי שהיה להירגע מהאינטנסיביות של האימונים, כך שהגעתי לכל אימון רענן ו"רעב"; וחוץ-מזה, ההרצאות היו פשוט מרתקות. הרצאתו של צבר על אמנויות הלחימה בעולם, שהתחילה מתחריטים בבליים מלפני 3000 שנה שמראים דברים דומים מאוד לקראטה - והסתיימה בסרטי נינג´ה ומעגלי קאפואירה, נתנה לי "מבט מלמעלה" על אמנויות הלחימה, שקודם לא היה לי. הרצאה של דר. מיקי שפירא על הפילוסופיה הסינית ויישומיה בלחימה, "עשתה סדר" בהרבה דברים שידעתי, אבל לא היו לי לגמרי מאורגנים בראש; אחרים, שלא למדו את החומר הזה קודם, אמרו לי אח"כ שזו היתה פשוט הרצאה מרתקת. והיו עוד הרבה הרצאות, בעיקר על מבנה האישיות והדרכים השונות להתמודדות עם בעיות בחיים, שהיו "רוחניות" באפיין, ובשבילי היו מרתקות וקשורות מאוד לאמנות הלחימה, שגם היא דרך להתמודד עם בעיות. לזאב: טענתי אינה על אי-ההיכרות עם החומר. כשלמדתי שיאצו, המורה היה פותח כל שיעור ב"chanting meditation", שהיתה למעשה תפילה בודהיסטית. כשהמורה שלו הגיע מיפן, הוא היה עושה אותו דבר. לאף אחד זה לא הפריע... היו כמה תלמידים דתיים, שהיו יוצאים מהשיעור בשלב הזה, אבל (עד כמה שידוע לי) הם לא אמרו מילה על כך. המורה היפני הוא שהפסיק את המנהג (כשראה שהם יוצאים ושאל למה), ומצא תחליף מתוך שיטתו. תלמידים רבים היו (ועדין) ממשיכים להיפגש, כדי לתרגל את התפילה הבודהיסטית, ולא פעם ולא פעמיים הציעו לי לבוא להצטרף. מדוע
זה לא מפריע לאף חילוני? מדוע יש לי הרגשה שמורה שהיה פותח שיעורי שיאצו ב"תפילת הרופא" להרמב"ם, והיה מקיים תפילת שחרית כ"מדיטציה על הבוקר", חלק אינטגרלי מסדנת שיאצו, היה נתקל בתגובות די נזעמות מאותם החילונים שחזרו בלי להבין אף מלה על תפילה בודהיסטית ביפנית? לגבי שאלתך על ניר, כאמור אינני דוברו - אבל אני מרשה לעצמי לנחש שלפחות אחת הסיבות היא שזו הזדמנות בשבילו להיות עם חברים ותיקים וחדשים בלי אותו ענין; הבדיחות והעקיצות ההדדיות ש"עפו" בין ניר וצבר, וביניהם לבין אחרים, היו בשבילי אחד התענוגות הגדולים בסדנא... ועל השאר אני מציע שתשאל אותו. אבל עדיין לא ענית על השאלה העקרונית ששאלתי: אם מורים גדולים וידועים היו מארגנים סדנא דומה, אבל עם דגשים על בודהיזם - האם היית הולך? ואם לא - למה?