אז מה זה "הרמוניה"?

אז מה זה "הרמוניה"?

בשרשור על אייקידו, שבועות, יהדות, הרמוניה, טבע ו...(מה עוד היה לנו שם?), עלו התייחסויות שונות למושג הזה. אחד טען שזה מלכודת, אחר טען שזה מה שהיה בהר סיני, והיו שטענו שזה לא קיים (אני מקצין בכוונה, אל תתפסו אותי במילה). אז 1, מה זה "הרמוניה"? ו-2, האם יש הבדל בין "הרמוניה" בכלל ל"הרמוניה באמנויות לחימה"? לא בשביל ויכוח, אלא בשביל לשמוע דעות שונות.

Sensei

New member
Harmony

is BALANCE.The balance of all the existing forces including of course the balance between conflicting forces. This balance is needed in the realm of the soul (kochot hanefesh)and in the realm of the physical word in order to reach harmony. In every endeavor in life one most find the balance between the diferent forces.In marriage life ,in social life in the Martial arts,in all arts .Upon doing so one achieves harmony. Rabbi Yahudah Halevi in the KUZARI writes that this balance can be achieved through keeping of the Mitsvas(commandments) and the learning of Torah.The knowledge of G-d is given to us in the Torah and the WAY to balance is through the keeping of the commandments. Harmony is thus achieved . In Kaze arashi ryu through the use of the INYO (yin/yang) in all techniques a balabce is achieved and the least amount of force is used .Using the exact force needed ,not more and not less is a reflection of harmony in the martial arts. Shimon​

amir_aikido

New member
התובנה שלי

אני לא בטוח שאני יודע לתת בגדרה קצרה ופשוטה של המונח "הרמוניה", ובפרט לא, של המונח "הרמוניה באמנויות לחימה". אבל אני כן יכול לנסות ולהסביר מאפיינים של אותו מונח. את התובנה שלי לגבי המונח "הרמוניה" אני שואב מהמזרן החוצה, ולא מהכתבים אל המזרן, כך שניתן למצוא חפיפה מסוימת מבחינתי בין המונחים "הרמוניה", "רכות" ו"רגישות". מבחינתי ההרמוניה נדרשת במספר מעגלים, ומבחינת אמנות הלחימה, רלבנטיים בעיקר:
הרמוניה עצמית
הרמוניה שלי עם יריב/עמית יהיו שיוסיפו על כך מעגלים נוספים, שאותם לא אזכיר כעת:
הרמוניה עם החברה
הרמוניה עם הטבע
הרמוניה עצמית בעיני, הרמוניה עצמית היא תנועה המשלבת את כל החלקים, של הגוף והרוח כאחד. כך שכל חלק מהריכוז ומהתנועה תורם לחלקים האחרים. ניתן לראות תנועה שכזו הן באמנויות הלחימה והן באמנויות הבמה. כמתאמן בקורינדו אייקידו, השלב ראשון לתנועה שכזו יהיה ללמוד לנוע ממרכז הגוף (אנו מכנים זאת "מותן" לקלות ההבנה) ולהביא את כל הגוף לבצע תנועה אחת, בדומה לשיטת הלחימה העקרית בחרב יפנית - אתה אוחז בחרב אחת וכולך (הגוף והרוח/מיקוד/מחשבה/דמיון) מבצע כל תנועה של החרב. כשמתקדמים עם שלב זה, ניתן להסתכל על תנועות עוקבות, ולבחון את אופן התנועה בינהן. האם המעבר בין התנועות הוא חלק ככל שניתן? האם התנועה הנוכחית מנצלת את התנועה הקודמת להשתפר ובונה את התנועה שאחריה? כ"א מהשלבים לעיל הוא שלב ארוך שלוקח הרבה שנים להגיע אליו אם בכלל. ובכל זאת, יש יותר מכך שחלקו אף מבוצע במקביל. לאחר שמצליחים "להיות בהרמוניה" עם תנועה אחת בו-זמנית, עוברים לביצוע של יותר מתנועה אחת בו-זמנית.המקבילה לכך בעבודת הכלים אצלנו היא הניטו (שתי חרבות) - לחימה שמתבססת על שימוש בשתי החרבות היפניות בו-זמנית (קטאנה ווקיזאשי). במצב הזה, כל פעולה צריכה להפיק את האפקט הרצוי, ולשם כך להתמך ע"י תנועת הגוף, ומן הצד השני, צריך להמנע ממצב בו תנועה אחת מנטרלת למעשה את התנועה השניה. בד-בבד עם הגוף גם הרוח/מיקוד/מחשבה/דמיון של המבצע חייב לתמוך בכ"א מהפעולות, כאילו רק היא מבוצעת.
הרמוניה שלי עם יריב/עמית להיות רק בהרמוניה עם עצמך זה לא מספיק. המתאמן/לוחם צריך להיות גם בהרמוניה עם המתאמן האחר / היריב. באימון אנו ננסה ללמוד להגיע אל ההרמוניה ברמה שיוויונית, אך רצוי לזכור, כי בעת לחימה, אין שום דרישה שכזו. והשאיפה של הלוחם היא להיות בהרמוניה עם עצמו ועם היריב, ובמקביל לשבור את ההרמוניה של היריב (יריב לעצמו ויריב אל הלוחם). ההרמוניה הזו מורכבת ממספר חלקים, שכולם יחדיו מהווים אסטרטגיה שתאפשר לנו "ניצחון": רגישות למצב היריב - נרצה לחוש את כוונת היריב, מעשיו ומצבו (שיווי משקל, מתיחות וכו'). נרצה להגיב למעשי היריב, ואם בהרמוניה עסקינן, תגובה הרמונית של אמן לחימה תהיה כזו שתנצל את כוונת ופעולת היריב כנגדו, דבר שמתבטא לעיתים קרובות בפינוי המקום וסיוע ליריב להמשיך את תנועתו מעבר לכוונתו המקורית, באופן שיעביר את ההרמוניה אלינו. עד כאן לעכשיו. אמיר

chataka

New member
כתבת יפה ומעניין

אם מותר - אתמצת מה שאני לקחתי מזה- בחלק הראשון "תנועה המשלבת את כל החלקים" בחלק השני- סוג של הסבר למה הרמוניה לא מנוגד לעימות או קרב "..אסטרטגיה שתאפשר לנו "ניצחון" גם אני לא חושבת שהרמוניה סותרת עימות, אבל אני חושבת שגישה הרמונית לקרב או עימות שמה דגש על שיטות של שיתוף פעולה במקום תחרותיות, או במקביל לתחרותיות. (וזה עונה על התיאור הראשון שלך- של שילוב החלקים) חוצמזה, ההודעה שלך גרמה לי לחשוב על זה שבמובן מסוים, הרמוניה היא ההפך מזהות. אבל זה עוד אחד מהמושגים החמקמקים האלה שמתארים משהו שהוא לא אובייקט או דבר או מצב בפני עצמו, אלא משהו שקורה (או לא) ברווח שבין דברים. לכן אני לא חושבת שאפשר לדבר על הרמוניה במונחים של בעלות או מקום- היא כאן או שם, אצלי או אצל היריב, של היהודים או של הגויים - וכו

amir_aikido

New member
שיתוף פעולה דורש שניים ?

כתבת: "גישה הרמונית לקרב או עימות שמה דגש על שיטות של שיתוף פעולה במקום תחרותיות, או במקביל לתחרותיות" ואני מנסה להבין, כיצד יתכן "שיתוף פעולה" כפי שאנו בד"כ מדברים איתו, כאשר המטרה הבסיסית והכווונה הן מנוגדות
|אדם חושב ומגרד בראש| לטעמי, זהו אחד ההבדלים בין "קרב אמיתי" ובין "קרב אימון", ב"קרב אימון" תמיד יש זהות במטרה הבסיסית של המתאמנים - לשפר זה את זה. ולכן, מקובלות גם צורות של קרב אימון בהן שני הצדדים שואפים לשפר את ההרמוניה בינהם ויש גישות שתומכות אפילו בשיתוף פעולה בין המתאמנים - כך כל אחד מהם ישפר יכולת בסיסית חשובה. ב"קרב אמיתי" יש קונפליקט ברמת המטרה הבסיסית - ומכאן, שלא יתכן שיתוף פעולה אמיתי. אבל, אם יש פער רמות גבוה, והלוחם הטוב יותר פועל ב"הרמוניה" עם היריב, הוא ייצור לצופה מהצד תחושה כאילו שני הצדדים משתפים פעולה למען "נצחונו". ובאשר להיות הרמוניה כהפך מ"זהות": אם נסתכל רק על לוח שנצבע כולו בצבע אחיד -האם תהיה לך תחושה של הרמוניה ? או שלשם קבלת ההרמוניה דרוש שיהיה יותר מצבע יחיד ? אני לא חושב שניתן לקיים הרמוניה כשהכל זהה, תנאי נדרש לקיומה של ההרמוניה הוא שיהיו מספר תכנים שונים. אמיר נ.ב.
על השבחים

chataka

New member
כיצד יתכן

"כיצד יתכן "שיתוף פעולה" כפי שאנו בד"כ מדברים איתו, כאשר המטרה הבסיסית והכווונה הן מנוגדות ?" זה יתכן כשמדברים אחרת על שיתוף פעולה, מרחיבים את ההגדרה והפעולה. נניח- הדוגמא שהבאת של קרב אימון היא מובהקת למצב שבו לשני הצדדים יש אותו האינטרס ולכן יש בסיס טוב לשיתוף פעולה, וכאן יש שיתוף פעולה מודע של (לפחות) שני גורמים. אבל גם כשתיארת את ההתנהגות הנכונה של איקידוקא בקרב - אמת, לצורך העניין- לשתף פעולה עם מה שקורה, עם האסטרטגיה של היריב- התנועה שלו, היא גם דוגמא להתנהגות של שיתוף פעולה גם כשאין אינטרס משותף, או אפילו כשהאינטרס מנוגד באופן מוצהר וברור. גם אם היריב אינו מודע לשיתוף הפעולה, עצם התגובה שלך היא הרמונית כי היריב בשבילך הוא חלק ממכלול שגם אתה שייך אליו. זו גישה הרמונית לקרב, כאן ההרמוניה היא בינך לבין כל מכלול המציאות שסביבך, כשחלק מהמציאות הזו היא יריב שתוקף אותך. גישה לא הרמונית תתעקש על ביצוע אסטרטגיה שנקבעה מראש ואינה מגיבה לנסיבות ברגע האמור. אני מקבלת את אייקידו, טאי צ'י וכל שאר השיטות שעובדות עם עקרון "ללכת עם היריב" כגישות הרמוניות למצבי קרב או עימות. בכל המצבים של שיתוף פעולה יש ויתור- כשמדברים על win-win situation בעסקים או כלכלה וכו, לרוב שוכחים לספר ולהסביר שכדי להגיע למצב רווחי והדדי (גם אם לא סימטרי) לכל הצדדים, צריך שיקרו שני דברים: 1. תשתנה תפיסת הערכיות- לומדים להעריך דברים חדשים ובעקבות זה משתנים סדרי העדיפיות ותפיסת ההגינות והרווחיות או מה נחשב דיל הוגן. 2. הצד החזק יוותר, כדי לחזק את הצד החלש, וזה כדאי לו. למה זה כדאי לו-> ראה סעיף 1. באותו האופן, גם אם אין "פרטנר לשלום", אם אני הצד החזק, כדאי לי לוותר על ה stance שלי, לזוז הצידה, לשנות את שיווי המשקל, "לא להיות שם" וכו- כי כך אני אפקטיבית יותר. אני לא צריכה לוותר על המטרה שלי (להכניע את היריב, נניח) אלא על הקדימות או היוזמה או מידת ההתערבות שלי בסיטואציה ולצמצה למינימום האפשרי. לגבי עניין הזהות- דלית הזכיר את עניין השלם גדול מסך חלקיו. כשדיברתי על זהות, התכוונתי כנראה לעניין של תחושת זהות נפרדת כיחידה עצמאית או כחלק, מרכיב בתוך מכלול שלם. במצב הרמוני, כדי לפעול כחלק ממכלול, אני צריכה לשכוח את הזהות הנפרדת שלי ולהטמע בתוך הזהות של השלם, אני גם מקבלת את הערך "הגדול מ.." של השלם. אבל אני מוותרת על הזהות הנפרדת שלי בשביל זה (וזה ויתור מתמיד, לא פעולה שקורית פעם אחת אלא מרגע לרגע, שוב ושוב ושוב). אני לא יכולה לאבד את המאפיינים היחודיים שלי, את "הצבע שלי" לפי הדוגמא שלך. רק שאני לא מזהה את עצמי כקישקוש הירוק בפינה, אלא כחלק מכל הציור כולו, יש לי זהות רק מתוקף החלקיות שלי במכלול הציור. מקווה שזה מבהיר את הכוונה. בשני הדברים שדיברתי עליהם חוזר על עצמו ההבדל בין המצב הקונקרטי לבין המצב התפישתי. יש התנהגות של שיתוף פעולה, ויש שיתוף פעולה במודע. בעניין הזהות זה עוד יותר מוקצן כי זהות היא לגמרי מצב תפישתי, היא תוצר של המיינד-אגו. לעומתה יש קיום או קיימות או הוויה, וזה המצב הקונקרטי של מה אתה (או מה אתה יכול להיות), ולא המצב המנטלי-פסיכולוגי של מי אתה.

isaacl

New member
אפרופו השלם הגדול מחלקיו

קיים ביטוי תלמודי שהפרשנות שלו המקובלת אך כנראה אינה נכונה - הולמת את הרעיון: "אין הבור מתמלא מחוליתו". הפירוש המקובל הוא שאם תנסה לסתום בור בעפר שלו עצמו, זה שנחפר החוצה - לא תצליח למלא את כל הבור. העפר ש"אכלס" את הבור במקורו תמיד היה שלם ומדוייק יותר מזה שנזדקק לו למלאו שוב. הפרשנות האמיתית היא כנראה, שאין בור המים מתמלא בגשמים רק מחוליתו, דהיינו מן התחום שסביב הבור, ולפיכך צריך להבטיח מערכת מרזבים ותעלות מים כדי למלא את הבור. ואחרי כל הדיון על הרמוניה, אני מוכרח לומר שהיא (ההרמוניה) מטרידה אותי. השאיפה להרמוניה היא שאיפה למוות. הכל שלם, רגוע, כל החלקים תואמים. במצב כזה אין מקום לדינמיקה של ממש, לחסר, לדיון, לריצה אחרי. זה באמת נורא הודי. האם אנחנו באמת מעוניינים בכך? אני כאדם דתי, שואף להתרומם, להגיע למשהו שמעבר. אני ממש לא מסתפק בהרמוניה. יצחק

chataka

New member
יצחק

למה בור שממלאים אותו חזרה בעפר שנחפר מתוכו לא מתמלא? מה חסר ומה אבד? הרווח, ה"ריק". הרווחים בין גרגרי העפר השתנו. לגבי הרמוניה הודית- אחד הדברים הקשים ביותר לתפישה זה דינמיות. מה זה הרמוניה דינמית. זה לא buzz word, זה תיאור אופרטיבי. "הרמוניה" סטטית וקפואה היא אכן מוות או לפחות אי- חיים. היא אידאה של הרמוניה- כמו דימוי המאזניים השקולות. הרמוניה חיה, הודית, יהודית או עמלקית- לעולם אינה סטטית, זה בלתי אפשרי. אפילו להפך, באי צ'ינג יש צמד סימנים- 11- הרמוניה, 12- סטגנציה. סטגנציה היא קפאון, הרמוניה היא סוג של תנועה, גם אנטרופיה היא סוג של תנועה ששואפת לקפאון והתכווצות. הרמוניה היא סוג של תנועה ששואפת אל צמיחה- ההבדל הגדול שבתנועה הרמונית הכל צריך לצמוח ביחד. לא הכל צומח בו זמנית אבל ביחד, באופו סימביוטי. אם משהו מת זה כדי לקיים חיים למשהו אחר, כל דבר בעיתו ובתפקידו. השאיפה לטרנסדציה מנטלית (דיון, ריצה אחרי וכו) היא אכן עניין יהודי מאוד ואולי פחות קשור להרמוניה טבעית, למרות שעל פי מקורותי הרמוניה גורמת לטרנסדציה- גם מנטלית, עניין של סינכרון. מה לעשות שכשקט אין מילים. והנה עוד ויתור.

isaacl

New member
תודה

וכמובן, כרגיל אחרי תשובותיך צריך לחשוב. לא יודע למה פירש רש"י שהבור אינו מתמלא מעפרו. לפי הניסיון שלי המצב הוא הפוך. אני אוהב את הפירוש האחר.

amir_aikido

New member
תשובה מצוינת (דורשת קריאה חוזרת)

קראתי, ועד כמה שעיכלתי את תגובתך עד עכשיו, אני מסכים לחלוטין. חבל שזה לא יותר פשוט להסביר. אמיר

chataka

New member
../images/Emo8.gif

Ebony And Ivory Paul McCartney & Stevie Wonder Ebony and Ivory Live together in perfect harmony Side by side on my piano keyboard Oh Lord, why don't we We all know that people are the same Where ever you go There is good and bad in ev'ryone And we learn to live We learn to give each other what we need to survive Together alive

Raffael

New member
../images/Emo8.gif 2

The Girl Is Mine - Michael Jackson & Paul McCartney But we both cannot have her So it's one or the other And one day you'll discover That she's my girl forever and ever Michael, we're not going to fight about this, okay Paul, I think I told you, I'm a lover not a fighter I've heard it all before, Michael, she told me that I'm her forever lover, You know, don't you remember Well, after loving me, she said she couldn't love another Is that what she said Yes, she said it, you keep dreaming I don't believe it The girl is mine, (mine, mine, mine)...​
דו קרב סכינים היה סוגר את זה מהר יותר ובפחות סבל לקהל הרחב.

nage

New member
ועוד תוספת

שהיא בעצם הסכמה עם אמיר. או-סנסיי דיבר על חיבור משולש ע"מ להגיע לאומנות לחימה הרמונית. 1)חיבור עם בן הזוג / יריב. 2)חיבור עם הקרקע / עם העולם 3)חיבור לעצמך - אולי החלק החמקמק ביותר

למעלה