אנטיוכוס

אם כך אין ביננו מחלוקת בעצם

אחח, כמה חבל לסיים כך ויכוח טוב.....

אטיוד5

Active member
משום ..

שלא כולם כולם בעלי מכוניות, יש לקיים תחבורה ציבורית גם בשבת, אבל במתכונת מצומצמת מאוד. כדי לספק את הצורך של מעטים שאין להם מכוניות. השאלה היא כמותית בלבד. כלומר, יש עדיין מספיק אנשים בלי רכב על מנת להצדיק קיום תחבורה ציבורית בשבת. ותמיד יהיו. יש גרעין קשה של אנשים שאינם מסוגלים לנהוג בעצמם. נכים לדוגמא.

המוזרה

New member
נכון

יש במדינה שלנו חוק שעות עבודה ומנוחה, כך שכל אחד זכאי לשעות מנוחה ולא יעבוד שבעה ימים בשבוע. אני מסכימה שזה לא חייב להיות שבת, אבל לדעתי זו צריכה להיות בחירה של העובד ולא כפיה משום כיוון

גנגי

New member
והא ראיה:

דתיים רבים חיים - מבחירה חופשית - בארצות ניכר, שם אינם יכולים לכפות את דעתם או את תפיסת ההלכה על הסביבה, ואינם מעלים בדעתם לעלות לישראל, מדינה יהודית. אבל משעה שהם בארץ, הם כופים את דרכם על אחרים,רק משום שגם הם יהודים. כלומר - אילמלא יהדותנו לא היו כופים עלינו את כל הדברים שכופים כיום. והערת אגב - גם בעניין ההתייחסות לזכויות של אחרים בעניינים שמנוגדים להלכה אני רואה גוני ביניים - אני מכירה אנשים שצועקים "שאבעס!" ויורקים על מי שנוסע בשבת, אני מכירה כאלה שמתעלמים ממי שנוסע בשבת ומתעניינים בשלהם, אבל לא יסכימו שחברים יבואו אליהם בשבת במכונית, ואני מכירה גם כאלה שמתעניינים לאן נוסעים או מזמינים חברים לבוא אליהם למרות שהם יודעים שזה כרוך בנסיעה בשבת. אני מניחה שכמו בכל דבר - אפשר כך ואפשר גם אחרת. ועכשיו תצא השבת ויבוא הלל ויגיד לי שאני לא מבינה כלום.

אולי גם אני לא מבין כלום

דבר אחד שאני רואה בברור זה שהדת במופעה המסורתי, כלומר הזרם חסר הסובלנות ותומך הכפיה, נלחמת מלחמת מגננה. במדינת ישראל יש יותר ויותר חילוניים החשים בנוח לאכול חזיר ולא לצום ביום כיפור, יש יותר ויותר דתיים המתנגדים לכפיה דתית והמקבלים את הזולת כפי שהוא, גל החזרה בתשובה המסובסדת של ש"ס הולך ונחלש וגוברת נכונותו של הרוב להלחם על החופש שלו. יותר ויותר חרדים שהשתמטו חשים צורך להתנצל על שהם לא משרתים בצבא, ובמקביל תומכי הכפיה הדתית חשים צורך להוכיח שפלורליזם הוא בעצם כפיה ליברליסטית כדי להוריד מעצמם את אות הקין הזה. לא נעים לאמר... אבל אנחנו הולכים לקראת חברה טובה יותר ויותר. ממש לא נעים.

renjintso

New member
"הזרם חסר הסובלנות ותומך הכפיה"

אינו הדת במופעה המסורתי. חוסר הסובלנות התפתח כתגובה לתופעת החילון, ולכן זו מלתחיל היתה מלחמת מגננה. אני בכללא בטוחה שזה מוביל אותנו לחברה טובה יותר, אבל מילא. אתן מפספסות כאן משהו (גנגי, טל, ועוד). הויכוח אינו על המרחב הפרטי אלא על זה הציבורי. גם אם בבחיורת הבאות, אגודה תזכה ב58% מהקולות, ספק רב אם ישלחו פקחים לבדוק מה יש לכן במקררים. גם בכלל לא בטוח שיאסרו עליכם לנסוע ברכבכן הפרטי בשבתות ומועדים. במרחב הציבורי תמיד יהיה אלמנט מסוים של כפיה, כי כל אחת מאיתנו רוצה להעניק צביון מסוים למקום שהיא חיה בו. מכאן נובע האיסור ללבוש (לחבוש?) רעלות בבתי-ספר, מכאן מגיעה הנורמה האוסרת עלינו להסתובב ערומים ברחוב (לא חוצפה? אני רוצה לחשוף את גופי בפומבי, מפיתום החברה כופה עלי להתלבש?), ומכאן גם רוב החקיקה הדתית. כלומר: ההתנגדות של מגזרים מסוימים ללבוש חשוף היא לא כי זה גורם להם לעבור עבירה (זה טיעון קצת דבילי, עמקולכבוד), אלא כי נורמות לבוש יוצרות צביון מסוים, עליו הם מעוניינים להשפיע. מאד טבעי בעיני שנשים שהיגרו למה שהן רואות כמדינה יהודית, ירצו להשפיע על מה שהוא בעיניהם הצביון היהודי שלה. זה מאבק לגיטימי, אם הוא נעשה בדרכים דמוקרטיות. המאבק נגד השלטת צביון כזה לגיטימי לא פחות.

קרדיט מופרז ליהדות במופעה המסורתי

היהדות במופעה המסורתי (איזה ביטוי מסורבל), מהרגע שהופיעה על במת ההסטוריה, גילתה חוסר סובלנות מוחלט. פונג יו לאן, חוקר הפילוסופיה הסינית, נשאל פעם מה הן לדעתו התרומות העיקריות של המערב לתרבות העולם, הוא הרהר לרגע וענה: מדע יווני ופנאטיות יהודית. הרבה לפני שהופיע החילוני הראשון הוציאה היהדות להורג נשים נואפות, השמידה את העמלקים, גיירה בכוח את האדומים, הפכה את הגבעונים לחוטבי עצים ושואבי מים, שחטה מתייונים ועד כהנה וכהנה, ושנות גלות ארוכות לא הועילו על מנת לצנן את הלהט, לאורך תקופת הגלות לא היו בידי הקהילה היהודית הסמכויות על מנת לסקול את בניה אך באמצעיה הצנועין היא הפליאה לעשות. כדוגמא ניתן לקחת את מקרהו המתועד היטב של אוריאל דה קוסטה אשר העז לצאת כנגד התפיסה היהודית המקובלת, הוא הוחרם על יד קהילת אמסטרדם, ועקב ביותתו מנודה מהחברה הנוצרית כיהודי הוא הגיע לכלל יאוש שהביא אותו לבקש מחילה מהקהילה, הרבנים דרשו ממנו לא רק להתוודות על חטאיו בפומבי אלא גם לספוג ל"ט מלקות ולשכב "כאסקופה הנדרסת" על סף בית הכנסת כשכל בני הקהילה עוברים ודורכים על גופו במחווה של השפלה. זו דרכה של מה שכיניתי "היהדות במופעה המסורתי", וכל הדוגמאות שהבאתי לקוחות מהעולם שבטרם תחילת החילוניות. הבטחון שלך שלא ישלחו פקחים לבדוק את תכולת המקררים היא השערה בלבד. הנטיה של אותו פלג ביהדות (שלשמחתי הולך ומתמעט גם בקרב שומרי המצוות) היא לשלוט בכל פן של החיים שניתן לשלוט בו, ומי שחושב שהדברים הישתנו מאז 1640 (בה שם דה קוסטה סוף לחייו מעוצם ההשפלה) מוזמן לבדוק את המונח "משמרות הצניעות". הלוגיקה הפנימית של אותה תפיסה ביהדות היא שדמוקרטיה, ליברליזם, פלורליזם וחופש הפרט הן אידיאולגיות מתחרות, אידיאולוגיות יריבות. גגלי בראשך את הנקודה הזאת וראי לאן זה מוביל.

hillelg

New member
יצאה השבת

את לא מבינה כלום.
סתם, הייתי חייב. שוב, אנחנו נוגעים בנקודה של תוכן האידיאולוגיה. ראי מה שעניתי לעידן בעניין. אכן, בעם היהודי (לפי האידיאולוגיה הדתית) ישנה ערבות הדדית. בדיוק כשם שישנה ערבות בין כל אזרחי העולם (לפי האידיאולוגיה הפמיניסטית) שלא תהיה אפליה של נשים, וכו' וכו'. ולגבי גוני הביניים - מדובר בשאלה של התמודדות מול המציאות. האידיאולוגיה היא X, המציאות היא Y, ועכשיו מה עושים? יש הטוענים שאילו יצעקו, זה יעזור - או לפחות יראה שאכפת להם. יש הטוענים בתגובה, שזה רק מזיק - ובכל מקרה זו לא דרך נכונה לפעול. ועוד ועוד. אגב, הרב צבי יהודה קוק היה ידוע בהתנגדותו לכל כפייה דתית (שוב - מטעמים חינוכיים ומעשיים, ולדורנו. כך להבנתי). הוא אף הצטרף בזמנו לליגה נגד כפייה דתית, אבל פרש מהר מאוד משהוברר לו שזו ליגה פוליטית לחלוטין, ויותר אנטי-דתית מאנטי-כפייה.

hillelg

New member
עידן

ודאי שיש הבדל בסוג הכפייה; והוא נובע ישירות מההבדל באמונה. אדם כופה על חברו רק את האידיאולוגיה שלו, וזה דבר טריוויאלי ביותר. מכיוון שהאידיאולוגיה החילונית אומרת באופן כללי 'שכל אחד יעשה מה שבא לו, אבל לא על חשבון השני', באופן טבעי הכפייה תתמקד רק בדברים שמתנגשים עם רצונותיהם של אנשים אחרים; כמו הסיפור עם המן ומרדכי. אבל אפעלפיכן, קיימת בפועל כפייה רבה - רבה יותר מהכפייה הדתית הקיימת, יחסית לזו ה'אידיאלית' מבחינת הדת. מבחינת הדת היהודית, ישנו דין של ערבות הדדית; כמו הסיפור המפורסם על הקודח בתאו בספינה. לכל יהודי אכפת (או אמור להיות אכפת) אם האחר מקיים את חובתו המוסרית של העם. לאור זאת, הכפייה הדתית בפועל כיום, היא מזערית; וגם החוקים הדתיים שרוצים כל מיני ח"כים להעביר, מתמקדים אך ורק בפרהסיה הציבורית. לעומת זאת, החקיקה החילונית כופה על הדתי פעמים רבות, והדבר הוא בלתי נמנע, כפי שכבר פירטתי. מלחמת תרבות פשוט לא יכולה שלא להתקיים, בין אידיאולוגיות שונות הקיימות ביחד (וכאמור - שתיהן כופות, בשאיפה, כל אחת את האידיאולוגיה שלה). ובתשובה לטל, לגבי פשרות כגון חוזה וסטפליה. הדבר דומה מבחינות מסויימות לחוזה שביתת הנשק של 49', או להסכם ה'סטטוס קוו'. זו הפסקת אש, שאומרת: אף אחד לא יכול לנצח, ומלחמה ביננו רק תזיק לשנינו. אז נקבע איפה אנחנו עומדים עכשיו, ונגיד שזה יהיה הגבול. אין כאן שום דבר מקודש או צודק, אלא פשוט מדיניות חכמה. כמו בהסכם שביתת הנשק: כאן הפסיקה המלחמה, אלו העמדות שלנו, אז לא נתקדם ולא ניסוג. אך אין לכך שום עניין לשאלה האם יש דבר כזה, אידיאולוגיה לא כופה.

masorti

New member
אני רוצה להזכיר לך...

שהשר פורז בהיותו ח"כ הציע בכנסת הצעת חוק לאסור את השחיטה הכשרה במדינת ישראל. אני מדגיש, לא מדובר על התרת שחיטה טריפה במקביל לכשרה, אלא איסור השחיטה הכשרה. (כמובן שבתירוץ של צער בע"ח) אז אל תספר סיפורים שלא מדובר על ניסיון לכפות את תפישת העולם החילונית על הציבור הדתי. נ.ב. הצעת חוק זו הוצגה גם באתר האינטרנט של "שינוי" (הצעה מס' 1 בסעיף בע"ח) עד שמישהו שם הבין שעדיף להסתיר את הבושה.

קודם כל ברוך הבא ../images/Emo24.gif

חידשת לי ותודה לך על כך. מכך נובע שאכן יש בארצנו מגמות של כפיה חילונית. אני מעריך (ולא מביע משאלה, חס וחלילה) שאילו היו החילוניים בארץ שולחים נציגים לכנסת על מנת לאסור תפילות ותפילין, היו שני הצדדים נפגשים בסופו של דבר באמצע ומסכמים שאין כפיה חילונית ואין כפיה דתית, מונעים סקילת נואפות למוות בבני ברק ומונעים רגימת עוטות שביס בשפיים ומציגים את הליברליות כפשרה בין שני המחנות ובא לציון גואל. שבת שלום

Idan91

New member
*תירוץ* של צער בעלי חיים?

אולי זה באמת בגלל צער בעלי חיים?

or99

New member
אלא מה...

שתהיה כפייה ללא סיבה? בוודאי שישנן סיבות לכפייה החילונית המועטת, כשם שישנן סיבות לכפייה הדתית. אני אכפה עלייך שלא לנסוע באוטובוס בשבת מסיבה שאינך מסכימה איתה, והם מעוניינים לכפות עלי שלא לשחוט מסיבה שאינני מסכים לה.

Idan91

New member
אתה לא מסכים

עם העבודה ששחיטה כשרה, כפי שהיא מתעללת כיום, היא אכזרית באופן מיוחד או שאתה לא מסכים שסבלם של בעלי החיים הוא בעל חשיבות מספקת לכינון חוק?

or99

New member
האפשרות השנייה. כלומר...

יכול להיות שבשיטות אחרות (הלם חשמלי וכד') יגרם סבל מופחת, אבל בוודאי שערך זה אינו גובר על הערך הדתי של אכילת בשר כשר, ולכן אני מתנגד לחוק.

Mנטה

New member
שחיטה כשרה היא השחיטה הכי הומנית

שהכי פחות סבל נגרם לחיות אם משתמשים בה. עידן, אם תמשיכי לראות סרטים של אנשים שלא מבינים בזה = תמשיכי ללמוד דברים מוטעים. נסי פעם להבין את הצד השני
(זה לא אישי, זה פשוט חוזר על עצמו כל פעם שהנושא עולה איפשהו, והכל תוצאה של בורות
)

קצת פחות בטחון עצמי...

דבריה של עידן אינם תוצאה של בורות. עקבתי מהצד אחרי הדיונים שנערכו כאן אודות שחיטה כשרה לעומת שיטות טביחה שונות ומשונות באירופה. ככל הידוע לי השיטות שעליהן הצבעת בדיון ההוא אסורות היום במסגרת האיחוד האירופי והתקן שלהם מחייב שיטות הריגה מיידיות תוך קביעת זמן מקסימום מרגע ההפעלה ועד רגע המוות. השחיטה היהודית בפירוש גורמת לסבל רב יותר מעצם אורך הזמן שעובר מרגע שיסוף הגרון, דרך הפסקת הגעעת חמצן למוח ועד המוות הביולוגי. אני מסכים איתך שקיימת בורות בציבור בתחום הזה, אבל לא בדיוק בצד של עידן...

Idan91

New member
עלפי מה את קובעת שעמותה

שפועלת ספציפית נגד הדברים האלה, לא מבינה בזה?

Mנטה

New member
כי זה מאוד מגמתי

אף אחד לא בדק את זה לעומק. אני לא רוצה להיכנס לדיון הזה לעומק כי אני לא מחזיקה מעצמי מומחית, אבל אני שמעתי את הטענות של אותה העמותה ושל אותם האירופאים וכו', והלכתי ושמעתי גם את הטענות של מצדדי השחיטה הכשרה, ואחרי שהשוויתי נתונים בעצמי, השתכנעתי שכל אותן פעילויות של העמותה מבוססות על דברים שהם רואים בחו"ל, ושבחו"ל הדברים מאוד מגמתיים ונשענים על בורות גדולה כלפי השחיטה היהודית. או במלים אחרות, הבסיס לכל הענין הזה כל כך רעוע שחבל על הזמן להתעסק אתו בכלל.

הבסיס לא רעוע בכלל

את מוזמנת לבדוק באינטרנט את חוקי האיחוד האירופי הנוגע לשחיטה ולהשוות אותם לדיני היהדות. מי שרוצה לדעת את האמת יכול למצוא אותה בשתי שניות של חיפוש. מי שרוצה להמשיך להיות בטוח ששיסוף הגרון והנחת הבהמה לגסוס מאובדן דם הוא שחיטה הומנית יכול להימנע מלחפש ולגזור שחבל על הזמן להתעסק עם זה בכלל

למעלה