אולי זו רק אני,

תודה ..

"התאמתי הגופנית לתחרויות יופי", הייתה הלצה בלבד, אני לא באמת מתאימה לתחרויות יופי (אולי עם כמה שפצורים ..) וזה גם לא בדיוק בראש מעייני. זו גם לא הסיבה שבגללה לא נתקלתי בצורך להצטרף לארגון פמיניסטי או להלחם בשיניים על זכויותי כאשה. אני בהחלט חושבת שכשאשה זוכה להטבות בגלל שהיא אשה ונראית טוב, הדבר נובע מחוסר שויון. אבל זה לא המקרה. אני מניחה שלא נתקלתי בקשיים, כי עמדתי על שלי. בעבר הנשיות הונצחה כפרמטר לחולשה - היום, אני באמת חושבת שזה תלוי באשה. ברור שאשה לא מזמינה הטרדות מיניות, או אפליות על רקע היותה אשה - אבל היא כאשה, כאינדיבידואלית, יכולה לנצח את זה, כאינדיבידואלית, ולא ע"י שימוש בנשיות שלה כקלף.

טל קר

New member
גם אני בעברי הרחוק הייתי כמוך

וחשבתי שהשוויון כבר כמעט כאן. לשמחתי החכמתי מאז. לא צריך להרחיק לימים רחוקים ואפלים כדי לראות הפרת זכויות. אפשר גם להביט באתמול היום ומחר. צריך להיות ממש אטום למציאות (עד כדי אוטיזם כמעט) כדי לחשוב שאפלית נשים איננה תופעה רווחת, או שהשוויון כמעט כבר כאן (שזו לא עובדה, כפי שקראת לזה, זה אפילו לא ניחוש מבוסס). אבל אל לך להתרגש. מחנכים אותנו להיות אטומות למציאות ולהחזיק בתודעה הכוזבת של השוויון. שמחת זקנתי אם אלו שמפלים נשים יפלו גם על רקע מום או גזע. TWO WRONGS DONT MAKE IT RIGHT. לא הבנתי איך בו זמנית את גם אומרת שאין כמעט מה לשנות וגם לא חושבת ששריפת חזיות תשנה את זה. אכן, שריפת חזיות לא תשנה כלום. שריפת בורות תשנה גם תשנה. ככל שיותר נשים יהיו מודעות לזכויות שלהן ולהפרה שלהן, לעבר שלהן (שלמשל לא כולל שריפת חזיות, זה סתם מיתוס) ולהווה שלהן, יהיה להן יותר סיכוי להשפיע על העתיד שלהן. תראי, אולי אם תקראי כמה וכמה פעמים זה יצליח לחדור אצלך את חומות האטימות ויתפס לך בראש: השוויון הוא לא כמעט כאן. יש אפלית נשים בכל תחום. דתי, כלכלי, פוליטי, חברתי, YOU NAME IT. נשים מוכות אומר לך משהו? הטרדה מינית? סחר בנשים? שכר לא שווה על עבודה שווה? תת יצוג בכל המוסדות המשפיעים? תשעה ח"כ זכרים על כל ח"כ אישה אחת? חלוקה לא שוויונית של עבודות הבית? אי הכרה בהוצאות על מטפלת? הפליה על רקע מין? OLD BOYS CLUB? התשובה לשאלה שלך היא חד משמעית כן. אין עובדה כזו שהשוויון כמעט כבר כאן. יש עובדה כזו שהוא בהחלט לא כאן. והבעיה היא מערכתית לא אישית. זה לא שרותי נדפקת וגם אורנה נדפקת, ככה כאינדיבידואליות. גם רותי וגם אורנה נדפקות כי הן נשים כי יש יחס שונה לנשים בחברה. ומכיון שהבעיה היא מערכתית גם השינוי צריך להיות בין השאר מערכתי. ומכיון שהבעיה נוגעת קודם כל לנשים, אז קודם כל נשים צריכות לשנות. לא רק נשים, אבל קודם כל נשים. אמנם ככל שיהיו יותר נשים כמוך השינוי יהיה יותר קשה, אבל בסופו של דבר אני מאמינה שהוא אכן יתרחש.

ואני חשבתי שההתלהמות שלך,

היא זאת שתעקב את השויון, ולא נשים כמוני, שלמרות אי התלהבותן (בלשון המעטה) מארגוני נשים, החוזרים ומשתמשים באותה תעמולה נלעגת, ששורטת כלפי חוץ ובעצם לא מצליחה לשנות גלום בפנים, נשים כמוני, אכן ילחמו נגד כל פרט או כלל, שיפלה אותן על רקע מין או שיתחייס אליהן בצורה שונה, רק כי הן נשים. נשים כמוני, לא ילחמו רק נגד מי שיפלה אותן על רקע מין, אלא גם על כל רקע אחר, כי הן לא רואות את עצמן רק כנשים, והן מסוגלות לראות גם מעבר למאבקי הפמיזם וזכויות האשהה. נשים כמוני מודעות לתחלואי החברה, אבל הן לא יוצאות למאבקי שווא, והן בעיקר מאמינות ביכולותו של הפרט לשנות את חייו ואת סביבתו, ולא של ארגון הנשים שמאחוריו, שבין אם הוא שורף חזיות או לא, המיתוס סביבו, עדיין קיים.

דימוסטנס, טל

ראשית זו קריאה לריכוך הטונים. דבר שני וענייני יותר - נשים כמו טל, דמוסטנס, כמוני וכמו המגוון הרחב שמצוי כאן - תופלינה בחייהן ממגוון עילות, כשהסיבה מאחורי רבות מהן (ולעיתים לא מכוונה רעה אלא בשל דפוסים חברתיים) היא התרבות הזכרנית והיותן נשים. אשה שלא מקבלת תפקיד כי היא שמנה אינה מקבלת אותו כי היא אשה שאינה מתאימה לסטראוטיפ הגברי של איך אשה צריכה להראות. אשה שעפה מתפקיד כי היא לא נחמדה עפה כי נשים צריכות להיות נחמדות ובדרך כלל תמצאי אעוד כמה עובדים (ממין זכר) לא נחמדים באותו ארגון שלא עפו כמוה. אשה שלא מצליחה להבחר כי היא לא מספיק מקושרת פוליטית, בעצם לא יכלה להיות מקושרת כמו גבר כי הפוליטיקה רוויה בקליקות של גברים וגבריות שמעטות מצליחות לפרוץ אותן. ילדה שלומדת ספרות והסטוריה לומדת ספרות והסטוריה כי היא טובה בזה - אבל אם תבדקי בציציות תראי שאפילו לא בחנו כמו שצריך את כישוריה למגמת מחשבים (אליה טופחו בעיקר בנים). אל תתני לעילות להסתיר את הסיבות - זה אלף בית בפוליטיקה וחוש פוליטי הוא אלף בית בהצלחה (שאני מאחלת לך מכל הלב - וכדי לחדד את הראייה בנושאים הקשורים לה, נשמח להיות כאן עבורך).

טל קר

New member
כדי לגרום לשינוי, צריך קודם כל

לאבחן את נקודת ההתחלה, ואח"כ לראות לאן רוצים להגיע. לכן אני לא חושבת (בלשון המעטה) שמי שחושבת שהשיוויון כבר כאן היא קטליזטור טוב במיוחד לשינוי למען שוויון. פשוט כי היא לא מצליחה לראות מה צריך לשנות. או לחלופין לא חושבת שיש טעם לשנות. כנ"ל נשים כמוך שאוחזת במחשבה שהמאבק לשינוי הוא מאבק שווא. כנ"ל הנשים האלו ששמות רגלים לנשים אחרות, אלו ש"לא מתלהבות (בלשון המעטה) מארגוני נשים" שמכנות מסרים פמיניסטים בתור "תעמולה נלעגת" , שמורידות את השגי הפמיניזם שמשרתים גם אותם (או שאולי גם החוק למניעת הטרדה מינית והחוק לשכר שווה עבור עבודה שווה או סקירת ספרי לימוד להוצאת תכנים שוביניסטים היא גם "תעמולה נלעגת" עבור מעלתך? ) בתור "לא מצליחה לשנות כלום בפנים". השוויון מגיע לנו בזכות ולא בחסד לכן לא נחמדות צריכה לעמוד בראש מעיננו, אלא חתירה לכיוונו.

טל קר

New member
רק עוד קמט לפני שאת הולכת,

מה שכתבת לא נכון. השאיפות שלנו מושפעות מאוד על ידי החברה והן אכן במידה כזו שפיזיקאית גרעינית פוטנציאלית תרצה להיות מלכת יופי, אם יש לה את הנתונים.

או, לחילופין ולסרוגין,

להראות כמו מלכת יופי, אבל לא ללכת לתחרות. בבחינת, הייתי יכולה, אתם רואים אותי? אני נראית "כמו" מלכת יופי. אממה התחרות למטה מכבודי. (לא, לא הייתי יכולה. מעולם לא נראיתי כמו מלכת יופי. גם ניתוחים לא יעזרו, במקרה שלי. בגלל הגובה, יו נו. סתם, בשביל הגילוי הנאות אני מספרת).

מירה ח.

New member
אגב הייתה מלכת יופי\רופאה אחת

אם אינני טועה בשנות השיבעים הייתה לנו אחת כזו: היא למדה רפואה ואח"כ כמובן עסקה בקריירה זו (וגם מלכות יופי אחרות לשעבר שיש להן קריירות "רציניות" מאד בתחומים של עסקים, וכד´), כך שבואו לא נתקע יתדות חזקים מדי בחוקיות כלשהיא של החיים...

באת לחזק ונמצאת מחזקת ../images/Emo13.gif

והרי זה בדיוק מה שאנחנו מנסות לטעון - שהנשים, ככלל, (ודוגמא בודדת נגדית לא תספיק כאן), מושפעות מאידאלי היופי של החברה, יהיו רופאות, פיזקאיות גרעין, חברות כנסת, ומה לא. ובאגב של אגב, לפני זמן מה, קראתי ביקורת של אשה על אחת מחברות הכנסת. היא לא נראתה לה. כלומר, התפקוד שלה לא נראה לה. כלומר, הרגיז אותה מאד איך שהיא מסתובבת - בלי ליפסטיק. (אני יכולה למנות את עצמי לכתבתנו לענייני אגב? יש לי כל הזמן שטויות לספר).

אני לא חושבת ..

העובדה היא, שאין הרבה פיזיקאיות גרעין, או פיזיקאיות גרעין פוטנציאליות שרצות לתחרות מלכת היופי. אני גם לא מוצאת הרבה חברות כנסת, שלצד המירוץ הפוליטי, מטפחות לעצמן קריירה צדדית כדוגמניות מסלול מצודדות. אם החברה כל-כך מנווטת אותנו ומשפיעה על מהלך חיינו, איך ניתן להסביר את העובדה שחלק מהאנשים הולכים שבי אחרי התפיסות שהחברות מקנה, והחלק השני, בז להן ולחלוטין, וכותב עליהן הודעות נאצה בפורומים כגון פורום זה. האם זה אומר שחלקנו חסינים מהשפעה חברתית ? אני עדיין מחזיקה בדעה שמדובר בנטייה טבעית שמחוזקת על-יד החברה, אבל לא יכולה להתקיים רק ממנה.

טל קר

New member
תראי, את כל הזמן אומרת "העובדה היא"

כשלא מדובר בעובדה. מאיפה לך כמה פיזיקאיות גרעין פוטנציאליות רצות או לא לנסות להכנס לתחרות יופי? אגב גם כדי להיות שחקנית קולנוע מצליחה צריך הרבה פעמים להיות "כוסית". ידעת ששרון סטון למשל היא מחוננת ושייכת לארגון מאנזה? גם ג´ינה דייויס. זה לא שחלקנו חסינים בפני השפעה חברתית, זה שחלקנו מושפעים מהשפעות חברתיות שונות. רעיונות שונים הם לדעתי לא צווים אלוהיים אלא רעיונות חברתיים שונים. ולכן אי אפשר להגיד שאינם כוללים השפעה חברתית.

Boojie

New member
ואני, מצפייה בסרטים,

דווקא השתכנעתי שפיזיקאיות גרעין הן תמיד כוסיות מדהימות. בעיקר השתכנעתי אחרי שראיתי את דניז ריצ´רדס בסרט ג´ימס בונד ההוא, נו, מה שמו... לאחרונה היה ויכוח משעשע בשאלה מה פתאום ליהקו את ראסל קרואו לתפקיד מתמטיקאי ב"נפלאות התבונה". אני טענתי שאם כבר שנים מלהקים נשים יפות בצורה לא טבעית לתפקיד מדעניות, עד שכל אוניברסיטה קולנועית מצויה נראית בערך כמו הוילה של יו הפנר ביום טוב, למה לא לתת גם לנו איזו עצם? אבל ברצינות? אני חושבת שזו מגמה איומה. לא מספיק שנשים חייבות להיות יפות במידה לא ראליסטית כדי שילהקו אותן אפילו לתפקיד האשה האינטליגנטית של הסרט, עכשיו גם גברים מצטרפים למעגל הזה, במקום שהכיוון יהיה הפוך?

מירה ח.

New member
מניסיון אישי

יש לי קרובת משפחה שהייתה פיזיקאית גרעינית (מפורסמת בעולם, וזכתה בפרסים רבים), וגם בהחלט "כוסית", אבל מעולם לא עלה על דעתה להתייחס לנתונים אחרים של גופה מחוץ לשיכלה...

אוקיי ..

אם הן פיזיקאיות גרעין, ז"א, למרות שהיה להן פוטנציאל להיות מלכות יופי, הן הלכו ומימשו את עצמן בתחום הפיזיקה. יכול להיות שהחברה דחפה ודחפה אותן להיות מלכות יופי, אבל הן עדיין בחרו אחרת (זה אפשרי, את יודעת, להתנגד לצו החברה) מצד שני, אם הן מלכות יופי בעלות פוטנציאל להיות פיזיקאיות גרעין, אני גם לא מבינה מה הבעיה. יכול להיות שסה המימוש העצמי שלהן, שזה מה שהן רוצות לעשות. זה מתנשא ויומרני להגיד שהן לא באמת רוצות להיות מלכות יופי, ושהכל תלוי התנייה חברתית. להיות מלכת יופי, בחברה אחת, זה בדיוק כמו להיות פיזיקאית גרעין בחברה אחרת. חלק מזה הוא עניין חברתי, וחלק מזה באמת תלוי ברצונו של האדם. אני לא חושבת שאפשר לפסול או לבוז למלכות יופי, בגלל שזו לא כוס התה שלנו או בגלל שלא כוס התה שהחברה התנתה לנו.

הידעת ש...

בין "מלכות" העבר ניתן למצוא: רופאות, שופטת, עו"ד, בעלת חברת השקעות, סופרת, פסיכולוגיות קליניות, מנהלת אגף כוח האדם ב"עלית", מרצה לפסיכולוגיה ועוד ועוד ועוד...? אולי הן לא כל-כך מטומטמות. תא"י.

אבא גאה

New member
הן בטוח לא מטומטמות

ואני בטוח שרוב המשתתפות בתחרות הן לא מטומטמות (אחוז הטמטום כנראה זהה בין אלו שבתחרות מלכות היופי בין אלו שרופאות). אבל לא טענו שהן מטומטמות טענו שהן קורבן של עולם של גברים.

עדי, למה הפמיניזם, היופי (או לא)

והפורנו מעייפים אותך? אולי זה הצורך שלך להגן על איזושהי עמדה שלא לחלוטין ברורה או שלמה? "אדם הוא מה שהוא בוחר להיות" זו ציטטה מדברייך. הייתי מאושרת אם זו היתה האמת בעולם הזה ובחיים האלה. "זו שאלה של התאמה ושל שאיפות" - כמה התאמות ירדו לטימיון וכמה שאיפות התפוגגו להן, מול כוחה הדורסני של החברה, עם הדעות הקדומות ועם ההנחות המוקדמות ועם החלוקה למעמדות ול"נכון - לא נכון". היכולת של אשה מוכשרת ושאפתנית, ללמוד ולהפוך לפיזיקאית גרעין, היא יכולת שנוצרה עקב ועל ידי המאבק הפמיניסטי. יכולת זו, עד שנות השישים של המאה העשרים, גם אם היתה קיימת בפוטנציה של אותה אשה, היתה מתמוססת מאליה, עקב העובדה שמקום מעין זה, אפשרות מעין זו והסכמה למצב כזה, לא היו קיימים שם מלכתחילה. העולם שאת מציירת, הוא נפלא, רחב ידיים, מקבל ומכיל. איפה הוא, העולם הזה? אנא תני לי את הכתובת, אני מיד אורזת.

אורין,

העייפות שלי אינה נובעת מעמדות לא ברורות או לא שלמות. העייפות שלי נובעת מקטישה חוזרת של אותן עמדות ואותם וויכוחים, על כל הטיעונים ההדדיים .. לא שחלילה אין לי עניין בדיונים אלו, פשוט שלעיתים זה נעשה מעייף. שנית, מעולם לא המעטתי בערך המאבק הפמיניסטי בעבר, טענתי שהיום אין נחיצות לפמיניזם כמו שהיתה בעבר - כללי המשחק שונים. היום לדעתי, נותר לנשים לממש את עצמן, ובכך לחזק ולהביא לידי ביטוי את שוויון הזכויות, ועל כן אני חושבת שאותו עיסוק אינטנסיבי בזכויות, שהיה מתאים לעבר, כבר לא מתאים, לפחות לא באותה צורה. לגביי נשים מוכות, הטרדה מינית וכל ניצול אחר של נשים - אני לא מבינה למה זה צריך להיות דיון נשי בלבד, למה זה לא עניין של זכויות אזרח ורשויות החוק ? הייתי מאד בעד ארגונים הפועלים נגד ניצול מיני ואפליה, אם הם לא היו מוגדרים כ"נשיים", כי זה מה שמנציח את האפליה, את חוסר השוויון. אני לא מציירת עולם נפלא, רחב ידיים, מקבל ומכיל. כבר הגיע הזמן לזרוק קלישאה ? אני שואפת לאותו עולם אידיאלי, בדיוק כפי שאת שואפת, אני פשוט עושה את זה בדרכים שונות..

למעלה