אפרופו אמנון ותמר

אפרופו אמנון ותמר

בעקבות הדיון שהיה לנו על אמנון ותמר בשבוע שעבר, נזכרתי שאבי סיפר לי בילדותי (ואפשר גם למצוא זאת במילון אבן-שושן) שהפרח סגל תלת-גוני נקרא בלשון העם אמנון ותמר וזהו תרגום מרוסית, שם נקרא הפרח Ivan-da-Maria, אבל זהו תרגום בעייתי, כי בעוד שאיוואן ומאריה באגדה הרוסית (מישהו מכיר?) הם זוג נאהבים, לקרוא לאמנון ותמר זוג נאהבים זה קצת בעייתי. ואולם, בבחרותי חשבתי על כך וניסיתי לחשוב מה יכול היה להיות תרגום הולם יותר? כלומר, על מי בתרבותנו אפשר כן לומר שהם "זוג נאהבים"? או במילים אחרות, מי הם הרומיאו ויוליה של התרבות העברית? הזוג הראשון שעולה על דעתי הוא יעקב ורחל, אבל זה לא בדיוק סיפור אהבה שם. רק מסופר שיעקב עבד ברחל ארבע עשרה שנה שהיו בעיניו "כְּיָמִים אֲחָדִים, בְּאַהֲבָתוֹ אֹתָהּ", אבל אנחנו לא שומעים שום דבר על יחסה של רחל ליעקב, חוץ מעדותו של יעקב בפרשת השבוע, פרשת ויחי, שרחל מתה עליו - "וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן, מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ, בְּעוֹד כִּבְרַת-אֶרֶץ, לָבֹא אֶפְרָתָה; וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת, הִוא בֵּית לָחֶם"
זוגות אחרים שעולים על הדעת הם דוד ויהונתן - "צַר-לִי עָלֶיךָ, אָחִי יְהוֹנָתָן, נָעַמְתָּ לִּי, מְאֹד; נִפְלְאַתָה אַהֲבָתְךָ לִי, מֵאַהֲבַת נָשִׁים" (שמואל ב', פרק א')
או אולי ר' עקיבא ורחל, בתו של כלבא שבוע - מכירים את המדרש? אני לא זוכר איפה המקור (מלבד "כה עשו חכמינו", כמובן). ואולי הדוד והשולמית - "שׁוּבִי שׁוּבִי הַשּׁוּלַמִּית, שׁוּבִי שׁוּבִי וְנֶחֱזֶה-בָּךְ... אֲנִי לְדוֹדִי, וְעָלַי תְּשׁוּקָתוֹ"? ואולי סיפור האהבה האולטימטיבי של כל הדורות - קודשא בריך הוא ושכינתיה?

מעפרה

New member
איתמר בן אב"י ולאה? (ככה קראו לה?)

הם לא ממש מהתנ"ך, וגם היא - אני לא יודעת מה היה יחסה אליו.

מוגג

New member
התחלת כמו גלי?

תקראי את הסיפור . גם בשיר "אהבת איתמר בן אב"י" מסופר חלק מהעניין - ביקש לשים קץ לחייו, צר על ביתה. זו אהבה חונקת לא פחות מזו המאיימת "תעבור קנאתי שותקת ותשרוף את ביתך עלייך".

מעפרה

New member
"את לאתי אהבתי למרות רצונה"

נכון, אתם צודקים. ממש לא סיפור יפה. אני חושבת שאטיוד צודק. אין במקורותינו זוגיות שוויונית ובריאה.

shellyland

New member
או שכותבים על זה

ואז יוצאים שירים דביקים ומגעילים, כמו החדשים של מתי כספי.

odedee

New member
בהחלט לאה.

אם אינני טועה, לאה אבושדיד. סבתו של גיל חובב, סופר ומתכונאי.

hillelg

New member
רות היא לא משלנו?

גרת הצדק רות?? אתמהא. בכולופן, לא מדובר שם על סיפור אהבה, אלא על סיפור גאולה. [בכלל, בעת שרפרפתי בספר על שמשון, שדיברתי עליו לא מזמן, ראיתי שם את התיזה של המחברת, שבמקרא אף אהבה לא נגמרת בטוב. זוגיות טובה תמיד באה מעבודה קשה ומכבוד הדדי, לא מאהבה. נשמע משכנע, מהמקומות בהם מוזכרת במקרא הפועל 'אהב'.]

מעפרה

New member
../images/Emo23.gif זוגיות ואהבה

"זוגיות טובה תמיד באה מעבודה קשה ומכבוד הדדי, לא מאהבה"? מעניין. נשמע גישה ריאליסטית. זאת אומרת, האהבה היא איזה גורם מתעתע שמפריע לבניית זוגיות?

hillelg

New member
זתומרת

שהאהבה היא גורם רגשי, והתבססות היחסים עליה בלבד, עלולה להוליך לצרות - כיון שרגש הוא דבר חולף (וזו הסיבה שאחוז הגירושין במדינות המערב הוא כל כך גדול). רק זכרי - אני מדבר על צורת הדיבור של המקרא, שמעבירה מסר מסויים. אין כמובן הכרח (גם לפי השקפת המקרא) שאהבה תוליך לצרות; אך כתיבה בצורה כזו שבכל מקום שמזכירה אהבה הזוגיות לא משהו - מעבירה מסר ולפיו התבססות יתר על אהבה כעל גורם יחיד במערכת הנישואין, עלולה להזיק.

hillelg

New member
רק הבהרה

ישנן במקרא פעמים רבות בהן מופיעה המילה 'אהבה' בהקשר חיובי (אצל יצחק ורבקה, אצל אלקנה וחנה, להבדיל אצל הקב"ה וכנסת ישראל, ועוד ועוד ועוד). הבעייתיות היא רק כשאהבה היא הסיבה (היחידה) המוזכרת לנישואין (כמו אצל שמשון, או אצל יעקב).

Idan91

New member
סליחה, אבל,

נושא הגיור של רות שנוי במחלוקת. שמעתי, אגב, שישנה מרצה באונ' חיפה שטוענת שלא קיים שם שום גיור.

למעלה