אל תחשבו על חאלב

DogsPCI

New member
. ועורך להוסיף לך...

"
"אם יש טעם להבין מדוע ניצלתי דווקא אני, מתוך אלפי בני אדם אחרים – אני סבור שבראש ובראשונה בזכות לורנצו היה הדבר. ולאו דווקא בגלל עזרתו החומרית. הרבה יותר משום שביחסו אלי ובמעשיו, בהתנהגותו הפשוטה ובטוב לבו הזכיר לי מדי יום שעדיין קיים עולם אנושי וצודק מעברה השני של גדר התיל. שמחוץ למחנה יש אנשים בעלי לב ויש ערכים טהורים. שלא הכל מושחת ואכזרי. שקיים עולם שהשנאה והפחד זרים בו. אמנם כל אלה מעורפלים ברגע זה, רחוקים ולא מובנים, אבל כדאי להתאמץ לשרוד כדי לשוב לחיקם." - פרימו לוי מתאר את מצילו, לורנצו פרונה, חסיד אומות העולם.

יחסה של רוב האוכלוסיה המקומית ליהודים בתקופת השואה היה נגוע באדישות או בעוינות. רוב האנשים צפו כיצד שכניהם זה מכבר הוצאו מבתיהם, נשלחו או נרצחו במקום; חלקם שיתפו פעולה עם הרוצחים; רבים הרוויחו משוד רכושם של היהודים. אולם בעולם של פשיטת רגל מוסרית וערכית, היה גם מיעוט קטן של אנשים אשר אזרו אומץ יוצא דופן על מנת לשמור על ערכי המוסר שלהם. אלו הם חסידי אומות העולם. הם עמדו בניגוד מוחלט לזרם המרכזי של אדישות ועוינות שהיה שכיח בזמן השואה. בניגוד לסובבים אותם, מצילים אלו ראו ביהודים בני אדם וסברו שיש להם מחויבות מוסרית כלפיהם.
רוב המצילים היו בתחילה עומדים מן הצד, כמו סביבתם. במקרים רבים חל המפנה כאשר למדו על גירוש ורצח היהודים. הם עמדו מנגד בזמן שזכויותיהם של היהודים נשללו ורכושם הוחרם, אך היה קו אותו לא היו מוכנים לחצות - נקודה מסוימת בה החליטו לפעול. בניגוד לאחרים, הם לא היו מוכנים להשאר אדישים ולהמשיך להתקרנף לנוכח ההקצנה של הצעדים נגד היהודים. במקרים רבים היו אלו היהודים שפנו ללא-יהודים על מנת לקבל עזרה. חשוב לזכור שהיו אלה לא רק המצילים שהפגינו תושייה ואומץ לב, אלא גם היהודים אשר נאבקו בכל דרך על מנת לשרוד. וולפגאנג בנץ, שחקר בהרחבה את הצלת היהודים בזמן השואה כתב שלמשמע סיפורי ההצלה הניצולים עלולים להצטייר כמושא להצלה ולחסדו של המציל, ואולם "הניסיון לשרוד במסתור היה, לפני הכל, עמידה עצמית איתנה והפגנת התנגדות יהודית כנגד המשטר הנאצי. רק מעטים הצליחו בהתנגדות זו".
כשהיהודים התדפקו על דלתותיהם, העומדים מהצד נאלצו לקבל החלטה מיידית. בדרך כלל היתה זו מחווה אנושית אינסטינקטיבית, אשר נעשתה מתוך דחף רגעי, ושאולי רק מאוחר יותר הבשילה להחלטה מוסרית. לעיתים היה זה תהליך הדרגתי שבו מעורבות המצילים בעזרה ליהודים הנרדפים עלתה בהדרגה עם הזמן. ההסכמה לתת מסתור בעת פשיטות או מעצרים – מתן מקלט זמני ליום או יומיים עד אשר ימצא מקום אחר – התארכו להצלה שנמשכה חודשים ואף שנים.

המחיר שמצילים שילמו על מעשיהם היה שונה ממדינה למדינה. במזרח אירופה, הגרמנים הוציאו להורג לא רק את מי שהסתירו יהודים, אלא גם את בני משפחותיהם. בכל מקום נתלו הודעות אשר הזהירו את האוכלוסיה המקומית לבל תסייע ליהודים. באופן כללי, הענישה במערב אירופה היתה פחות קשה, אף כי גם שם התוצאות יכלו להיות טרגיות. אחדים מחסידי אומות העולם במערב אירופה נאסרו ונשלחו למחנות ונספו שם. יתרה מזו, לנוכח האכזריות בה נרדפו היהודים והנחישות של רודפיהם לצוד אותם עד האחרון, אין ספק שאנשים פחדו שאם יסייעו לנרדפים, יפלו גם הם קורבן לאותה ברוטליות. כתוצאה מכך, חיו המצילים והניצולים בפחד מתמיד מחשש שיתפסו. מעליהם ריחפה הסכנה של הלשנה או הסגרה מצד שכנים או משתפי פעולה. כל אלה היקשו עוד יותר על אנשים רגילים להפר את המוסכמות והכללים. אלו שבחרו להסתיר יהודים נאלצו להקריב את חייהם היומיומיים ולקיים אורח חיים מחתרתי – פעמים רבות בניגוד לנורמות המקובלות של החברה בה חיו, ולחיות תחת פחד ואימה מפני הלשנה והסגרה.

רוב המצילים היו אנשים רגילים. חלקם פעלו מתוך הכרה פוליטית, אידיאולוגית או דתית. אחרים לא היו אידיאליסטים, אלא אנשים פשוטים שגורלו של האחר נגע לליבם. במקרים רבים, הם לא תכננו להפוך למצילים ולא היו מוכנים כלל לרגע בו יצטרכו לקבל החלטה כה מרחיקת לכת. הם היו אנשים רגילים, והאנושיות המובנת מאליה שלהם צריכה לשמש לנו לדוגמה.

עד היום, יד ושם הכיר בחסידים מ-44 מדינות ולאומים. מדובר בקבוצה מגוונת: יש בה נוצרים מכל הכנסיות והכתות, מוסלמים, ואנשים חילוניים; גברים ונשים מכל הגילאים; החסידים באים מכל השכבות החברתיות – משכילים ואיכרים חסרי השכלה, אנשי ציבור לצד אנשים משולי החברה, עירוניים ואיכרים, מכל קצוות אירופה, מכל המקצועות -- מרצים באוניברסיטאות, מורים, רופאים, אנשי כמורה, נזירות, דיפלומטים, פועלים קשיי-יום, משרתים, לוחמי מחתרת, אנשי משטרה, איכרים, דייגים, מנהל גן חיות, בעל קרקס ורבים אחרים.

חוקרים ניסו לאפיין את החסידים ולזהות מיהם אלו שסביר יותר שיושיטו את ידם לעזור ליהודים או לאנשים נרדפים. חלקם טוענים שהחסידים הם קבוצה מגוונת של אנשים אשר הדבר היחיד המשותף להם הוא אנושיותם ואומץ הלב אשר הפגינו בכך שעמדו על ערכי המוסר שלהם. סמואל אולינר ופרל אולינר הגדירו אישיות אלטרואיסטית. על ידי השוואה והנגדה בין מצילים לבין עומדים מהצד בזמן השואה, הם הצביעו על כך שמי שבחרו להתערב, התאפיינו בתכונות אופי של אמפתיה ותחושה של חיבור לזולתם. נחמה טק שחקרה מקרי הצלה רבים, מצאה שרבים מבין המצילים היו אינדיבידאוליסטים שהיה בדמותם משהו שהעמיד אותם בשולי החברה. העצמאות שהפגינו אפשרה להם לפעול בניגוד למוסכמות ולאמונות המקובלות.

בזמן השואה, מי שעמדו מנגד היוו את הכלל, ואילו החסידים היו היוצאים מן הכלל. אך דווקא המיעוט הזה מלמד אותנו שתמיד קיים במידה זו או אחרת חופש בחירה, גם אם נדרשים אומץ בלתי רגיל כדי לממש אותו. הצלת יהודים לא היתה בלתי אפשרית, אך המחיר יכול היה להיות גבוה מאד, וההחלטה לשלמו אינה מובנת מאליה ודרשה תעצומות נפש גדולות ועצומות."

מתוך הערך - חסידי אומות עולם. אתר יד ושם.

http://www.yadvashem.org/he/righteous/about-the-righteous

יום טוב
.

puma141

New member
קראתי

את הקטע הראשון. הוא העלה לי דמעות.
  • אני אקרא הכל , וזה הכי במקום מה שכתבת.
  • בלי תרגומים בבקשה...

DogsPCI

New member
הלו מתח, לא אישי... רק תופס עליך טרמפ :).

&nbsp
ברגש... אמת לאמיתה.
&nbsp
&nbsp
אני חושב שאם היית מרגיש את האמת לאמיתה - היית בוכה 24/7.
&nbsp
אנחנו מאפשרים לעצמינו להרגיש את זה אולי - דקה שתיים פה ושם.
אחרת, היינו משתגעים...
&nbsp
&nbsp
ואולי אם היית משתגע, היית גם פועל לעשות מעשה - כדי להפסיק את השגעון הזה שאתה חי בו. או לפחות מוכן לעשות אותו, או מבין שיש צורך לעשות אותו - ומשם... זה כבר תלוי ב - אומץ לב.
&nbsp
&nbsp
ושוב. לא נכתב כלפיך אישית. אלא לכולנו. אף-אחד מאיתנו - לא מרגיש.
לא באמת... ובטח לא באמת לאמיתה:
&nbsp
ואהבת לרעך - כמוך.
&nbsp
&nbsp
תרגיש 24/7. ובמינימום, דמיין 24/7.
&nbsp
ואז האמירות - מאחוריהן אנחנו מתחבאים... החוסמות אותנו ממעשה, ודרכן אנו מתרצים לעצמינו את האפסיות שלנו - תעלמה.
&nbsp
&nbsp
אבל בראש ובראשונה יש לשאול... האם ילד סורי, חף מכל פשע - הוא רעי?
&nbsp
שוב, לא אישי. נכתב גם עבורי.
&nbsp
&nbsp

בוודאי שנוכל להרים קול צעקה הבעיה

צריך להבין את האופי הערבי.
מכיוון שאנחנו מדינה קטנה, הם יתאגדו לחסל את המדינה, ונראה אותך עושה משהו נגד מליוני מוסלמים שטופי שינאה.

העובדה הברור היא כאן שהעולם הערבי לא מתערב, אז למה אנחנו, שכולם שונאים אותנו בשינאה בוערת, נתערב ? מזוכיסטים ?

puma141

New member
אני קוראת כאן חלק מהתגובות

ובאמת נדהמת.
ואני אגיד מאוד בזהירות- זה כאילו תשובה בעצם, ללמה לא עזר לנו העולם בשואה.
אבור לנו לבוא בתלונות בכלל! גם להם היו אינטרסים ופחדים...
אז סבבה, זה מה יש? אל תאשימו, אל תלינו על אף אחד.......תחיו עם הצביעות עם השקר עם ההתחסדות שלכם שעוזרים רק למי שקל לעזור לו.
מעבר לכל זה- לא דברתי על עזרה "מזוכיסטית" מבחינת ישראל.
דיברתי על מודעות, על נסיון לפחות להכניס מודעות למי שכן יכול לעזור,
או לפחות להוציא אותו מהשבלול המטופש שהוא נמצא בו, המקום הנוח שלו
זה שבמקרים קטנים מאוד אפילו זניחים יחסית למה שקורה בסוריה- מזדעק על ה"עוולות" שנעשות לעם אחר.
זה שמשלם כסף כדי שיהיה לו את מי להפליל , את ישראל למשל.....רק כדי להראות שהוא הומני מתחשב מבין ומנסה אלק לעזור.
איפה הם היום? איפה הכח שלהם? איפה האכפתיות....?
אני חושבת שבגלל העבר שלנו יש לנו הרבה כח להשפיע, מה שאנחנו לא עושים...

אבל מיציתי את הנושא, כל אחד מושך לכיוון אחר ממה שהתכוונתי אני....
אז שפירוש- עד כאן? :)

בנושא הזה אני מסכימה איתך בכל מילה

באמת.
אף אחד כאן לא מדבר על לשלוח כוחות לעזרת המורדים או כוחות אסד. בסך הכל, יש דרכים רבות לגלות סולדיריות כלפי העם הסורי שסובל כבר כמה שנים ממלחמת אזרחים איומה ונשים וילדים שם נטבחים ואף אחד לא פותח פה ולא זועק ולא צורח, אבל על שאר הבלי העולם הזה, הפיד בפייסבוק מלא ומתפוצץ על כלבים עזובים ונטושים, על חתולים מתכרבלים, על תמונה כאן ועל פסל שם, ועל מטוסים שהגיעו או לא הגיעו, ובקיצור מה לא. לא מדובר רק על הפגנות בכיכרות. הציבור הישראלי כבר לא ייצא לרחובות גם אם לא יהיו לו גרביים לגרוב... אבל בהחלט אפשר לפעול יותר במישור הבינלאומי. בתקשורת ובמדיה ובכל אמצעי שרק ניתן. כן, אפשר לזעוק זעקה ולהראות שאיכפת לנו ולא בגלל שאנחנו מפחדים שזה יגיע גם אלינו, אלא דווקא ממקום של עוצמה וכוח להראות ולגלות חמלה. וכן, חמלה זה מצרך יקר ונדיר עכשיו בארצנו.

puma141

New member
האמת שרק שם מתעוררים.....

עולם צבוע ומזורגג.
ראיתי כמה מונולוגים של סורים שחיים שם, והטענה העיקרית שלהם היא כלפי העולם...
כ"כ בצדק. כואב לראות את זה...הם בגיהנום! מי שיכול לעשות חייב לעשות משהו!
לעצור את פוטין מלטבוח ככה בני אדם, אזרחים.
בעיני יחפה? האשם העיקרי שההיסטוריה תשפוט אותו בעיני הכי לחומרה שיש-
מר אובאמה. אני באמת ממש בזה לו, לצביעות שלו, להתחסדות שלו ולריקנות של האיש הזה.
הוא יכול היה לעצור את זה-בקלות רבה.

אז מה?...

- כולם טעו פה בשרשור בהבנת כוונותיכן?
&nbsp
- אולי היה כדאי לציין זאת מראש? (או לכל הפחות כשזה התחיל ללכת לכיוון הזה?)

את יודעת...

אנו היהודים לא רק שמתפללים על שלום עם ישראל.
אני מתפללים על שלום העולם.
&nbsp
אז בבקשה, הנה הצעקה לאקטיביות בדמות - תפילה.
אני חושב שזה המינימום.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
מתי מתחילים, פומה?

puma141

New member
יש לי

את התפילות שלי לשלום העולם......
יופי שאתה עושה את זה.

puma141

New member
סליחה-

אתה פשוט טיפש. נעל!

*רוזי אני אלך אם את רוצה. אל תטרחי :)*

puma141

New member
אטימות מובילה להגדרות-בעיקר של ימין שמאל

בימים אלו...:)
נוח לך? תחשוב ימין שמאל ועד.....לפעמים המח בנוי בצורה של "איפה אני מקטלג את זה".
אצלי פחות.:) משתדלת.
לא מכירה אותך- אז לא הבנתי שזה הומור, סורי.
למרות שבעיני- זה לא ממש "הומור". עדיין זכותך.

וואווווו

זה אחרי טיפש, נעל...
מבחר ממתקים מהמטבח שלך.
הראש שלך מקובע לגמרי, כי אם את חושבת שמי שכותב כיום בפורום מהסוג הזה דברים כאלה באמת מתכוון אליהם. כלומר, רק ראש מקובע כמו שלך מגיע למסקנה הזו.

puma141

New member
טוב.

זוז.......:) אין לי חשק/כח לאנרגיה השלילית שלך.
התנצלתי על הטיפש.
*למרות שכאן הוכחת שלא ממש טעיתי* :) סורי

עכשיו הפסקה בעבודה

לא התנצלת לרגע, אם למה שכתבת קוראים התנצלות, אז כנראה שאת ואני מדברים שפות שונות.
השיטה של להפיל תמיד על בן השיח את הבעייתיות שבתקשורת או בתגובות מתחילה לשעמם. כמה אפשר להיות צודקת, גם כשאינך צודקת.
אבל, תהני. אני למשל לעולם לא אכנה אותך בכינויי הגנאי שבחרת לכנות אותי, וכשמעירים לך בעדינות שלא קראת נכון, מן הראוי לרדת מהבמה בכבוד.
אנרגיות שליליות, מה יהיה מחר? סוכרים, שומן, ירקות.

למעלה