בספר הזה מדובר על האלכימיה האמיתית.
האלכימיה האמיתית - הפיכת הנשמה (עופרת) לעילאית, למתפתחת רוחנית, יוצאת מהמחזור ולטובה (זהב). האלכימיה היא התפתחות רוחנית. אז כיצד הפך דבר רוחני זה לחומריות? כידוע לרוב, האינקוויזיציה תפסה מכשפים ו"כופרים", רובם אפילו לא חוטאים.. כמובן שזאת מכיוון והכנסייה רצתה להיות החזקה ביותר. לכן, במהירות היא רצתה לדון לדין מוות את האלכימאים שחיו באיזור ; אבל.. בפיקחות, כפי שהם פיתחו את עצמם, הם בסה"כ הראו לאותם אנשי דת את הקסם-המדעי של פיתוח עופרת לזהב. הכנסייה לא שקלה פעמיים, ולכן חננה אותם - בתמורה לאותו זהב. אם אני לא טועה, עד היום הם מוזכרים ע"י הנצרות כאנשים צדיקים. עד היום הרבה אנשים, לכן מכירים אותם לפי המיתוס שבזכותו חיו. בקשר לאליקסר, סם החיים - לא אוכל להרחיב. הפילוסופר סטון היא גם כן סוג של סימבול.. אם אין לך בעיה לשלם הון גבוה ולהקשיב למוזיקה של אדם אנטישמי בשם וגנר, תגלי שבין השאר הוא מדבר על ההולי גרייל (הגביע המקודש). מדובר במיתוס אירופאי, בריטי.. קשה לי להאמין שמקורותיו נוצריים. בכל מקרה, הוא מזוהה עם המלך ארתור (הזדמנות לשאול - האם ארתור היה נוצרי?) והאבירים. למיטב הבנתי, מי ששתה ממנו.. הפך לבן אלמוות. כן, מדובר באבן החכמים. או שאבן החכמים מסמלת כלי מוחשי שעוזר להגיע להתפתחות רוחנית גבוהה מהרגיל, כאשר הכוח טמון בכלי - או שמדובר בכלי שנמצא בפנים הבנאדם, שממנו הוא ניזון. אדם שדנתי עמו פעם במירק דיבר איתי על הספיר אוף דסטיני (חנית הגורל), והוא העלה בפני תאוריה מעניינת ביותר - אלו ארבעת הפילוסופר סטון: האקסקליבר (חרב) ההולי גרייל (גביע) הספיר אוף דסטיני (הוא טען שמדובר במטה, למרות שהוא מזכיר לי יותר חרב..) והמגן של אבלון (הזדמנות נהדרת לשאול - מה זה? הוא טען כי זהו הפנטאקל..) ישנן כמה דרכים להפוך לזהב - אך המוכרת עליי ביותר, זאת אשר הופיעה במיתוסים רבים כגון סיפור הבריאה הוויקני, וגורם לחיים - חיבור בין השלילי לחיובי. נ.ב: פאולו קואלו בהחלט סופר טוב ועמוק.. ולמיטב הבנתי, יומנו של מכשף הוא כן סיפור אמיתי.