איך לפתח עצמאות? (ארוך)

איך לפתח עצמאות? (ארוך)

עידן בן שנתיים וחצי. ילד מפותח ומתקדם לגילו ברוב התחומים. חוץ מתחום אחד, בו, איך לומר בעדינות, ההתפתחות שלו קצת מתעכבת. אני מדברת על פיתוח העצמאות. עידן מאוד צמוד לאבא ולאמא. דוגמאות: - הוא עדיין מבקש לעיתים קרובות למדי להיות על הידיים. - כשנמצאים מחוץ לבית הוא דורש מגע פיזי כמעט רצוף ("אמא תני לי יד"). בגן שעשועים למשל, הוא לעולם לא ירוץ למתקנים (כמו שבני גילו עושים בדר"כ), אלא ידרוש ממני לקחת אותו למתקנים, ואם אפשר שגם אעלה איתו עליהם (במקרים רבים אני לא מסכימה והוא מקבל את זה). - גם כאשר הוא כבר מסכים לרדת ממני ולהיפרד מהיד שלי, הוא כמעט תמיד ישמור איתי על קשר עין רצוף. - כשהוא משחק בבית הוא בדר"כ דורש, במקרה הרע, השתתפות פעילה שלי (או של אבא) איתו במשחק, ובמקרה הטוב, לפחות נוכחות באותו חדר. - הוא דורש תשומת לב כמעט מלאה בו ובמעשיו. רק לעיתים נדירות הוא מצליח להעסיק עצמו לבד למשך יותר ממספר דקות. אין מה לדבר על שיחות של משפטים שלמים עם בן-זוגי, אין מה לדבר על שיחות טלפון עם חברות כל עוד הוא ער (והוא הולך לישון בסביבות אחת-עשרה בלילה, כך שיש לי חברות שאני ממש לא מצליחה לדבר איתן, והקשר איתן הולך ודועך - עד כדי כך!) ובכל זאת נקודת אור אחת שאני לא יודעת להסביר: במקומות בהם הוא מרגיש טוב ובטוח, אין לו בעיה להישאר בלעדינו. אנחנו מסבירים לו שהוא יהיה אצל X, אנחנו נלך ונחזור לקחת אותו יותר מאוחר, והוא מסכים בשמחה, ואפילו אומר לנו "ביי ביי". מהדיווחים אנחנו שומעים כמה היה לו טוב (ולפעמים גם תוך כדי - בטלפון) הנקודה המעניינת היא שאם אנחנו נשארים איתו באותו מקום - הוא מתנהג כמו שאנחנו מכירים אותו - דורש את נוכחותנו לידו ואת מלוא תשומת הלב שלנו (יש שלושה מקומות שונים כאלה: הבית של סבא וסבתא, הבית של הדודה, בית של חברים טובים עם שתי ילדות בערך בנות גילו) למישהו יש רעיון איך אפשר לפתח אצלו את העצמאות?

zimes

New member
תגידי לי איך לפתח דיבור ואגיד לך...

עצמאות לא "מפתחים". עצמאות "מתפתח". ככה זה. התברכת בילד רב-כשרונות, עם נקודת תורפה.
ובכ"ז - להיות מעשיים - אולי מקומות/סיטואציות נוספים בהם הוא מרגיש בנוח יאפשרו לכם לקחת פסק זמן, ולצבור כח. נסי "ליצור" עוד מקומות כאלה: היפגשו יותר עם חברים, עשו מנוי על הדרך לבית שלנו, אולי מקום כמו ים, אם תלכו בקיץ כמה פעמים בשבוע יאפשר לך מעט חופש... כבר אמרתי לך שסביר עוד ילד ישחרר אותך מעט (ניחוש שלי - כעבור כשנה מלידתו של האח הקטן)?

כרמית מ.

New member
נדמה לי, שהדרך לעודד עצמאות

(לא "לפתח" - כי כמו שנאמר, זה מתפתח לבד), היא לתת את מלוא הלגיטימציה לחוסר העצמאות. כלומר, לתת לו את המגע הפיזי / קשר העין שהוא דורש - בכוונה מלאה, בלי פזילה הצידה (נו, שילך כבר...). הבטחון שאתם שם, יאפשר לו, בבוא הזמן, לשחרר. בנוסף, שגרה מאפשרת בטחון, ולכן שחרור. גן שעשועים קבוע, עם ילדים פחות או יותר קבועים, שהופכים בהדרגה למוכרים (ואם אפשר, נראה לי שעדיף דווקא מקום קטן) - עשר פעמים הוא יבקש שתבואי איתו למתקנים (ואם אפשרי, אני חושבת שכדאי שתעני. כמובן שיש מקומות שזה לא ממש מסתדר), בפעם האחת עשרה (או מאה ואחת עשרה) הוא ינסה לבד. כיוון אחר (אני לא מכירה אתכם, ולכן לא יודעת איזה כיוון מתאים, ואיזה ממש מפספס) - לסמוך עליו. לאפשר לו התנסויות קטנות, אפילו אם זה אומר שמשהו ישפך/יתלכלך וכדומה. להיות איתו יותר כשותפים ופחות כמשגיחים. אם הוא יראה שאתם סומכים עליו, יש יותר סיכוי שהוא ילמד לסמוך על עצמו. והאופציה השלישית והחשובה מכולן - זמן. עם הגיל, מגיעה העצמאות. הנסיון שלי הוא רק עם תאומים, והזוגיות נותנת להם בטחון, אבל היום למשל, בתי בת ה-4, בחרה ללכת לגן לבד, לפנינו (וזה קיבוץ, אז אין לי בעיה). מבוגרים שראו אותה עצרו אותה (כי באמת קצת מוזר לראות קטנטונת כזו הולכת לבד) והיא דיברה איתם והסבירה להם שהיא הולכת לגן (אחד מוכר, אבל אחד גם זר עבורה). כמובן שבגיל שנתיים וחצי לא היינו מעלים את זה על דעתנו (גם אנחנו, מבחינת בטיחות, אבל גם היא מבחינת בטחון עצמי ועצמאות).

לאה_מ

New member
אני מסכימה עם צימעס ועם כרמית -

עצמאות מתפתחת מעצמה, ואני חושבת שיש דרכים שבהן אתם יכולים לתרום לה - אבל עדיין מי שיכתיב את הקצב יהיה עידן. נוסף על מה שכבר נאמר כאן, אולי לנסות לתת לסבתא או לדודה ללכת איתו לגן משחקים - האם כשהוא נמצא איתן מחוץ לבתים שלהן הוא נוטה להצמד אליהן, או שהוא מתנהג ביתר חופשיות? אם הוא מרגיש חופשי יותר איתן, יתכן שהתנסויות שלו איתן יאפשרו לו תחושה חופשית יותר במקומות נוספים. אגב, מעניין לנסות לבחון האם יש הבדלים בהתנהגות של סבא וסבתא, של הדודה ושל החברים הטובים שלכם לעומת ההתנהגות שלכם, שגורמת לעידן לחוש יותר עצמאי שם. ובשולי הדברים רציתי לומר לך, שעידן הוא ילד מדהים. באמת. כל כך נבון, ורגיש, ומתעניין, וסקרן, ומלא ידע... אז עצמאות היא לא התכונה הבולטת שלו, אבל בהחלט יש לו הרבה מאד תכונות נפלאות להתברך בהן, וכמה טוב שלא כל הילדים שלנו בדיוק אותו הדבר...

יש לי שאלה (מכוונת)

כשעידן נשאר אצל הסבתא/דודה/חברים טובים, בלעדיכם, הוא גם דורש באופן כל כך קונסיסטנטי את מלוא תשומת הלב מהם? הוא הולך לגן? אם כן, אז איך מרגיש לו שם? יש טווח מאוד גדול ומרובה פרמטרים שונים ומשונים בין תלות לעצמאות. הלכתי עם עידו לפארק עם חברה + ילד. בהתחלה הילד שלה היה במעגל של 10-20 מטר סביבינו (מאוד מפחיד). מצד אחד האמא רצתה לתת לו עצמאות ולא להיתרוצץ אחריו, מצד שני היה קצת מסוכן (אנחנו עם ילדים בני שנתיים). עידו מאידך התמקם לידנו בארגז חול והיה מאוד עסוק עם דלי וכף. והרגשתי שעידו לא חוקר את הסביבה ומעדיף את הביטחון לידינו. זה היה קצת מצחיק, כי אחת רצתה שהילד יתכנס קצת והשניה רצתה שהילד קצת יבדוק את השטח. וזה די טיפשי כי הילד עושה מה שנכון לו באותו רגע. בסוף קמנו ויצאנו לטיול בפארק , ואיכשהו יצא שגיל התקרב יותר ואילו עידו קצת השתחרר. לדעתי הם השפיעו אחד על השני יותר מכל מניפולציה שאנחנו היינו עושות עליהם. אני מאוד מסכימה עם כרמית בעניין מתן הלגיטימציה להיצמדות שלו, כל "הרחקה" רק תגביר אצלו את תחושת חוסר הביטחון והתלות.

לא התכוונתי לכתוב את זה, אבל../images/Emo13.gif

רק בגלל שאני יודעת שלא תביני מזה שאני מנסה להתערב לך בחיים-
אחות או
אח קטנים יפתרו את הבעיה די מהר

ציפי ג

New member
חייבת לא להסכים

נועם בן חמש וחצי. הוא הרביעי. יש לו אח קטן. הוא ילד מאוד לא עצמאי שצריך כל הזמן מישהו לידו. המזל שלי, שמישהו מבחינתו זה גם אחיו הקטן בן השלוש. הוא מוכן להשאר בגינה לבד עם איתי, אבל לא לבד. הוא היחיד שלי שכזה. כל ילדי מסתובבים ללא שום בעיה כל הזמן, לכל מקום. אם הוא מאבד קשר עין, הוא מתחיל לבכות. איתי יהיה זה שיקח אותו אלי. הוא יגדל. לא לעולם הוא יהיה קשור לסינור שלי. אני לא מעודדת את חוסר העצמאות שלו, בחינת מקדימה את ההצעה לבוא איתו לפני שהוא מבקש, או נעמדת לידו לפני שהוא הביע רצון, ומנגד אני מבינה שזה הטמפרמנט שלו. זו אחת הסיבות שאנחנו לא מעלים אותו לכיתה א' שנה הבאה. נראה לנו, שהגם שקוגנטיבית הוא יותר מבשל, מבחינת החוסן החברתי שלו, הוא ממש לא מוכן.

ציפי ג

New member
הוא די היה נעול על כיתה א

אבל מהיום הראשון בגן חובה, אמרנו לו, שיתכן והוא לא ילך לבית ספר בתשס"ד, כפי שהוא טוען. לא נכנסנו יתר על המידה לפירוט, אני לא חושבת שזה יועיל לו לדעת מה הסיבה. אמרנו לו שיש עוד ילדים שנשארים בגן לעוד שנה (כשישה), וגם אנחנו וגם הגננת וגם המלמד, חושבים שיהיה לו הרבה יותר טוב להשאר בגן עוד שנה. היות והוא מאוד אוהב את הגן, והיות ובגן הוא לומד די הרבה דברים, כך שהוא מרגיש די גדול גם ככה, הוא מקבל את זה.

ציפי ג

New member
שגיאות תחביריות

בעקבות הכתיבה בפורומים, שמתי לב איך השפה המדוברת שלי מלאה שגיאות תחביריות. אני כותבת כאן כמו שאני מדברת, וזה ממש מזעזע. צריך להיות הוא היה די נעול על כיתה א.

limori

New member
זה בסדר, גם לי זה קורה אני כותבת

בדרך כלל כמו שאני מדברת, ובכלל העברית שלי כבר מזמן לא רהוטה...לצערי. 9 שנים בחו"ל.... ורוב הזמן אני מדברת בספרדית

zimes

New member
וצפי צודרקת - זה יכול לשמש

מנוף לשיפור השפה המדוברת שלנו.

ציפי ג

New member
אני אוהבת להיות צודרקת

מאז ההערה על המזה, כמעט ואיני משתמשת במינוח גם בחיי היום יום.

גם אני חייבת לא להסכים

אצלנו נולדו שתיאחיות קטנות, מה שגרם לנעמי (בת שלוש וחודשיים) להיות עוד יותר תלותית. אנחנו מתעסקים אתה, אני חושבת, פי שתיים זמן מאשר עם שתי הקטנות גם יחד ! "אמא בואי", "ידיים!", "יד !", "אמא, שבי לידי", "שוקו !" (מבקבוק כמובן, כשאני מחזיקה אותה על הידיים), "אמא, תשחקי אתי !", "אמא, ספר !"... כשהיא ערה אי אפשר לעשות כלום חוץ מלהתעסק אתה. היא לא משחקת לבד בכלל. מזל שיש סבתא (הרבה) ואבא (לצערו הרב - פחות), אחרת כבר הייתי משתגעת. אגב, האחיות לא נולדו אתמול - הן עוד מעט בנות 9 חודשים ! בגן היא ילדה מאוד עצמאית. גם כשבאה חברה (או שהיא הולכת לחברה) היא משחקת אתה (כמעט) ללא התערבות שלי. אבל לא לבד.

לאה_מ

New member
זו התגובה שלה ללידה של יסמין ואלונה

או שגם קודם זה היה כך? ולדעתי דוקא משום שהן כבר גדלות, והולכות והופכות לבני אדם (ולא חבילות קטנות) - אולי הן אפילו יותר "מאיימות" מבחינתה.

זה היה גם קודם, אבל לא במידה כזו

אני בהחלט חושבת שזו התגובה. מה שרק מוכיח ש"אח קטן" עלול לא לפטור את הבעיה, אלא להחמיר אותה.

nadia shel 4

New member
או קיי כאן יש משהו שאני לא מבינה

איך את מצליחה טכנית להתיחס אליה עם 2 תאומות קטנות- כל זמן שהיא ערה?! ילדיי צריכים "להמתין 5 דקות או לקחת/לעשות לבד" כל כך הרבה פעמים ביום שנראה לי שהם באופן טבעי מפתחים יכולת דחיית סיפוקים או יכולת לשרת את עצמם. ברוב הפעמים הם אכן לוקחים לבד! כבר כתבתי על חוסר העצמאות של אודליה ואיך התמודדנו איתה. אבל זה היה בתחומים מסויימים. לכן היה לי קל יחסית לשבור לעצמי את הדימוי שלה כתלותית- כי בחלק מהתחומים היא עצמאית מאוד. אבל אוליהדרך שלנו (שגנבנו מ"איך לדבר כדי וכו'") יכולה לעזור גם ליתר ה"תלותיים" במרכאות מאוד מאוד כפולות? סיפור: הייתה אצלנו בייביסיטר שיש לה אח שגדול מאריאל כמעט בשנה. היא מאוד התפעלה מהעצמאות של אריאל יחסית לאח שלה (שישי מתוך 7) איך שהוא הכין ארוחת ערב לעצמו ולאחיו וכו'. לכן היה נראה לי שזה פונקציה של מקום במשפחה יותר מאשר פונקציה של טמפראמנט. לכן כתבתי את מה שכתבתי.

תגובות ותשובות

קודם כל, צימעס ולאה, בשמו של עידן:
צימעס ונדיה - לגבי הפתרון האפשרי, לצערי אנחנו בנושא זה במלכוד מסויים, ולאחר תגובתה של צפי אני בכלל לא בטוחה שזה אכן יפתור את הבעיה. המלכוד הוא שבן-זוגי לא רוצה בשלב זה עוד ילד. אחת הסיבות העיקריות לכך - נכון: התובענות בגידולו של עידן שנובעת בעיקר מהיותו לא עצמאי. לשמחתי, אבא של עידן מעורב מאוד בגידולו. לעידן יש יותר "שעות אבא" מכל ילד אחר בגילו שאני מכירה, וזו הסיבה שאני מבינה את בן-זוגי, ולא רואה טעם ללחוץ עליו בעניין (מוכרים לי מספר זוגות בהם האבא פוגש את ילדיו במהלך השבוע לא יותר משעה ביום. במקרים האלה, גם אם בן-הזוג לא מעוניין בילד נוסף, הוא מוכן להסכים לכך רק בגלל ש"נטל" הגידול ממילא לא נופל עליו, וכך ההחלטה הסופית לגבי הבאת ילד נוסף היא של האמא בלבד. זה לא המקרה שלנו. לטוב ולרע). כרמית - לצערי, איכשהו, המקרה שלנו לא מסתדר עם התאוריות (ילדים שיונקים עד גיל מאוחר יגדלו להיות יותר עצמאים? ילדים שנשארים עד גיל מאוחר בבית עם אמא (ואצלנו גם עם אבא) יותר עצמאים? ילדים ש"זורמים איתם" יותר עצמאים? ילדים שסומכים עליהם ונותנים להם להתנסות בהתנסויות שונות יותר עצמאים? אם היו מכניסים את עידן לקבוצות הניסוי במחקרים אלה, היו כנראה מתקבלות תוצאות אחרות. יש לי חסרונות רבים, אבל חוסר סבלנות הוא לא אחד מהם. את שתי ההצעות הראשונות שהעלית אני מיישמת ביומיום. מודה, לגבי הראשונה - עד ש"נשבר לי". אבל תאמיני לי שהשלב הזה מגיע לא אחרי דקות אלא אחרי שעות. לגבי השלישי - נותר לי רק להסכים. אז מה? פשוט להמשיך לחכות? לאה - לגבי התנהגות במקומות אחרים: גם אצל הסבא והסבתא - הוא די צמוד לסבתא בין אם הם בבית ובין אם הם מטיילים איתו. אצל הדודה (אחותי) הוא קצת פחות צמוד, במיוחד אם מטיילים איתו (אבל לא באופן משמעותי, גם כאן - הוא לא מעסיק את עצמו לבד). אצל החברים הוא ממש לא צמוד (אולי מכאן יבוא איזה פתרון?) - כשהוא שם הוא בדר"כ משחק לבד בצעצועים של הבנות, ולעיתים משחק בהם יחד איתן. אם גם אנחנו נוכחים, הוא מבקש שנצטרף אליו למשחק או שלפחות נהיה איתו בחדר של הבנות. אמא שרון - ראי תשובתי ללאה. כמו-כן, הוא הולך לגן ומאוד אוהב אותו. בגן, למעט בשעות הבוקר, כשנכנסים לגן, הוא לא נצמד למטפלות, אלא משתלב בפעילות כרגיל (אז אולי מכאן יבוא איזה רעיון?)

למעלה