אות קלון למשתמטים

סמדר בנ

New member
אות קלון למשתמטים

בכתבה ב-YNET כתוב שצה"ל מתכנן להילחם בתופעת ההשתמטות ובמקום שיהיה רשום בתעודת שחרור שחרור מסיבת אי התאמה יהיה רשום שחרור בגלל התנהגות רעה-חמורה (איזה ניסוח דבילי). הכוונה היא לא למי שמשתחרר מסיבות רפואיות או בעיות נפשיות שמחייבות שחרור אלא לכל המשתמטים למיניהם. מה דעתכם?

the gypsy

New member
אות קלון למשתמטים

ראשית, הניסוח אכן דבילי לגמרי. "התנהגות רעה-חמורה"?! נו באמת... שנית, כיצד יוגדר מי הוא המשתמט? השחרור בפועל מתבצע או אצל קב"ן - ואז הסיבה הינה נפשית (מי בדיוק יחליט שהבחור רק העמיד פנים? ואם ברור שהוא העמיד פנים - איך הצבא יסביר שהוא שוחרר בכל זאת?) או בועדת מצפון (בה השחרור הינו כתוצאה של הכרת הצבא בכך, שנבצר מאדם לשרת בשל סיבות הקשורות למצפון/מוסר, כפי שהוא מגדיר אותם. ושוב - אם ברור שהאדם רק העמיד פנים - כיצד הצבא שחרר אותו?) בקיצור - עוד רעיון תמוה מבית מדרשו של האלוף שטרן, שעל אף היותו אדם אינטליגנטי, מצטיין באמירות/רעיונות שאינם במקומם.

../images/Emo45.gifסוף סוף

אולי לאלוף שטרן יש לעיתים "יציאות" לא מוצלחות ,אך אי אפשר לקחת ממנו העלאת נושאים חשובים ומטרידים אותנו כחברה לסדר היום הציבורי והטיפול בהם. אולי הניסוח הוא דבילי משהו (שולי וניתן לשנותו) ,אך עצם הכניסה לתחום כואב שהולך ומתעצם במהלך השנים האחרונות נהדר הוא. אם פעם נער היה מתבייש לאמר שאינו מתגייס ולאחר מכן הייתה לו בעייה במציאת עבודה ועוד ,הרי שהיום חלק מהנוער אף גאה באי גיוסו ,(הנה הצלחתי "לעבוד על הצבא") ואי השרות בצה"ל אינו פוגע בו כמעט במאומה. לא כל המשתמטים הם על רקע נפשי המקבלים סעיף 21. חלקם על רקע בעיות אלימות (לפני או בתחילת שירות) ,הסתגלות וכו'. נהדר יעשו אם יעשו הפרדה בין המשתמטים להם יהיה כתוב התנהגות רעה שתגרור בעיות באזרחות ,לבין אלו שיש להם סעיף נפשי ולהם לא יהיה פטור אלא תמצא עבורם סביבת עבודה מתאימה. לפטורים על רקע בריאותי יציינו זאת מפורשות. אם יש עלייה אפילו של אחוז אחד זה הרבה מאוד מכיוון שזאת מגמה שרק תחמיר עם השנים. אסור שבמדינה שלנו (מעבר לבעיות של חברה ומוסר) עם המורכבות הבטחונית שלנו, יהיה חלק שלא יטול חלק במאמץ. זאת פשוט ירייה ברגל של עצמנו.

אני חושבת שעדיף שמי שרק יזיק למאמץ

לא יטול בו חלק. את באמת חושבת שלמי ששוחרר בגין נפקדות וישיבה בכלא הצבאי יש סביבה מתאימה בצבא?

oshiko

New member
מסכים לרעיון, לא לניסוח

הניסוח ילדותי למדי, ואינו מכבד את צה"ל. במקרים של חייל המעורר מהומות על מנת להשתחרר צריך לכתוב משהו כמו "שוחרר על רקע התנהגות שאינה הולמת את ערכי צה"ל והחברה בישראל". משהו כזה.

אושיקו,מה שחשוב

שברגע שזה הועלה זה כבר ירוץ הלאה. ניסוחים תמיד אפשר לשנות (ולדעתי אפשר גם להציע). חוץ מזה אל תהרגו אותי ,מעריכה את שטרן ובני משפחתו. (הייתה תקופה שממניעים אידיאולוגים עבד כמורה בבית ספר בו עבדתי)

יש לי רעיון אחר לגמרי

כדי שאף גורם בצה"ל לא יואשם כמי שכתב תעודה מביישת למי שבאמת זקוק לעזרה ולא מסוגל לשרת בצה"ל או בכל מסגרת אחרת יש לי רעיון. כל מי שיוכח לגביו כי במקום לשרת בצה"ל עבד במסגרת מחייבת והרוויח יפה בזמן שהילדים שלנו שירתו אותו , יאלץ על פי חוק להפריש את משכורת שלושת שנות העבודה שלו (לבנים) או שנתיים עבודה (לבנות) לצה"ל. צה"ל בתמורה יתן לו 300 ש"ח לחודש. כמו לחייל רגיל. אתם יודעים כמה צה"ל ירוויח ממאיה בוסקילה ודומיה? משתלם, לא?

אעדכן אותך.

עפ"י הסכם ,אמן שאפילו משרת בשירות צבאי ומעונין להמשיך להופיע מתחייב להפריש סכום לצבא.(וידוע לי שחלקם מתחמקים). מה זה אינו מסוגל לשרת ? אם לא ישרת הבחור לא יעבוד ?יעבוד.הצבא יוכל למצא לכל אחד מסגרת מתאימה. את זוכרת את נערי רפול שקודם לכן לא שרתו ? ובכן,נכון שזה עלה לא מעט אבל אני זוכרת עצמי במסגרת פר"ח כסטודנטית מלמדת את החברה' האלה שבבוקר שירתו ובערב למדו. גם הם הרוויחו, גם החברה הרוויחה וגם תרמו למדינה.

לא התכוונתי לאומנים שמשרתים

התכוונתי למי שטענו שאינם יכולים לשרת בצבא מטעמי צניעות ואח"כ את מוצאת את תמונותיהם בלבוש מינימאלי בעת הופעה. מי שטען אינו מסוגל נפשית לעמוד במסגרת מחייבת ואח"כ את מוצאת שעבד יופי יום ולילה בשביל להרוויח יפה. אלה המשתמטים, לא? אם מסוגל לעבוד באזרחות , מסוגל לעבוד בצבא.

סמדר בנ

New member
לא בהכרח

ישנם אנשים שהמסגרת הצה"לית הנוקשה לא מתאימה להם. אין זה מחייב שלא יסתדרו בעבודה באזרחות. משתמט בעיני זו למשל בת של שכנה שלי שהצהירה שהיא דתייה וכל ערב יצאה למועדונים בלבוש פרובוקטיבי, שלא לדבר על נסיעה בשבת וכד'. או בת כתה של ביתי שפשוט לא התאים לה להיות בצה"ל, והשתחררה לאחר חודשיים סתם כך, או בת של עובדת במשרד שאמא שלה אמרה שחבל שהיא תבזבז את הזמן שלה בצבא וחבל שלא תנצל את הזמן הזה ללימודים. אלו משתמטים. יש לי הרגשה שהרבה יותר קל לבנות להשתמט מאשר לבנים. היוזמה הזו של שטרן במקום (כנראה בנוסח שונה) אבל לא מספיקה. מה עם לחייב מי שלא מתגייס לעשות שירות לאומי למשל? ומה עם להשוות את תקופת השירות הלאומי לתקופת השירות הצבאי? יש עוד כמה דברים לעשות כדי שיהיה שוויון בנטל.

לחיוב בשירות צבאי יש הצדקה

וההצדקה היא הצורך הבטחוני. איזו הצדקה יש לחיוב בשירות לאומי? איזה אח ורע יהיה לדבר כזה?

סמדר בנ

New member
כמו שיש במדינות מתוקנות אחרות

שאנשים נותנים פרק זמן לשירות למען המדינה. זה שיעור טוב בדרך להיות אזרח בוגר שגם תורם ולא רק מקבל. לא כל בן אדם שמשרת בצה"ל הוא בתפקיד שיש לו צורך בטחוני. יש מספיק תפקידים אחרים גמו מורות חיילות, מדריכות פנימיה ועוד שהם דומים מאוד לשירות לאומי.

באילו מדינות

מחייבים בחוק אזרחים לעצור את חייהם לטובת שירות למען המדינה? לא אומרת שאין, אבל לא שמעתי על כאלה. נכון שלא כל בן אדם שמשרת בצה"ל תורם לבטחון המדינה, וזה המעוות. צבא מיועד לשמירה על בטחון המדינה, לא לחינוך אזרחיה.

סמדר בנ

New member
למשל

גרמניה - אתה מחויב בשנה שירות צבאי או אזרחי למען הקהילה. בצרפת יש גם חובת שירות שניתן לא לעשותה אם אתה עוסק בתחומים מסוימים/עבודות מסוימות אני לא רואה בעייה גדולה ב"לעצור את החיים לטובת שירות למען המדינה". אני עשיתי זאת, ילדי עשו זאת, לא ראיתי שמשהו חסר לי בגלל זה. אולי להפך.

אני כן רואה בכך בעיה גדולה

גזילת החופש מבן אדם זה עסק בעייתי בעיני. זה לא אומר שזה בהכרח לא מוצדק - במקרה של שירות בטחוני זה מוצדק. במקרה של שירות לאומי אין לכך שום הצדקה, אין שום סיבה לגזול לאנשים את החופש רק בשביל לחסוך מאנשים אחרים תחושת פראייריות (עדיף פשוט שאותם אנשים יהיו פחות פראיירים בפועל).

the gypsy

New member
ירות לאומי לא נועד "לחסוך תחושת פרא

פראייריות" כהגדרתך! הסיבה לחייב בשירות לאומי את כל הלא מתגייסים (מכל סיבה שהיא), נעוצה בעובדה שמאחר ונבצר מהם להתגייס (גיוס שאת מצדיקה אותו מסיבות ביטחוניות), הרי שהם מקבלים סוג של "שירות" מאלה שכן התגייסו ומגינים עליהם (גם במחיר חייהם). מכאן שעליהם לגמול על כך ע"י מתן שירות אחר, אותו הם כן מסוגלים לבצע - התנדבות במד"א, הדרכת בני נוער, סיוע במוסדות קשישים וכד'. הרי הצדקת את הגיוס ע"י המצב הבטחוני - ובכן, המצב החברתי/מצב המערכות השונות (בריאות, חינוך ועוד) - גרוע עוד יותר! מכאן שיש הצדקה לחייב שירות אזרחי למטרות חברתיות/תרומה לקהילה.

למעלה