אירוח ביום ראשון

strahd

New member
אני שקלתי לעשות את זה

אבל הוא לא יעשה את זה. בטח יחשבו שזה מה שיקרה ובפרק האחרון של ה-6 הוא יופיע עם חרב בוהקת ועיניים אדומות וכולם יפערו את הפה. ואז נצטרך לחכות עוד 5 שנים לספר השביעי והאחרון.

mentta

New member
ד"א-

אתה באמת חושב שהשביעי יהיה האחרון? לפי מה שהבנתי לא היו אמורים להיות אפילו חמישה, אבל מרטין הבין שהוא לא יצליח להגיע לסוף הסיפור (עד כמה שלסיפור כזה יכול להיות סוף) בפחות ספרים, במיוחד אחרי שהוא לא הצליח לבצע את הקפיצה קדימה בכמה שנים שהוא תכנן. אני לא רואה איך הכל נפתר בשני ספרים... אני מקווה שאם וכאשר נגיע לסוף, הוא יהיה מספק ויסגור כמה שיותר קצוות. (אני אומרת "אם" כי אי אפשר להתכחש לאפשרות מטילת האימה שמרטין לא יספיק לסיים את הסדרה מסיבות בריאותיות כאלה ואחרות. טפו טפו טפו).

strahd

New member
שלא יעשה לנו ג'ורדן

אבל אני רואה שהוא החליט לוותר על קפיצת הזמן. הוא שהיא מעולם לא הייתה צריכה להיות. אני חושב שלא יתנו לו לגרור את זה יותר משבעה. טוב, שמונה, אבל ממש לא יותר.

mentta

New member
שלום וברוך הבא!

האמת שמעניין אותי מהו התהליך של תרגום ספר. האם אתה קורא אותו מההתחלה עד הסוף פעם אחת, או מתחיל לתרגם מיד, משפט משפט? וכמה אנשים מעורבים בעריכה ובהגהה? אילו ספרים אתה נהנה לתרגם במיוחד, והאם אי פעם נתקלת בספר שממש לא אהבת לתרגם?

strahd

New member
זה משתנה ממתרגם למתרגם

אני מכיר כאלו שקוראים את כל הספר ואז מתחילים לתרגם אותו, אני מאסכולה אחרת דווקא, שמעדיף שהספר גם יפתיע אותו. במקרה הזה, אי אפשר היה לעשות את זה, מכיוון שיש כל כך הרבה רבדים למרטין, ולכן התחלתי לקרוא את הספר, אבל הבנתי שבאופן הזה לא אצליח לסיים את הספר בזמן, ולכן לאחר 200 עמודים התחלתי לתרגם את הספר וכך קראתי ותרגמתי אותו במקביל בשני מישורים שונים, ותמיד נשארתי 200 עמודים קדימה, כדי שגם אהיה מופתע וגם אצליח לתרגם במדויק את כל ההפתעות. בספר הנוכחי הזה ישנם הרבה אנשים המעורבים בעריכה. אחרי שאני מסיים את התרגום, אני עובר שוב על כל מה שכתבתי, ומוציא טיוטה ראשונית. על הטיוטה עובר עורך הסדרה של אופוס, אייל גורן, שנותן את ההערות שלו, לאחר מכן הספר עובר לידיו של אודי מירון, מנהל אתר ווינטרפל שעוזר לנו ובודק שאין טעויות במושגים ובמונחים, כי למען האמת, יש שם יותר מדי. הוא מעביר את ההערות ואז הספר עובר לעורכת תרגום. לאחר עורכת תרגום, יש מעבר של הגהה נוסף. אייל אז עושה מעבר אחרון על הספר, מעביר לי הערות אחרונות. אנחנו רואים שהכול טוב והספר עובר לגרפיקה ודפוס. אני נהנה לתרגם ספרים טובים. איזה בולשיט. לא, באמת. אני מאוד אוהב ספרי פנטזיה טובים, ספרים שמחדשים לי משהו, לא ספרים שנכתבו רק בגלל שהוציאו אותם בשביל כסף. אני למשל, מאוד אהבתי את רומח הדרקון, אבל היו שם כמה ספרים שתרגמתי שממש לא אהבתי, שאתה רואה שאין שם עלילה, למרות זאת,היו גם ספרים ברומח הדרקון שגרמו לי להתרגש. מראה שזה לא משנה מה העולם, אלא מי הסופר וכמה הוא רוצה להתאמץ. כמו כן, היו עוד כמה ספרים שממש סבלתי שם, וכל דף נמרח, אבל בשביל לא להעליב את הספרים, הסופרים וההוצאות, לא אנקוב בשמם.

mentta

New member
נו, תנקוב.

אני צוחקת, ברור לי שאין צורך. (למרות שאז הייתי יודעת להיזהר ולא לקרוא אותם). ואם ספר עובר כל כך הרבה ידיים בתהליך התרגום קשה לי להבין איך אני עדיין נתקלת בספרים שיש בהם המון טעויות הקלה וחוסר עקביות באיות שמות ומושגים.

strahd

New member
זאת בדיוק הבעיה

לא כל ספר עובר כזאת כמות של הגהות. ואני אתן דוגמה. עבדתי על ספר אחד, שעשיתי לו רק טיוטה אחת, ובעל ההוצאה רצה מאוד את הספר, אמרתי לו, תשמע זה עדיין לא מוכן, תן לי לעבור עליו שוב, עוד שבועיים, אחרי תקופת צינון שאוכל לקרוא את הספר, והוא אמר לי, תעזוב, אני עורך את הספר ויהיה טוב. כשמישהו אומר את זה, תיזהרו טוב טוב. אחרי 100 עמודים פשוט נמאס לו לערוך והוא הוציא את הספר כמו שהוא. ככה, עם טיוטה ראשונה ומאה עמודים ראשונים ערוכים למחצה ובוא נגיד שהוא לא היה עורך מקצועי והספר היה כל כך גרוע שאני לא מושיב אותו על מדף המתורגמים שלי. הספר הזה מקבל תשומת לב מלאה וחשובה, בגלל שאני ואייל התעקשנו שזה מה שהוא יקבל, כולל הגרפיקות שכוללת חמש מפות חדשות לחלוטין ומשודרגות וגם כותרים יפים ביותר. אבל לפעמים דברים נופלים בין הכיסאות, אין מה לעשות, דברים נשמטים. אני יודע, לדוגמה, שהספר הראשון, משחקי הכס היה מלא בשגיאות כתיב ובעיות כאלו ובעקבות לחץ של אייל (בעיקר), הספר הראשון יוצא מחדש בעריכה מחודשת שעברנו עליה שורה שורה והוא יהיה מגניב ביותר. יש אפילו כריכה של שון בין.

nathaliesh

New member
ראשית, תודה רבה על האירוח+שאלה

צפריר, תודה רבה על האירוח. האם אתה יודע מה השיקולים המנחים של אופוס שלא להמשיך עם אותו מתרגם על כלל הסדרה?

strahd

New member
ישנם שיקולים רבים

דבר ראשון, צריך לזכור שעברו בין 10 ל-15 שנה בין הספר הראשון לחמישי, ומה לעשות, לא כל המתרגמים עובדים עם אופוס. עידית שורר, איש אינו יודע מה קורה איתה (תרגמה את החלק הראשון), דידי חנוך כבר לא עובד עם אופוס ונמצא היום עם גרף (החלק השלישי), יעל סלע שפירו היא מתרגמת נפלאה ומצוינת, אבל החליטה שלא לתרגם את הספר הנוכחי הזה, ככל הנראה בגלל התנגשות לו"זים וכך שממתינה לה ערימת ספרים ענקית. כך אני הגעתי, היי.

CallMeCavanaugh

New member
שאלה

עושה רושם שכל מתרגם בוחר לתרגם בצורה שונה שמות של מקומות שונים שמופיעים בספרים. האם אתה מתכנן להמשיך במסורת להמציא עוד שמות חדשים, או שתשתמש בשמות קיימים? ואם האופציה השניה היא הנכונה, איך תבחר באיזה שמות להשתמש? האחרונים שהיו בשימוש, או סתם אלה שהכי מצאו חן בעיניך? ובכלל, איך מחליטים איך לתרגם שמות של מקומות? למה חלק מהשמות מתורגמים לחלוטין (קץ סופה, מעלה מלך) ואחרים מתורגמים חלקית (נהרן)?

strahd

New member
זה משתנה

בדרך כלל אין כוונה לשנות שמות שמישהו אחר תרגם. במיוחד כשהתרגלנו כבר לשם הזה. לדוגמה, מעלה המלך, שהמשמעות שלו שונה לחלוטין מהמשמעות האנגלית שלו, אבל מה פתאום אתחיל לקרוא לו מנחת המלך או מושב המלך או כל דבר אחר, ואנשים יזרקו אותו מהחלון? לא היום. לכן, צריך להתחשב בשיקוליו של המתרגם הקודם. מעבר לכך, אני אישית מאמין שאם יש משמעות לשם, אז צריך להעביר אותו לעברית, או לפחות לרמוז עליו במובן כלשהו. כמו למשל, כשג'יים מגיע למקום עם העץ והמטבעות שנקרא עץ-פרוטה. אם אקרא למקום פניטרי, מישהו יבין מה קורה שם? לא. אבל הייתה טעות היסטורית שהייתי חייב לתקן כי היא צורמת לי 10 שנים, שבה Dornish Marches תורגמו כביצות דורן. איזה ביצות ואיזה נעליים? ביצות זה Marshes, ופה מדובר על המישורים הצפוניים של דורן שגובלים עם נחלות הכתר והסער. לכן, תיקון עוולה נעשה ומהספר הבא מדובר במישורי דורן.

yohansb

New member
תודה ושאלות

כל הכבוד על היוזמה ובאמת המון תודה על הקדשת הזמן . כמה שאלות - עד כמה נעזרים בתרגומים הקודמים כשבאים לתרגם ספר שכזה ? הרי מדובר באלפי עמודים , המון דמויות ופרטים ועל מנת לשמור על המשכיות יש צורך מסוים להשתמש בתרגומים קודמים, בתור אחד שקרא חלק מהספר בעברית, חלק באנגלית ואת הרוב בעזרת האודיו בוקס מעניין לדעת. באילו אמצעים אתה נעזר לצורך התרגום - מילונים, עזרה ממתרגמים אחרים, פורומים בארץ ובחו"ל , והאם היו מקרים בהם שינית את התרגום בעקבות התייעצות ? עד כמה אתה ביקורתי כלפי תרגומים אחרים ומה הכי מפריע לך כאשר אתה רואה תרגום לא מדוייק, רשלני או משהו בסגנון .? שאלה קצת יותר אישית - מה נותן הכי הרבה סיפוק כאשר מתרגמים ? המון תודה.

strahd

New member
תשובות

1. אני נעזר המון בתרגומים הקודמים, אני גם מתרגם משפטים אחד לאחד, וכל הזמן חוזר אחורנית לספרים כדי למצוא את הציטוט המדויק, כדי שתהייה תאימות אחד לאחד. כמו כן, אודי מווינטרפל, המומחה הגדול בארץ של מרטין, עוזר לי שלא אעשה פאשלות יותר מדי נוראות. 2. מילונים כמובן, בבילון גם, אבל יותר מילונים באנגלית, כדי למצוא משמעות מלאה של מילה. לא התייעצתי עם מתרגמים אחרים, אבל עם אנשים שמבינים בעניין, ודאי וודאי. ולשנות תרגום? בוודאי. אם למישהו יש עצה טובה יותר, אז בשמחה, הכול כדי שהספר יהיה טוב. הרבה שמות השתנו בעקבות הצעות כאלו ואחרות. 3. כשאני רואה תרגומים לא טובים, זה מכעיס, כי דבר ראשון אני קורא ואוהב לקרוא ואני שונא שבאמצע הקריאה אני נתקע ולא מבין מה הולך שם, כשהתמונה לא מתגבשת בראש ואתה צריך להתאמץ. אז אני מבין שהעבודה לא נעשתה כראוי. לכן, כשאני קורא את עצמי שוב אני ביקורתי הרבה יותר, וחותך הרבה מהדברים שלי. 4. הסיפוק הכי גדול? יש שניים. הראשון הוא לראות את הספר בחנויות, יש הרגשה מדהימה לראות ספר שלך על המדף שעברת עליו חודשים ושבועות. לי אישית יש בעיה, כי אחרי שאני ממצה ספר, אני לא יכול לפתוח אותו יותר, אולי אחרי איזה שנה-שנתיים. והדבר השני הוא לפגוש בן אדם שאומר לך שהוא מאוד נהנה מהספר ואומר לך תודה רבה. אין דבר יותר טוב מזה.

yohansb

New member
תודה

תודה רבה על התשובות . נהנתי להציץ קצת לדרך העבודה והחשיבה שלך.

strahd

New member
היי לכולם

אני צפריר גרוסמן, המתרגם של ריקוד עם דרקונים, הספר החמישי בסדרת שיר של אש ושל קרח. באתי להתארח בפורום שלכם ואשמח לענות על כל שאלותיכם. כמה דברים מראש. אנסה לענות על כל השאלות שקשורות לספר, לתרגום שלו, ואפילו לכמה דברים על אופוס, וההחלטות השנויות במחלוקת שלה. ראיתי את הדיונים הקודמים עם קודמיי בתפקיד וראיתי שהיה דיון סוער שלא הסתיים בדבר. אין לי בעיה להיכנס לבפנוכו של עולם המו"לות העצוב בישראל. ותבינו שאין לי להסתיר דבר, מה שאני עושה אני עושה מאהבה. ובאמת במקצוע הזה עושים הרבה מאהבה ולא מכסף. שיהיה לנו אחל'ה דיון ותודה לניר על הניהול הנהדר של הפורום.

ניר4819

New member
היי צפריר

אנחנו שמחים מאד לארח אותך פה. השאלה שלי, האם אתה נמצא בקשר עם המתרגמים הקודמים של הספרים, מתייעץ איתם באופןו ישיר וכדומה? והאם מרטין עצמו נמצא בקשר עם המתרגמים של ספריו השונים?

ניר4819

New member
עוד שאלה...

האם הכרת את שיר של אש וקרח לפני שהתחלת לתרגם? ואם כן, מתי הכרת אותה לראשונה ועד כמה אתה מגדיר את עצמך כ"מכור" לסדרה?

strahd

New member
לא רק שהיכרתי

קראתי את הספר במקור בשנת 1996 כשהייתי בצבא, שברתי שמירה וקראתי אותו במגדל השמירה לאור פנסים. אמנם מחבלים לא נכנסו, אבל אני נכנסתי לעולם אחר. מאז הייתי שבוי, גם דיברתי עם מרטין בשנת 1999 כשהוא עדיין היה מחובר ל-AOL, והוא אדם נחמד מאוד. האם אני מכור? כשקיבלתי את ההודעה שאני המתרגם של הסדרה, זאת לא הייתה רעידת האדמה, זאת הייתה זעקת השמחה שלי.

למעלה