איזה פורום מעניין!

naf86

New member
איזה פורום מעניין!

אני כבר שנים בתפוז, אבל בחיים לא נתקלתי בפורום. התחלתי לאחרונה להכנס בבנית העץ המשפחתי שלי דרך אתר Geni. יש לי מנוי פרו מה שעוזר מאוד. אני בא ממשפחת ה"תוספות יום טוב" ודרך משפחת "קצות החושן". למי שמכיר, מדובר על כמה משפחות גדולות, מסועפות ומפורסמות עם המון מידע. מדובר על משפחות הלר, כהנא, לוי, הורוביץ. מישהו מחפש מידע בקשר למשפחות האלו? אני אמשיך להתעדכן בפורום!

naf86

New member
הנה החידה שלי

הצד של אמא שלי גלוי לגמרי. ככה זה כשבאים ממשפחות רבנים מפורסמים. אני יכול ללכת אחורה 15-20 דורות בקלות. הצד שלי אבא שלי - חידה. סבא של סבא שלי, היה רב נודד בפולין בשם אליעזר הכהן (שם משפחה לא ידוע). יום אחד(בערך שנת 1887) מצאו את הגופה שלו בנהר. אשתו (שהיתה בהריון עם סבא רבא שלי), המשיכה את התפקיד שלו בתור פוסקת הלכות. בשנת 1905, עברה עם שלושת הילדים (אח+ אחות של סבא רבא שלי). לאנגליה. הם הגיעו לאנגליה ושינו את המשפחה לפרידמן, ומעולם לא דיברו על העבר הפולני שלהם. סבא שלי (שנפטר לפני כעשור), עוד זכר קצת את סבתא שלו (אשת הרב). הוא זכר שהיא הייתה לובשת בגדים שחורים, כיסוי ראש מלא (אולי באו ממשפחה חסידית). האח של סבא רבא שלי, התגרש, ומת בודד. סבא שלי (אחיין שלו) היה היחיד בלוויה. האחות של סבא רבא שלי מתה מהבליץ הגרמני על אנגליה במלחמת העולם השניה. זה בערך הסיפור. דודה שלי ניסתה לחקור, אבל בלי שם משפחה, זה מאוד קשה. כמובן שאף אחד לא בחיים לספר את הסיפור מלפני 120 שנה. אני לקחתי על עצמי לחקור את הסיפור. יש למישהו רעיונות מאיפה להתחיל?

ברוך הבא לפורום

ועם סיפור כשלך - על הגלוי בו מן הצד האחד והמוסתר בו מן הצד השני - נראה לי שתישאר כאן עוד קצת...
אני הולך לישון עכשיו (שעון ארה"ב), אני מניח שתיכף יתעוררו החבר'ה ויתחילו לזרוק רעיונות. בינתיים, תוכל להוסיף עוד כמה פרטים על המשפחה, ובפרט האם יש רמזים כלשהם לגבי מוצאה בפולין ולגבי מגוריה באנגליה. ארנון

naf86

New member
גם אני על שעון ארה"ב

עברתי עם המשפחה לניו יורק. ברוכים הנמצאים
כן, בהחלט חידה משפחתית שמטרידה רבים מהדודים/בני דודים. לפי מקור (לא בטוח אמינות) סבא רבא שלי הגיע מעיירה בשם: Wlocklawek, Poland סבא רבא שלי נקרא אליעזר על שם אביו הרב(אז הוא היה אליעזר בן אליעזר). הוא אחרי זה שינה את השם שלו ללואיס, והמשפחה כאמור לפרידמן כשהם הגיעו ללונדון. אז כאמור, שנת הפטירה של סבא של סבא שלי היה בערך 1885-1888 (גירסא אחת 85, גירסא אחת 87/88). הם היגרו לאנגליה ב1905. ניסיתי את האתרים הידועים של מקורות יהודיים. אבל מאוד קשה למצוא ללא שמות משפחה. כמובן שזה שלאדם קוראים אליעזר, לא בטוח שזה השם הפולני שלו. אז סבא רבא שלי הוא לואיס/אליעזר. אח שלו הוא אברהם יצחק, אחותו היא ייטה סימונס. ההורים שלהם היה אליעזר (שהיה כהן) ואולי לאם (אשת הרב) קראו אנני. אולי אני אאלץ לשלוח את בני דודים שלי למסע בבתי הקברות של לונדון. אבל זה נראה כאלו הם רצו למחוק את העבר הפולני שלהם כך שלא נראה לי שיש משהו על הקברים. אגב, אנחנו רושמים פרידמן Freedman מסגנון של "אדם חופשי"

אז אנחנו כמעט שכנים...

(אמנם, 3.5 שעות נסיעה - אבל מה זה במונחים אמריקאיים?
) אני מציע לך להתחיל מהדף הרלוונטי ממאגר הקהילות של JewishGen, שם תמצא הפניות לגבי העיירה Wloclawek. בספרי היזכור תוכל לעיין באתר הספריה הציבורית של ניו-יורק (כלומר, באתר האינטרנט). הנה קישור ישיר לספר של העיירה הזו. באתר JRI-Poland.org תוכל לחפש גם ללא שמות משפחה, ובהנחה וידועים לך מספיק שמות פרטיים, ואם נתמזל מזלך ורשומות מן העיירה כבר אונדקסו בפרוייקט (לא בדקתי) - אולי תצליח למצוא שם משהו. נראה לי שזו התחלה טובה... לילה טוב ממרכז מסצ'וסטס, ארנון

naf86

New member
קראתי את הספר כבר

(טוב נו, למעט הקטעים ביידיש). למדתי המון על העירייה, אבל אין שם המון שמות. גם לא בטוח שהשם של העירייה הוא נכון. יכול להיות שהם גם היו מכפר קטן באזור. חרשתי את JewishGen. אולי יום אחד יתמזל מזלי. אבל משום מה, שמות כמו אליעזר ואברהם היו די נפוצים אצל יהודי פולין
. אגב, אתה פעיל בקומנה פה בתפוז של ישראלים בארה"ב?

Ayana KimRon

New member
ולי אין שעון...

חשבתי די הרבה על החידה שלך. אופן ושנת מותו של אליעזר ("הראשון") הזכירו לי את התשובה שנתן התימני מנחליאל כששאלו אותו מתי נולד בנו. הוא אמר: "..כשהחמור מת". הרעיון הזה הוביל אותי לחשוב על שטפונות של נהר הויסלה בשנים 1880-1890. אם הוא טבע באזור מגוריו, אולי זה היה באחד השטפונות. ואם כך - אולי אפשר יהיה לאתר רשומות ניספים באחד הארכיונים הפולנים (אולי בוורשה). ב-1884 היה שטפון נורא שגבה חייים רכוש אבל זה מוקדם מדי לפי הכרונולוגיה שפרשת פה. בכל מקרה, הרי לך כיוון יצירתי.
והנה לינק למאמר שבו תוכל לקרוא אודות מוראות הנהר שבגבולו חיו אבותיך. מי יודע?! אולי אפילו תמצא בו פירור של כיוון חדש.

naf86

New member
אחד הגירסאות לסיפור

הוא שהטביעה לא היה עקב שטפונות, אלא על רקע אנטישמי. לכן בסופו של דבר הם ברחו משם לאנגליה.

Judy 1

New member
פרידמן

גם אם השם בלועזית כתוב כתרגום "חופש" יש לי מחשבה שונה: האם ייתכן שהמקור הוא במילה היידיש של "שימחה"? צופרידען זה שבע רצון, נדמה לי. אחרי טרגדיה כזאת, ובפתיחת דף חדש בארץ חדשה, יש לי מחשבה על רצון "לפתוח דף חדש" וגורל חדש, ולהשכיח את מה שקרה... וחוץ מזה, גם אני נצר לפרידמן. סבא רבא שלי היה פרידמן, שנהרג בעת שרותו בצבא הרוסי , כשאשתו היתה בהריון שממנו נולדה סבתי, לאמה האלמנה. ולמרבה האירוניה, גב, פרידמן זו, נישאה בשנית ליחיאל ורוצלבסקי מ.. ולוצלאבק! אינני יודעת אם גם הפרידמן שלי היה מאותה העיר. מה שידוע לי זה שסבתא רבקה (זו שהתאלמנה) נישאה בשידוך לזכריה פרידמן. בסתר ליבה אהבה את ידיד נעוריה, יחיאל ורוצלאבסקי. כשפרידמן נהרג מימשו רבקה ויחיאל את אהבתם, ויחיאל אימץ בחום את סבתי חיה נעחה, בתם של רבקה וזכריה פרידמן. כדאי בכ"ז לברר אם הפרידמן יצאו מולוצלאבק בשמם זה, ורק שכתבו אותו באנגליה לאיות ה"חופשי". בהצלחה יהודית

naf86

New member
פרידמן זה אחד השמות משפחה הכי נפוצים בישראל

אבל פריד ביידיש זה אכן שמח אבל נכתב Fried. אנחנו כותבים את השם Freed מלשון חופשי. הסיפור הוא שהשם שונה אחרי ההגעה לאנגליה לסמל את היציאה מהאזור הבעייתי. יכול להיות שזה היה דומה לשם משפחה המקורי. אולי התרגום הפולני לאדם שמח/חופשי? הבעיה היא שאין לי מושג. הם עזבו את ולוצלבאק ב-1905.

חוה3

Member
כהן מולוצלבק (לא השמות שידועים לך)

מצורפת כתבה אודות חיים שלמה כהן מרעננה יליד 1905 ולוצלבק. אולי קשור ואולי לא, משום שהשם מאוד נפוץ, אך בכל זאת שווה בדיקה. חוה

naf86

New member
לא בטוח שהשם משפחה זה כהן

אנחנו ממשפחת כהנים, אבל למרות שזה נפוץ שלכהנים יש שמות משפחה כמו כהן/כהנא/כ"ץ וכו', לפעמים יש להם שמות משפחה רגילים. יכול להיות שאותו כהן מרעננה הוא בן דוד או משהו ששינה את השם לכהן. מכיוון שכהן זה השם הכי נפוץ בישראל, מאוד קשה לדעת. אני אנסה את הכיוון. תודה

חוה3

Member
העיירה מופיע ב-HB

העיירה מופיעה הרבה בספרים באתר Hebrew Books. אולי תוכל למצוא עקבות המשפחה כך. בספר הפרענומעראנטען בעמוד 116 בקובץ רשומים המופעים הבאים לשם העיירה: וולאצלאווק, לעסלא, לעסלויא, לעסלע, וולצלאוויק וכן הפניה לספרים ובהם רשימות פרענומעראנטען. בהצלחה, חוה

חוה3

Member
פרענומעראנטען

הם רשימות תורמים שנעזרו בהם להוצאת ספרים. על מנת לכבדם הופיע שמם ברשימות המחולקות לפי שמות העיירות, בפתיח של הספר או בסופו. בהרחבה אודות פרענומעראנטען תוכל לקרוא כאן. חוה

naf86

New member
וואו. מאוד מעניין

הבעיה היא שאין לי ממש הוכחה חותכת שהוא אכן הגיע מאותה עיירה. אפילו אם כן, יכול להיות שהוא הגיע מכפר/עיר ליד אותה עיירה. תודה על העזרה!

pazitnu

New member
חיפוש נכד של התוסיו"ט

בשני ספרים שונים מצאתי אזכור לנכד של התוסיו"ט בשם יחיאל. יחיאל היה רב בעיר פומפיאן והוא נקבר בה . שם קבורה גם אשתו שרה. למרות ששני הספרים אומרים בפירוש כי יחיאל הוא הנכד של התוסיו"ט לא מצאתי בשום עץ משפחתי מיהו יחיאל זה ומיהם הוריו. אני חושדת שהוא אולי בן נוסף של אברהם ליפמן הלר ואסתר לוריא שכן לאביה של אסתר קראו יחיאל ובעץ המשפחה יש רק שני בנים שאף אחד מהם אינו קרוי יחיאל. והרי היה מנהג לקרוא לבן הבכור בשם אבי האם. האם יש לך מידע על הדמויות שהזכרתי?

naf86

New member
בהחלט יש לי מידע

אבל אני עכשיו בעבודה, ואין לי גישה
עוד בערך 4 שעות אני אהיה בבית ואני אשלח לך את כל המידע. לתוספות יום טוב היה המון ילדים. אני מהצאצאים של הבת #9 שלו - רייזל. סתם מסקרנות - את מאותה משפחה?

naf86

New member
אם זה עוזר

יש לי קצת מידע בסיסי שהיה לי באימייל (כך יש לי גישה בעבודה). לבת #9 של התוספות יום טוב קראו רייזל. לבעלה קראו הרב יעקב יוסף הכהן. הוא היה "תופס ישיבה בבריסק" (תפקיד כלשהו בישיבה). לבן שלהם קראו הרב יחיאל מיכל כ"ץ. לבן שלו קראו יוסף הכהן (מקאליש) והוא התחתן עם ניסל. 2 הילדים שלהם היו רבנים מאוד חשובים: אריה לייב הכהן הלר - שכתב את "קצות החושן" יהודה הכהן הלר - שכתב את "קונטרס הספיקות". עוזר?

למעלה