אז זה העניין, שאני לא רואה את הבידול
שאתה מציע.
"קיבלתי החלטה" באזניי אינו מדגיש את התהליך, מול החלטה - כי מה הוא "החלטתי" אם לא תהליך? אין פה כפילות. שתי הצורות אומרות אותו דבר ואחת נחותה מן האחרת כי מיותרת ומסורבלת וגם, במקרה, זרה. כלומר אין פה שאילה שיש בה צורך אלא שאילה הנובעת משימוש רשלני בשפה שרק פוגע בבהירות ההתבטאות.
בעצם, בוא נשחק משחק: אני טוען את ההפך. "קיבלתי החלטה" מדגיש דווקא את ההחלטה כי היא מופיעה שם במלואה בעוד ש"החלטתי" הוא התהליך כי הוא מערב את המחליט. "קיבלתי החלטה" מחליש את המחליט, כי הוא רק מקבל החלטה שיש לה קיום/מילה משלה. כמו "להגיע למסקנה" - המסקנה שם, אני רק מגיע אליה ומנסח אותה. "קיבלתי החלטה" קצת דומה ל"קיבלתי את הכרעת הדין" בעוד "החלטתי" משדר אחריות (אני אחליט, אני אנווט הרביני).
רואה איך אפשר לשחק עם זה? קח עוד בחשבון כלל קוגניטיבי פשוט: אין דבר כזה מילים נרדפות, המוח תמיד שואף לבדל. אם אתה מציג את שתי הצורות ואומר "שתיהן קיימות בשפה - מה ההבדל?" תמיד תמיד יימצא הבדל. בכוח, בדחק, תמיד הדובר ימצא הבדל, קלוש ככל שיהיה. לכן די קשה להבדיל בין "קיים הבדל בשפה והנהו" לבין "לפניי שתי אפשרויות הנראות הדומות והנה ההבדל שאני מוצא."
בסופו של דבר, אני חושב שאין הבדל בין הצורות, ההבדל שמוצא המשתמש הוא דמיוני, והסיבה לשימוש בצורה "קיבלתי החלטה" הוא פשוט השפעה של שפה זרה שאין בה ערך או תועלת. להבדיל למשל מצורות מבורכות כמו "לקנסל" או אפילו "לקבל לעבודה" תחת "לשכור."
נו, תמצא לי הקשר שבו "איצטומקה" מתאים יותר מ"בטן." "ביצפר" זו לא מילה קיימת בעברית. היא אכן קצרה יותר אבל כך גם "ביתס". מבחינת הסגנון, קצר יותר טוב יותר, זה כלל בסיסי, גם סגוני וגם קוגניטיבי.
לגבי לא קרה כלום כתוצאה מהתפתחות השפה ואיבוד מחויבות לשפה קיימת, מעניין שאתה מזכיר את המעבר מעברית מקראית למשנאית - התהליך המקביל הוא הימחקות התרבות המקראית, גלות, ואבדן הריבונות היהודית. הריבונות הזו התחדשה במקביל לתהליך של חידוש העברית על בסיס מקורותיה המקראיים והייתה שלובה בה תרבותית. זה נראה לך מקרי?
אבל שוב, כל זה לא רלוונטי למה שאני מנסה לטעון והוא: שבשטח, במישור המעשי, ישנן צורות שאולות שהשימוש בהן פוגע ביעילות השימוש בשפה. זה קשור ישירות למקור מול שאול, בזה אין ספק, אבל לא מדובר כאן בשוביניזם לשוני, וקרב המגן הזה על העברית המקורית הוא רק סימפטום של העניין המעשי.