אונס בחדר לידה

אונס בחדר לידה

מצרפת עדות של תמר. מעורר מחשבה...

חת מתוך אחת
תמר (עדות 915)

בא לי לכתוב על נושא שעוד לא עלה פה, אבל הוא פוגעני, טראומטי וקשה להתמודדות באותה המידה. בא לי לכתוב על האונס שעברתי בחדר הלידה.
וכן, אני לא סתם משתמשת במילה אונס. אונס בחדר לידה זה דבר מסובך אולי להבנה. יש אונס, כלומר יש חדירה של איבר או חפץ לאיבר המין של אישה ללא הסכמתה החופשית, אבל זה נעשה בכסות 'הטיפול הרפואי'. לאישה הפשוטה, כמוני, אין יכולת לומר עד כמה הטיפול הזה נחוץ, הכרחי. בוודאי שלא ברור איפה עובר הגבול של שמירה על כבודה של היולדת, עד כמה מנסים למנוע כאב. אבל כן יש מצבים, כמו בלידה שלי, שהחדירה הזו הייתה מנוגדת לרצון המפורש שהבעתי ומכאיבה מאוד.
אולי הבעיה הגדולה ביותר באונס בחדר הלידה היא שאין אנס, שהרופאים והמיילדות מגיעים מתוך רצון בסיסי והתחייבות לטפל ולהיטיב, גם אם הם לא בהכרח תמיד עושים זאת. תוך כדי הם מותשים, עייפים, נתונים ללחצים של תביעות ופועלים לפי 'פס הייצור' של חדר לידה, שבו אם את נמצאת בפתיחה מסויימת כך וכך שעות, זה נותן לגיטימציה לעשות לך פעולות רפואיות שונות, לפעמים בלי לשאול או ליידע אותך לפני, גם במצב שבו יש עדיין יכולת לשוחח עם היולדת.
בלידה שלי, חוויתי את הצוות הרפואי כלא קשוב, החל מהרופא במיון שבדק אותי וגרם לי לדימום שהבהיל אותי מאוד בלי ליידע אותי שאני עשויה לדמם אחרי הבדיקה. המשיך במיילדת שאמרה לי שאני יכולה לנוע כמה שאני רוצה כל עוד המוניטור לא זז ממקומו, שילוב שאינו כל כך אפשרי. אבל להיות לא קשובים זה בסדר. זה לא טוב, זה לא מקדם לידה, אבל זה בסדר.
מה היה לא בסדר? המיילדת שבסופו של דבר ליוותה אותי בלידה עצמה שלא הקשיבה בכלל כשאמרתי לה שאני לא מעוניינת באפידורל ואמרה לי שלוש פעמים שהמרדים מייד מגיע. לא ראתה אותי ממטר. היא עוד יותר לא ראתה אותי ממטר כשהיא החלה לעסות לי את הנרתיק (כדי לרכך אותו רגע לפני הלידה) אבל עשתה את זה בלי השמן שאמורים לעשות את זה איתו. כתוצאה מזה היא מאוד מאוד מאוד הכאיבה לי. אמרתי לה יותר מפעם אחת שהיא מכאיבה לי ושהבאתי שמן והיא לא הקשיבה. ואז בן הזוג שלי הביא לה את השמן וביקש ממנה שוב להשתמש בו, והיא עשתה לנו' טובה' פעם או פעמיים עם שמן. צריך להבין, אישה בלידה צריכה להתרכז בלידה. זה לוקח את כל הקשב. אני התעסקתי בכאב שהיא גרמה לו. כאב שהיה יכול להימנע כשהוא תוצר של פעולה שנעשתה בגוף שלי, בנרתיק שלי, בניגוד לרצוני.
בשלב הזה רופאים נכנסו ויצאו מחדר הלידה כל הזמן. כל מי שנכנס רצה לבדוק אותי. הם ניסו להבין למה התינוקת שלי תקועה בתעלת הלידה. אמרו לי לשכב על הגב. ביקשתי שינסו לבדוק אותי כשאני שוכבת על הצד, כי הכאבים על הגב היו בלתי נסבלים. הם ביקשו 'רק לרגע', אבל לא הצליחו להחליט באיזה מנח הראש של התינוקת נמצא. רופא אחד קרא לרופא שני להתייעצות. שניהם עומדים מעל הנרתיק שלי, מכניסים לתוכי אצבעות (בלי שמן, כמובן, הם רופאים, אז מה אם הם מכאיבים לי?) ומתייעצים ביניהם. מוציאים, מכניסים, מוציאים, מכניסים. בפירוש מפריעים לי ללדת. יוצאים מהחדר, נכנסים שוב. נותנים לי צ'אנס אחרון ללדת (בזה הם היו ממש בסדר דווקא), עוד חצי שעה של לחיצות, ואם לא אז קיסרי. אני לוחצת. רואים ראש בתעלת הלידה עם כל לחיצה אבל היא לא מצליחה להתקדם החוצה. תקועה. למרות הכל מכינים אותי לקיסרי ומכניסים אותנו לחדר ניתוח. אני חותמת על הסכמה לקיסרי.
בכניסה לחדר הניתוח הרופא המתמחה אמר שרוצים לנסות קודם עם ואקום. סירבתי. נסו לחשוב מה זה להפעיל כוח של ואקום על האיזור הכי מפוצץ בעצבים בגוף האישה כשהוא נפוח וכאוב ממילא. אמרתי שאני רוצה קיסרי. הוא ביקש, אמר שכדאי לנסות להימנע מניתוח ושננסה רק פעם אחת. אז נתתי הסכמה לואקום לפעם אחת בלבד.
הם עשו ואקום ארבע פעמים.
ארבע.
ראיתי יולדות שעברו ואקום ותינוקות שנולדו בואקום. אף אחת מהיולדות או מהילודים שפגשתי לא עברו ואקום אלים כל כך ארבע פעמים. לא ראיתי עוד תינוקות עם ראש פצוע ומדמם כתוצאה מהפרוצדורה המכאיבה והאכזרית הזו.
אני על מיטה. הרגליים שלי למעלה. קשורות. מישהו לחץ לי על הבטן חזק. מישהו מלטף אותי בראש וזה לא בן הזוג שלי (למה אתם נוגעים בי שלא לצורך? מה אתם חברים שלי?). אחות חדר הניתוח מרימה לי את הראש כדי לעזור לי ללחוץ אבל לא שמה לב שהיא חונקת אותי תוך כדי. אני מעיפה לה את היד והיא חוזרת. מעיפה שוב והיא שוב חוזרת עד שבין לחיצה לחיצה אני צועקת עליה שהיא חונקת אותי. שני רופאים. גברים. חזקים. מנסים לעשות ואקום עם כל השרירים שלהם וזה לא הולך. כל פעם שהואקום התנתק הם עפו אחורה. הפנים של הרופא התמלאו בדם שהשפריץ. בסוף הילדה יצאה.
אחרי האירוע הזה הרגשתי מחוללת. פגועה. חסרת אונים. שרמסו את כבודי. הרגשתי שהשפילו אותי. שפגעו לי בגוף ובנפש. שלקחו לי את השליטה על הגוף שלי. לקח לי הרבה זמן להתחיל לחשוב על מה היה שם. ולקח לי זמן לקרוא לזה אונס. נכון, אין שם אנס. כנראה שאפילו לא הייתה כוונה להרע לי. אבל הייתה אדישות, זלזול, החפצה, מגע באיברים המיניים שלי שלא לצורך ולא תוך נסיון למנוע כאב שהיה לא הכרחי.
עכשיו בטח חלקכם חושבים שעדיין אי אפשר לקרוא לזה אונס. עברתי תקיפה מינית בחיי. הרגשות היו זהים. לקרוא לדבר הזה אונס בחדר לידה זו אמירה פוליטית. זו אמירה שאומרת שאי אפשר לזלזל באישה שנמצאת בחדר הלידה. שאי אפשר לפגוע בה. לא לכבד אותה. שאי אפשר לשים את האינטרסים של בית החולים לפני האינטרסים של טיפול נכון ומיטיב בה.
המטרה של הצוות בחדר לידה היא לא ליילד נשים. המטרה היא לעזור לאישה ללדת. היא שותפה פעילה בתהליך. לזלזל בי, לשקר לי, לפגוע בי, להכאיב לי שלא לצורך, לחדור אלי באופן שאינו הכרחי לקידום הלידה. כל אלו לא אפשרו לי להיות שותפה פעילה. הייתי הגוף שילד את התינוקת שלי. לא אדם. לא אישה. גוף. לא מתוך כוונה רעה אולי. אבל גוף. גוף שחולל ונאנס. גוף פגוע, פצוע, מדמם. אובייקט. גוף.

סו ורד

New member
סיפור קשה

אבל עם כל העוול והקושי הגדול של היולדת והתיאור הבאמת קשה ומצמרר, לקרוא לזה אונס זה בעיני זילות של המושג, בעיני יש חשיבות לשמור את המילה הזו (כמו "שואה" לדוגמא) לשימוש רק במשמעות המקורית והנרחבת שלו.

איזו זילות של המונח אונס

ובתור אחת שנפגעה מאוד מקיסרי חירום שלא רציתי אותו כמובן (הנה ההשלכות שלו ובקצרה: זיהום בתפר ואשפוז חוזר ללא התינוקת, שיליית פתח שנדבקה לחתך של הקיסרי בהריון הבא ופגות כפועל יוצא, הידבקויות גסות מאוד שיכולות לסכן את חיי אם אי פעם אלד שוב/ אבצע ניתוח בטן)

הלוואי והיו עושים לי ואקום כמו שעשו לה במאמצים גדולים, ומשתדלים כ"כ להימנע מקיסרי חירום.

לא לציטוט

יש כל מיני סוגים של אונס

אני עברתי אונס ביחסי מין. לא אלים (ניצול ע"י מניפולציה רגשית. בשורה התחתונה נחדרתי ללא הסכמתי).
אני לא חושבת שחוויה כזאת בחדר לידה היא פחות אונס ממה שאני עברתי, רק בגלל שמי שביצעו אותו לא חוו עונג מיני כתוצאה מכך.
אם נגיד שזה לא אונס, בסוף נצטרך להגדיר רק תקיפה בסמטה חשוכה כאונס.

למען הסר ספק

אני לא מתייחסת בכלל לפן המשפטי (שאני לא מצויה בו וגם לא כ"כ מתעניינת בו) אלא לחוויה הסובייקטיבית של הקרבנות.

ואני בתור קורבן של קיסרי חירום

מעריכה מאוד את מאמצי העל שעשו שם כדי להימנע מניתוח שכזה.

וברור שהיא עברה טראומה.

גם אני, ומזדהה איתך. אבל מבחינתי חשוב

לקבל את התחושה הסובייקטיבית שלה בלי לשפוט אותה.
אני יוצאת מנקודת הנחה שהיא כתבה כדי
1. לקבל אמפתיה לכאב הפרטי שלה (ומגיעה לה כל האמפתיה שבעולם),
2. כדי להעלות מודעות לרגשות כאלה בחדר לידה, שמתעוררים הרבה (וביתר שאת אצל קרבנות אונס מיני, אגב).
לא כדי לשנות את ההגדרה המשפטית לאונס, או כדי לשכנע שקיסרי חירום עדיף על ואקום.
אז לצורך העניין, זה לא כ"כ משנה מה עברו אחרות, מה היה נורא למישהי אחרת, אם זה דומה או שונה או הפוך.

את צודקת
למעט משהו קטן אך חשוב לדעתי

ההבדל הקטן/ גדול שמאוד מאוד חשוב בין "טראומה" לבין "אונס".

זו הייתה טראומה נוראית, אבל ה לא היה אונס. אני מתנגדת להרחבת המשמעות אונס לשלל מצבים טראומטים שנוראים לא פחות, אך הם אינם אונס.
לדעתי זו זילות המונח אונס, בלי לזלזל כהוא זה חלילה בטראומה שעברה.

מנסה להבין למה...

היתה חדירה ללא הסכמה, היתה תחושת חילול הגוף, למה זה לא אונס? רק כי הכוונה לא היתה מינית?

את מתייחסת רק לשלב החירומי של הוואקום? כי מה שהיא מתארת מתחיל הרבה לפני זה, ויכול להיות שעם התחלה אחרת היא היתה חווה את הסוף בצורה אחרת לגמרי...

הייתה לה לידה עם צוות מאוד לא אמפטי

ובאונס הכוונה היא מינית/ כוחנית/ להשפיל את הקורבן דרך חדירה אל איבר המין או מעשה סדום.

כאן הכוונה הייתה לילד אותה, גם אם עשו את זה בצורה מגעילה וטראומטית ולהרגשתה חיללו את גופה.

מצד אחד אני מקבלת את ההבדל שאת מציגה

ומצד שני, כמי שהושפלה פעמים אחדות ע"י רופאים (בלי שהתעסקו לי בנרתיק באותו זמן, במקרה) נוכחתי לדעת שלרופאים יש לעתים כוונה להשפיל, כי מי שמושפל שותק ולא מפריע.

אני האחרונה שאגן על רופאים בחדרי הלידה

הם גרמו לי לנזק נוראי.

אבל המונח אונס אינו במקומו.

זה שהם עשו מאמצי על זה נהדר

אבל היא אמרה שהיא מסכימה ואקום רק פעם אחת ועשו לה ארבע בניגוד להסכמתה, ולעשות משהו ללא הסכמה זה אונס.

אבל הם לא אנסו אותה בחדר לידה אם הבנתי נכון

(כי גם מקרים כאלו יש, היה דולה ממין זכר שהואשם בדברים כגון אלה)

הם עשו כל מה שיכולים כדי למנוע ממנה את הזוועה שנקראת ניתוח קיסרי חירום.
לא היו רגישים? נכון! לגמרי!
אבל זה לא אונס.

אונס ביחסי מין ע"י מניפולציה רגשית הוא לגמרי אונס, בהגדרה בכלל, גם אם לא היה אלים.

kita1000

New member
הוא לא נשפט. זה לא הגיע בכלל לבית משפט

בגלל קושי משפטי ותו לא.
בגלל שאין כללי אתיקה למקצוע הדולה כך שבהעדר הוכחת הנאה מינית הוא יכול לטעון שדבק במקצוע כפי שהוא ראה אותן.

חבל..

kita1000

New member
וזה מה שחבל בעיני

לפעמים הייתי רוצה שילכו למשפט אפילו אם סביר להניח שיפסידו בו

זה אחד המקרים.

למעלה