[squatting] גם קצת

unordained

New member
[squatting] גם קצת

כדי לדחוק את הדיון על האלכוהול, וגם למען האתגר: דרושה מלה בעברית ל-squatting האנגלית בהוראתה הבאה: השתלטות לא חוקית על מרחב דיור (מנהג רווח יחסית באירופה בקרב אנארכיסטים ופאנקיסטים). מדרישות התחדיש: שניתן יהיה להטות אותו כמקבילה ל-squatters. הערה חשובה: בלי "מתנחלים", על זה כבר שמענו!

Boojie

New member
מישהו קרא לי?

ראיתי באיזשהו מקום שתרגמו את זה "רובצים". לא, אני לא אומרת טוב או רע, רק מציינת שראיתי את זה.

unordained

New member
רובצים

השתלטו על בית מגורים ברחוב פנקס! כתבנו שאל אותם: "כמה זמן אתם כבר רובצים פה?" אך בקושי סיים את השאלה, הרביצו לו הרובצים! תודה! נחכה שתנקרי קצת, אולי תבוא השראה. נ.ב. הבנתי מההסתייגות שלך שגם את לא מתה על התחדיש הזה.

unordained

New member
פולשי הבתים - ממש

לא רע, נראה לי שאני הולך על זה. החיסרון היחיד, אני חושב, זה שפלישה נותן הרגשה שהם לא נשארים שם הרבה זמן, בעוד שלמעשה במסגרת squatting אנשים יכולים להישאר שנים בדירות מהסוג הזה. מצד שני יכול להיות שההרגשה שלי לא מדויקת: כשמדינה פולשת למדינה אחרת היא בדרך כלל נשארת שם.

ramihan7

New member
כל העניין ב-Squatting

זה ההיבט החוקי של תפיסת חזקה. כלומר - אם תשב שם פרק זמן משמעותי ולא יפנו אותך, אתה תופס חזקה על הנכס והופך לבעליו (חוק בעייתי ביותר). לכן הייתי מצרף את המילה "חזקה" באופן כלשהו: "תופסי חזקה", "פולשים תופסי חזקה" וכו'.

Eldad S

New member
אני מצטרף לרמי:

בלילה, כשראיתי את הודעתך, נועם, רציתי לכתוב "תופסי חזקה" או משהו בסגנון. אבל לא הייתי בטוח שאני בקיא בנואנס הספציפי של הביטוי, אז החשיתי. "פולשים תופסי חזקה" נשמע לי מאוד מתאים, אבל שם הפעולה לא כל כך מסתדר; בעצם, אפשר: "פלישה ותפיסת חזקה".

Boojie

New member
רק שהמונח המקורי, באנגלית,

לא קשור בכלום לחזקה. יש סיבה מיוחדת למה שהעברי כן יהיה קשור?

ramihan7

New member
בוג'י, כדאי שתבדקי לפני שאת קובעת

דברים באופן כה נחרץ. המילון (המעולה) The World Book Dictionary מספק 5 פירושים לפועל Squat. שלושת הראשונים מתייחסים לפעולה הגופנית (כריעה, שפיפה וכו'). הרביעי אומר כך: to settle on land without title or right. החמישי, לעומת זאת, אומר כך: to settle on public land to acquire ownership of it under government regulation. בהמשך, בפירוש השני ל-Squatter נאמר כך: a person who settles on public land to acquire ownership of it under government regulation. אז אני בהחלט חושב שהמונח המקורי באנגלית קשור לתפיסת חזקה (או להעדר חזקה). זהו שימוש בהחלט נפוץ (אולי הנפוץ ביותר) בהקשרים הרלבנטיים. ובנימה אישית יותר: אני יודע שאת אוהבת למצוא אצלי שגיאות (או שגיאות לכאורה), אבל זה כבר מתחיל להישמע כמו התנכלות שיטתית. טלי קורה מבין עינייך, יקירתי.

unordained

New member
הי חברים

לא לריב פה בתוך שרשור שהתחלתי, אני מתחיל להרגיש אשם! בסה"כ מילים (או קיי, לא בסה"כ, כולנו פה מתפרנסים מזה), אבל תראה, רמי, אם boojie לא היתה אומרת דברים באופן כה נחרץ, אולי לא היית טורח לבדוק במילון, ואז לא היינו עולים על התגלית החדשה שלך. בקיצור, כן ירבו הוויכוחים פה.

Eldad S

New member
רמי, ראשית,

תודה על תשובתך המאלפת. בכלל, אישית, אני מאוד אוהב לקרוא את תגובותיך, ותמיד חש שהחכמתי בעקבותיהן. שנית, אני לא רואה בהודעה של בוג'י, שאליה הגבת, התנכלות כלשהי. תגובות, הן שליליות והן חיוביות, זה דבר מבורך. אבל כשמכניסים לכאן כל פעם את האלמנט האישי, עם "התנכלויות" או "אמבושים" - זה בהחלט לא במקום. כבר הערתי פעם אחת, אנא קח זאת לתשומת לבך. מבחינתי, הפורום החל לתפקד כאשר קיבלתי על עצמי את ניהולו. אינני מביא בחשבון את התקופה הקודמת (שבמהלכה לא כל כך עקבתי אחרי כל הדיונים). תחת ניהולי, אין לי שום רצון שהפורום יהווה זירה להתנגחות אישית בין החברים. לעומת זאת, מבחינה מקצועית - אדרבא ואדרבא: כולנו רק נשכיל מכך. שנאמר: קנאת מתרגמים - תרבה חכמה

Boojie

New member
תגיד לי, התחרפנת?

כבר אי אפשר להתווכח כמו אנשים מבוגרים בלי שתתחיל עם השטויות שלך? ואיך זה משנה אם זו הגדרה מילונית? אני חושבת שאתה יודע טוב כמוני שמילה שמקבלת הגדרה מילונית חדשה בשלב מאוחר, ההגדרה תופיע במילון בדיוק כמו מילה שזו היתה משמעותה מלכתחילה. ואם זו הגדרה מילונית חדשה (שאינה ההגדרה המקורית של המילה, אלא הגדרה מושאלת שהודבקה עליה כדימוי, במקור, וככל הידוע לי זה המצב), אז למה לא לעשות אותו תהליך בעברית?

unordained

New member
התחרפנת?

הידעתם שהמלה "להתחרפן" נגזרה מהערבית? חרפאן (خرفان) משמעו סנילי. בגלל זה אני לא אוהב כל כך את הביטוי הזה, שמראה חוסר כבוד לאנשים מבוגרים (מה גם שאני הולך ונהיה כזה בעצמי). מה דעתכם על "תגיד לי, נתבלעה דעתך?" אותו אפשר להסב ל: "נבלע לך המוח?" אותו אפשר להסב ל: "אָכוּל-בָּלוּעַ המוח הקטן שלך!" אח! מי יתננו פוסעים בדרכי שלום!

Eldad S

New member
לא, לא ידעתי ../images/Emo12.gif

שמע, מכל מלמדיי השכלתי! תודה!
תודה רבה ומזל טוב על הקישור היפה בעניינו של לונגפלו! <אלדד, האומלאוטים קוראים לך
>

unordained

New member
חזקה - בעד ונגד (בעיקר בעד)

אני חושב שההערה הזו לעניין, ובעניין הזה אני מבקש להסתייג מההסתייגות של Boojie: בדרך כלל כשמשתמשים ב-squatting באנגלית כבר מובלעת שם "תפיסת חזקה", כלומר, אם להתבטא בחופשיות, זה כבר קיים בסמנטיקה גם אם לא באטימולוגיה. המלה הזאת יכולה גם לעלות בהקשר משפטי שבו המובן הזה חיוני. בעניין הזה מעניין לציין ש-occupied territories תורגם בזמנו ל"השטחים המוחזקים" וכאן יש קשר ברור בין חזקה ל-occupation לפלישה, לכיבוש וכן הלאה. גם squatting משמשת בהקשרים צבאיים דומים, שבהם צבא פולש לטריטוריה של קבוצה חברתית אחרת ותובע עליו חזקה. (מה שמביא אותנו שוב לפיתרון לתרגם squatters כ"מתנחלים" אבל מזה ביקשתי להימנע, מאחר שבעברית הקונוטציה הזו כבר מטה את כל האסוציאציות לכיוון שאני לא מעוניין בו.) לגבי "שורצים" - אין מצב. אין פה את ממד ההשתלטות, רק את הרביצה, וגם זאת לא רביצה שכופה את עצמה, או מציבה עובדה בשטח, או תובעת חזקה.

א י ל ה

New member
יש לי! יש לי!

מה לגבי "משתכנים"? או חיבורים שלהם? משתכנים בכוח, משתכנים שלא כחוק, משתכנים בעל כורחם (של בעלי הבית)... וכו'.

unordained

New member
מה ניצוץ מה?

זאת הגאונות בכבודה ובעצמה: משתכנים! בחייך, אילה, יש לזה feel של שיכוני עמידר כחלק מתוכנית קליטה של משרד השיכון ומשרד העלייה. לו פגשת פעם squatters אמיתיים, הייתי יודעת שהמלה "משתכנים" לא נדבקת להם בשומקום. מה שכן, אימצתי את ה"בכוח" שאת מציעה בכל מקלדת, כמו שאת יכולה לראות למטה.

למעלה