Skidding vs Carving

marceloros

Member
מנהל
Skidding vs Carving

דיוני הפיזיקה והטכניקה שלחו אותי שוב לסרטובי ביה"ס לסקי ביוטיוב של Elate Media .
הפעם שמתי לב שרוב ההדרכה שלו ברמה עד בינונית היא לגבי סיבובי skidding בעוד ל-carving הוא מגיע במתקדם.
מה שהוא לא מסביר זה מה מתאים מתי? האם ברמת בינוני עושים סקידיינג וברמת מתקדם כל הזמן קארוינג? או שיש לשלב? האם קארוינג זה רק במהירות גבוהה ולהיפך?

בלימוד בדואר כמובן לא ניתן לשאול שאלות..אגב הוא בכלל לא מדבר שם על העברות משקל וכיפופי ברכיים בשלב הסקידינג. הוא מגיע לכיפופי ברכיים רק במוגולים כדי לספוג את השטח.
 
בלינק שנתת בדיון הקודם כתוב שרק גולשים ברמה תחרותית

מצליחים לעשות קארבינג נכון

"It takes quite a bit of skill to execute a carved turn. World Cup level skiers are typically the only ones who are able to do it consistently"

כל היתר עושים תערובת בין בין קארבינג להחלקה.
 

marceloros

Member
מנהל
לא אשווה עצמי לגולשים ברמה כזו ואף פחות

הכיוון שלי יותר מה מתאים מתי. אני מנחש ולא סגור על זה שבגלישה איטית פחות מתאים קארוינג וכאשר פותחים מהירות כן מתאים.
אחרי צפייה מרובה בעבר בסרטונים האלו, יישמתי את נושא הקארוינג והרגשתי שיפור בגלישה שלי, לעניות דעתי הצלחתי לא רע לעשות קארוינג אמיתי. זה לא התאים לכל תנאי השטח, ברגע שיש מכשולים רבים זה פחות התאים לי.
 

I Gabe

New member
התרגום שלך קצת חוטא למקור

במקור זה "consistently" ואני מבין מזה שגולשים תחרותיים עושים זאת בכל פנייה ופנייה בעוד חובבנים עושים לפעמים ככה ולפעמים ככה. מה המשמעות הפרקטית של זה עבור הגולש הממוצע אין לי מושג. אני למשל גולש למען ההנאה ולא כדי להוריד עשירית שנייה מהזמן למטה.
 
כדי לעשות קארבינג אמיתי, בלי שום החלקת זנב

צריך לפעול הרבה כוח על הסקי כלומר נדרשת מהירות רבה. חוץ מזה בתנאי גלישה רגילים עושים החלקה גם כדי להאט. אישית אני לא אוהב לטוס במהירות אטומית ליד גולשים אחרים שאני לא יכול לחזות מתי יחליט לזגזג לתוך הנתיב שלי.
 

marceloros

Member
מנהל


 

shmanmanman

New member
סקידינג \ קארבינג

בסקידינג יש החלקה - לגוף יש מהירות בכיוון מסוים, והמגלש לא מקביל לכיוון המהירות. ההחלקה הזו יוצרת חיכוך שמאט את הגלישה. ככל שזוית ההחלקה גדולה יותר, ככה אנחנו מאיטים יותר. מצב קיצוני הוא כאשר אין החלקה בכלל - המגלש מקביל לכיוון התנועה. זו הדרך המהירה ביותר להתקדם בסקי. כשמבצעים פניה ללא החלקה, זה נקרא קארבינג. סימן ברור לקארבינג, זה שני שובלים דקים שנשארים מאחורי הגולש בשלג, שובלים שנוצרו על ידי המגלשיים.
&nbsp
מתי עושים מה? בגדול קארבינג עושים על מסלולים מתונים, רחבים וחלקים יותר, מכיוון שזו טכניקה מהירה מאוד, שדורשת מרחב תמרון ומתפתחים במהלכה כוחות ג'י גדולים על הגולש. אבל הכל יחסי, אני נהנה לעשות קארבינג על מסלולים ירוקים, ובחור אוסטרי שנולד עם מגפי דלבלו על הרגליים, עושה קארבינג בשחור עם מוגולים, בין קפיצה לקפיצה.
&nbsp
מה שכן, לפחות מבחינתי, ללמוד לעשות קארבינג שינה את חווית הסקי. לטייל על ההר ולראות נוף זה נחמד וכיף, אבל כשיש לי מסלול רחב ומתון - אז אני באמת נהנה. התחושה היא שאתה מפיל את עצמך הצידה, אבל במקום ליפול לשלג, אתה מרגיש את המגלשיים ננעצים, אתה מרגיש את הסיבוב במקום ההחלקה ואתה מרגיש איך הלחיים שלך נמשכות למטה מהכובד... היום כשאני מחפש אתר לסקי, הכי חשוב לי זה לדעת שיש בו מסלולים מתונים ורחבים.
 

I Gabe

New member
אני רוצה להבין משהו

האם יש פניית פרלל שהיא החלקה ואשר שונה מקארבינג?
כי הפניות שלי כיום נעשות עם מגלשיים מקבילים אבל יש מידה רבה של החלקה. גם שומעים את החיכוך של המגלש עם שלג וגם רואים את העקבות איפה שהסקי החליק לרוחב ולא לאורך.
 

shmanmanman

New member
גם סקידינג, וגם קארבינג, נעשים כשהמגלשיים מקבילים

אם אני לא טועה, מרגע שגולש מסיים את שלה הלימוד הראשוני, באופן אידיאלי המגלשיים נשארים מקבילים תמיד.
&nbsp
דרגות החופש בפניה הן בכמות ההחלקה, ובאדג'ינג (הזווית של המגלש יחסית לקרקע, ראה תמונה)

 
בוודאי שיש

בדרך כלל השיטה הראשונה שמלמדים אחרי שנגמלים מהפיצה והייתי מסתכן לומר שרוב מוחלט של הגולשים נעצרים שם. סך הכל קארבינג שיטה די חדשה. אם אני לא טועה התפתחה בשנות ה70 בתחרויות ולקח עוד לפחות עשור או שניים עד שירדה אל העם.
 

marceloros

Member
מנהל
אני אוסיף על מה שכבר ענו לך - כן !

אני צופה בסרטונים של הבי"ס שצירפתי כבר כמה שנים (!).
הפעם אחרי התעמקות בפיזיקה של הסקי פתאום הבנתי דברים שלא הבנתי קודם בכלל, למרות צפיות חוזרות ונשנות.
התהליך שהוא מלמד כולל בקצרה:
1. פיצה
2. מעבר לפרלל
3. פרלל בשיטת החלקה/סקידיינג
4. מעבר למתקדמים - קארוינג.
&nbsp
צפיתי בעוד סרטונים מעוד מקורות והמשכתי ללמוד דברים מעניינים.
בסרטון כאן למעלה הוא מזהיר לא לסובב את הרגל ולאלץ סיבוב בצורת Z, זה קיים גם בסרטונים שלי - השיטה הזו לא נכונה מסיבה פשוטה שהיא עושה את העבודה אבל מעייפת מאוד. להפתעתי בסרטון מתקדמים הוא מלמד 2 שיטות שכן כוללת סיבוב של הרגל כאשר המגלש שטוח, וזה נועד לשיפועים קשים, ביצוע סיבוב מהיר בקטע קצר והאטה גמורה לעצירה אפילו. ראיתי את זה באתרי סקי, קינאתי, והיום אני מבין שלי זה לא עבד לי כי זה לא קארוינג ולא סיבובי החלקה, שיטה אחרת. אצל אחרים זה נראה איזה יופי הם יורדים בקלות ואצלי אויי מיי. מה שאהבתי שהוא אמר בסרטון שכדאי להכיר את השיטה אם נקלעת בטעות למקום שאתה לא אמור להיות בו, קשה מדי.
&nbsp
לסיכום יש עוד המון ללמוד, אבל חיי הגולש יכולים להיות קלים יותר.
אם נתקעים בבינוניות, חיים שם, ולא מבינים איך אחרים קל להם יותר.
 

I Gabe

New member
תודה לכולם, כשאהיה על המסלול אנסה לשים לב יותר טוב

להבין מה אני עושה. בדרך כלל אני עסוק מדי להישאר בכלל על המסלול כדי להבין גם איך אני עושה את זה. כשאני מנסה להיזכר נראה שזה משהו באמצע שכולל גם סיבוב הרגל וגם הישענות לתוך המגלש. אבל רק התחלתי עם פרלל ויש לי עוד הרבה מה לשכלל/לשפר.
 

skiforce

New member
כמה סרטים שמצאתי מועילים בנושא+תובנה כללית (וחופרת) על גלישה

מרסלו, אכן Elate Media, הידוע יותר בכינויו skischool, הוא אוצר בלום של הדרכה. המדריך, דארן טרנר, הוא אחד המקצועיים, הברורים והיעילים שפגשתי בשיטוטיי הרבים ברשת. נכון, אפשר לומר שזה קצת "ללמוד בהתכתבות", אבל אני מאוד מתחבר לזה ומאמין בזה. גם למי שלוקח הדרכה, זה ממסגר את היעדים ואת המושגים ועוזר להגיע יותר מוכנים להדרכה בשטח.
הייתי מתחיל מהסירטון הזה, שמתחיל מממש מהבסיס. הוא מסביר על מבנה המגלש, ועל איך בכלל ניגשים לתרגל קארבינג (במהירות די נמוכה אגב). שימו לב לדברי הסיכום שלו בסירטון הזה. פשוט זהב. מסביר מאוד יפה על זה שכללי הבסיס בגלישה נכונים הן לקארבינג והן לסקידינג, ובעיקר לשילוב והאיזון ביניהם.
https://www.youtube.com/watch?v=n19QmFC2qVc

סקידינג וקארבינג - מבט עומק
לדעתי, סקידינג מאפיין גלישה פחות רציפה, עם הרבה שינויי קצב ומהירות, וכן צורת Z בין הפניות, לעומת S. נכון, אפשר ליצור S גם בלי קארבינג, אבל הנקודה היא שכאשר הגולש עדיין לא מיומן בגלישה רציפה, בחיבור הפניות שלו, אזי ממילא הוא גולש יותר בצורת Z, עם סקידינג אקראי ולא "שוויוני" בין הפניות.

המסר היסודי, הבשורה והפילוסופיה שאני מוצא בקארבינג היא "לזרום" עם ההר ופחות להתנגד לו ולחשוש ממנו. כמובן שאני עוד לא שם, אבל לשם אני שואף. אני יכול להרגיש את היעד הזה וכמה בא לי להגיע אליו ולהיות יותר ויותר מיומן בזה. למה הכוונה?

בסקידינג אנחנו שולטים במהירות, ובמידה מסוימת מתרגלים לעשות כל פנייה בנפרד. וזה באמת קשה להסתכל רחוק ולתכנן מראש 2-3 פניות. אנחנו מתרגלים "להתנגד", להיאבק בכל סיבוב מחדש במהירות שנצברת, וזה מלחיץ בכל פעם מחדש עד כמה שהיא נצברת בשניות! אני מעיד כאן על עצמי בכל אופן, ואני חששן גדול בסקי.

לתפיסתי, הפילוסופיה של הקארבינג באה ואומרת: בואו נפסיק לשחק משחקים. רצית לפנות שמאלה? אז למה אתה נוטה עם הגוף במעלה ההר ולא במורד, ובולם? כנס לעמדה, תתכוונן כל כולך לכיוון שאליו אתה רוצה לפנות - ולך לשם! וכפי שכבר ציינו כאן בפורום: החוכמה היא לשלוט במהירות לא בתוך הפנייה אלא לפניה. או אחריה. או בהפסקת הצהריים. רק לא באמצע הפנייה. כי הפנייה, הקשת החיננית הזאת, עם הכוח הצנטריפוגלי, וכוחות הג'י, וכל מה שקורה בתהליך הזה, היא לב העניין. שם הכל קורה. שם מתגלה האומנות של הגלישה. וכו' וכו' אפשר להתפייט עד מחר
.

יש גם גרסאות שבהן מתחילים פנייה בסקיד ומסיימים בקארב, או להיפך. העיקר הוא "לטהר" את הפנייה מצעדים לא מתוכננים, פרי בהלה רגעית או התלבטות מהוססת. להפוך את הפנייה למתוכננת ומשורטטת אצלנו בראש. ולאחר מכן - לעשות את אותו תהליך לסדרה של פניות. שם מתפתחת איכות של גלישה.

הקארבינג עוזר לנו להבין שאנחנו רוצים לגלוש, לא לעצור. אנחנו רוצים לטוס למטה, וימינה, ושמאלה. באמת! אמנם אנחנו קצת מפחדים (להתנגש בגולש, לעוף לתהום, לתפוס אדג' ולהתגלגל...), אבל התכנון המקורי הוא לרדת למטה תוך פניות S, ולא להידרדר ולהחליק הצידה תוך התנגדות, להגיע קרוב לקצה, להילחץ, לבלום, ואז להפנות את החרטום לצד השני ולחזור על אותו התרגיל (להלן: Z).

במידה רבה, מיומנות החיבור בין הפניות נמצאת בבסיס של הקארבינג. אם אני כגולש סקידינג בסיסי לא מצליח לחבר בין פניות, אין לי כמעט מה לעשות עם הטכניקה של קארבינג כשלעצמה. אם אני פונה כל פנייה בנפרד, ומרוכז אך ורק בפנייה הנוכחית - ואחריה המבול, אין לי המשכיות, ולכן באמת אין היגיון להפנות את ההגה ולצלול הצידה, זה טירוף מוחלט.

אבל! אם אני מצליח להגיע למצב המנטלי, שבו בזמן שאני בפנייה X, למשל שמאלה, אני כבר מכין בראש, במחסנית, את התמונה המנטלית הפיזיולוגית של הפנייה הבאה Y - ימינה, ומבחינתי שתי הפניות הן שני חלקים של אותו שלם, המצב שלי אחר לגמרי. אני לא צולל שמאלה ואז צולל ימינה. אני בעצם נוסע ישר, כשברגע אחד אני מתעקל שמאלה ואח"כ ימינה. כלומר: סכום אפס. כל פנייה היא רק חלק מהתמונה הגדולה.

זה אתגר מנטלי אמיתי. כמו גם האתגר המנטלי שאנחנו זוכרים מתקופת לימודי הנהיגה: "להסתכל רחוק". הנטייה בהתחלה היא להתרכז במה שממש קרוב למכונית: הרכב שלפני, 100 המטרים הבאים, וכו'. אבל הטכניקה היא להסתכל רחוק, ולתת למכונית להגיע לשם "בעצמה". כמו ששחקני כדורסל מסוימים מסתכלים על הכדור בזריקה, כשלמעשה הם צריכים להסתכל על היעד של הכדור. זה אתגר מנטלי. ובדיוק בגלל זה, כשפורצים את המחסום המנטלי הזה יש תחושת סיפוק אדירה, עם ובלי קשר להצלחה של לבצע פנייה טובה בסקי או להרוויח נקודות בכדורסל. זה משהו שעומד כשהוא לעצמו. היכולת "לפצל את התודעה" לשני חלקים שיחד מרכיבים שלם.

אז הנה סיכום הסירטונים שאני מציע:
1. סיכום יסודי על השיטה, כפי שציינתי בהתחלה
https://www.youtube.com/watch?v=n19QmFC2qVc

2. מיומנות החיבור בין פניות, שקריטית לדעתי כבסיס לנושא של קארבינג - ובכלל
https://www.youtube.com/watch?v=ya9utfEz6sA

3. הסירטון בעל הכותרת המנצחת: "שבעת החטאים הקטלניים של הקארבינג": מה אנחנו נוטים לעשות בקארבינג, למה זה שגוי, ואיך מתקנים. שימו לב במיוחד לקטע שבו הוא מציע לא להצמיד את המגלשיים זו לזו אלא לשמור על מרווח ביניהן: hip width apart. בסירטון אחר הוא ממליץ על בערך רוחב הכתפיים.
https://www.youtube.com/watch?v=n19QmFC2qVc

ושוב: לא טוען כאן שאני גולש מצוין ושהצלחתי ליישם את כל זה. זו ההשקפה הפרטית שלי והאתגר הפרטי שלי, ואתם מוזמנים להביע את דעתכם או לבקר או כל דבר אחר.

מרסלו, תודה על הדיון המעניין!
 

shmanmanman

New member
לא הספקתי להתעמק, אבל מחשבה שהפוסט עורר -

בניגוד לפניית סקידינג, שבה אתה מווסת את המהירות שלך בעזרת ההחלקה במהלך הפניה, בקארבינג, מכיוון שאין החלקה, אתה לא מווסת את המהירות! תלילות המדרון ואורך הפניות שאתה לוקח, הם שקובעים את המהירות. בגלל זה קארבינג עושים במדרון מתון... במדרון תלול אתה תשבור את מהירות הקול... :)
 

marceloros

Member
מנהל
אהבתי !

כאילו שמת לי חותמת על שאלות בנות המון שנים, כאשר בתוספת סרטונים חדשים שראיתי - מדרנות תלולים, מסלולים שחורים וכדומה משמשים בהם בטכניקות אחרות.
 

marceloros

Member
מנהל
בכיף ותודה לך

אגב בסוף במס' 1 התכוונת לשים סרטון אחר? כי יצא כמו #3.
&nbsp
מבחינתי מה שדארן מלמד, כמו גם מקומות אחרים, הוא "סבלנות" !
אתה עושה את העבודת גוף הנכונה והסיבוב יבוא מעצמו, ועליך לזרום איתו.
הוא אומר בפירוש שהשליטה במהירות היא בסוף הסיבוב, אפשר לומר לפני הסיבוב הבא אם תרצה, הוא מדבר על הסוף.
כפי שאמר ידידנו כאן גודל הסיבובים והכמות משנה את המהירות, וכפי שאתה ודארן מלמדים בסיבוב עצמו מפתחים מהירות כי זה השלב שאתה עם כל הגוף בכיוון המדרון עד שהסיבוב מושלם.
אני למדתי גם לא מעט בזכות "ההתכתבות" הזו, ויישום על ההר אפילו ללא הדרכה שיפר את היכולות שלי. על אחת כמה וכמה וכתבתי זאת בעבר ואתה שוב הזכרת, להגיע להדרכה ולהבין לאן אתה רוצה להגיע זה חשוב מאוד לשיפור ומיקוד במטרה. לבוא למדריך ולהגיד לו "שפר אותי" פחות יעיל. הרי אחרי התיאוריה רק צריך מישהו שיסתכל ויגיד היכן אתה טועה ולא מיישם את מה שצריך. יתן דגשים ותרגילים להגיע ליעד.
&nbsp
בסרטונים של הסקידינג אגב הוא כן מחבר סיבובים והכל זורם אצלו, זו הסיבה למה בסוף הוא אומר שהבסיס (עמדת גוף ידיים רגליים הכל) זהה גם בקארוינג.
בכל מקרה Z זה פיכס
 
יכול להעיד על עצמי

בעיקרון גולש קארבינג אבל מבצע החלקות לצורך בלימה או תיקון נתיב.
 
למעלה