אספנות כלי מלאכה

גרשונוב

New member
יש כאן לא מעט כלים,

אבל נדיר למצוא כלים אקזוטיים בצורה יוצאת דופן, או כאלה שהם עתיקים ועתירי דקורציות.
כמו שאמרת - ההיסטוריה שלנו קצרה למדי (המלאכה היתה מרובה)

נזכרתי באוסף חביב שהיה תלוי בבית המלאכה של ידידיה ורדי.
איש מעניין ומבין גדול בכלים.

broadaxe

New member
אנסה לבדוק איתו

בהסתייגות: האיש משמש כיום מנהל של מוסד ממלכתי חשוב וזמנו לא בידו.
ממליץ לעקוב אחרי התערוכות של אוסף אדם ועמלו במוזיאון ארץ ישראל, מיסודו של פרופ' שמואל אביצור המנוח, גדול המתעדים של התרבות החומרית באזורנו.

גרשונוב

New member
נימה אישית

כלי עבודה די נפוצים בארץ משום שפרט לבעלי מלאכה, היה כאן ציבור גדול של אנשים שהסתמכו על עצמם בתפעול משקים.
בנימה אישית אני רוצה לציין את סבא שלי, שהיה אמנם נגר, אבל מכיוון שהיה מושבניק, הוא היה גם פחח, רצען, חשמלאי, מסגר ועוד ועוד.
גם כי היו לו את הכלים (תרתי משמע), אבל גם כי בעלי מקצוע נחשבו למותרות.

הנגריה שלו, דרך אגב, עדיין עומדת. יש בה מסור סרט גדול וחורק, מסור שולחן עם תמסורות עץ יפהפיות, הרבה אבק, שאריות עץ, וצפע שגר בפינה.

גרשונוב

New member
יפהפיות בעיני

רואים את התמסורות בתחתית התמונה.
כדי לחסוך במקום וכלים, מנוע אחד נוצל לכמה פעולות. כח הסיבוב שלו הועבר בעזרת גלגלי עץ ורצועות בד למסורים וכרסומים שונים.
אפילו שולב שם משהו עם שם חביב - "מסור שיכור". מסור עגול שהסתובב בשמיניות, כמו גלגל אופניים עקום, ו'אכל' חומר רחב יותר מעובי המתכת.

banani11

New member
פשוט מקסים!

ממש רגע שקפא בזמן :)
גרתי תקופה במושב ואני מכיר היטב את התושיה וריבוי היכולות של ותיקי הכפר. תענוג לראות את הכלים, והתמסורות - תאווה לעיניים.
האם זוהי תמונת מצב עדכנית? חלק מהכלים ראוי לטיפול משמר או לבית חם.. ואני בטוח שהצפע ישמח לעבור דירה!
אני גם מצטרף להצעה של אמנון לעזרה בניקוי או סידור המקום.

גרשונוב

New member
תודה גם לך על ההצעה,

ככה נראה המקום בשנים האחרונות, כל עוד לא יוסב למטרה אחרת.
הכלים ידניים כבר עברו דירה.
הצפעים מתחלפים מדי פעם.

Suki333

New member
הבנתי. לא ידעתי מה זה בכלל תמסורות.

ואני מבינה בקלות למה הן יפות בעיניך.
&nbsp

אמנון אלבז

New member
מנהל
איזה יופי של נגריה

אם תרצה יום אחד עזרה בלהשיב את המסור לתיפקוד אשמח לעזור לך בכך.

גרשונוב

New member
תודה על ההצעה,

המסור הזקן עוד עובד. רק דורש מתיחה קלה בכל פעם, והרבה תשומת לב לאצבעות.

כ חיים

New member
כלי מיוחד וכיום כבר נדיר

מתאר לעצמי שיש בבית מלאכה זה עוד כלים מעניינים למי שמתעניין בכלי עבודה.

אייור

New member
איזה מנוע מניע את כל היחידה הזו, חשמל או בנזין? אפשר תמונה?

אמנון אלבז

New member
מנהל
המנוע...

לא בהכרח שהיחידה נושא מנוע מקורי,הרעיון שכל גלגל יכול להניע את היחידה ובהרבה מקרים מכונית שעומדת על ג'ק מניעה את היחידה, במקרה הזה כשמדובר על יחידה שפעלה בנגריה אני מהמר על מנוע חשמלי תלת פאזי.

broadaxe

New member
מנועי טרנסמיסיה

השיטה העתיקה היתה להעביר ציר לאורך הקיר בחלקו העליון מתחת לגג, שלאורכו מותקנות גלגלות בקוטר קטן. מהגלגלות היו מורידים רצועות תמסורת שהפעילו את המכונות השונות, וניתן היה להזיזן לפי צורך בעזרת מוט מיוחד. זה פטנט עתיק מאד שקיבל תנועה מגלגל מים או טחנת רוח. במהלך המהפכה התעשייתית המכונות הלכו והשתפרו, הפכו לנפוצות בהרבה והופעלו במנוע קיטור ומאוחר יותר במנוע דיזל. שני אלה מפתחים מומנט הרבה יותר גבוה משל מנוע בנזין לפיכך מתאימים יותר להפעלה כמנוע סטטי שצריך להסתובב במהירות קבועה ונמוכה יחסית (אם כי היה שימוש גם במנועי בנזין ואילתור המכונית שאמנון כתב עליו מוכר עד היום ובשימוש בעיקר בארצות העולם השלישי).

גרשונוב

New member
אמנון הימר נכון ומדובר במנוע חשמלי,

כשגרתי במושב, לוח החשמל של הנגריה סיפק כח למבנים נוספים, אנשי חברת החשמל האומללים שבאו לקרוא את המונה נאלצו לטפס על קורי עכביש.
הכל כמובן, בליווי צמוד שלי. גם מפאת הלכלוך, וגם כי רק לי היה דיבור עם הצפע.
בביקור הבא במקום אשתדל לזכור לצלם עוד תמונות.

אני מכיר את תמסורת הציר, ראיתי כאלה בבתי מלאכה עתיקים בחו"ל.
רעיון מאוד מעניין של כח מכאני ש"זורם" לאורך הקיר. קצת כמו השימוש בלחץ אוויר בבתי מלאכה של ימינו.

למעלה