יש לי הרבה מה לומר על זה
זה אולי ארוך אבל אני מקווה שתקראי:
הישרדות זה לא תוכנית חינוכית בדיוק כמו שסרט אימה לא אמור להיות חינוכי.
הישרדות בפורמט המקורי שלה (אם נתעלם מכל השטויות ששינו בגרסה הישראלית) היא פורמט שהוא לא פחות מגאוני, והיא כולה משחק, חברתי ופיזי.
לשקר כחלק מחוקי המשחק זה בסדר, כי זה המשחק. כמו כשמשחקים אמת או שקר בקלפים (או צ'יט כמו שחלק קוראים לזה), אם שיקרתי ואמרתי ששמתי קלף אחר אני צריכה להתנצל על זה? לא, כי זה המשחק. אם זה היה חכם מצידי או לא זה כבר תלוי איך עשיתי את זה, אבל המהלך עצמו הוא לגיטימי מבחינת כללי המשחק. בדיוק כמו שאני לא צריכה להתנצל אם נחתת במלון שלי במונופול ולוותר לך על הכסף, ובדיוק כמו שאני אשים לך קלף של +2 בטאקי, ואני לא אגיד "אוי, זה לא נחמד, אולי אני לא אשים את זה כי אני בן אדם טוב". זה לא אומר שבמציאות הייתי משקרת לך או שמה לך מכשולים כלשהם בדרך, ואם היה לי בית מלון משלי ולך לא היה שקל אז בכיף גם הייתי נותנת לך חופשה בחינם. אבל זה לא קשור, כי זה משחק! הניצחון לא חשוב כמו הדרך, אבל אי אפשר להנות מהדרך אם לא ניסית לנצח. אם אני אתן לך לנצח ולא אלחם, שתינו נשתעמם מהדרך... אם אני אנסה לנצח אותך, גם אם אני אפסיד אני עדיין אהנה מהדרך ומהניסיון. ואת תהני מהניצחון כי תדעי שהרווחת אותו בעזרת הדרך שלך.
הישרדות זה הרבה יותר מורכב כי זה משחק במימדים הרבה יותר גדולים והוא הרבה יותר קשה. חלק מהמשחק הוא חברתי ודורש גם לשקר וגם לרמות. לפעמים גם ללקק (למרות שבמקרה של שגב ספציפית זאת הייתה טעות, אבל יש מקרים שזה כן חלק ממה שצריך) ואם זה בחוקים של המשחק, אז מותר גם לגנוב. זה לגיטימי כי זה חלק מהמשחק (בפורמט המקורי אסור לגנוב, אבל בישראל לפי החוקים זה מותר ולכן זה לגיטימי). כמובן שמדובר פה על גניבה של פסלון במשחק, לא על גניבה של חפץ אישי כלשהו.
בוקי גנב את הפסלון כי זאת הייתה הדרך היחידה שלו להישאר במשחק - זה נקרא הישרדות. אם זה מותר לפי חוקי המשחק, אז זכותו המלאה לעשות את זה. אם זה יפה או לא זה כבר עניין של כל אחד אישית. אבל למה הוא עשה את זה? כדי להישאר במשחק, כחלק ממהלך במשחק. זה לגיטימי.
אני אגיד לך מה לא לגיטימי - בוקי יורד מידה בחולצה ומתלהב מזה כל כך, כאילו קרה לו משהו טוב.
הירידה נובעת מחוסר אכילה, זה משדר מסר לא טוב לדעתי, אבל היות ובוקי היה במשקל שסיכן את הבריאות שלו, כנראה שהירידה במשקל כן הייתה בריאה לו בסופו של דבר ולכן אפשר לסלוח על זה (זה יותר אשמת ההפקה ששידרו את זה ככה).
בכל מקרה זה לא העניין.
ברגע שבוקי נכנס לים, שגב מתחיל לצחוק על זה שהוא עדיין שמן. אומר דברים בסגנון של "מה אתה מתלהב שירדת מידה, אתה עדיין שמן, אקסטרה לארג' זה שמן". עושה חיקויים מפגרים. ענת ואנה מתפקעות מצחוק! על מה הם צוחקים? על מראה חיצוני של בן אדם. כשגם ככה זאת בעיה בעולם, והילדים שלהם צופים בזה, ורואים איך אבא ואמא צוחקים בפריים טיים על בן אדם שמן.
בואי נשאל למה הם עשו את זה - האם זה מהלך אסטרטגי כלשהו? לא. מהלך חברתי כלשהו? לא, אולי רק איתי ניסה להתחנף על ידי הירידות האלה רק שאני לא רוצה להאמין שזה נכון כי זה עצוב אם זאת הסיבה. זה היה נטו לצחוק על מראה חיצוני של בן אדם, ומעטים הדברים שיכולים לפגוע בבן אדם יותר מאשר שתצחקי על המראה החיצוני שלו. גם אם את הבן אדם הכי לא שטחי שיש, והכי לא מתייחס למראה חיצוני, אני בספק אם יש משהו שיחלחל לך ללב יותר מאשר אם תשמעי שאמרו עליך מאחורי הגב שאת מכוערת.
לצחוק על זה שבן אדם שמן זה לא חלק מהמשחק. זה פסים אישיים, זה החיים האמיתיים. זה לא הישרדות, זה לא הפורמט. זה הזבל שיוצא מאנשים בתוכניות ראליטי באופן כללי. זה בעיני פי מליארד יותר גרוע מלגנוב איזה פסלון מפגר כדי שלא ידיחו אותך. איך אנה אמרה על הפסלון? "הוא יצטרך לחיות עם זה אחר כך". אני מעדיפה בהרבה לחיות עם העובדה שגנבתי פסלון בהישרדות, מאשר לחיות עם העובדה שצחקתי בטלוויזיה על איך שבן אדם נראה. לא חייבים לפרגן לו ולשמוח בשבילו אם לא רוצים, אבל איך הלב שלהן נותן להם לראות בן אדם כל כך שמח מזה שהוא ירד מידה, וללכת לצחוק עליו מאחורי הגב בדיוק על הדבר הזה?
אולי הם עשו את זה מאחורי הגב בקטע של "מה שהוא לא יודע לא פוגע בו", אבל אני לא קונה את זה כי הם ידעו טוב מאוד שהם מצולמים ושהדבר הזה ישודר אחר כך, ושהוא יראה בטלוויזיה איך הם צוחקים עליו. הם אמרו את זה מאחורי הגב כדי שלא יצטרכו להתמודד איתו באותו רגע. אז מקסימום בוקי יראה את זה בטלוויזיה אחר כך ויעלב, למי אכפת? הוא הרי יודע שהוא שמן. אז מקסימום שהוא יתבייש עוד יותר בעצמו, שישבר לו עוד יותר הלב, שירד לו עוד יותר הביטחון העצמי, שישנא עוד יותר את איך שהוא נראה. מה זה משנה? העיקר שאנחנו צחקנו לנו בכיף.
זה מגעיל. אבל זה לא חלק מהישרדות, זה פשוט האנשים הקטנים שלוהקו פה. ואת זה ניתן לראות בכל תוכנית ריאליטי, גם ובעיקר באח הגדול. הבעיה היחידה היא שאף אחד בהפקות של התוכניות האלה לא מגנה את התופעות האלה.
קחי לדוגמה את ליהיא באח הגדול - אוכלת רק קרח כדי לרדת במשקל. לאכול קרח זאת שיטה ידועה של אנורקסיות, זה פאקינג אנורקסיה! ואף אחד לא אומר לה כלום, כלום. לא רק זה, עוד מפרגנים לה על זה. איזה יופי את יורדת במשקל, השיטה שלך באמת עובדת. ברור שזה יעבוד - היא לא אוכלת כלום. אם אני הייתי בהפקה של האח הגדול, הייתי כופה עליה אכילה, או שתאכלי או שאת עפה מהתוכנית. תאמינו לי שהיא הייתה אוכלת, ועוד היה עובר מסר מאוד יפה לקהל בבית שאסור לרדת במשקל על ידי זה שתפסיק לאכול. במקום זה נתנו לה להיות אנורקסית בשידור חי כשכולם מסביב מפרגנים לה על זה! כאילו לא כל נערה שניה היום מנסה להיות אנורקסית.
הבעיה היא לא בפורמט עצמו של האח הגדול - אלא באיך שהם מתמודדים עם הדברים האלה. אף אחד לא מגנה את זה, ותאמיני לי שהקטע הקטן הזה הוא הרבה יותר נורא מלגנוב פסלון חסינות מעפן.
חוץ מזה הבזבוז מים באח הגדול הוא לא נורמלי, ואף אחד לא אומר להם כלום. בעונה הראשונה כל הזמן העירו להם על זה, ובכל מקום היו מדבקות לחיסכון במים. בעונות האחרות נתנו להם לבזבז חופשי, כאילו זאת לא המדינה שלהם שמתייבשת.
ושאני לא אתחיל לדבר אפילו על הלגטימציה שנותנים שם לסיגריות - מלהקים בכוונה 90 אחוז מהקאסט (אם לא יותר) אנשים מעשנים שלא יכולים לחיות שעה בלי הסיגריה שלהם.
בפרק האחרון של הישרדות, ממש נגעלתי לראות שלכל מודח הייתה סיגריה ביד, אולי חוץ מבוקי. בתור צופה, זה היה פשוט דוחה לראות את זה. ירד לי שם מכולם. כמובן שאני לא מאמינה שעד עכשיו הם לא עישנו, אני בטוחה לגמרי שהייתה להם אספקת סיגריות לכל אורך העונה, יש שם יותר מדי מפונקים קטנים שלא היו מסכימים לוותר על הסיגריה שמחוברת להם באינפוזיה. לפחות לא שידרו את זה.
אבל זה עוד היה קטע שולי של כמה שניות בתוכנית שהיא אפילו לא חלק מהישרדות עצמה. באח הגדול זה קורה כל הזמן ומשודר 24 שעות בשידור חי.
את באמת רוצה להגיד לי שזה לגיטימי, אבל לגנוב פסלון חסינות כחלק מהמשחק זה לא?